Magyar idő szerint szeptember 13-én éjjel 2 órakor vette kezdetét a 74. Emmy-gála. Ez volt a második alkalom, hogy az AMC Közép-Európában – ezáltal Magyarországon is – élőben közvetítette az eseményt. A jelöltek listáját július közepén hozták nyilvánosságra, ma pedig kiderült, hogy az HBO tarolt a díjkiosztón, a Squid Game történelmet írt, a sorozatok közül pedig A Fehér Lótusz zsebelte be legtöbb díjat.

hirdetés

A Netflix tavalyi uralma után idén ismét az HBO gyűjtötte össze a legtöbb díjat, ugyanis összesen 38 szobrot zsebelt be. Az HBO legnagyobb nyertese 10 díjjal A Fehér Lótusz (The White Lotus) című sorozat lett, ami többek közt a legjobb mini- vagy antológiasorozat kategóriában is győzött. A fiatalok nehézségeiről szóló Eufória 2. évada 6 díjjal gazdagodott. A drámában nyújtott alakításáért Zendaya kapta a legjobb női főszereplőnek járó elismerést, a múlt héten rendezett kreatív Emmy-n pedig Rév Marcell operatőri munkásságát is díjazták. A Hacks – A pénz beszél 2. etapja 3 Emmy-t kapott, melyek közül az egyiket Jean Smart nyerte el, akia  legjobb női főszereplő lett. A legjobb drámasorozat ismét az Utódlás (Succession), és díjazták a sorozat íróját, Jesse Armstrongot is.

A Netflix kicsit lemaradva az HBO-tól összesen 26 díjat kapott. A nagy sikernek örvendő Squid Game 6 szobrot nyert el. A produkció duplán is történelmet írt, hiszen Lee Jung-jae lett az első dél-koreai színész, aki a legjobb férfi főszereplőként diadalmaskodott, ráadásul ebben a kategóriában ezelőtt még senki nem nyert nem angol nyelvű szériával. Emellett Hwang Dong-hyuk az első ázsiai származású rendező, aki kategóriáján belül hasonló bravúrt ért el. 5 díjjal gyarapodott a Stranger Things, 4-gyel az Arcane, 3-mal pedig a Szerelem az autizmus spektrumban (Love on the Spectrum).

Az Apple TV+ tarolt a Ted Lasso című sorozatával, amely 2021-hez hasonlóan idén is a legjobb vígjátéksorozat lett. Az angol focicsapathoz szegődő edzőt alakító Jason Sudeikis lett a legjobb férfi színész, míg MJ Delaney a legjobb rendezés, Brett Goldstein pedig a legjobb mellékszereplő kategóriában győzedelmeskedett a vígjátékok között. A Hulu összesen 10, a Disney+ pedig 9 Emmy-díjat zsebelt be az éjjel. Az utóbbi streaming szolgáltató a minisorozat kategóriában remekelt, ugyanis Michael Keaton szerezte meg a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést a Dopesick-ért, míg Amanda Seyfried A kibukott (The Dropout) című szériában nyújtott alakításáért kapott szobrot.

A főbb kategóriák nyertesei:

Legjobb minisorozat: A Fehér Lótusz
Legjobb drámasorozat: Utódlás
Legjobb vígjátéksorozat: Ted Lasso
Legjobb férfi főszereplő (dráma): Lee Jung-jae (Squid Game)
Legjobb női főszereplő (dráma): Zendaya (Eufória)
Legjobb női mellékszereplő (dráma): Julia Garner (Ozark)
Legjobb férfi mellékszereplő (dráma): Matthew Macfadyen (Utódlás)
Legjobb férfi főszereplő (minisorozat vagy tévéfilm): Michael Keaton (Dopesick)
Legjobb női főszereplő (minisorozat vagy tévéfilm): Amanda Seyfried (A kibukott)
Legjobb férfi mellékszereplő (minisorozat vagy tévéfilm): Murray Bartlett (A Fehér Lótusz)
Legjobb női mellékszereplő (minisorozat vagy tévéfilm): Jennifer Coolidge (A Fehér Lótusz)
Legjobb férfi főszereplő (vígjáték): Jason Sudeikis (Ted Lasso)
Legjobb női főszereplő (vígjáték): Jean Smart (Hacks – A pénz beszél)
Legjobb férfi mellékszereplő (vígjáték): Brett Goldstein (Ted Lasso)
Legjobb női mellékszereplő (vígjáték): Sheryl Lee Ralph (Abbott Általános Iskola)

hirdetés

Ezek lesznek a Disney+ legnagyobb őszi premierjei

A napokban két fontosabb hazai szórakoztató műsor is véget ér

Műsorváltozás vasárnap a TV2-n: új időpontba kerül a Megasztár első válogatója

3 friss évad és egy új sorozat is érkezik a Network4 csatornáira szeptember végén

Mozifilmek, új sorozatok és folytatások: 21 produkciót jelentett be a SkyShowtime

Érkezik egy népszerű sorozat 21. évada a TV2 Csoport egyik csatornájára