A The Spoils of War című nagyon látványos epizód után egyes hangok szerint a Trónok harca visszavett az iramból, a valóságban azonban sokkal inkább az történt, hogy a sorozat folytatta az újabb akciódús felvonások előkészítését. Westerosban világháború dúl most már, azonban a többfrontos csata ellenére helyenként az uralkodójelöltek megállnak és rendezik a soraikat. Most is ez történt, amellett, hogy visszatért egy nagyon sokak által várt és mára az interneten mémmé vált karakter. Igen, Gendryről van szó, aki ünnepélyesen bejelenthetjük, hogy most már nem evez!

Az Eastwatch a Daenerys és a Lannisterek között dúló csata lezárásával foglalkozott először is, ami brutálisra sikerült. Kiderült ugyanis, hogy a sárkányok anyja továbbra se hallgat senkire, megy a saját feje után és emiatt még a saját csatlósainak is óvatosnak kell lenniük az ifjú Targaryennel. A Tarlyk jól meg is járták emiatt, a sárkány tüzének martalékai lettek, elég szomorú jelenetsor volt ez, hiszen a Tyrellek után újabb nagymúltú háznak mondhat búcsút Westeros. Ezen a szálon nagyon érdekes volt látni Jorah visszatérését, és azt, hogy Dany egyre közelebb kerül a fiatalabbik Mormonthoz, valamint egyre jobban belezúg Jonba. Ez utóbbihoz mondjuk kellett az is, hogy Daenerys sárkánya barátkozni kezdjen Észak királyával, mely beigazolhatja a rajongók sejtelmeit, miszerint Jon is Targaryen.

Mindemellett, ahogy a bevezetőben is megemlítettük, visszatért Gendry, az ifjú Baratheon pedig belevetette magát a történésekbe. Davosszal karöltve visszament Jonhoz és a két fattyú megesküdött egymásnak, hogy legalább olyan fontos és hősies cselekedeteket fognak végrehajtani, mint az apjuk. Erre még visszatérünk, azonban tegyük hozzá, hogy Daenerys most megint iszonyú nagy hibát készül elkövetni, tekintve, hogy Cerseit az se győzné meg a Mások támadásának veszélyéről, ha az összes gyerekét feltámasztaná az Éjkirály. A Lannisterek annak ellenére, hogy a pénzük biztonságban célba ért és a Vasbank is mellettük áll, nem fognak tudni olyan zsoldosokat szerezni, akik hatékonyan meg tudnának harcolni három tűzköpő gyíkkal. Erre még a pénz se elég nagy motiváció.

hirdetés

Samwell Tarly szálán is fontos fordulatok vártak ránk, hiszen a maesternek tanuló férfi fogta magát és otthagyta az egészet, mondván, hogy ő nem fogja hallgatni a bölcsek tudálékosságait, inkább tesz valamit Westerosért. Ez nagyon szimpatikus húzás volt, bár elkövetett egy nagy hibát Sam, ugyanis amikor Szegfű fontos infókat olvasott volna fel Rhaegar Targaryen titkos dorne-i nászáról, ő lepisszegte. Jó, nyilván a készítők ezt direkt lebegették be és megtudunk még egyet, mást a múltról. Ezen kívül Deresben is egyre fokozódik a helyzet, hiszen Sansa és Arya között újfent kijött a korábbi évadokban is látott ellentét, valamint Kisujj is egyre kevergeti a habot. Úgy tűnik, hogy Havas Jont előbb-utóbb ki fogják pöckölni a húslevesből, és más veheti át Észak irányítását.

Ugyanis Jon újfent rossz döntést hozott, mivel egy pár fős “elit alakulatot” vezetve kiment elfogni egy Mást. Újfent otthagyta a király az embereit és szó szerint egy öngyilkos osztag fejeként vetette magát az akcióba. Lehet sok mindent mondani a maesterekre, akik hitetlenkedve ülnek délen, de ők legalább minden döntésüket háromszor meggondolják. Biztos, hogy nem lesz jó vége a kalandnak, tekintve, hogy akár Daenerys is bevetheti magát az akció kellős közepébe.

Tény, hogy velük van Gendry, aki elég ütős harcossá vált, amíg nem láttuk, illetve a Vérebet és a lángoló kardos fickót is nehezen lehet legyűrni. De láttuk már, mire képesek a Mások, így arra lehet számítani, hogy lesz itt csúnya öldöklés a 7×06-os epizódban is, ami egyébként az HBO bénázása miatt kiszivárgott sajnos.

Az Eastwatch című, 7×05-ös rész picit visszafogottabb volt az akciót tekintve, de nagyon is élvezhető. A baj az volt talán, hogy egy olyan ütős rész után, mint a múlt heti, bármi, amit ebben a felvonásban tálalnak, kissé csalódás lett volna. Így kap egy 9/10-es értékelést a rész, aminek vélhetően a Gendry rajongók nem fognak örülni, de így is tűkön ülve várjuk a folytatást.

Azt pedig tegyük hozzá mindenképp, hogy a Trónok harca egyedi sorozat abból a szempontból is, hogy a komplexitása és a politikai témái ellenére bőven 8/10-es feletti epizódokat tud szállítani, hétről-hétre. (Fotók: HBO)

hirdetés

A héten véget ér az RTL jelenlegi legnézettebb műsora

Pár hét múlva, több RTL-es felületen is indul a ValóVilág 12. évada

Erdőtűz ütött ki az Ázsia Expressz forgatási helyszínén

Mesterséges intelligencia alkotta az MTVA új műsorvezetőjét

Leleplezték az idei X-Faktor harmadik férfi mentorát

Balázs, Bence, Majka és Joci vezetik majd az RTL 15 év után visszatérő showműsorát