Herman Péter tavaly nyárig az RTL Klub kreatív osztályvezetője volt, azóta pedig az RTL Magyarország drámai és szórakoztató műsorokért felelős igazgatója. Kreatív vezetőként ő felel majdnem az összes olyan saját gyártású műsorért, ami az RTL Klub és az RTLII képernyőjére kerül. Beszélgetésünk során elmondta, hogy miért volt ilyen sikeres a Válótársak, elárult néhány kulisszatitkot és azt is, hogy ki lesz a 2. évad új főszereplője. Mesélt a Farm és a Hagyjál főzni! sikeréről, valamint megtudtuk, hogy a gyengébb számok után, ősszel folytatódik-e a Gyertek át szombat este!. Megkérdeztük, hogy két olyan nagy műsor, mint az X-Faktor és a Kicsi Óriások, hogy fér meg ősszel egymás mellett, valamint kifejtette a véleményét a SuperTV2 és az RTLII helyzetéről és az X-Faktor új zsűrijéről.

Két hónapja a Televíziós Újságírók Díján az RTL Magyarország kapta a legtöbb elismerést. Díjazva lett a Gyertek át szombat este!, a Szelfi, Sebestyén Balázs és Scherer Péter is. Hogyan értékeled az eredményeket?
Örültem neki. Mindig jó érzés, ha az RTL és az általunk készített valamelyik műsor jól szerepel egy ilyen eseményen. Ha valamilyen elismerést kapunk, az mindig azt jelenti, hogy jól végeztük a dolgunkat. Emellett önbizalmat is ad, hogy legközelebb is legalább ennyi díjat hozzunk el a jövő évi gálán.

hirdetés

Tavaly november és idén január között került képernyőre a Válótársak és ezzel sok év után újra készült heti sorozat országos kereskedelmi csatornára. A produkciót nagyon sokan nézték, mit gondolsz miért lett ilyen sikeres?
A forgatások előtt már rengeteg elképzelésem volt, hogy miért lehet sikeres ez a sorozat. Nagyon fontos azzal a szemmel nézni, hogy az RTL Klubra szerettünk volna egy sorozatot. Ez a legnézettebb magyar csatorna 18-49-ben, ennek a korcsoportnak minden egyes szegmensét elérjük vele. Nehéz találni olyan műfajú sorozatot, aminél azt lehet feltételezni, hogy minden korosztálynak, mindkét nemnek érdekes lehet. Nagyon gyakran kérdezik meg tőlem keménykötésű sportbarátok, hogy miért nem csinálunk egy 24-hez, vagy Maffiózókhoz hasonló szériát. A kérdéseket értem, ők ezeket szeretik és bevallom én is követtem őket. Nekünk viszont egy olyan sorozatot kellett találunk, ami nem specifikus, nem szűkíti le a célcsoportot. A magánélet témája a legtöbbeket érdekel, a férfiak és a nők ugyanúgy részesei. Nem a fantáziáról szól, hanem a mindennapi életről, ráadásul ezen belül az egyik legáltalánosabb dolog a magánéletünk belülről. Nagyon érdekes, hogy a megfigyelések szerint az emberi dialógusok 80%-a ezekről, ezen témákról szól. Erről egy fél estét tudunk beszélgetni a párunkkal, pedig nem egy celebről, egy híres emberről szól, de a mi családtagunk és így minden részlete érdekel bennünket.

A Válótársak csupa olyan dolgokról szól, ami mindannyiunkkal megtörténik. Tartalmazza az összes létező párkapcsolati típushibát, melyekből valamelyiken szinte mindenki túl van már az élete során, ezért is könnyű kapcsolódni hozzá. Ez nagyon fontos, de még nem elég, kell egy jó forgatókönyv is, ami adott volt. Jók kell legyenek a karakterek, a történetek és ezeknek az egyensúlya is. Nagyon szerettük a sorozatban azt is, hogy mindezek ellenére nem veszi komolyan magát, hanem egyfajta távolságtartással, humorral igyekszik kezelni, ami nagyon jó. Ha a saját gondjainkat is tudjuk humorral kezelni, az már a gyógyulás útját jelenti.

Ezeken kívül jó színészek is nagyon kellenek, ráadásul olyanok, akiket nem szoktak az RTL Klubon látni. Valóban jók és egy színvonalat is ígérnek. Szükség van még egy jó rendezőre, melyet én, RTL-es producerként megtaláltam. Sikerült egy olyan sorozatot készíteni, mely szerintem a világ bármelyik képernyőjén, bárhol megállná a helyét, melyre mi nagyon büszkék voltunk. Ezután pedig a nézők is ugyanezt gondolták. Ezzel bebizonyítjuk, hogy szükség van magyar sorozatra, mert ha jó, akkor igenis nézik. Ha innentől megbukik egy hazai széria, akkor már nem lehet azt mondani, hogy csak azért mert magyar, hanem lehet mondani, hogy azért mert nem lett jó. Az RTL már gyakorlatilag minden műfajban gyártott, ez volt az utolsó, ami újdonság volt számunkra, de nagyon szerettünk dolgozni rajta.

Mennyi ideig tartottak a sorozat előkészületei és hány hónapig forgattátok?
Az előkészületek, castinggal és minden mással együtt körülbelül három hónapot öleltek fel. A forgatási napok száma hatvan volt, de mivel nem minden nap dolgoztunk, ez is körülbelül három hónap volt. A felvételekkel párhuzamosan már elindultak az utómunkák, melyek természeten a forgatások bejezése után is folytatódtak. Összegezve az első naptól az utolsóig, hét, hét és fél hónapos munkát kell elképzelni.

Ősszel jön a Válótársak 2. évada. Hol tartotok vele és mit várhatunk az új szezontól?
Május végén elindultak a forgatások. Túl vagyunk a castingon, melynek köszönhetően lesz pár plusz meglepetés. A sorozat új, másodfőszereplőjeként megjelenik a Stohl András által megformált Bálint öccse, akit Nagy Ervin fog alakítani. Ő a Kincsem egyik főszereplője is, ami egy RTL támogatott film. Ősszel tehát a mozik mellett, Ervin a mi képernyőnkön is feltűnik, tovább erősítve azt, hogy a Válótársak komoly és nagy színészekkel készül.

Tavasszal képernyőre került az RTL Klub új reality-je, a Farm, mely folyamatosan csatornaátlag felett hozott. Mennyire voltatok elégedettek az eredményeivel?
Nagyon! Előtte voltak félelmeim, mert ez az ország egy kicsit fura, erős a vidék-város ellentét. Sokan próbálják azt a látszatot kelteni – főleg a politikusok –, hogy Magyarország vidék centrikus, de ez nem igaz. Van egy nagyon erős, központi városi hatalom és egy kicsit lenézett vidékség, akik emiatt a frusztráció miatt pedig a városikat utálják. Ez az ellentét nagyon is létező dolog. Sok más országban a történelem és a kultúra miatt ez nem így néz ki. Franciaországban például a vidéki lét konkrétan a romantika, a menekülés és az öreg napjainkra való megoldásként él az emberekben. Ott vidéken élni menő. Szlovákiában ahol tulajdonképpen nagyváros sincs, az ott lévő közel 6 millió ember alapvetően kisvárosokban, falvakban él. Tudtuk, hogy a Farm egy nagyon érdekes műsor, de féltünk tőle, hogy Magyarországon nézni fogják-e az emberek.

Az adatokból jól látszik, hogy sok városi ember elhagyta ezt a sávot, viszont sok vidéki érkezett helyette. Így azt nem lehet kijelenteni, hogy itthon a városi emberek voltak kíváncsiak a Farmra. A nézettségünk viszont nagyon jó volt, így ezt sikernek könyveljük el. Érdemes azonban ezt végiggondolni és elemezni, mert nem biztos, hogy minden évben érdemes egy ilyet készíteni. A műsor viszont nagyon jó tapasztalat volt és most már pontosan látjuk, hogy hol érdemes javítani rajta, hogy még érdekesebb produkció váljon belőle, amikor legközelebb újra megcsináljuk.

Tavasszal folytatódott a Gyertek át szombat este! is, azonban jóval kevesebben nézték, mint ősszel. Mit gondolsz, mi ennek az oka?
Ezt mi is elemezzük és minket is érdekel. Érdekes, mert akik nézik, azok viszont nagyon imádják és nekem az egyik kedvencem. Nagyon szeretem Balázst és a humorát, a műsor pedig egy könnyen fogyasztható rágógumi, de milyen jó rágni, főleg ha büdös az ember szája. A nézettsége valóban lehetne jobb, de annyira megvagyunk győződve arról, hogy ez a műsor kell, hogy ősszel folytatódik, a Gyertek át szombat este!. Az előbb szó volt róla, hogy a Farm nézői kicsit eltérnek az RTL-étől, és mi úgy érezzük, hogy a nézettség csökkenésnek lehet, hogy ez az oka. Ősszel egy más műfajú műsor ment előtte és lehet, hogy annak a nézői jobban szeretik a Gyertek átot, mint akik a Farmot követték. Fontos kiemelni azonban, hogy ugyan nézőszámilag kevesebben figyelték a produkciót, viszont akik nézték, azok nem kapcsolatok el, ami nagyon fontos adat.

Az RTLII tavaszi újdonsága a Hagyjál főzni! volt. Mit gondoltok a műsorról?
A Hagyjál főzni! az idei vágyott, de meglepetés sikerünk. Az RTLII egy nehezebb pálya, mint az RTL Klub. Egy kisebb csatorna, kevesebb nézővel és nekünk is kevesebb a tapasztaltunk ezen a téren. Az RTLII életében volt egy időszak, amikor ide raktuk a ValóVilágot, ami pont azt a teljesítményt hozta, amit kellett. Azt gondoltuk, hogy minden rendben van. Ezután jött a Partyzánok, ami egy nagyon tisztességesen elkészített műsor volt, melyben fiatalok gyűltek össze és zenéltek. A stáb kitűnő munkát végzett, de a nézők valamiért nem szerették. Ilyenkor szomorú vagyok én magam is, de mindig elkezdünk gondolkozni, hogy mi nem sikerült. Tudtuk, hogy továbbra is szórakoztatni akarunk és hosszas elemzés és gondolkozás után ráleltünk a Hagyjál főzni! produkcióra, mely egy nagyon egyszerű műsor. Nézzük azt, hogy mások rosszul főznek és röhögünk rajta. Hú, az anyám pont ilyeneket mondott, én is pont így rontottam el stb. Ez pedig vicces tud lenni. A Hagyjál főzni!-t nagyon elkezdték nézni az emberek és nemhogy csatornaátlag fölött teljesített, hanem felhúzta az egész RTLII esti nézettségét. Dupla annyian követték, mint amennyivel mi minimumként számoltunk, ezért ez egy nagy siker. Jót tett a stábnak is, büszkék vagyunk rá. Istenes Bence műsorvezetőként is nagyon szerette és hamarosan folytatjuk a 2. évaddal.

Az RTL Klubot sokkal többen nézik, mint a TV2-t, az RTL csoport szinten is sokkal jobban teljesít, mint a másik csatornahálózat. Ott van viszont az RTLII, amire sokkal több saját gyártás került az elmúlt években, mint a SuperTV2-re, mégis alul maradt. Szerinted miért nem működtek annyira ezek a produkciók?
Ennél sokkal fontosabb a két portfólió összehasonlítása. Ha ennek a részleteit nézzük, akkor mindig fogunk találni olyat, aminél a másik előbb van, de összességében az RTL csatornáit két-háromszor annyian figyelik, mint a TV2-ét és ez sokkal fontosabb.

Az RTLII egy időben indult a SuperTV2-vel, miért előzhet az utóbbi?
Üzletileg nem számít, hogy melyik mikor indult. A SuperTV2 lehet, hogy sikeresebb összességében, mint az RTLII, de ott sok műsor hoz egy kicsit jól, míg nálunk kevesebb, de jobban kiemelkedő produkciók vannak. Az elmúlt fél évben elindult egy olyan munka, aminek hatására kezd kialakulni a csatorna karaktere, olyan műsorok kerülnek oda, amivel azonosítják a csatornát és a tavasz végén már 2-2,5%-os közönségarányt tudtunk ezzel elérni. Meglátjuk, mit hoz a jövő, de persze ez nagyban függ attól is, hogy a konkurens csatorna mivel készül az őszre.

Ősszel két tehetségkutató is lesz az RTL Klubon, jön az X-Faktor és a Kicsi Óriások. Hogy fér meg két ilyen nagy műsor egymás mellett?
Remekül! Az egyikben ugyanis kicsik vannak, a másikban pedig nagyok (nevet). Végigvesszük az egész társadalmi szeletet. Komolyra fordítva a szót, amikor képernyőn lesznek, akkor mindkét produkció más helyzetben lesz. Az X-Faktor első hetei a válogatásról szólnak és annak a folyamatáról, nagyon izgalmasan összevágott, doku-realista szerű adások keretei között. Az élő show pedig csak ezután a periódus után következik. A Kicsi Óriások esetében nincs ilyen, ott rögtön élőszerű, nagyobb szabású adásokkal kezdünk és kevesebb is lesz belőle. Másrészt attól, hogy szombaton megnézik az egyik műsort, attól még vasárnap pont ugyanúgy tudják követni a másikat is.

Az X-Faktornak ez lesz a 6. évada itthon. Hogyan lehet megújítani egy ilyen kötött keretek között készülő műsort?
Sokat gondolkoztunk ezen és megtaláltuk erre a jó megoldásokat. Ott vannak például a mentorok, ami a bulvársajtó egyik kedvenc témája volt. Ennek persze mi örülünk, nagyon sokat találgatták, hogy kik lesznek az új arcok. Végül Tóth Gabi, ByeAlex, Gáspár Laci és Puskás Peti lesznek a mentorok.

Rajtuk kívül sok más ponton is változtatni fogunk. Végiggondoltuk a műsor egész folyamatát és igyekszünk kellő mennyiségű újdonságot és izgalmat beletenni, de úgy, hogy a lényeg, az X-Faktor maga nem fog nagyon változni. Az alapja jól működik, így csak egy kicsit kell újítani rajta. Azt látjuk, hogy az X-Faktor az egyik legvártabb műsor a 2016-os évben és próbáljuk majd a nézőket kiszolgálni egy kitűnő show-val.

Az idei mentorok között több nagyon fiatal zenész is van. Ilyen fiatalon, hogy fogják tanítani a tehetségeket?
Én ezt összetettebben látom. Amikor fiatalt mondunk, mindig az a kérdést, hogy kit tekintünk annak. Ebben a zsűriben ugyanis kettő ember harminc felett van és kettő alatta. Valóban nem öregek, de azt gondolom, hogy a fiatal jelző finomításra szorul. Ma a szakmai tevékenységük csúcsán lévő fiatal emberek, én így használnám. A fiatal jelzőt nagyon sokszor az inkompetencia szinonimájaként is hajlamosok vagyunk használni, például egy ilyen beszélgetés során, amit én nem szeretnék elfogadni. A kompetencia szerintem nem életkor, hanem tevékenység kérdése. A kérdésre tehát a válaszom, hogy kitűnően. Négy komoly szakemberről beszélünk, akik ráadásul nem is öregek.

Milyen szempontok alapján válasszátok ki a zsűritagokat és hogyan zajlik ez a folyamat?
Castingoljuk őket. Nem vesszük figyelembe azt, hogy olyanokról van szó, akik zenei területen már letettek valamit az asztalra. Ők zenei téren munkálkodtak, de a tévézés azért más dolog. Nyilván van rutinjuk és tapasztaltuk abban amit csinálnak, de ki kell próbálni egymást, hogy alkalmasak-e egy közös munkára. Ez egy elég hosszú folyamat, de mivel intelligens zenészekről van szó, ezt megértik, hogy szükséges és nem merült fel soha, hogy ez probléma lenne. (Fotók: RTL Klub)

hirdetés

Három díjat kapott a Mellékhatás, újrázott a Séfek séfe, Kiss Ramóna és Tilla a Televíziós Újságírók Díján

Kovács Kokó István életét bemutató sorozatot készít az RTL

Magyarországon még nem vetített NCIS sorozat érkezik a TV2 Csoport egyik csatornájára

Az RTL hamarosan főműsoridőben megismétli Az Árulókat

Ez a 16 vadonatúj produkció kerül be a Disney+ kínálatába áprilisban

Friss hír érkezett az Ázsia Expressz vadonatúj évadával kapcsolatban