A Barátok közt a legrégebben látható sorozat Magyarországon, 1998 óta hosszabb szünet nélkül képernyőn van. Idén nyáron került képernyőre a 10 ezredik epizódja, ősszel pedig a 22 éves születésnapját ünnepelte. Kolosi Péter a SorozatWikinek adott exklúzív interjújában erősítette meg, hogy befejezik a sorozatot. Az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese és programigazgatója elmondta, hogy mit jelent a csatorna számára a sorozat és miért hozták meg ezt a súlyos döntést. Kifejtette, hogy szerinte hol lett elrontva a Barátok közt, mit gondol a mostani megújításról, valamint a stáb munkájáról és elárulta, hogy mikor láthatjuk utoljára a sorozatot az RTL Klubon.

Miért döntöttetek a Barátok közt megszüntetése mellett?
A Barátok közt a magyar televíziózás egyik legsikeresebb vállalkozása, korszakalkotó produkció. Bármi történik, ez mindig így marad. Ez nagyon fontos tény és mindenképpen szerettem volna ezzel kezdeni. Az, hogy a Barátok közt ilyen régóta képernyőn van és ebből több mint másfél évtizedig hatalmas siker volt, sőt volt olyan időszak amikor több mint 70 százalékos közönségarányt hozott, elképesztő teljesítmény. Annak idején az összes többi tévétársaság úgy próbálta szerkeszteni a programját, hogy csak a Barátok közttel ne kerüljön szembe a saját műsora, mert akkor biztosan elbukik. Egy olyan sorozat, amelynek ilyen hatása volt, ami ennyire erős volt és ilyen mértékben tartottak tőle az ellenfelei, mindig is a magyar tévétörténelem egyik legnagyobb csillaga marad. Független attól, hogy most már messze nem nézik ennyire jól.

Ma a Barátok közt nézettsége már nem éri el a kívánatos szintet, sőt azt a minimumot sem, hogy főműsoridőben tudjuk adni és a saját sávjában ez legyen a legnézettebb műsor. Rengeteg kísérletet tettünk arra, hogy erre a szintre ne tudjon eljutni a sorozat, de ez sajnos nem sikerült.

A Barátok közt pár éve még tényleg elképesztő nézettséggel ment. Szerinted hol lett elrontva?
Meggyőződésem szerint a bajok akkor kezdődtek, amikor több mint 5 éve Kalamár Tamás (a sorozat alapító producere – szerk.) távozott a Barátok közttől. Ezt követően a sorozat kreatív szempontból egy olyan útvesztőbe került, amely teljesen eltérítette az eredeti gondolataitól, eredeti céljaitól és egy olyan rossz irányba vitték el, ami után már csak idő kérdése volt, hogy ez a nézettségen mikor fog látszani. Akkoriban az Ufa Magyarország vezetőit (a Barátok közt gyártója) és minket is sokan figyelmeztettek, hogy ebből baj lesz és mi is kezdtük látni ennek a jeleit, de nem tudtunk mit tenni. Sokszor szóltunk a gyártó vezetőinek, hogy ha ezt az irányt folytatják, akkor el fogjuk veszíteni a Barátok közt nézőit, de nem hallgattak ránk. Később, amikor az Ufa Magyarországnak új német vezetése lett, ők rögtön megértették, hogy mi a problémánk. Nagyon hamar változtattak is a produkció vezetésén, de sajnos úgy tűnik, hogy már késő volt.

hirdetés

Egy éve több olyan tartalmi vezető is érkezett a Barátok közthöz, akik régen is dolgoztak rajta és új irányba kezdték el vinni a produkciót. Mit gondolsz erről az új irányról?
Amikor Ondruss Ilonáék (a Barátok közt mostani producere) átvették a sorozat tartalmi vezetését, akkor leültünk és alaposan átbeszéltük a sorozat jövőjét. Ezeken még Kalamár Tamás is részt vett tanácsadóként. Mindannyian azt gondoltuk, hogy nagyon sok éve rossz úton jár a produkció és egyáltalán nem vagyunk meggyőződve arról, hogy még vissza lehet hozni a nézettségét. Viszont a Barátok közt 20-21 éves múltjára tekintettel azon voltunk, hogy megérdemli, hogy tegyünk még egy utolsó kísérletet. Ondruss Ilona és csapata az elmúlt egy évben nagyon sokat dolgozott a sorozat megújításán, majd azt reméltük, hogy amikor a megújított tartalommal a tavasz közepén a Barátok közt ismét főműsoridőbe kerül, újra sikeres lehet.

A tartalmi változtatások az év elején valóban megtörténtek, elégedettek voltunk a stáb munkájával és bíztunk a sikerben. Már nyáron látszódnia kellett volna, hogy a nézők visszaszoknak rá, de ez nem történt meg. Így igazából már akkor várható volt, hogy előbb-utóbb kénytelenek leszünk befejezni a sorozatot.

Amikor augusztusban – több hónap után – újra délutánra került a sorozat, már tudtátok, hogy be fogjátok fejezni a sorozatot?
Igen. A nyár második felére világos lett számunkra, hogy mostantól nem azon kell gondolkozni, hogy milyen esti sávba rakjuk ősszel, hanem hogy miként fejezzük be a Barátok köztöt.

Meddig marad még képernyőn?
A produkció stábja még hónapokig forgatni fog, a nézők pedig körülbelül fél évig még láthatják az RTL Klubon. Jövő nyáron búcsúzik a Barátok közt a képernyőkről.

hirdetés

Három díjat kapott a Mellékhatás, újrázott a Séfek séfe, Kiss Ramóna és Tilla a Televíziós Újságírók Díján

Kovács Kokó István életét bemutató sorozatot készít az RTL

Magyarországon még nem vetített NCIS sorozat érkezik a TV2 Csoport egyik csatornájára

Az RTL hamarosan főműsoridőben megismétli Az Árulókat

Ez a 16 vadonatúj produkció kerül be a Disney+ kínálatába áprilisban

Friss hír érkezett az Ázsia Expressz vadonatúj évadával kapcsolatban