.

A hátrahagyottak premier előtti kritika: Kiválasztottság, depresszió és rejtélyek a Lost készítőjének sorozatában

Írta: RaulReal | 2014. június 28. 21:00
Ha olyan csatornát keresünk, amelynek jól mennek az irodalmi adaptációk, akkor nem kell sokáig nézelődni. Ott az HBO. A Boardwalk Empire – Gengszterkorzó is könyves gyökerekkel rendelkezett, a Trónok harca regényfolyamát pedig széles vásznon sem tudták volna jobban feldolgozni. Most egy újabb regényt hoz el a kábelcsatorna a tévéképernyőkre, ez lesz A hátrahagyottak (The Leftovers). A drámasorozat sötét lesz, misztikus, és nagyon bizarr. Az első epizódot az HBO által rendezett premier előtti vetítésen láttuk a hétfői magyar premier előtt. Erős készítőgárdát hozott össze a csatorna ennek az újdonságnak, a pilotot maga A hátrahagyottak atyja, Tom Perrotta és a Lost készítője, Damon Lindelof írta, a rendezést pedig a Friday Night Lights alkotójára, Peter Bergre bízta az HBO. A főszereplők között ott van A Gyűrűk Urából ismert Liv Tyler, Christopher Ecclestone a Doctor Who-ból és Justin Theroux, akit a legtöbben a Mulholland Drive-ból ismerhetnek. Általában azt szokták mondani, hogyha összeszed valaki egy csomó nagy egyéniséget, akkor azok ki fogják egymást ütni. Mert képtelenek csapatban dolgozni. Na, A hátrahagyottak esetében nem ez a helyzet. Ügyes végeredményt hozott össze a stáb.
Hogy mi az a misztikus, nagy történet? Egy tőmondatban leírható. Egy napon az emberiség 2 százalékának nyoma veszik. Ennyi. A többiek pedig, akik hátramaradtak, csak pislognak. Mert van, akinek a szomszédja tűnik el egyik pillanatról a másikra, másnak valamelyik régen látott ismerőse. De van, akinek az apja, a lánya, a barátja vagy barátnője. És azt bizony nehéz feldolgozni. Főleg, mivel a legnagyobb szakik sem tudják, mi történhetett. Talán a bibliai elragadtatás? Felemelkedtek a jók és a Földön maradtak a rosszak, hogy szembenézzenek a végítélettel és az Antikrisztussal? A pilot több mint egyórás játékidejében a kérdésekre válaszokat nem kaptunk, de egy jó adag drámát igen, egyenesen a nyakunkba. Illetve depressziót, valamint olyan karaktereket, akik nem győzik feldolgozni a történteket. A hátrahagyottak első részében pedig sokféle sorsba tekinthetünk be. Ott van a már említett Theroux által alakított rendőrfőnök, aki a nagy eltűnés után képtelen volt összetartani a családját. Liv Tyler karaktere ugyancsak poszt-traumatikus sokkban készül a házasságra, de az első felvonásban vannak orgiázó tinédzserek, akik önpusztítással igyekeznek pontot tenni az ügy végére. Valamint feltűnik egy bűnbánó szekta is, akik igencsak a frászt hozták speciel rám. Mert rettenetesen fura hangulatot hoztak a vászonra. Az HBO-ra jellemző komplex történetet kapjuk tehát a nyakunkba, de azért nem annyira a dolgok közepébe vágva, szépen felvezetik a készítők, hogy miképp tűnnek el az emberek. Aztán pedig végignézhetjük a többiek dilemmáit. Mert azért zsaruként mondjuk egy ilyen helyzetben nem könnyű összetartani egy forrongó várost.
Mivel Damon Lindelof az egyik készítő, ezért ne várjunk arra, hogy sci-fi lesz ebből. Vagy, hogy válaszokat kapunk. Nem fog megtörténni a kettő közül egyik sem. A pilot talán azért is volt olyan erős, mert a misztikum nagyon rányomta a bélyegét a kezdésre, a nagyszerű színészi játékok pedig megkétszerezték a feszültséget. Van, amikor az egyszeri tévénéző azért érzi kínosan magát, mert a szerepet játszó sztár képtelen beleélni magát a drámába, itt azonban inkább azért fogja a többség, mert annyira beleélik. De azért nem csap át kínlódásba a dolog, mert ezúttal is egy vérbeli drámát kapunk az HBO-tól. Felmerülhet az a kérdés is, hogy oké, emlegetjük Lindelof nevét, de vajon mennyire fog hajazni a Lostra ez az újonc. Eléggé. Az egykori rajongókat meg fogja fogni ez a produkció is. A többieket nem biztos, mert olyan sötét hangvételű, mint egy átlagos BBC sorozat. Viszont a zene mellett nem mehet el az egyszeri kritikus szó nélkül. Mert az nagyszerűen sikerült. Az igaz, hogy abszolút a Lostra hajaz a zongora-betét, amely újra és újra felcsendül a képsorok alatt, de a zene legalább 1-2 pontot rak hozzá a végértékeléshez. Ahogy az ABC sikersorozatában, úgy A hátrahagyottakban is érdemes lesz figyelni a friss arcokat, mert egy-két közönségkedvenc biztosan lesz közöttük. Mondjuk a két tinicsaj, akik durván lázadnak, és előszeretettel mutogatják magukat, elég esélyesek erre.
Az HBO hagyományaihoz híven A hátrahagyottak is elég szabadszájú produkció, igazi kábeles sorozat lesz. Azaz káromkodással, egy csomó meztelenséggel, de ezt a csatornáért rajongó nézők már rég megszokhatták. A hátrahagyottak sem fogja majd vissza magát. És ez jó is, mert elvárjuk a durvulást. A Trónok harca esetében a legelső évadokon lehetett érezni, hogy a szálak ide-oda keveredtek, ez itt is megvan, kis időbe telik majd, hogy hozzászokjunk ki-kicsoda, kit mi hajt. Ez az a tényező, ami viszont ront az első rész élvezhetőségén, de a misztikum mindenért kárpótol. Hova tűntek azok az emberek? A pokolba jutottak? Vagy a Földön maradtakra vár a pokol? Vannak, akik azt mondják, hogy a készítőknek könnyű dolguk lesz ezzel a produkcióval, mert megvan a regény. Arra lehet építeni. De mivel legalább 50 oldalt ölel fel a pilot, ezért az első évad után elképzelhető, hogy bizony a későbbiekben – ha jó nézettséget hoz a széria és berendelik a második évadot -, akkor az íróknak már saját történetszálakat és bonyodalmakat kell majd kreálniuk. Persze a stábban ott van a könyv szerzője, Tom Perrotta, az ő instrukcióival és ötleteivel valószínű, hogy nem fog kifulladni a produkció. Értékelés: Kissé zavaros, de nagyon megkapó első rész tehát az első epizód, főleg a drámák rajongóinak ajánlott A hátrahagyottak. Erős készítőgárda, ismert szereplők, tehetséges fiatalok és egy csomó önmarcangolás várja hétfőn a publikumot. A sorozat első része a 7/10-et könnyedén eléri, ha nem esnek kétségbe az írók attól, hogy a regény mindössze 350 oldal, és kreatívan továbbviszik a sztoriszálakat, akkor elképzelhető, hogy egy újabb HBO-s sikersorozattal gazdagodhatunk. A szakma szerint jól kezdett a produkció, már csak az kell, hogy a nézőközönség is pozitívan reagáljon az első felvonásra. (Fotók: HBO Sajtószoba) (A hátrahagyottak Amerikában vasárnap este kezdődik, a magyar HBO pedig hétfőn 22:00-kor tűzi képernyőre a pilotot. A sorozattal egyidőben a Geopen kiadásában megjelenik a Tom Perrotta által írt regény is, akinek elnyeri a tetszését a széria, nevezzen be rá. Egészen más élmény lesz, mint a tévésorozat, de legalább olyan egyedi.)

További hírek

Csak ősszel folytatódik az HBO misztikus drámasorozata

Elköltözik az HBO misztikus drámája, A hátrahagyottakHozzászólások