A Forbes hosszú elemzést tett közzé arról, hogy gazdasági szempontokból vajon miért van a Trónok harca világa ennyire elmaradva. Induljunk ki abból, hogy Építő Bran 8 ezer évvel a sorozat sztorija előtt húzta fel a Falat, és már akkor feudális rendszer uralkodott Westerosban. Adam Ozimek szerint több súlyos probléma is van a Hét Királyságban, melyek gátolják a fejlődést és egy esetleges ipari forradalmat.

Először is két dolgot kell leszögezni, természetesen ez egy fantasy világ, ráadásul a brit ipari forradalomnak a pontos kiváltó okait a mai napig vitatják, ellenben igenis van reális indok arra, hogy Westeros nem tudott továbblépni a sötét, lovagok és királyok által levezényelt középkorból. Az első ilyen ok akár viccesnek is hangozhat, azonban érdemes rajta erősen elgondolkozni. Westerosban nincsen szén. A futótűz, melyet főleg háborúkban és merényletekben használnak a sorozatban, az egyetlen olyan komolyabb energiaforrás, amelyet megismerhetünk a történetben. Előállításához azonban vélhetően mágia kell, ráadásul veszélyes is. A szén beindíthatná az ipari forradalmat, hiszen gépeket tud működtetni, de a futótűzre vagy hasonló mágikus energiaforrásra támaszkodni iszonyú veszélyes lenne.

Emellett Királyvár és az uralkodók szabadidejükben imádnak lovagi tornákat tartani, valamint a Trónok harcában szinte hobbijuk a csatározás. Az biztos, hogy a háború elapasztja a munkaerőforrást, hiszen rengetegen meghalnak ezekben az ütközetekben, emiatt pedig a főváros se virágzik. Nehéz megmondani, hogy Westerosban pontosan mekkora a munkaerőhiány, azonban mivel sok pénz megy el a fegyvervásárlásra, a zsoldosokra, ezért kijelenthető, hogy a kétkezi munkásokat valószínűleg nem fizetik túl jól. Ez a munkaerőben mindenféleképp hiányt okoz, már a motiválatlanság is, így Westeros technológiai fejlődése újabb csapdába lépett ezen a ponton.

hirdetés

Az ipari forradalom ráadásul erősen támaszkodik az olyan tényezőkre, mint az információ áramlása, a kultúra és a tudományok. Westerosban ezek legfőképp a Maesterek kezében összpontosulnak, akik azonban nem a legnyitottabb emberek. Az előrelépéshez elengedhetetlen, hogy a tudósok megosszák egymással a tapasztalataikat, illetve együtt dolgozzanak egy szebb és élhetőbb jövőn. Elég, ha a legutóbbi évadra gondolunk, amikor Sam Jorah-t igyekezett meggyógyítani. A felette álló tudósok lényegében kinevették. Ráadásul a Maesterek elzárva tartják a néptől a könyveket, egy következő fejlettségi szint eléréséhez márpedig szükség lenne fejlett jól kiépített rendszerre és nyomdákra is. Ezeknek köszönhetően az egyszerű nép is hozzájutna azokhoz az információkhoz, amelyeken egyébként a Maesterek kotlanak.

Érdemes a Starkok jelmondatát és figyelmeztetését is megemlíteni, hiszen az északi család folyton azt ismételgette, évadok óta, hogy “Közeleg a Tél.” Márpedig ha Westerosban ínséges és kevésbé kemény időszakok váltják egymást, akkor az erősen leterheli a gazdaságot. A durva telekre, amelyek ezen a képzeletbeli kontinensen ráadásul nagyon hosszúak, spórolással és túltermeléssel kell felkészülni. Nehéz ügy, amikor ilyen erősen kell összpontosítani a mezőgazdaság fenntartására, ugyanis ez megnehezíti a nehézipar fejlődését, a gépek megjelenését, amely amúgy megváltoztatná a Trónok harca hadi állapotait is. Persze eddig mostanában a fenn vázolt okok miatt nem nagyon fognak eljutni az éppen hatalmon lévő uralkodók.

hirdetés

Újabb streaming szolgáltató emelheti meg az előfizetés árát

4 TV2-s műsor folytatását jelentette be Fischer Gábor

Vadonatúj, nagyszabású, logikai vetélkedő érkezik idén a TV2-re

Még idén érkezik a Házasság első látásra 2. évada a TV2-re

Két bejelentés érkezett az Ázsia Expressz idei évadáról

Bejelentették, hogy kik lesznek a Bajnokok Ligája műsorvezetői az RTL-nél