Kedden egy magyarországi streaming használattal kapcsolatos tanulmány eredményét tette közzé a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) – vette észre a SorozatWiki. Az anyag több érdekes változást és trendet állapít meg az online platformokkal kapcsolatban, azonban a legérdekesebb része kvázi egy toplista. Itt a tanulmány leírja, hogy 2024 első felében átlagosan egy héten hány magyar felhasználó nyitotta meg.

hirdetés
Advertisement

Íme a lista:

1. Netflix: 1,069 millió látogató
2. HBO Max/Max: 419 ezer látogató
3. Disney+: 285 ezer
4. TV2 Play: 259 ezer
5. RTL+: 144 ezer
6. SkyShowtime: 122 ezer
7. Amazon Prime Video: 65 ezer
8. Telekom TV GO: 52 ezer
9. Filmio: 5 ezer

Ezen kívül szintén érdekesség, hogy csaknem húsz százalékkal csökkent a streaming szolgáltatók oldalait számítógépről vagy mobileszközről látogató magyarok száma az egy évvel korábbihoz képest. A negatív tendencia mögött elsősorban a koronavírus-járvány alatt kivételesen magasra ugró fogyasztási értékek normalizálódása állhat.

Az NMHH kutatása szerint az egyes streamingplatformok műsorkínálata nagyban meghatározza, melyik korosztály körében válhatnak népszerűvé. A három nagy nemzetközi platform, a Netflix, a Disney+ és az HBO Max kifejezetten jól célozta meg a 16–39 év közötti korcsoportot, míg a TV2 Play, a Filmio és a SkyShowtime közönségében az 50–75 év közöttiek vannak többségben. A nemek között mindössze három esetben rajzolódik ki számottevő különbség: a SkyShowtime és a Telekom TV GO inkább a férfiak, míg a TV2 Play inkább a nők körében vált népszerűvé.

Annak ellenére, hogy folyamatosan nő a hazánkban elérhető streaming szolgáltatások száma, ez nem okozott visszaesést a konkurenciánál: az új szereplők inkább új felhasználókat csábítottak magukhoz, akiket azelőtt más szolgáltató nem tudott megszólítani. Az sem ritka, hogy a felhasználók előfizetnek egy új belépő szolgáltatásaira, de közben nem mondják le a korábbi, más szolgáltatóknál már meglévő előfizetéseiket: 2024 júniusában 439 ezer fő, vagyis a hazai streamingfogyasztók mintegy negyede keresett fel egynél többet a vizsgált szolgáltatások közül.

hirdetés

Kivételesen nem lesz műsorváltozás hétvégén a TV2-n, ekkor indul a Sztárban sztár és a Megasztár

Európai bestsellert feldolgozó krimisorozat érkezik a SkyShowtime-ra

Rendkívüli műsorváltozás az RTL-en: Váratlanul új évaddal tér vissza Sebestyén Balázs saját műsora

Új előzetest adott ki a Netflix az Outer Banks 4. évadához

Bejelentették a Spektrum magyar hegymászókat bemutató új sorozatának premierdátumát

RTL+-os és RTL-es premierdátumot, valamint előzetest kapott a Kokóról szóló dokumentum-sorozat