Az Álarcos énekes az idei tavasz és ősz legnézettebb műsora. Október elején az RTL Magyarország meghívására több napot tölthettem a produkció stábjával és betekintést nyerhettem a műsor forgatásának kulisszái mögé. Két adás felvételét és próbáit is megnézhettem és beszélgettem a show több fontos vezetőjével, a műsorvezetővel és a nyomozókkal is. Többek között láthattam, hogy milyen szigorú biztonsági intézkedésekkel dolgoznak, hogy semmiképpen ne derüljön fény a szereplők kilétére és, hogy milyen durva védekezéseket kellett alkalmazniuk, hogy a vírus alatt is biztonságosan tudjanak dolgozni.

Az Álarcos énekes elmúlt két hetében képernyőre kerülő 9. és 10. epizódjának felvételi hetén vagyunk, melyek október első napjaiban voltak rögzítve. Ezt a műsort teljesen más rendszerben rögzítik, mint az X-Faktort, melyet tavaly ősszel három részes beszámolóban mutattam be. Ott az aktuális élő show megbeszélései már hetekkel korábban elkezdődtek, a próbák és az adás viszont mindig az aktuális héten volt. Mivel az Álarcos énekes egy felvett műsor, így jóval szabadabb rendszerben tudnak dolgozni és jóval kevesebb próba is szükséges. Nagyjából másfél-két hetente van egy kétnapos blokk, melyeken a legtöbb esetben lezajlanak a kamerapróbák és a műsorfelvétel is. Ezt néhány nappal előtte megelőz egy fontos kreatív értekezlet, ezzel kezdődött az én kulisszák mögötti látogatásom.

Ahhoz azonban, hogy a stáb közelébe mehessek, az előző napon egy antigén gyorstesztre küldtek, melynek az eredménye tíz percen belül meg is volt. Másnap, szerdán a megbeszélés nagyjából két és fél órán tartott, melyen Verebély Marcell kreatív producer, Holhos Károly kreatív főszerkesztő, Mák Roland kreatív szerkesztő, valamint Koácsics Kitti, Godó Nikolett, Tóth Kata szerkesztők és néhány további fontos stábtagok vettek részt. Egyenként végigvettük, hogy hol tartanak a 9. és a 10. adások produkcióinak előkészületei. Minden egyes dalnál megnéztünk egy fix kamerával rögzített felvételt a próbáról, külön egy animációt, hogy miként fog kinézni a háttér és a világítás és meghallgattuk, hogy milyen lesz a zenei alap. Ezeket azért kellett külön megtekinteni, mert ekkor még a stúdiós próbán csak egy alap háttér van és a koreográfia sem biztos, hogy végleges. A műsor kreatív vezetői a látottakat véleményezték és ha valami nem tetszett nekik, akkor átbeszélték, hogyan lehetne javítani rajta.

Ebben a tárgyalóban a falakra ki voltak tűzve a karakterek nevei (Banán, Zebra, Maki, stb…), hogy az első adás óta miket adtak elő és ki mikor lepleződött le. Ezen kívül ötletek szerepeltek a 11-12. adásfelvételére is. Az értekezlet végén ezekkel kapcsolatban is ötleteltek. A forgatási látogatás két nap múlva folytatódott, de ezt megelőzően, csütörtökön egy újabb tesztet végeztek rajtam. Ez már az RTL Magyarország székházában volt, ugyanis ekkor szűrték a stábtagokat is az etap felvétele előtt.

hirdetés

Verebély Marcell, a műsor kreatív producere azt is elmondta, hogy az X-Faktorhoz képest a legnagyobb különbség, hogy ott a showműsorok élők, itt pedig előre rögzítik az egész évadot. Az Álarcos énekesnél az egyes adásokhoz kapcsolódó előkészítési szakasz hossza változik. Az első 8 adás dalait és produkciót már az évad kezdete előtt kitalálták és megtervezték a versenyzők bevonásával. Ahogy megindulnak a felvételek és a tévében is elkezdik adni őket, úgy ezek a folyamatok egyre közelebb kerülnek a felvételekhez. Folyamatosan figyelik a nyomozók és a stúdióban, illetve az otthonülők reakcióit és negatív vagy pozitív kritikák esetén változtathatnak az eredeti terveken. Ha sok az olyan vélemény , hogy mindig hasonló stílusban látható az adott versenyző, akkor a bevonásával kitalálnak neki valamilyen teljesen új dolgot, ha pedig egy vonal nagyon működik, akkor a versenyzővel együtt próbálják azt erősíteni. Az X-Faktornál adásról adásra lévő változtatásokra alig van lehetőség, mert ott az adott show után már egy héttel újra fel kell lépniük a versenyzőknek és mire megszületne egy teljesen új koncepció, már nem lenne idő begyakorolni a dalokat és a koreográfiát. Az Álarcos énekes esetén, az évad végéhez közeledve egyre kevésbé előtervezettek a produkciók, a könnyebb változtathatóság érdekében.

„Külön érdekesség, hogy az évad eleje felé sok olyan versenyző van, akiknek hetekkel előre megterveztük a produkcióit, de lelepleződnek. Ilyenkor sok esetben már van elkészített animáció, ruha a tánckarra, vagy már legyártásra kerültek a kellékek. Ezeket a későbbiekben egy másik dalhoz egy kicsit átalakítva tudjuk használni, és akkor nem veszik kárba. De van olyan háttér az első évadból, ami annyira az adott karakterhez készült , hogy a mai napig ott hever a virtuális fiókunkban” – mesélte a kreatív producer.

A pénteki napon egymás után próbálják le a 9. és a 10. adásokat. Az egyik részt reggeltől kora délutánig, a másikat pedig délután és kora este. Az egyes produkciók próbái itt némileg hosszabbak voltak, mint az X-Faktorban, de nem sokkal. Ugyanis az énekes itt találkozik először a teljes színpadképpel, itt látja először a végleges kellékeket és a tánckar mozgását. Pont ezért a legtöbb esetben a különböző dalok próbái elején az énekes a színpad mellől végignézte a tánckar koreográfiáját, mely két-háromszor ment le, majd ezután állt be közéjük. Külön érdekesség, hogy amikor először beállnak, akkor sokszor még nem a teljes maszkjukban vannak, a fejükön egy plexiből és símaszkból álló takarást viselnek. A folytatásban már minden ugyanaz, mint később a tévében lesz és a vezérlőben ülő televíziós rendező a kameramozgásokat és a vágásokat tudja finomhangolni a másnapi felvételre. Mivel itt látszik minden egyben, sok esetben a vezérlőben helyet foglaló Verebély Marcell vagy a stúdióban ülő Mák Roland szerkesztő változtatásokat kért. Itt még néha módosulhatott a táncosok ruhája és pontos koreográfiája, a kellékek elhelyezése vagy épp a háttéranimációk. Amikor pedig minden összeállt, akkor már a szereplő a teljes maszkjában még néhányszor előadta a produkcióját.

A próba egy részén néhány vezető stábtag mellett a zsűriasztalnál ülhettem. Mivel a nyomozók székei egy „karzaton”, messze a színpadtól és több méter magasban helyezkednek el, rendkívül jó rálátás nyílik a produkciókra. Még jobban lehet követni őket, mint az X-Faktornál vagy a legtöbb más nagyszabású showműsor esetén. A próbák másik felén pedig a vezérlőben tartózkodhattam. Mivel az egyes dalok „gyakorlásai” hosszabb ideig tartottak, több esetben meg tudtam tenni, hogy egyszer a stúdióból, majd a vezérlőből is végignéztem őket. Az egyes énekesek szereplései között hosszabb átállások voltak. Mivel ez egy felvett műsor, így a stábnak a színpad berendezésére jóval több ideje van, mint egy élő esetén. Itt nem csak pár perces, sokszor csupán egy kisfilmnyi idő van a berendezésre, hanem akár 10-20 perc is rendelkezdésre áll.

Rendkívüli eljárások a koronavírus miatti védekezés miatt

Az Álarcos énekes forgatása nem csak a titkok, a szereplők különválasztása miatt és a rendkívüli biztonsági intézkedések miatt volt különleges (melyeket a beszámoló során még részletesen be fogok mutatni), hanem a covid helyzet miatt is. A tesztelések mellett minden reggel a stúdióba lépés előtt megmérték a lázamat és a kézfertőtlenítőt is használnom kellett. A műsor teljes forgatási területén, folyosóin, vezérlőben, stb… és a székház közös használatú helyiségeiben is kötelező volt a maszkhasználat, pedig október elején még nem volt ennyire elterjedve a koronavírus, mint most. A védekezésről Ács Emesét, a produkciót gyártó Ufa Magyarország és az Álarcos énekes executive producerét kérdeztük.

„Az Álarcos énekes második évadát augusztus közepén kezdtük forgatni, akkor pedig még Magyarország elég jól állt a járvány tekintetében. Szeptember elején kezdtek megugrani a fertőzöttek számai, melyre nekünk is reagálni és szigorítani kellett az addig is érvényes szabályokat. Októberre az én produceri munkám kiegészült a védekezés, a stáb és a szereplők és a forgatások megóvása körüli feladatokkal. Folyamatosan dolgozunk ki terveket, hogy mi történik, ha valaki megbetegszik és milyen esetben, mit kell tennünk. Egy ilyen nagyszabású forgatásnál a cél a műsorban dolgozók és szereplőink egészségének megvédése mellett az, hogy a műsort le is tudjuk adni időben a megrendelő felé. A coviddal kapcsolatos történések pedig napról napra, hétről hétre változnak, amire persze nehéz előre felkészülni…” (Cikkünk megjelenésekor már az Álarcos énekes második évadjának összes epizódját leforgatták – szerk.)

„Az 5. adás felvételétől már nem csak a stábnak, hanem a közönségnek is kötelezővé tettük a maszkhasználatot. Esténként a forgatás után az összes helyiséget fertőtlenítjük és a szokásnál is alaposabban tisztítjuk a szereplők maszkjait és a jelmezeket. Ezen kívül minden egyes forgatási blokk előtt a stáb jelentős részét leteszteljük. Minden ezközzel próbáljuk megakadályozni a vírus terjedését, ami persze egy ekkora stáb esetén nem egyszerű feladat. Ezek az intézkedések rendkívül sok szervezést igényelnek, de a gyártás elképesztő munkájának köszönhetően eddig minden flottul ment, sem leállítani, sem halasztani nem kellett a forgatásainkat, ami elég nagy teljesítmény ebben a vírushelyzetben” – nyilatkozta Ács Emese.

Az Álarcos énekes egy dél-Koreai formátum, ami miután az ázsiai piacot meghódította, Amerikába került és azonnal hatalmas siker lett. Az amerikai változat az ázsiaitól némileg eltérő verzió, amely már az európai ízléssel is sokkal jobban összeegyeztethető. Az executive producer elmondta, hogy a műsor európai jogait számos európai országba a tulajdonosuk, a Fremantle nemzetközi formátumkezelő cég szerezte meg, ezért ő is benne volt a műsor közép-európai forgalmazásában. Miután a műsor Európa több országában is hatalmas siker lett, a magyarok mellett több külföldi verzióit is itthon, a budapesti stúdióban vettek fel. „Korábban a Fremantle/UFA német vezetői már tapasztalták, hogy az RTL Magyarország kreatív szakemberei világszínvonalon dolgoznak, mellette pedig a gyártás is nagyon profi és a világon a legnagyobbakkal összehasonlítható látványos műsorok születnek. Emellett pedig a legnagyobb műsorok elkészítése is költséghatékony tud maradni. Így jöhetett szóba, hogy itthon készüljön több ország Álarcos énekese. Mindig nagy álmom volt, hogy a nemzetközi színtéren is megmutathassuk a magyar gyártás minőségét és az elmúlt években rengeteget dolgoztam ezen. Több műsorral is próbálkoztunk és több országgal is tárgyaltunk és végül a cseh és a szlovák partnerek voltak, akik belevágtak és velük készülhetett el az Álarcos énekes külföldi verziója a budapesti gyártóbázison.”

Ács Emese elmesélte, hogy a külföldi formátumok megvásárlása esetén a jogtulajdonos egy konzulenst küld ide, aki a világon a legjobban ismeri a formátumot, mert általában a világszerte folyó összes forgatáson eltölt pár napot. Ő az, aki az összes adaptációt ismeri és az ő feladata segíteni és tanácsokkal ellátni a készítőket, hogy az adott verziós megfeleljen az adott országnak és a formátum előírásainak. A Fremantle részéről hazánkba küldött szakember nagyon elégedett volt az itteni verzióval és külön kiemelte a maszkok magas színvonalát. Az Álarcos énekesnél ezek sok esetben rendkívül összetettek, így kíváncsi voltam, mennyi idő alatt készülnek el. A maszkötleteléstől a maszkok és a jelmezek elkészülésééig legalább 3 hónapra volt szükség, amely így is egy nagyon gyors tempó. Az ötletelést a tervezés követi, melyet közben az is befolyásol, hogy kik lesznek a szereplők. A látványtervek elfogadásától minimum 2 hónapra volt szükség, hogy a 16 jelmez a végleges formájában elkészüljön. Az RTL Magyarország részéről elvárás volt, hogy a második évad maszkjai még az elsőnél is látványosabbak legyenek és abban mindannyian egyetértettünk az RTL kreatívjaival, hogy több szerethető karakter kell az új szériába, ami az executive producer szerint a nézői visszajelzések alapján meg is valósult.

Szigorú biztonsági szabályok, hogy még a stáb előtt sem derüljön ki az álarcos énekesek kiléte

A két adáspróba között egy nagyjából másfél órás szünet volt. Annak érdekében, hogy az Álarcos énekes előadóinak kiléte titokban maradjon más műsorokban nem tapasztalt biztonsági intézkedéseket vezettek be. Már a próbákon is minden folyóson és minden főbb helyiség előtt biztonsági őrök vannak, az öltözőket, pedig különösen védik. A stáb négy színnel megkülönböztetett, névvel ellátott kártyát kell felvegyen a nyakába. A kék szín csak a stúdióba, a zöld ezen kívül a vezérlőbe, a sárga mindenhova, kivéve az öltözőkbe, a piros pedig mindenhova ad jogosultságot a belépésre. Nekem zöld „engedélyem volt”, de a próba egy részében Verebély Marcell elvitt az öltözőkhöz és megmutatta azt is, hogyan érkezik meg a műsor egyik szereplője. Az énekest szállító kocsi az RTL Magyarország székháza mögött érkezett, a versenyző plexivel takarva jött meg. Annak ellenére, hogy nem látszott, ki érkezik, arra az időre, míg beért az öltözőjébe, az összes körülötte lévő folyosót lezárták és csak néhány beavatott stábtag és mi maradhattunk ott. Rendkívül érdekes volt látni ennek a rendszerét és, hogy mennyire profin meg van szervezve az egész.

Ennek a szervezéséről és a velük való kapcsolattartásról a produkció ezért felelős szerkesztőit kérdeztem, Tóth Katát és Godó Nikolettet. Tóth Kata az, aki folyamatosan tartja a kapcsolatot a versenyzőkkel és szervezi, hogy mikor kell a próbákra, vagy épp a felvételre menniük.

„Soha sem otthonról hozzuk a versenyzőket, azért, hogy a szomszédok, vagy más környékbeliek ne jöjjenek rá, hogy az Álarcos énekesben szerepelnek. Megbeszélünk egy harmadik helyet és oda küldjük a sofőrünket, aki már az egyeztetett időpont előtt odaér a helyszínre. Ezután felvesz egy levarrt símaszkot és várja a versenyző érkezését. Ha a szereplő megjött, hármat kopog az ajtón, ebből tudja a sofőr, hogy megérkezett és kinyitja a központi zárat. Az énekes beül az autóba és felveszi a neki odakészített ruhákat, ami egy fekete pulcsiból, nadrágból, tornacipőből, kesztyűből, símaszkból, valamint egy arcot elfedő plexiből áll. Ha kész, akkor a versenyző megérinti a sofőr vállát, aki innen tudja, hogy leveheti a maszkot és indulhatnak a stúdióba” – avatott be a titkos szállítás lebonyolításába Tóth Kata.

Felmerül a kérdés, hogy miként szervezik úgy, hogy ne egyszerre két álarcos érkezzen az RTL Magyarország stúdiójába, hisz egymással sem találkozhatnak. „Ez nagyon jól meg van osztva közöttünk, a sofőrökkel én tartom a kapcsolatot” – meséli Godó Nikolett. „Ők felhívnak akkor is, ha elindultak, ha közelednek a székházhoz, vagy ha a közelben vannak, így lehet koordinálni őket, hogy ne egyszerre érjenek a stúdióhoz.”

Minden szereplőnek saját öltözője van, ahol nagy műanyag kártyákat kapnak, melyeket nekem is megmutatnak. Ha valamit szeretnének, pl. ételt, italt, kimenni a mosdóba, vagy odahívni az egyik vezető stábtagot, akkor ezt az ajtó alatt ki kell csúsztatniuk, így tudnak jelezni a folyósokon lévő szerkesztőknek. Niki és Kata a legtöbbször a folyosókon van, de előfordul, hogy felváltva a stúdióba mennek, ezért vannak segédeik, akiknek az a feladatuk, hogy ilyenkor szóljanak nekik, vagy épp a stúdióba kísérjék az énekeseket és másban is segítsék őket. Több szereplőt, akik nagyon meleg maszk alatt voltak, legyezni kellett a próba szüneteiben.

Verebély Marcell elmondta, hogy a stábból nagyon kevesen, csupán 10-15 fő tudja, hogy kik vannak a maszk mögött. Ők a műsor vezető szerkesztői, az executive producere, valamint a szűk felkészítő csapata, akik énektanárból, a zenei producerből, a koreográfusból és az öltöztetőkből áll. Nekik a munkájukhoz szükséges, hogy kapcsolatban legyenek az énekesekkel, de például a táncosok előtt is titok a személyük, külön is próbálnak a versenyzőktől. A koreográfus a táncosoknál beáll a szereplő helyére, sőt kezdetben ő próbál a versenyzőkkel is és elmondja nekik, hogy hol fognak állni a táncosok.

A kreatív producernek nem csak a nagy nyilvánosság, hanem a stáb jelentős része és a családja előtt is titokban kell tartania a szereplők kilétét. Elmondása szerint arra az esetre, amikor előtte tippelgetik a szereplők kilétét, felvett egy kiváló pókerarcot, hogy ilyenkor semmit se lehessen a reakcióiból kitalálni. Külön érdekesség, hogy még azon stábtagok között is, akik tudják, hogy kiket rejtenek a maszkok, a karakternevükön említik őket és a mobiljukba is így vannak elmentve a számuk. Így ha olyanok vannak körülöttük, akik nem tudják az énekesek kilétét, akkor a bejövő hívások kijelzéséből sem tudják kitalálni, hogy kik szerepelnek a műsorban.

A kisfilmek és a nyomok elkészítése

A 10. adás próbája során megengedték, hogy az egyik produkciónál én legyek a képvágó. Neki a fő feladata, hogy az előtte lévő pulton elhelyezett gombok segítségével, a rendező utasításai szerint pont akkor, amikor kell, váltson a kamerák között. Egy élő adás esetén ez a kép megy ki az adásba. Itt a 14 kamerakép mellett ezt is külön rögzítik, mely később nagy segítség lehet az utómunka során, hogy a kész adásánál mikor, milyen szögből mutassák a stúdiót. Meglepő módon Koós György annyira elégedett volt a „a rögtönzött munkámmal”, hogy később Gáspár Laci bevonulásának összes próbájánál én lehettem a képvágó.

A próba végig elég profin zajlott, viszont a pénteki napra annyit változott az egyik produkció, hogy sokkal többet kellett próbálni, így nagyjából egy órás csúszással fejeződött be a stáb munkája. Ez viszont egy televíziós műsor előkészítése esetén – pláne, ha két adás próbája van egymás után – nem számít jelentősnek. Miután már távozott a stáb nagy része, Verebély Marcell és Holhos Károly kreatív főszerkesztő megmutatták, hogyan veszik át a kisfilmeket és utóbbi szakember abba is beavatott, hogy készülnek egy ennyire bonyolult produkciónál.

„Az Álarcos énekes első évadánál sokkal hamarabb leforgattuk a kisfilmeket és mivel nem tudtuk előre, hogy kik lepleződnek le, sok anyag úgymond kukába került és soha nem tudtuk őket felhasználni. A mostani, második szezon alatt már nem nagyon fordul ilyen elő, ugyanis a felvételekkel megvárjuk, hogy az előző etapokban kik fedték fel magukat és közvetlenül az adott részek előtti időszakban rögzítjük az újakat. A kisfilmek felvételének a következő a menetrendje: Az évad előtt interjút készítettünk az összes szereplővel, egyenként leültünk velük és egy-két órán át kikérdeztük őket az életükről. Már ezeket megelőzően különböző felületekről és újságcikkekből sok mindent összegyűjtöttünk róluk, így ezeken a beszélgetésen azokra voltunk kíváncsiak, amiket sokan nem tudnak róluk. Miután ezzel megvagyunk, leírjuk a főbb pontokat, melyekből később nyomok lehetnek és sorszámozzuk őket. Az egyes a gyenge nyom, melyet akár az első adások kisfilmjeiben el lehet lőni, a tízes pedig már nagyon durva, melyek csak az évad vége felé kerülhetnek elő. Ezen kívül írunk álnyomokat is, például ilyen, hogy szereti a mogyorót, mely nem a versenyzőre , hanem az elefántra, mint állatra jellemző, vagy épp ilyen volt, hogy banánt lop valaki, mely szintén nem a szereplőre, hanem a majomra igaz. Ezek félrevezethetik a nyomozókat – ami többször meg is történt már -, de ha ügyesek, akkor ki tudják találni, hogy ez a jelmezre igaz tulajdonság” – meséli Holhos Károly.

Ezután összeírják a kellékeket és több napon át elemzik a lehetséges helyszínek fotóit, hogy később melyeket használják. Minden egyes helyszínnél van B opciójuk is, így ha az időjárási körülmények miatt nem tudnak az adott terepen dolgozni, akkor például egy belső helyen fognak forgatni. Elég gyors tempóban dolgoznak, ugyanis átlagosan egy nap 4 kisfilm nyersanyagát veszik fel, valamint napközben többször jelentenek Holhos Károlynak, hogy éppen hol tartanak a munkával. Minden helyszínen használnak biztonsági őröket és az irodából az ő munkájukat is koordinálni kell. A nyersanyagok másnapra már az RTL szerverein vannak, melyet leválogatnak, majd készítenek egy tervet, hogy miként nézzen ki a kisfilm. Ennek tartalmát és szövegeit a szereplőkkel egyeztetik, és ha nekik és a főszerkesztőnek is tetszik, akkor megvágják, majd ha már ezek is jóváhagyásra kerülnek, akkor átküldik Verebély Marcell kreatív producernek, akinek az észrevételei után elkészül a végleges anyag.

Adásfelvétel a helyszínről és beszélgetés a nyomozókkal a felkészülésről

Másnap, szombat délelőtt kezdődött az adásfelvétel. Mielőtt azonban elkezdik, több előmunka is megelőzi azt. Istenes Bence műsorvezetővel az adás előtti bejelentkezéseket rögzítenek, majd pedig a kamerák a közönség felé fordulnak és a szavazáshoz vesznek fel vágóképeket. Ilyenkor a szavazórendszer nem működik, de a telefonon rá kellett nyomni az adásban szereplő karakterekre, hogy később, amikor már a színpadot és a zsűriasztalt veszik, be tudják vágni ezeket. Természetesen a valódi szavazás alatt a közönség arra szavaz, akire szeretne, ez nem befolyásolja őket. Erről aznap a stúdióból és a vezérlőből is megbizonyosodhattam. Van még egy fontos biztonsági intézkedés a közönség kapcsán. A stúdió bejáratánál a telefonjukat kikapcsolva egy lezárt tasakba be kell rakniuk, melyet maguknál tarthatnak, de a műsor végén kifele be kell mutatniuk, hogy nem bontották fel. A voksolások speciálisan erre a célra beállított telefonokkal történnek. Ezzel akadályozzák meg, hogy felvételeket készítsenek a műsorról, melyek adásba kerülés előtt kiszivároghatnának.

A 9. adás első felét a stúdióban, a közönség soraiból nézhettem. Minden szórakoztató műsor felvételén szokott egy hangulatfelelős lenni, más néven tapsoltató ember. Az adáskezdés előtt poénokkal és egyéb beszéddel ő szokta felspannolni a közönséget, de itt azt éreztem, hogy más produkcióhoz képest nem volt annyira hatékony. Miután viszont elkezdődött az Álarcos énekes felvétele a közönség 10-15 perc után már nagyon fellelkesült és a körülöttem lévők még a leállások alatt is azt találgatták, hogy kik lehetnek a maszk mögött és szidták azon nyomozókat, akik szerintünk hülyeségeket tippeltek. Érdekes volt látni, hogy a kisfilmek alatt, nagyjából 10-15 másodpercenként volt egy 10 másodperces szakasz, amikor az énekes nem beszélt. Később Holhos Károlytól megtudtam, hogy ez direkt arra van, hogy ez idő alatt a detektíveknek legyen idejük beszélni az elhangzottakról. Ez a tévéből nézve egyaltalán nem tűnt fel. Az egyes produkciók közötti átállás általában már jóval rövidebb volt, mint a próba alatt, nagyjából 5-10 perc alatt végeztek a színpad átrendezésével. A 9. epizód második felét a vezérlőből követhettem végig.

A két adás közötti ebédszünetben és a 10. adás egyes leállásaiban lehetőségem volt mindegyik nyomozóval hosszabban is beszélgetni. Az egyik, ami leginkább érdekelt, hogy miképp készülnek az adás előtt a műsorra.

„A legfontosabb, hogy az ember megpróbálja összegyűjteni a neveket” – mondta Sebestyén Balázs. Sokszor olvasunk különböző kommenteket, de aztán ezekről is általában kiderül, hogy a kommentelők sincsenek jó nyomon. Mindig kell lennie egy-két új névnek, akiket be tudunk dobni. Nyilván azért, ha valakiről nagyon érezzük, hogy ő lehet a maszk alatt, akkor azon nem akarunk változtatni. Ez a műsor nem igényel túl sok felkészülést, így a felvételek alatt nem is szoktam ezzel foglalkozni, a benyomás a legfontosabb.”

„Könnyedén kell hozzáállni, mert ha ráfeszülünk, akkor nagyobb eséllyel tévedünk” – kezdte a választ Gáspár Laci. „Az első évadnál sokkal többet készültem. Nem éltem meg a pillanatot, hogy mi történik és nem erre koncentráltam. Később azonban rájöttem arra, hogy ez nagy hiba volt. Rá kell érezni, el kell engednem magam, becsukni a füzetet és improvizálni. Persze időnként a füzet sem rossz, mert tudok belőle mazsolázni.”

„Előtte nem nagyon lehet készülni, ez a nyomozásról szól, arról, hogy látjuk a jelmezeket, halljuk a hangjukat, látjuk a mozgásukat és a nyomokat” – nyilatkozta Csobot Adél. „Közben kell a műsorra koncentrálni. Nagyon figyelek a kommentekre, az emberek írogatnak hasznos dolgokat, tippelgetnek. Nagyon sok mindenkit megkérdezek, próbálok utánanézni az ötleteimnek. Bencével is gyakran szoktam erről beszélgetni, ő ott áll mellettük a színpadon, így több a benyomása róluk. Nyilván ő nem tippelhet, de nekem néha segít picit.”

„A felvételek előtt nagyon felkészültem, mert tíz éve Prágában élek és kiesett ez az időszak azzal kapcsolatban, hogy kik az aktuális közszereplők, sztárok, celebek, énekesek” – mesélte Hargitai Bea. „Fel kellett hoznom magam, mert muszáj volt tudnom, hogy kiről beszélnek a többiek. Nyáron sokat készültem, RTL-es sorozatokat, X-Faktorokat és Youtube-videókat néztem. Eközben jegyzeteltem, és kategóriákba szedtem az ismertségeket, mint például;, lányok-fiúk, zenészlányok-zenészfiúk. A sorozatoknál is ugyanezt tettem. Csináltam egy olyan kategóriát is, amelyen azok szerepeltek, akik nem lehetnek a maszkok mögött. Az adások között már egyre nehezebb készülni, új ötletekkel előállni Most sokszor olyanok állnak előttünk, akikről lövésünk sincs, hogy ki lehet.”

A detektívekkel való hosszabb beszélgetés, hamarosan egy külön anyagban lesz olvasható a SorozatWikin. A detektívek mellett a műsorvezetővel is beszélgettem, a vele készült teljes interjút szintén pár nap múlva tesszük közzé.

„Az Álarcos énekes egy hatalmas újítás, mely most végig söpör a világon és mindenhol hatalmas siker” – mondta Istenes Bence. „A formátumon kívül a magyar verziónak az az egyik erőssége, hogy nagyon jól működik a kémia a nyomozók és közöttem. Amiben a műsor még nagyon eltér a többitől, hogy megszoktuk, általában a műsorvezető mindenkiről mindent tud, itt pedig nekem sincs információm arról, hogy kiket rejt a maszk. Én ezt nagyon szeretem! Csomó ismerősöm hitetlenkedik, hogy tényleg nem tudom, kik vannak a maszkok alatt, pedig fogalmam sincs, sőt még ha felmegyek a vezérlőbe, ott is csak tippelgetünk a stábtagokkal, hiszen közülük is csak páran tudják.”

Miért épp Hargitai Bea lett az új nyomozó?

A műsor második évadának egyik legfontosabb változása az egyik nyomozó távozása volt. Arról, hogy ennek mi volt az oka és végül miért Hargitai Beát választották, Verebély Marcellt kérdeztem.

„Nagyon hálás vagyok Dancsó Péternek, hogy az első évadban beült a nyomozói székbe, úgy tudom, hogy az elmúlt években sok televíziós műsorból keresték, de az Álarcos énekes előtt nem nagyon vállalt ilyen munkát. Ilyen nagy showműsorban pedig egyáltalán nem szerepelt még. Mindig volt benne egy olyan kérdés, hogy neki van-e helye a kereskedelmi televíziózásban. Nagyon megosztó volt a műsorbeli megítélése, mert voltak, akik nagyon szerették és voltak akik nagyon nem. Elképesztően sokan ismerik, hisz övé a második legnagyobb youtube csatorna és ez a tábor nyilván örült, hogy itt is láthatja. Dancsó Péterrel együtt indítottuk be ezt a brandet és abban, hogy a műsor ekkora siker lett, elvitathatatlan szerepe volt. Ha nem lett volna jó az Álarcos énekesben, akkor szerintem nem lett volna ennyire népszerű a műsor. Amikor eldőlt, hogy lesz második évad, akkor közös döntés volt, hogy nem csatlakozik újra a nyomozócsapathoz. Egy remek szakmai kitekintés volt a karrierjében és mi is úgy éreztük, hogy jó, hogy itt volt. Ugyanúgy, ahogy az X-Faktornál is egy-két évente új mentorokanak és műsorvezetőnek örülhetnek a nézők, úgy itt is azt láttuk, hogy jót fog tenni a műsornak, ha lesz benne egy új arc.”

„Hargitai Bea több, mint 10 éve külföldön él, így akik mostanában nem találkoztak vele, valószínűleg elfelejtették, hogy mennyire intenzív és lehengerlő személyiség, ami remekül átjön a képernyőn. Így számomra nem az a kérdés, hogy miért ő lett, hanem hogy az elmúlt években más műsorokban miért nem volt hasonló szerepe. Elképesztő az a humor, az a hangulat és önirónia ami benne van! Legalább annyira önálló, mint amennyire csapatjátékos, ez pedig nagyon ritka, hogy valaki egyből ennyire érzi a helyes arányokat. Valószínűleg emiatt fogadták be szinte azonnal a nyomozótársai is.”

Ezeket súgják adás közben a nyomozók, valamint a műsorvezető fülére és ilyen a rendező munkája

A 10. adás rögzítését teljes egészében a vezérlőből követhettem. Az adás közben a műsorvezetőn és a detektíveknél, sőt még a versenyzőknél is van füles. Mivel a kreatív producer közelében ültem, hallottam, miket súgott nekik. Túlnyomórészt Istenes Bence fülére beszélt, hogy 10 perc után már ne hagyja tovább tippelgetni a nyomozókat, hanem haladjon tovább az adás, illetve néha egy-két poént is mondott neki. Több esetben azonban Istenes Bence nem is pont úgy csinálta és összehasonlítva az X-Faktoros látogatással, sokkal kevesebb segítséget kellett neki adni a műsorvezetéshez, mint Lékai-Kiss Ramónának. Látszott rajta, hogy elképesztően profin végzi a munkáját. A kreatív producer a detektívnek a felvétel közben csak nagyon ritkán beszélt. Ha meg is tette, akkor olyan esetekben, hogy csak nagyjából volt érthető, hogy mit akar mondani, de nem tudta rendesen kifejezni és ebben segített neki, vagy néha a másiknak való odaszólogatásra invitálta őket. Olyan viszont sosem fordult elő, hogy a füles segítségével megsúgta volna, hogy kire tippeljenek, ezek mindig a nyomozók önálló bemondásai voltak. Olyan, hogy a maszkokban rejtőzőknek szólt volna, alig fordult elő. Az egyik esetben azért beszélt az egyiknek, mert nem igazán látott ki a maszkból és figyelmeztette, hogy a tippeléseknél ne jöjjön előrébb mert leeshet a színpadról, vagy kicsit álljon jobbra, mert túl közel áll a műsorvezetőhöz.

Nagyon kíváncsi voltam arra, hogy mivel ez egy nagy showműsor, de nem élő, történik-e olyan, hogy egy produkciót elrontanak és kétszer veszik fel. A 9. és a 10. adás felvétele során egyszer sem történt ilyen, ha egy versenyző végül nem is tökéletesen adta elő a produkcióját, akkor sem vették újra. Verebély Marcell szerint ilyen eddig soha nem történt, ugyanis elrontaná az egész hatását, a versenyzőben nem ugyanaz a drukk lenne, a nyomozók pedig nem tudnának őszintén reagálni. Két olyan eset volt, amikor újra kellett venni valamit, de egyik sem dal volt. A 10. epizód közepe felé Istenes Bence a Banán bemutatásánál Elefántot mondott, mely miatt hatalmas nevetés tört ki a stúdióban, a detektívek között és a vezérlőben is. Ekkor hosszú percekre leállt a felvétel, majd ezt újra kellett venni. Erről kikerült egy videó is az RTL Magyarország weboldalára, mely alább nézhető meg.

A másik pedig az egyik adás végén, a végső tippeknél volt. Ekkor a nyomozók egymás között megbeszélték, hogy ki mit fog mondani, de Gáspár Laci ezt félreértette, hülyeséget mondott, majd összevissza kezdett beszélni és teljes káoszba fulladt a felvétel. A nyomozótársai rászóltak és újravették ezt a részt. Az adás egyik voksolásnál a közönség szavazásának menetét is végigkövettem azon a monitoron, amelyiken az eredmények látszanak, ezt is érdekes volt látni.

A szombati napon a műsor egy újabb fontos vezetőjével, a rendezővel is sikerült beszélgetni. Az élő műsoroknál ő felel azért, hogy előre begyakorolják, hogy mikor, melyik kamerakép látszódjon az adásban és azok hol legyenek, és épp hogyan mutassák a műsort. A felvett programoknál – amilyen az Álarcos énekes is – viszont a végleges vágás az utómunka során történik meg. Így a rendező feladata nem az, hogy egy produkciót teljesen adáskészre vegyen fel, hanem, hogy minden pillanatban, minden meglegyen. Minél több kamerával, minden részletet rögzítsenek, hogy aztán abból az utómunka során, a lehető legjobb tévéműsort lehessen elkészíteni. Koós György nem vág be reakciókat, csak a produkciókra koncentrál. A nyomozók rengeteget beszélnek a produkciók alatt, de ha ezek mind be lennének vágva, akkor elrontanák a dalokat, így csak a legfontosabbakat mutatják meg végül az adásban.

„Ugyanúgy, ahogy más zenés műsornál, az Álarcos énekes esetében is megkapom a próbáról készített felvételeket. Látom előre a táncpróbát, azt, hogy a videófalon milyen animáció fog futni, illetve a világítási programot is, hogy lássam, hol vannak nagy váltások. Ezekből előre kitalálom, hogy miként tudjuk a lehető legjobban megmutatni azt a produkciót, ami a színpadra kerül. Készítek egy tervet a kamerák mozgására és váltásokra, és a pénteki főpróbára már ezzel megyek, ahol ezt ki tudjuk próbálni és tökéletesíteni. Ezen kívül, ha a próbák felvételein, vagy a helyszínen olyat látok, amit szerintem lehetne jobban is kivitelezni, akkor egyeztetek a koreográfussal és a műsor társalkotóival.” Ha az Álarcos énekes felvétele lezajlott és elkészültek a produkciók vágásai az utómunka során, akkor még ha szükségesnek tartja, módosításokat kér.

Saját véleményként tudom mondani, hogy nagyon nem szeretem azokat a tévéműsorokat, ahol rendszeresen látszanak a kamerák is. Koós György munkáinál azt vettem észre, hogy ez egyáltalán nem jellemző. Erről is megkérdeztem. „A rendezője válogatja, hogy látszódjanak-e a kamerák vagy sem. Én nagyon hosszú ideje azt tartom, hogy a nézőket nem szabad kizökkenteni abból a látványvilágból, amit épp lát. Ha egy technikai eszközt lát, akkor kicsit elveszíti a néző a nézői mivoltát és bennfentessé válik. A néző viszont az illúziót várja és nem azt akarja látni, hogy készül az adott műsor, hanem élvezni szeretné a show-t. Így én az összes műsoromnál arra törekszem, hogy kamerákat ne lássak a tévében. Ezen dolgozunk a felvételek alatt és egy előre rögzített műsor esetén az utómunka is ennek megfelelően készül.”

A leleplezés előtt kiküldik a nézőket és a stáb egy részét a stúdióból

A 9. és a 10. adás végén is a leleplezés előtt volt egy hosszabb leállás, ami alatt kiküldték a közönséget, a stáb egy nagy részét és én is el kellett hagyjam a stúdiót. A szereplőkkel foglalkozó egyik szerkesztő elmondta nekem, ilyenkor mi történik a színfalak mögött. „Megkérjük a közönséget, hogy hagyják el a stúdiót, közben a leleplezett szereplő visszajön az öltözőbe és a sminkszobában felfrissítik a sminkjét. Visszarakjuk a maszkot, majd visszamegy a stúdióba. Ezután folytatjuk a felvételt, megtörténik a leleplezés, mely után még a színpadon visszaveszi a maszkot és úgy jön vissza az öltözőbe, hisz a többi kolléga, aki nem volt bent a leleplezés alatt, csak az adásból tudhatja meg, hogy kit rejt az álarc. Majd a székházból való elmenetele is inkognitóban, szigorú szabályok szerint történik” – mesélte Godó Nikolett.

Verebély Marcell a titok megtartásával indokolja ezt a rendszert. „Ilyenkor minimális „közönség” marad bent, amely a beavatott stábtagokból áll, és az elengedhetetlen technikai emberekből, mint a stúdióban a kameramanok és a vezérlőben lévő szakemberek. Majdnem minden ország így csinálja, ugyanis ez a formátum része. Ennek az az oka, hogy minél kevesebb ember lássa a műsor adásba kerülése előtt a leleplezést és így titokban maradjon, kit rejtenek a maszkok. A felvételek ugyanis hetekkel az adások képernyőre kerülése előtt vannak. Ez a módszer bevált, eddig mindenkit sikerült titokban tartanuk” – zárta a kreatív producer.

A szeptember végi szerdai megbeszélés, az október eleji pénteki főpróba és szombati adásfelvételek napjai után az előző hónap végén, a 9. adás képernyőre tűzése előtt még egyszer visszalátogattam a médiavállalat székházába. Ott az utómunka végső fázisába tekinthettem be. Verebély Marcellel, két nappal az adás előtt végignéztük a teljes epizódot, mely során felfedezett még néhány kisebb hibát és az utómunka szerkesztőknek írt még néhány további észrevételt.

A 4 napos kulisszák mögötti látogatáson azt láttam, hogy az Álarcos énekes stábjának egy nagy része azonos az X-Faktoréval és itt is elképesztően profin és rutinosan végzik a munkájukat. Döbbenetes az a rendszer, ahogy rejtegetik és titokban tartják az énekesek kivoltát. A covid miatti rendkívüli intézkedéseket szinte mindenki mindenhol betartotta, amikor véletlen egy-két ember orrán nem volt maszk, hamar rájuk szóltak. Rendkívül érdekes volt megtapasztalni, hogy több élő után, milyen egy felvett nagyszabású showműsor forgatása. Az RTL Magyarország szinte minden téren bevezetett a kulisszák mögé és az egész stáb rendkívül együttműködő volt. Külön köszönet Verebély Marcellnek, Ács Emesének, Holhos Károlynak és Koós Györgynek, hogy igyekezett mindent megmutatni.

hirdetés

Vadonatúj előzetes érkezett a SkyShowtime-on elérhető népszerű drámasorozat 3. évadához

Bejelentették a ValóVilág12 műsorvezetőit

Ők lesznek az Adom a napom 3. évadának harmadik hetének vendégei

Elkaszálták az NCIS egyik testvérsorozatát

Ez a 18 produkció érkezik májusban a Disney+-ra

Általában bemennek a gólok - interjú Kapitány Ivánnal, a Gólkirályság kreátorával (x)