.

Terror premier előtti kritika: Ilyen hideg még a Trónok harcában se volt

Írta: RaulReal | 2018. március 26. 20:43
Március 27-én, az amerikai premierrel egy időben, hajnali 3-kor érkezik a magyar AMC-re a Terror című sorozat első két része, melyben két hajó esik a jég fogságába az északnyugati átjárónál. Ezt a tengeri útvonalat az emberiség nehezebben hódította meg, mint a Holdat, ráadásul a tragikus végkimenetelű expedícióról a mai napig elég kevés információnk van. Azon kívül, hogy a legénységek odavesztek, nem sokat tudni. A Terror alapjául szolgáló regényben nem csak a természeti erők, hanem egy titokzatos gonosz is a felfedezőkre támadt, így a tévés adaptációban is várhatóak izgalmas fordulatok. A Terror első részét a magyar AMC premier előtti vetítésén láttuk, a sorozat szinkronos premierje március 29-én, este 10-kor kerül a képernyőre. A látottak alapján érdemes lesz rá benevezni! A szériában fontos szerepet játszik két, a Trónok harcából ismert színész is, Ciarán Hindset az HBO kosztümös drámájában a Falon túli király szerepében láthattuk rövid ideig, míg Tobias Menzies egy kevésbé fontos karaktert, Edmure Tullyt játszotta. Rajtuk kívül a Terrorban karakteres alakokat hoz a Mad Menből ismert Jared Harris és Paul Ready is, aki orvosként már rögtön a pilotban komoly nehézségekkel kénytelen farkasszemet nézni. Az AMC produkciójának felütése kicsit lassú tempójú, ráadásul az alapproblémát - mármint, hogy a két hajó a jég fogságába esik - is csak felvezeti, így az első rész mindössze a hangulatot teremti meg. Ez a hangvétel viszont kellően fojtogató, ráadásul a színészekre se lehet panasz, akik nagy átéléssel teszik a dolgukat.
Az első részben több durva jelenet is van, ráadásul még egy fertőző betegség is felüti a fejét az egyik hajón, így véres jelenetekre érdemes készülni. A Terror tipikus kábeles sorozatnak tűnik elsőre, ám abból a fajtából, ami rögtön berántja az embert és brutalitásával szórakoztatja is. A sorozat jól átadja azt a klaubsztrofobikus érzést, amit egy matróz érezhet a végtelen vizeken utazva. A produkció történetének nagy tragédiája az, hogy a felfedezők nagyon közel állnak ahhoz, hogy céljukat elérjék, mégis a jég fogságába esnek. A bevezető epizódban két emlékezetes jelenet is a halálhoz kapcsolódik, így a Terror hű címéhez. Az AMC sorozatának premierje előtt nem sokkal megjelent a tévés adaptáció alapjául szolgáló, több mint 700 oldalas regény is az Agave kiadótól. A sajtóeseményen főleg azoknak ajánlották a művet, akiket megfog a széria, ugyanis itt hajónaplót, a legénység bejegyzéseit és egyéb plusz érdekességeket találhatunk. A könyv mintegy kísérő anyagként is ajánlható a sorozathoz, ugyanis elmélyíti a 10 epizódos első etap sztoriját.
Érdekesség a Terrorral kapcsolatban, hogy részben Magyarországon forgott a sorozat, így a produkciónak volt magyar operatőrje (Gulyás Buda), aki 6 órát töltött egy árbócon az egyik vezető színésszel, de speciális kellékeket tervező szakember (Pohárnok Iván) és second unit forgatókönyvíró (Simkó Dóra) is dolgozott az epizódokon. A Terror nagy része stúdióban forgott, olyan körülmények között, ahol az esetek 90 százalékában nem is volt víz a hajók közelében. Ez azért durva, mert az AMC sorozatában pont ez a legerősebb tényező, a végtelen óceán és az ismeretlen, ami fenyegeti a karaktereket. A Terror főleg azoknak ajánlható, akik nem akadnak ki néhány kemény és véres jelenettől, illetve szeretik az emberi lelket mardosó drámákat. Jót tesz az is a sorozatnak, hogy jól válogatták ki a vezető színészeket, de ha az ember a Trónok harcából választ ki magának főszereplőket, olyan nagyon nem nyúlhat mellé. Várjuk a Terror hátralévő részeit és nézni is fogjuk a sorozatot, abban reménykedve, hogy a történet megmarad majd minél inkább a realitás talaján és nem az ijesztgetés és a megmagyarázhatatlan szörny lesz az igazán hangsúlyos. Értékelés: 8/10

hirdetés

További hírek

A Netflix nem engedte, hogy rendes befejezést kapjon az egyik népszerű sorozatuk

Új, különleges amerikai sorozat indul

Fél év után folytatódik az RTL Klub egyik népszerű magyar sorozata

Krimiben erősít az RTL


Hozzászólások