.

A folyó évadkritika: akasztott emberbe bújt az ördög

Írta: RaulReal | 2012. április 06. 10:48
Sokkolóan jó zárórésszel búcsúzott az idei szezon egyik legbiztatóbb újonca, ami minden eddigi trónkövetelőnél közelebb áll a Losthoz. Persze még így is jócskán elmaradt tőle. Sajnos a nézettség szerint úgy tűnik, csak 8 részes lesz a széria – hacsak csoda nem történik, és át nem veszi a Netflix –, mégis érdemes benevezni erre a rövid menetre. „A varázslat körülvesz.” – hangzik el már a nyitányban a sorozat mottója, amit jelen esetben fordítva kell érteni. A Parajelenségek című horrorfilmhez hasonló stílusban elkészített, az Amazonason játszódó sztori ugyanis vérfagyasztó borzalmakat hoz el a tévéképernyőkre. Doktor Emmet Cole, a híres kutató eltűnt. Így nincs mit tenni, a család és pár felbérelt szakember, amikor halvány reménysugár támad a horizonton, neki is vág a dzsumbujnak. Közben pedig felveszik, amit látnak. Mi, kívülállók pedig a megtalált anyagot tekinthetjük meg az elejétől a végéig. Az ABC horrorszériája az egyévados produkciókhoz képest egész szép lezárást kapott, így csak az egyik szeme sír az embernek, amikor elér a 8. epizód végefőcíméhez. A másik meg ugye nevet, mert ahogy elért, az nem semmi.
A Magus nevű hajó tehát rettenthetetlen legénységével átvág az ismeretlenen. Pontosabban próbálna, amíg az igencsak felpaprikázott őserdő és az annak mélyén lévő titokzatos erő az útjukba nem áll. Ezen a ponton érdemes felidézni az eddig látott horrorfilmek ötleteit, A folyó ugyanis szépen egymás mellé sorakoztatja őket. Ennek ellenére működik a dolog, és az áldokumentarista jellegű produkciókra jellemző kamerarángásokat is nagyrészt mellőzni tudták a készítők. Úgy, ahogy az idegesítő főszereplőket is. A borzongató stílus legtöbb rajongója ugyanis minden valószínűség szerint egykönnyen fel tudná sorolni azokat a kliséket, amiket ellőnek a Végső állomás szintű alkotásokban. Ne, ne menj arra, amerről a lánccsörgést hallod… ne, ne menj ki az utolsó sörért a kivilágítatlan fészerbe! Aztán csak kimennek, ijesztő maszkos figurák röppennek elő a semmiből, a szerencsétlen főhősök meg hörögve fulladnak bele a saját vérükbe. Persze, itt is van gyerekkorát sirató jófiú, állhatatos feleség, meg nem értett jó nő, nyavalygós kameraman, felturbózott terminátor, mégis örömmel nézi az ember az ijesztgetéseket.
A táj, a boiuna és a csörgős babák azonban kárpótolnak minket, ugyanis nagyon erősen sikerült eltalálniuk az íróknak és a rendezőknek a széria hangulatát, bizony össze-összerezzen az ember, amikor egy halottnak hitt karakter démoni vigyorral az arcán pattan fel és ráz kezet mindenkivel, mintha mi sem történt volna. Támadjanak bár vérszomjas szellemek, alattomos szitakötők, vagy félőrült telepesek, a pörgés nem áll le. Mi, akik a képernyő túlsó oldalán izgulunk, mi sem fogunk unatkozni, a készítők nem fogytak ki az ötletekből és (szerencsére) a rövid évad pedig nem adott lehetőséget a töltelékepizódok becsempészésére. A folyó ugyanis minden látszat ellenére sem klasszikus procedurális sorozat, erősen jelen van a főszál is, sőt a végén még a kérdéseinkre is választ kaphatunk. Némelyikre. A sok közül. Időközben pedig feltűnik a promóciókban sokat emlegetett Bordán Lili is, aki szerencsére nem csak két perces cameo formájában villant egyet a képernyőn, de ahhoz, hogy a nézőközönség „találkozhasson” vele, végig kell darálni az évadot. Mit darálni! Az AXN májusban levetíti majd a szériát, így hetiben, szinkronnal is végig lehet majd izgulni a produkciót.
Legutoljára az ember ilyen csavarokat, mint amiket A folyóba tuszkoltak a készítők talán csak az Alkonyzónában láthatott. Híján vagyunk ugyanis a horrornak, a Supernatural (Odaát) fotelből kiugrasztó részei már a feledés homályába merültek, így kellett ez a produkció, mint koldusnak egy falat kenyér. Értékelés tekintetében 7/10-es szinten mozog a sorozat, kell ilyen is, nézőközönsége mindig is lesz a kamerarángatós stílusnak, hisz az Ideglelés óta tudhatjuk, hogy olyan újdonságokat rejteget a belső zsebében ez az irányvonal, amiket egy Fűrész rész sem tudna felvillantani. Innentől kezdve lehet imádkozni, hiszen a Terra Novának annyi, a FOX dinókkal operáló családi sci-fije nagyot bukott, de az legalább jogosan. Ha A folyót is elkaszálják, akkor elmondhatjuk majd, hogy Castle ide, Once Upon a Time oda... az ABC kidobta azt a kukába azt a sorozatot, ami végre felpezsdítette kicsit az országos tévécsatornák kínálatát. Igazán nagy kár lenne.

További hírek

Emlékeztető: A folyó premier az AXN-en

A folyó (The River) szinkronhangjaiHozzászólások