Csütörtökön este kerül képernyőre a Barátok közt 8000. epizódja. Az ünnepi rész alkalmával Rozgonyi Ádámmal beszélgettünk, aki 1999 és 2006 között a sorozat egyik rendezője volt, 2015 óta pedig a kreatív producere. A szakember mesélt a régi és a mostani Barátok köztös munkájáról, valamint arról, hogy miben rejlik a produkció sikere. Elmondta, hogy miért változott meg a sorozat jellege és, hogy a jövőben milyen irányba halad tovább. Elárult néhány információt arról, hogy miben lesz különleges és hogy mivel zárják a 8000. epizódot. Megkérdeztük arról, hogy hogyan tudnak pihenni a Barátok közt színészei, ha a sorozat egész nyáron képernyőn van. Beavatott néhány kulisszatitokba a sorozat készítésével kapcsolatban, valamint arról is mesélt, hogy milyen problémákat jelentett a produkció számára Rékasi Károly balesete.

1999 és 2006 között a Barátok közt egyik rendezője voltál. Milyen volt akkoriban a sorozaton dolgozni és miért távoztál a produkciótól?
A különböző sorozatokban egy rendezőnek más és más funkciója lehet. Elég sok szérián dolgoztam különböző minőségben és azt gondolom, hogy egy heti sorozatnál a rendező a rábízott anyagot úgy kell hogy kezelje, mintha egy mozifilmet készítene. A napi szériánál viszont egész más a helyzet. Aki filmes múlt után egy ilyen produkcióhoz kerül, annak rá kell jönnie, hogy itt a rendezőnek kicsit más a szerepe: felelős azért a blokkért, ami épp rá van bízva, de mindenképpen egyensúlyba kell helyezze a saját ízlését, metódusát, modorát az egész produkció külső és belső jellemzőivel, hiszen bizonyos dolgok adottak. Ezen belül persze a rendezőnek is van mozgástere – például oda teszi a kamerát, ahova ő gondolja -, de a alapvetően alkalmazkodnia kell annak érdekében, hogy egységes legyen az, amit a nézők majd látnak. Napi sorozat esetében kontrolálhatatlan lenne az egész egy rendező által, mivel napi szinten rengeteg anyag készítéséről van szó, így több rendező között oszlanak meg a blokkok. Egy heti sorozatnál a rendezés már könnyebben tartható egy kézben, a filmnél ez pedig még egyszerűbb.

hirdetés

A napi sorozatnál a rendezőnek a vágásnál nem olyan jelentős a szerepe. A vágó munkája viszont nagyon fontos, ugyanis nagyban befolyásolja, hogy milyenek lesznek a kész epizódok. Persze vágóból is több van. A kreatív producer döntése, hogy mennyire engedi hatni a saját sorozatára azoknak a szakembereknek az ízlését, akikben megbízik, hisz a kezébe adja a „gyerekét”. Amikor rendezőként dolgoztam a Barátok köztön, azt kellett megszokjam, hogy nem az enyém a végső szó, de attól még nagyon lehet szeretni ezt a munkát.

Hogy miért távoztam? Voltak ellentétek, biztos renitens voltam. Akkoriban a rendezők közül mindenki szerződéssel dolgozott, majd ez a törvényi helyzet miatt megváltozott és állásba került, tőlem pedig elbúcsúzott a produkció. Ezután pedig máson dolgoztam.

Tavaly tértél vissza a sorozathoz, immár kreatív producerként. Mennyire volt nehéz 16 év után átvenni Kalamár Tamás munkáját?
Nem volt olyan nehéz, ez pedig Kalamár Tamásnak köszönhető. A Barátok közt stábja fantasztikus, nagyon olajozottan teszi a dolgát, ezért sem éreztem nehézséget. Ez egy nagyon klassz csapat. Játékfilmes produkciók is megirigyelhetnék az itteni közös munkát. Tamástól egy tökéletesen működő gépezetet vettem át, ezért csöndben megkockáztatom, amit a legnagyobb szimfonikus zenekarokra szoktak mondani, hogy mindegy ki dirigál, karmester nélkül is működik a dolog. Ez a stáb majdnem ilyen.

Fontos kiemelni, hogy Tamás producer volt, én pedig kreatív producer vagyok. Az érkezésem után azon kezdtem el gondolkozni, hogy tud-e úgy változni a Barátok közt, hogy jobban kifejezi az én ízlésemet. Ez nem kritika a korábbiakat nézve, hanem egy teljesen természetes dolog. Az elején megfigyeltem a folyamatot. Kiszúrtam azt, hogy mi tetszik és mi az, ami kevésbé. Megpróbáltam megtudni, hogy mi a módszertana annak, hogy bármit, egy kicsit is átalakítsak. Egy ilyen sorozat olyan, mint a Titanic, ahol egy hirtelen kormánymozdulattól elsüllyedhet a hajó. Bármit is változtat az ember, az csak kis léptekben, finoman lehet. A Barátok közt a legnézettebb és a legrégebben futó sorozat, így a nézők azonnal jelzik, ha valami nagyon megváltozik, és nem tetszik nekik.

Azért az elmondható, hogy a sorozat jellege az év elején egy kicsit megváltozott. A korábbi könnyed hangulat helyett, zordabbá vált és jóval több az erőszakos jelenet. A Barátok közt nézettségileg az elmúlt fél évben is sikeres volt, de a rajongóknak az új stílus egyértelműen nem tetszik. Nálunk és más platformokon is rengeteget panaszkodnak, hogy rossz irányba mentek el a dolgok. Mit gondolsz erről?
Ennek nem örülök, de valamilyen szinten ez természetes. A Barátok közt egyfajta napi betevő – és adja Isten, hogy ez így is maradjon -, de ugyanakkor nem a háttér televíziózást szolgálja ki. Ez a sorozat nem szólhat arról, hogy „csak” kikapcsol, fontos, hogy figyelni is kelljen rá, vagy éppen elgondolkodtasson. Nagyrészt persze szórakoztat, de azokat a színeket is, amik a szürkének a sötétebbik 25 árnyalata, ezeket is meg kell mutatni. Egy könnyed hangvételű sorozatot könnyebb úgy elkészíteni, hogy a sztori ívek rövidek. Ilyenkor sok lezárt rövid történetet mesélünk el és a comedy, illetve a dráma jobban váltja egymást, viszont így nehezebb hosszú távú sorsokat ábrázolni.

A mostani változás a filmesebb, heti sorozatos világ felé lökte egy kicsit a szériát és úgy gondolom, helyes irányba. A nézők vádjai részben jogosak, de remélem, hogy az írókkal együtt meg tudjuk tartani a könnyed és vidám pillanatokat is, de nem lehet, hogy csak ebből álljon a sorozat. Hiszek abban, hogy egy fajsúlyosabb, sötétebb történet tovább marad emlékezetes, mint a „milyen édesek, vagy milyen jót nevettünk” élményt adó sztori. Az is tény, hogy kialakult már egy olyan nézői réteg is, akik az imént vázolt, erőteljesebb a vonalra is kíváncsiak, de a sorozat eddigi nézői is fontosak a számunkra, így bízom abban, hogy sikerül visszahozni azt az egyensúlyt, amitől újra inkább pozitív visszajelzések érkeznek.

Nem szeretnék azzal érvelni, hogy a Barátok közt nézettsége továbbra is kiváló, sőt az elmúlt fél évben még talán egy kicsit jobb is volt, mint korábban. Azt sem gondolom érvnek, hogy a nézők egy része kritikus, de attól még nézi a sorozatot. Azzal viszont érvelnék, hogy én a heti sorozatot tartom a televíziós műfajok királynőjének. Persze nem nézem le a napit sem, mert százszor nehezebb munka, de a véremben van, így egy kicsit abba az irányba mozdulok én is,ami a történetvezetést illeti, és ez egyezik az írók véleményével is. Ennek ellenére elfogadom azon nézők véleményét, akik újra könnyíteni szeretnének a Barátok köztön.

Az is lényeges, hogy volt egy vezető író váltás a sorozatnál. Az előző öröksége volt a gyilkosság történet, melyet csak hosszan tudtunk lezárni, és ez rányomta a bélyegét sok mindenre. De szeretném ismét kiemelni, hogy most egy derűsebb időszak következik a Mátyás király tér életében. Nem mondok olyat, hogy nem lesz soha többé gyilkosság, vagy hasonló dolgok, mert bármi megtörténhet, de a skandináv krimi helyett mediterránabb jellege lesz a sorozatnak.

Közel 18 éve megy a Barátok közt és majdnem az elejétől kezdve a legnézettebb műsorok között van. Mit gondolsz, miért ilyen sikeres a sorozat?
Szerintem sokat számított, hogy az első volt a napi sorozatok közül. Az is nagyon fontos, hogy nagyon jól ki lett találva az a koordináta rendszer, amin az állandó karakterek mozognak. A legfontosabb szereplőket a közösen töltött gyermekkoruk köti össze és a múlt az egész felnőtt életük során valamilyen szinten összetartja őket. Nem lehet olyan történetet írni, hogy a végén ne kerüljenek újra közel egymáshoz. Nagyon jól működik az a rendszer is, hogy egy-egy karakter, egyszer felfele tartó íven mozog, egyszer pedig mélyponton van, onnan pedig ismét felfele vezet az út. Ha ezeket jól forgatjuk, akkor nagyon változatos világ jön létre, amelyben a nézőknek mindig megvan a legkedveltebb és a gyűlölt karakterük és érdekli őket, hogy mi történik velük. Úgy gondolom, hogy ezek miatt nézett ennyire a Barátok közt.

Egy napi sorozatnak kétfajta optimális helyszíne lehet. Az egyik egy lakóközösség – lásd Barátok közt –, a másik pedig egy munkahelyi – lásd más sorozatok. Harmadik utat nem nagyon lehet látni, mert nincs még egy olyan hely, ami az embereket hagyja eltávolodni egymástól, de össze is tartja őket. Véleményem szerint ezek közül pedig a lakóközösség az erősebb. Ha itt jól kevered az eseményeket, akkor gyakorlatilag megunhatatlan a sorozat, és ha jól alakítod a szálakat, akkor a már kevesebb izgalmat adó helyett, egy újabb iránt kezdenek el érdeklődni.

Csütörtökön este jön a Barátok közt 8000. epizódja. Mivel készültök az évforduló alkalmából?
Valóban egy speciális rész kerül képernyőre, szívmelengető, megdöbbentő és kellemes meglepetést okozó eseményeket láthatnak majd a nézők. A sorozat összes szereplője egy helyszínen fog tartózkodni. Egy ünnep alkalmával találkoznak, de egy egészen más fordulat befolyásolja a történetet. A Barátok köztnél, de más napi sorozatoknál is nagyon ritka az, hogy egy részben mindenki szerepeljen. Mindig van 5-6 ember, akinek éppen máshol van dolga. Ugyan mindenki ugyanott tartózkodik majd, de az Agatha Christie regényekhez hasonlóan, lesznek olyanok, akik hátsó szándékkal vannak ott. Szeretném megnyugtatni a nézőket, hogy nem jön vissza ezzel a krimi szál, de biztosan érdekes lesz.

Az ünnepi epizódban az is különleges lesz, hogy egy nagy visszatéréssel zárjuk a részt. Azt, hogy pontosan melyik régi szereplő tér vissza, az csak aznap este fog kiderülni, de annyit elárulhatok, hogy hosszabban marad a sorozatban.

Csak úgy mint tavaly, idén is egész nyáron képernyőn lesz a Barátok közt. Hogyan oldjátok meg, hogy a színészek tudjanak mégis pihenni?

Nagyon sokat dolgozunk, így egy héten több epizódot veszünk fel, mint amennyi adásba kerül. Így felhalmozódik az anyag. Emiatt tehetjük meg, hogy négy hétre leáll a forgatás és mindenki el tud menni piheni.

Év közben, normál időszakban, egy héten átlagosan hány órát forgattok?
Keddtől péntekig reggel 8-tól este 9-ig a stúdióban forgatunk, amiben 1 óra ebédszünet van. Ezen kívül 3 napot vesszünk fel külső helyszíneken, így a két stáb összesen egy héten 7 munkanapot dolgozik. Ez úgy néz ki, hogy az „A” stáb az első héten a stúdióban dolgozik, addig a „B” stáb elkészíti a következő hét epizódjainak a külső jeleneteit, majd a rá következő héten a belsőket is. Tehát 4 nap stúdió, 3 külső. Ha pedig valami probléma, vagy betegség történik, akkor a hétfői napon be tudjuk hozni, ha esetleg elmarad valami.

Pár éve a külső jelenetek egy részét greenbox technikával, zöld háttér előtt veszitek fel. Mennyivel könnyíti meg ez a munkát és mekkora utómunka van az ilyen felvételek után?

A greenbox és az összes hasonló filmtechnika találmány megkönnyíti a munkánkat. Mi elsősorban olyan külső jeleneteknél használjuk, ahová nem feltétlenül tudnánk elmenni forgatni, így a nézőket akár egzotikus helyekre is „elvihetjük”. Másodsorban pedig azért használjuk, hogy leegyszerűsítsük a forgatási folyamatot. Ez a technika akkor jó, ha a nézők nem mutogatnak ujjal rá, hogy hogy néz ki.

Mi nem tapasztaltuk, hogy erre panaszkodtak volna.
Pontosan, ez visszaigazolja, az ezzel foglalkozó szakember munkáját. Természeten ez több utómunkával jár, ugyanakkor az előnye sokkal több, mint a hátránya. Minden olyan technológia, amit uralunk, az csak használni tud, ugyanis tágítja a vizuális mutathatósági határokat, másrészt azt is, hogy milyen jeleneteket írhatunk. A greenbox miatt több külső jelenetet tudunk megmutatni, mint régen és törekszünk arra, hogy ez továbbra is sok legyen.

Hogyan jut el a sorozat gyártása attól a ponttól, hogy az írókkal kitaláljátok a jövőbeni történések irányvonalait, addig, hogy képernyőre kerülnek az új epizódok?
Van egy kitalációs szakasz, amikor megpróbálunk hosszabb időre előre tervezni. Utána ezeket hetekre bontjuk, hogy az egyes epizódokba az események miként épüljenek bele. Ezután, ha megvan az írói és részemről a kreatív produceri kontrol – hogy ne kerüljön következetlenség, butaság adásba -, akkor a dialóg írók jelenetté formálják a leírásokat. Elkészülnek a forgatókönyvek, amelyeket szintén leellenőrzünk, majd a stábtagok – rendező, asszisztens stb. – megkapják ezt és felkészülnek a forgatásra. Mindezzel párhuzamosan, egyeztetés folyik a rendezővel és a produkció egyes szekcióival, hogy az adott forgatókönyv mely részeire kell különösen odafigyelni. Azon a héten, amikor a produkciós meetinget megtartjuk, az adott rendező már a külső jeleneteit fel is veszi, a következő héten pedig a stúdióban rögzíti a ráeső blokk jeleneteit. Ezután jön az utómunka, majd egy átvételi procedúra, melyet egy fényelési és hangkeverési munka követ. Ezután már a kész adásanyag átvétele következik, ami után az epizódok az RTL Kubhoz kerülnek. A forgatásoktól számítva nagyjából hat hét után lesznek láthatók az adott epizódok az RTL Klub képernyőjén.

Rékasi Károly balesete és a vártnál nehezebb gyógyulása mennyire bonyolította meg a Barátok közt készítését az elmúlt egy évben?
Karcsi, amikor a valóságban balesetet szenvedett, akkor a sorozatban Zsolt épp börtönbe került, tehát egy időre egyébként is eltűnt volna a képernyőről. A véletlenek összejátszása miatt, sokáig ez nem okozott számunkra problémát. Mikor Zsolt visszakerült a sorozatba – mint fogoly – könnyen módosítani tudtuk azokat a szálakat, amikben szerepe volt. Ekkor találkozott Emíliával is. Ezután, logikusan építgettük azokat a történéseket, melyek szerint kikerült a börtönből és újra a Mátyás király tér teljes jogú és értékű lakója lett. Ekkor kezdődtek újra a műtéttel kapcsolatos komplikációk és így elég sokat kellett azon gondolkozni, hogy úgy írjuk át a történetet, hogy a nézők ne szenvedjenek hiányt, de a karakter se változzon. Amikor a körülményeket már jobban láttuk és Karcsi is tudta, hogy milyen gyógyulási folyamat van még előtte, akkor újra tervezetővé vált a szereplése, egészen az újabb műtétig.

Nem állítom azt, hogy ez egy embertelenül nehéz feladat volt, de azért könnyűnek sem nevezném. Ami a legrosszabb, hogy nagyon sok bizonytalansági faktorral kellett számoljunk. Az egyik nap még egy bizonyos helyzetnek megfelelően dolgoztunk, ami a másik napra meg tudott változni, szóval ilyen szempontból ez egy elég hektikus időszak volt. Amíg még Zsolt a börtönben volt, egyszerűbb volt a helyzet, de amikor már visszakerült a Mátyás király térre, akkor már a történet szerint vele kapcsolatban állók szálait is át kellett írni.

A váratlan helyzetekben mutatkozik meg a legjobban, hogy mennyire tud jól együttdolgozni egy csapat és ezt ebben az esetben is bebizonyítottuk. Amit tudtunk, azt megoldottuk. Azt, hogy Karcsi szeretne dolgozni, és ezért mindent megtesz, azt jó látni. Ugyanakkor most nem forgat, de amint felgyógyul azonnal elkezdünk azon dolgozni, hogy minél előbb visszahozhassuk a történetbe.

Idén lesz 18 éves a sorozat és továbbra is hatalmas siker. Mit gondolsz meddig lesz még Barátok közt az RTL Klubon?
Ezt az RTL Klubtól kellene megkérdezni. Ha a nézők nem szeretnek ki a sorozatból és mi nem követünk el olyan hibákat, amiért ez megtörténhet, akkor dramaturgiai értelemben, színészi értelemben, és a nézők szívében elfoglalt hely tekintetében is ez a sorozat hosszútávon működtethető még. Persze aggódni mindig kell, hiszen az minket a jobb és még jobb teljesítményre sarkall, de nagyon esélyes arra a széria, hogyha nézői szeretetben elérte az érettségi kort, akkor még jó pár évig követni fogják. Amíg fiatal felnőtt lesz és aztán pedig ténylegesen is felnőtté válik. Mi ezen leszünk.

hirdetés

Három díjat kapott a Mellékhatás, újrázott a Séfek séfe, Kiss Ramóna és Tilla a Televíziós Újságírók Díján

Kovács Kokó István életét bemutató sorozatot készít az RTL

Magyarországon még nem vetített NCIS sorozat érkezik a TV2 Csoport egyik csatornájára

Az RTL hamarosan főműsoridőben megismétli Az Árulókat

Ez a 16 vadonatúj produkció kerül be a Disney+ kínálatába áprilisban

Friss hír érkezett az Ázsia Expressz vadonatúj évadával kapcsolatban