A fiatal angol színész, Freddie Highmore akkor vált Hollywoodban ismertté, amikor a Psycho előzménysorozatában, a Bates Motelben 2013 és 2017 között eljátszotta a hírhedt Norman Bateset. Ezután a Doktor Murphy (The Good Doctor) révén Golden Globe-ra jelölték a tehetséget. Az orvosos sorozat az RTL Klubon július 19-én mutatkozott be hatalmas sikerrel és azóta is a legnézettebb amerikai sorozat hazánkban. Az RTL Magyarországtól kapott, alább olvasható interjúban a Doktor Murphy főszereplője nyilatkozik arról, mekkora kihívás eljátszani egy autista orvost. A produkció csütörtökönként látható az RTL Klub műsorán, 22 óra után pár perccel.

Amikor a Bates Motel befejeződött, biztosan sok helyről kaptál jó forgatókönyveket. Miért éppen a Doktor Murphy lett az a sorozat, melyre igent mondtál?
Nagyon vicces, mert három nappal a Bates Motel befejezése után kaptam meg a Doktor Murphy forgatókönyvét. Őrület, nem? Minden alkalommal, amikor kimondom, elmosolyodok rajta. Rögtön azután, hogy a Bates Motelen való munkával végeztem, Los Angelesbe utaztam, hogy a Doktor Murphy készítőjével, David Shore-ral és Seth Gordonnal, a pilot rendezőjével találkozzak. Nagyszerű beszélgetésünk volt, rögtön úgy éreztem, rám talált a szerencse. Még gondolkoztam is rajta, hogy szinte abszurd, hogy egyik jó karakter után egy másik ennyire erőset eljátszhatok.

Miért nyerte el annyira a tetszésed a Doktor Murphy?
Ritkán látni ilyen jól megírt karaktert. A sztereotípia szerint az autista embereknek nincsenek érzelmeik, a legtöbbször így is ábrázolták őket. A sorozat főszereplője ellenben egyáltalán nem ilyen, teli van érzelemmel. Természetesen a feladat adott volt, másképp kellett viselkednem ebben a szerepben, mintha egy átlagembert játszottam volna el. Az, hogy Shaun szerelembe eshet az első évadban, nagyon megnyerő koncepció volt számomra, emellett azt is be akartuk mutatni, milyen kihívásokat hoz a főszereplő életébe az, hogy autista és, hogy egy olyan dübörgő közegben dolgozik, mint egy kórház. A Doktor Murphy fő mondanivalója, hogy ünnepelni kell azt, hogy az emberek különbözőek.

Mit gondolsz, a Doktor Murphy úttörőnek számít amiatt, hogy egy spektrumon lévő ember a főszereplője?
Nem hinném, hogy annyira forradalmi lenne, inkább csak ez a helyes irány a sorozat számára. Shaun szempontjából igyekszünk bemutatni a történéseket, a férfi látásmódja pedig egészen egyedi. Ami pedig még ennél is fontosabb, hogy kapunk pozitív visszajelzéseket olyanoktól, akik autisták illetve van autista ismerősük. Los Angelesben rendeztek egy Autism Speaks nevű gálát, ahol a sorozat is díjat kapott, talán ekkor jöttünk rá leginkább, hogy mekkora hatással vagyunk a nézőinkre és, hogy mennyire szeretik az emberek Shaun karakterét. De természetesen nem csak azokhoz szólunk, akik az autizmus miatt élnek át nehézségeket, mindenkihez, aki valamilyen okból a társadalom peremén rekedt.

hirdetés

Mennyire lett Shaun autizmusának ábrázolása tipizálva véleményed szerint?
Úgy gondolom, hogy az autizmust a lehető legautentikusabban kell ábrázolni. Míg a kórházas sorozatokban nem lehet bemutatni egy 9 órás, komoly műtétet egy részben, hanem 5 percre kell vágni és izgalmassá tenni, addig ennek az állapotnak az ábrázolása nem lehet ennyire leegyszerűsített. Ahhoz, hogy felkészüljek a Doktor Murphy főszerepének eljátszására, rengeteg felkészülésre volt szükségem.

Hogyan készültél egészen pontosan a szerepre?
Beszéltem olyanokkal, akik autisták, szakirodalmat olvastam róla, dokumentumfilmeket is néztem, így eléggé elmélyültem a témában. Van egy szakértőnk, aki a sorozat készítőgárdájával szoros együttműködésben dolgozik, ő mindig véleményezi a forgatókönyveket. A lényeg azonban az, hogy nem minden autista olyan, mint Shaun. Egyszerűen nem lehet beskatulyázni az embereket, mindenki más és más.

Az olyan színészek, akik orvosokat játszanak, sokszor panaszkodnak, hogy a szakzsargont nehezen jegyzik meg. Te hogy voltál ezzel?
Hozzá lehet szokni. Úgy gondolom, hogy a valóságban is gondot okoz az orvosoknak, például, hogy kimondjanak egy hosszú szakkifejezést. Shaun esetében nagy kihívás volt, de meg kellett tanulnom, hogy a karakter akkor érzi leginkább otthon és fesztelenül magát, ha ezt a zsargont használva kommunikál. Nekem személy szerint soha nem jutott eszembe, hogy orvosnak menjek, de érdekes látni, hogy a kórházakban hogyan élnek le az ott dolgozók egy teljes életet.

Milyen orvos lettél volna, ha ezt a szakmát választod?
Szeretném azt hinni, hogy olyan, aki szenvedélyes és a szakmájának él. Sokkal jobb dolog kedveltnek lenni a szakterületeden annál, mintha egy arrogáns sebész vagy, akit csak az érdekli, hogy elmenjen golfozni egyet meló után a haverokkal. A sorozat megtanítja valamilyen szinten a nézőivel, hogy értékeljék az orvosok és nővérek kemény munkáját, azt, hogy vannak olyanok, akik az életüket áldozzák arra, hogy nap, mint nap nehéz helyzetben lévő embereknek nyújtsanak ellátást.

A Doktor Murphy egy csupaszív sorozat, míg vannak olyan produkciók, melyek abszolút a cinikus stílusra építenek. Gondolod, hogy ennek is köze van a sikerhez?
Az, hogy a főszereplő itt a legtávolabb van a cinizmustól, nagyon fontos. A Doktor Murphy nem egy Doktor House. Shaun egy olyan típusú ember, akit nézni akarsz, érdekel, hogy mi lesz vele a későbbiekben. Nem nézek túl sok tévésorozatot szabadidőmben, de az a véleményem, hogy nagy erőssége a szériának, hogy Shaun keresi a jót az emberekben és van benne egy alapvető optimizmus a jövőt illetően. A Doktor Murphy főhőse nagyon elüt a közegétől, hiszen egy kórházban rengeteg szomorúság és szívfájdalom van, napi jelleggel. Az orvosos sorozatok is ezért lehetnek a mai napig képernyőn, emlékeztetnek, hogy van még remény a világban.

Milyen orvos lett volna a Bates Motel főszereplője, Norman Bates?
Mindig úgy gondoltam, hogy Norman a szíve mélyén igenis törődik másokkal. A közvélemény szerint csak egy szimpla sorozatgyilkos volt, ami persze igaz, ez is a személyisége része volt. A sorozat végéig azonban reménykedtem benne, hogy az emberek helyenként tudják őt is kedvelni. Norman Bates ha orvosnak állt volna valaha, biztosan beleadott volna mindent. Lehet, hogy belebukott volna, de megtett volna mindent a sikerért. (Fotók: RTL Klub)

hirdetés

Három díjat kapott a Mellékhatás, újrázott a Séfek séfe, Kiss Ramóna és Tilla a Televíziós Újságírók Díján

Kovács Kokó István életét bemutató sorozatot készít az RTL

Magyarországon még nem vetített NCIS sorozat érkezik a TV2 Csoport egyik csatornájára

Az RTL hamarosan főműsoridőben megismétli Az Árulókat

Ez a 16 vadonatúj produkció kerül be a Disney+ kínálatába áprilisban

Friss hír érkezett az Ázsia Expressz vadonatúj évadával kapcsolatban