Nagyon súlyos botrány tört ki az elmúlt napokban a jövő héten véget érő ValóVilág 12. évada kapcsán. Az ügy először nagyobb nyilvánosságot csütörtökön este kapott, amikor VV Dzsigerit kizárták a realityből, de akkor még az RTL nem árulta el, hogy pontosan miért. Másnap robbant a hír, hogy erőszakosan zaklatta az egyik női játékostársát a villában. Pár órával később mi is megírtuk, hogy olyan súlyos incidens történt, hogy a rendőrség szexuális erőszak bűntett kísérlete miatt indított nyomozást. Ezt követően nem sokkal, már az RTL is közzé tett egy közleményt. Megpróbáltunk az interneten fellelhető információkból alaposan utána nézni, hogy pontosan mikor, mi történt és kiderült, hogy a balhé szűkebb körben már csütörtökön hajnalban kitört, a ValóVilág készítői pedig egymás után több nagyon súlyos szakmai hibát követhettek el. Sőt az RTL sem kommunikál egyértelműen az esetről.

hirdetés

Az egész erőszakos jelenet valamikor szerda este, vagy csütörtökre virradó éjjel történhetett. A kereséseink nyomán ugyanis megtaláltuk azt a feltételezhetően első videót, amit hajnali 4 óra 9 perckor a Redditre rakott ki egy VV néző és amin látszik a teljes jelenet. Ez alapján VV Dzsigeri először villatársa lábai közé nyúlt be, amire Giada azt kiabálta neki, hogy „menj innen”. A férfi ezután teljes testsúllyal ránehezedett a nőre, befogta a száját, és miközben Giada ütögette őt, továbbra is a lábai között nyúlkált a nőnek. Csak azután szállt le a férfi a végig ellenkező nőről, miután Giada megütötte a száját.

A rendkívül meghökkentő és erőszakos videót etikai okokból nem mutatjuk meg és nem is linkeljük be. Az eset nagyon sokakat megbotránkoztatott, a nap folyamán nagyon sokan kérték a különböző ValóVilágos csoportokban a férfi kizárását, de az ügy nagy nyilvánosságot ekkor még nem kapott. Az RTL 18:32 perckor a ValóVilág Facebook oldalán tett közzé egy posztot, miszerint 19:55-kor rendkívüli bejelentés lesz. Majd 20 óra előtt néhány perccel Megyeri Csilla, a reality egyik műsorvezetője jelentkezett be az RTL+-on, aki a következőket mondta a nézőknek:

“Tegnap este egy olyan eset történt a villában, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül és ami nagyban befolyásolja a játék további alakulását.”

Ezt követően bekapcsoltak a villába és miután összegyűltek a reality játékosai, elmondja nagyjából ugyanezt, de itt már a tegnap éjszakáról beszél. Majd elmondja nekik, hogy Dzsigeri megszegte a játék szabályzatát és megmutatja nekik a felvételeket. Ezt az RTL+ nézői nagyon helyesen azonban nem láthatták. A videó megnézése után a műsorvezető a következőket mondja:

“Dzsigeri, tegnap este olyan helyzetbe hoztad Giadát, ami számára nem volt kívánatos és ezt többször is jelezte számodra. Ez a villa szabályzatát is sérti, ezért azonnali hatállyal kizárunk a ValóVilág 12 játékából.

Mielőtt tovább megyünk a történetben, álljunk is meg egy szóra!

A készítők részéről súlyos szakmai hibák történhettek

VV Dzsigeri valamikor szerda éjjel, vagy csütörtök hajnali 4 óra előtt szexuális erőszak kísérletét követhette el, VV Giada sérelmére. A készítők, akik közül a nap minden percében többen is figyelik a reality történéseit, miért nem avatkozott be senki az eseményekbe? Azonnal be kellett volna küldeni egy őrt, vagy valamilyen stábtagot, hogy leállítsa az erőszakoskodó játékost!

A következő percekben viszont megtörtént a második súlyos szakmai hiba. Minden ilyen élő stream – mint a ValóVilág 24 órás RTL+-os betekintője – valójában nem teljesen élő. Sok évvel ezelőtt bevezették, hogy néhány perces csúszással közvetítik az eseményeket, pont azért, hogyha valami olyan dolog történik, amit nem lehet megmutatni, akkor még időben leállítsák a streamet. Ehhez képest a később a rendőrség által “szexuális erőszak bűntett kísérlete” miatt elrendelt nyomozás cselekményét nem érezték olyan durvának, hogy ne mutassák meg a nézőknek. Ezt valaki az RTL+ streamjéről felvette és így kerülhetett ki a videó a Redditre.

Ha már ez az eset megtörtént, a készítők nem avatkoztak azonnal közbe és utána meg sem akadályozták, hogy az szexuális zaklatás képernyőre kerüljön, az erőszakos játékost pár órán belül el kellett volna távolítani a villából! Ez viszont olyannyira nem történt meg, hogy az eset után legalább 15-16 órával, a 19:55-ös adás elején Dzsigeri még a villában tartózkodik és csak ekkor kell elhagynia a játékot. Gondoljuk bele, hogy az erőszak áldozata Giada, még legalább 15-16 óráig együtt kellett éljen az őt zaklató versenyzővel…

Egyes híroldalak azt is felróják az RTL-nek, hogy csütörtökön napközben, amikor az internet különböző közösségi csoportjaiban egyre dagadt a felháborodás, csak azután és biztos csak emiatt tiltották ki az erőszakos játékosukat. Erről viszont semmilyen bizonyíték nincs, simán lehet, hogy a készítők ezek nélkül is ugyanerre a döntésre jutottak volna, egyszerűen csak túl lassúak voltak. Az egyértelmű tény, hogy ha későn is, de a történetben az első pozitívum, hogy még mielőtt nagy nyilvánosságot kapott volna a feltételezett bűncselekmény, Dzsigerit kizárták a játékból.

Voltak azonban még problémák.

Az RTL nem kommunikál egyértelműen

Megyeri Csilla, aki Puskás Peti mellett a ValóVilág másik házigazdája, semmilyen módon nem tájékoztatta a nézőket, hogy pontosan miért zárták ki Dzsigeri a realityből. A játékosoknak ugyan a meg lett mutatva a felvétel – az adásban nagyon helyesen már nem -, viszont a nézőknek el kellett volna mondani mi történt és az lett volna a minimum, ha a készítők és az RTL nevében elhatárolódnak az erőszakos cselekménytől. Ezt követően más formában csütörtökön este a nézők és a sajtó sem lett tájékoztatva a súlyos cselekményről.

Másnap, pénteken reggel 8 után jelent meg egy cikk a Blikken, miszerint kiderült, miért zárták ki Dzsigerit a ValóVilágból. Itt egészen konkrétan leírják az erőszakos eseményt, így a nagy nyilvánosság ekkor értesül először, hogy milyen súlyos cselekmény történt a villában. Délután fél 3 körül a Blikk írta meg elsőként, hogy a rendőrség nyomozást rendelt el az ügyben:

“Megkeresésével kapcsolatosan tájékoztatjuk, hogy az Ön által említett esettel összefüggésben egy magánszemély tett feljelentést, amely alapján a BRFK szexuális erőszak bűntett kísérlete miatt rendelt el nyomozást.”

Ezt követően – másfél nappal a cselekmények után és fél nappal a kizárást követően -, pénteken délután 3 előtt néhány perccel az esetről egy közleményt tettek ki az RTL.hu-ra. Azonban érthetetlen módon a médiavállalat a közleményt nem küldte el a sajtónak és még csak az erre létrehozott Sajtóklub nevű zárt oldalra sem tette fel. Az RTL oldalán megjelent írást szó szerint közöljük:

A ValóVilág12 játékosának viselkedése miatt VV Dzsigeri kizárással távozott a realityből.

Tegnap rendkívüli bejelentés keretében VV Dzsigerinek távoznia kellett a ValóVilág Villájából VV Giadával szemben tanúsított magatartása miatt.

Az incidenst követően a ValóVilág szerkesztői a játékos kizárása mellett döntöttek, akinek a bejelentést követően azonnal el kellett hagynia a Villát. Ez egyértelmű és világos állásfoglalás arról, hogy az RTL és a ValóVilág készítői semmilyen formában nem tolerálják a VV Dzsigeri által tanúsított magatartást.

A játékos tettét elismerte, elnézést kért az érintettől és a villalakóktól, cselekedete súlyát és annak következményét nem kérdőjelezte meg.

Az incidens másik résztvevőjének, VV Giadának, az RTL minden segítséget megad, folyamatos a kommunikáció a még játékban lévő szereplővel, a műsor készítői akár jogi, akár más természetű kérésében támogatják. VV Giadával a műsort követően is – vagy amennyiben előbb távozna, a kiesését követően – folyamatosan konzultálnak a műsor készítői, és amennyiben a műsort követően VV Giada szakértői segítséggel szeretne élni, ehhez is minden támogatást meg fog adni neki az RTL.

A játékosok előzetes pszichológia szűrése és a villalétre történő felkészítése is azt a célt szolgálja, hogy az ilyen és ehhez hasonló esetek kialakulásának lehetősége minimális legyen.  A 0-24 órás adásfolyam alatt mindvégig biztosított a szerkesztői figyelem, pszichológus jelenléte és konzultációs lehetőség a villalakók számára. Az incidens kapcsán további, a játékmenetet érintő lépést nem terveznek a műsor készítői.

Az esettel összefüggésben magánszemély tett feljelentést, amely alapján a BRFK nyomozást rendelt el. A nyomozás során az RTL Magyarország mindenben együttműködik a hatóságokkal. Az üggyel kapcsolatban további tájékoztatást a BRFK tud adni.”

Ezzel az RTL a mai napig nem tájékoztatta a ValóVilág nézőit, hogy szexuális erőszak kísérlete történhetett a villában és ezért kellett kizárni Dzsigerit. Sem a bejelentéskor, sem ebben a közleményben, sem pedig az azóta élőben jelentkező tegnap esti újabb összefoglalóban. A közleményben pedig olyan dologtól határolódik el, amit az olvasója csak akkor tud, ha más híroldalakon már tájékozódott. Persze a közlemény megjelenése mindenképpen előrelépés a médiavállalat részéről, viszont nem csak a sajtónak nem küldték ki, annak sem találtuk a nyomát, hogy ezt azóta beolvasták volna a ValóVilág összefoglalójában. Így, aki az RTL+-on, vagy a Coolon követi a realityt, azok közül sokakhoz valószínűleg a mai napig nem jutott el az írás…

Péntek este megkerestük az RTL-t és az alábbi kérdéseket tettük fel:

– A szerkesztők amikor látták a szexuális erőszakot, akkor miért nem avatkoztak rögtön közbe?
– Közismert, hogy a 0-24-es élő közvetítések csúsztatva kerülnek fel a netre, pontosan azért, hogyha valami olyan történik, amit nem szabad látniuk a nézőknek, akkor azt még időben meg lehessen akadályozni. Ennek ellenére ez miért kerülhetett be a streambe?
– Az eset után miért nem zárták ki rögtön a játékost? Miért csak az esti összefoglaló elején történt ez meg?

Szombat délelőtt válaszlevélben megkaptuk a cikkben idézett péntek délután megjelent közleményt, amely valójában egyik feltett kérdést sem válaszolja meg.

hirdetés

Hétfőtől minden hétköznap esti produkciót érintő műsorváltozás lesz az RTL-en

Ők lesznek az Adom a napom 4. évadának harmadik hetének vendégei

Vadonatúj előzetest kapott Billy Bob Thornton SkyShowtime-ra érkező sorozata

Somos András visszatér az ATV-re

Reagál a TV2 az RTL-re, náluk is műsorváltozás lesz szombat este

Kiderült, hogy folytatódik-e Selena Gomez Disney+-on látható sorozata