A Prae című újságot 1999-ben alapították és az évente négyszer megjelenő folyóirat olyan kulturális stílusokkal foglalkozik, mint a sci-fi, fantasy, cyberpunk és a horror. Az újság legújabb kiadványa az HBO nagysikerű sorozatát, a Trónok harcát veszi górcső alá, a 12 hosszabb-rövidebb cikkben szó esik George R. R. Martin regényeiről, a tévéadaptációról. A Prae szerkesztőinek célja, hogy segítsenek a közönségnek a látottak és olvasottak értelmezésében, hiszen Westeros világa helyenként igencsak kusza tud lenni.

A cikkek érdekes szempontok alapján vizsgálják a Hét királyság világát, szó esik a Trónok harcáról és a genetikáról, de a feminizmus, a szex ábrázolása, az egyes családok jelmondatai és Theon elveszített férfiassága se ússza meg, hogy az írók egy kicsit boncolgassák. A Trónok harca mára megkerülhetetlen popkulturális tényező lett, öröm látni, hogy egyre több irodalmi és filmes szaklap foglalkozik a témával, hiszen a sorozat és a regények világa is komplex, tehát van miről beszélni.

Október 22-én, a Margó Irodalmi Fesztiválon, a Teslában 12:30-tól szakmai beszélgetést is szervez a Prae, itt megszerezhető lesz a Trónok harca különszám, illetve egy szakmai beszélgetést is végighallgathat a közönség. Egy író, egy popkultúra-kutató, egy szerkesztő és egy irodalomtörténész fog arról diskurzust folytatni, hogy miképp tarolta le napjaink fogyasztóit a Trónok harca és, hogy egyáltalán lehetséges-e egy ilyen tabudöntögető műről a középiskolákban is beszélni.

hirdetés
hirdetés

Májusban új török sorozat indul a TV2 Csoport egyik csatornáján

Kiderült, hogy hány évados lesz a The Witcher

8 millió forintos bírságot kapott az RTL a Kanapéhuszárok és a Sztárbox kapcsán

Újabb műsorváltozás: Minden hétköznap visszatér A mi kis falunk az RTL-re

Júliusban megszűnhet az egyik magyar csatorna

Kiderült, hogy mikor érkezik a Sweet Tooth: Az agancsos fiú utolsó évada a Netflixre