.

Magyarországon is megjelent a Netflix sikertörténetéről szóló könyv

Írta: SorozatWiki | 2020. december 17. 16:45
A Netflix a világ legnagyobb online videótára és mára Magyarországon is roppant népszerű lett. Most Magyarországon is megjelent Reed Hastings, a Netflix elnök-vezérigazgatójának és egyik alapítójának könyve, "Az a szabály, hogy nincs szabály" címmel. Az írás új szemszögből mutatja be az online videótár történetét és a megújulás kultúráját. További részletek a Netflix közleményében:
Az a szabály, hogy nincs szabály! Aki a Netflixnél dolgozik bárhol világszerte, kellő teret, önállóságot kap a kibontakozáshoz, egy bajnokcsapat tagja, nem egy családé. A jó Netflix vezető biztosítja az alkalmazottaknak a megfelelő információt, kontextust ad, nem pedig csak irányít. A legnagyobb kockázat nem az, ha hibázunk, hanem ha nem változtatjuk meg az irányt, amikor a piaci környezet változik. Ilyen és ezekhez hasonló vezetési elvekről vall először Reed Hastings elnök, a Netflix alapítója, a most megjelent, már itthon is kapható Az a szabály, hogy nincs szabály című könyvében. A történet izgalmas, személyes történeteken, több száz vállalati interjú alapján mutatja be azt is, hogy a szabad felhasználói élmény megteremtése mindent visz a vállalatnál. Amikor Reed Hastings megalapította a Netflixet, olyan vállalati filozófiát és vezetési elveket dolgozott ki, és kezdett tesztelni, melyek eltértek a hagyományostól, és olyan újszerű üzleti kultúrához vezettek, mely a vállalatot mára a világ egyik legsikeresebb szervezetévé tette.
Hogyan lett egy postai dvd-kölcsönzőből a világ egyik legkeresettebb szolgáltatása? Mit is jelent a Netflix kultúra? A Hastings-féle üzleti irányelvek közül legfontosabb az emberi tényező: a munkatársak értékelése és előtérbe helyezése a munkafolyamatokkal szemben. A Netflixnél a szabadelvű és egyben felelősségteljes gondolkodás a vállalati kultúra alapja. A hierarchikus szemlélet, a jóváhagyás helyett az építő, kritikus párbeszédek, a kölcsönös visszajelzés, illetve az egyén szabad kibontakozása viszi előre a csapatot, és teszi a világ egyik leginnovatívabb vállalatává. A másik kulcsfogalom, hogy az innováció a hatékonyság előtt áll. A folyamatos újítás, alkalmazkodás a piaci igényekhez, a gyors reagálás teszi a Netflixet a világ egyik leginnovatívabb vállalatává. Az író szerint a legtöbb cég akkor bukik el, ha az iparága változik és erre nem tud jól reagálni. A nyitottság, a szabadság és persze a jó teljesítmény egyedülálló kultúrája segít abban, hogy a Netflix többször is „újra feltalálja magát” és talpon maradjon.
Hastings arról is ír, hogy amikor csapatával először kidolgozta az alapelveket, és elkezdte tesztelni őket, még nem látta a kimenetelt. Akkor még nem volt jó recept, mely biztosan naggyá teszi majd a vállalatot. Rövid idő alatt azonban módszereik páratlan sebességű növekedéshez vezettek, így a Netflix hamarosan a világ egyik legkedveltebb márkája lett. A fenti irányelvek tükröződnek magában a szolgáltatásban is, hiszen a felhasználó és a felhasználói élmény a legfontosabb. Ez teszi lehetővé a reklámok és korlátok nélküli szórakozást, a választás szabadságát, a hatalmas kínálatot és a saját gyártású műsorok fontosságát. A könyvben Reed Hastings, Erin Meyer társíróval mélyen belemerül a Netflix psziché középpontjában álló vitatott ideológiákba, melyek világszerte üzleti példaként emlegetett óriási eredményeket hoztak. Az írók szerint a cím, a “No Rules Rules” nem arra utal, hogy a szabályok nem fontosak. Igenis fontosak, amikor a hibákat kell minimalizálni, de ma a vállalatoknak kreativitásra, gyorsaságra és mozgékonyságra van szükségük. A legnagyobb kockázat nem az, ha hibázunk, hanem ha nem változtatjuk meg az irányt, amikor a piaci környezet változik.


További hírek

Meghalt a Lost és a Babylon 5 színésznője

Saját sorozatot kap Boba Fett, mégsem jövő karácsonykor jön a The Mandalorian 3. évada

Hosszabb szünetre vonul a The Mandalorian

Hatalmas Star Wars bejelentések: 10 új sorozat és Darth Vader érkezik a Disney+-ra


Hozzászólások