Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is elkészítettük az évértékelő interjút Kolosi Péterrel, az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettesével és programigazgatójával. Egyenként megvizsgáltuk 2018 legfontosabb tévés eseményeit, mely műsorok voltak sikeresek, és melyek nem hozták az elvárt nézettséget? Elmondta, utólag hogy értékeli A Fal és A Piramis körüli helyzetet, valamint hogy miért indult már ősszel A mi kis falunk harmadik évada és mikorra várható a folytatása. Szóba került a sikeresen megújított X-Faktor, A Konyhafőnök és az RTL Most!, valamint a bukott Szenzációs Négyes is. Kolosi Péter ebben az interjúban jelentette be, hogy az Oltári csajok után újabb telenovellát készít 2019-ben az RTL, és hogy a korábbi hírrel ellentétben, mégsem lesz idén Survivor.

Évek óta úgy kezdjük az évértékelő beszélgetéseket, hogy milyen jól indult az RTL Klub éve, tavaly viszont nem így történt. A Piramis és a Pénzt vagy éveket! nagyon jó nézettséget hozott év elején, és a legtöbb hétköznapot megnyerte akkor a TV2. Hogy látod ezt az időszakot?
Az első egy-vagy két hétben nyert csak a TV2. Most már azt mondom, hogy ennek ellenére nagyon jól indult az év, mert sok mindenre rávilágított. Természetesen nagyon nem örültem annak, ami A Fal és A Piramis kapcsán történt. Mi azt csináltuk 2018-ban is, amit már hosszú évek óta, hogy a január eleji kereskedelmi holtszezonban nem adtunk az Éjjel-Nappal Budapesten és a Barátok köztön kívül más saját gyártású napi szórakoztató műsort. A Piramisnak köszönhetően jelentősen javult a TV2, és bár felőrlődött az előnyünk, de hamar túlléptünk ezen, és így sem veszítettük el januárban a piacvezető pozíciónkat.

Igen, de februárban hiába indult el A Fal, A Piramis erősebb műsor volt.
Valóban, de az RTL Klub hónapról hónapra erősödött a főműsoridőben. Nyilván fontos két produkció eredményének az összehasonlítása is, de a mi szempontunkból a 18-49-ben mért főműsoridős közönségarány a lényeg, hogy ott legyünk jobbak. Ebbe néha belefér, hogy egy-egy műsor veszítsen. Arra viszont tényleg nem számítottam, hogy készül egy olyan másolat A Falról, ami mondhatni szolgai módon követi az eredetit. Az pedig, hogy az év első hónapjaiban ilyen sokat volt képernyőn ez a két műsor, meg is ölte magát a formátumot. Világosan lehetett látni, hogy ez a párhuzamosság mind a kettőnek rosszat tett. Nem vagyok híve ennek a fajta műsorkészítésnek, ez nem is televíziózás, és a szakmának semmiképpen sem az a része, amelyet jóérzésű televíziósként az ember szerethet. Viszonylag hamar azonban minden a helyére került.

hirdetés

Ha most indítanátok hasonló körülmények között egy műsort, vagy most kezdődne A Fal, akkor mindent ugyanígy csinálnátok?
Jó kérdés, magam is gondolkodtam ezen, de nyilván nem ugyanígy indítanánk. A 2017 év végi premier előtti adásokat nem bánom, az viszont nem volt jó, hogy A Piramis kapott egy hónapot, amíg ellenfél nélkül futhatott. Tudtuk ezt akkor is, de anyagi kérdés volt, hogy nem hoztuk előre A Falat. Az év végére kiderült, hogy nem jártunk olyan rosszul, és hogy annak, amit tulajdonképpen a TV2 csinált, üzletileg nem sok értelme volt.

Az év elején volt látható a Válótársak is. Az utolsó évad ugyan nem azokat a számokat hozta, mint korábban, de az akkori nézettséghez képest erős eredményekkel zárta a sorozatot.
Teljesen egyértelmű, hogy azért volt gyengébb, mert gyengébb volt a felvezető műsor, de én is azt gondolom, hogy a Válótársak nagyon szép számokat hozott, hétről hétre egyre jobbat. Ez a sorozat méltó módon búcsúzott el a képernyőtől. Ez volt az első heti sorozatunk és meggyőződésünk, hogy egy olyan korszakot indított el és alapozott meg, amely nagyon sok évig még nagyon fontos lesz nekünk is, és az az érzésem, hogy a magyar nézőknek is.

Február elején elindult A mi kis falunk 2. évada is. Új napra, új sávba került és még erősebb számokat produkált, mint korábban. Ez a szombati időpontnak, vagy inkább annak köszönhető, hogy még erősebb lett a sorozat brandje?
Mindkettő számított, de már az első évad sikereiből látszott, hogy a sorozat elbírná a szombat esti nyolc órás, erősebb sávot is, egy valamivel másfajtább közönséggel. Nem hiszem, hogy A mi kis falunk második évados eredményei bárkinek is meglepetést okoztak.

Az év első hónapjaiban nem csak A Fal ment rosszul, hanem összeesett az Éjjel-Nappal Budapest és a Barátok közt nézettsége is. 5 év után meg is lett változtatva a két sorozat sorrendje.
A folyamatosan képernyőn lévő sorozatoknál kicsit mások az elvárások, mint azoknál, amelyek egy évben csak rövid ideig láthatóak. Ezekkel hosszabb távon kell nyerni, és azokat az időszakokat kell biztosítaniuk, amikor nincsen más napi saját gyártás, ilyen például a nyár. Ezért az ember elnézőbb akkor, amikor ezek egy új műsorral szemben gyengébb nézettséget hoznak, mert természetes, hogy a néző egy ideig az újat követi. Ezek a sorozatok nagyon sok mindent átéltek, erős és gyenge időszakot is, de a végén mindig feltámadtak, ahogy ez látható is volt 2018-ban. A Barátok közt már nyáron is, de főleg ősszel nagyon jó időszakot élt meg. Biztos vagyok, hogy jó eredményeket ér majd el az elkövetkező hetekben-hónapokban is. Történt nagyon sok tartalmi változás a sorozatban, minden szempontból felkészültek a készítők arra, hogy sikeresen tudjon futni a következő időszakban is, és visszanyeri az erejét.

Márciusban elindult A Konyhafőnök új, civil évada. Többen kételkedtek a műsor sikerében, mert ezúttal nem celebek került képernyőre. Ehhez képest nagy siker lett és visszanőtt az RTL Klub nézettsége.
Nagyon örültünk neki, és néha még minket is kellemesen meglep, hogy mennyire erős brand lett Magyarországon A Konyhafőnök. Az egyike azoknak a műsorainknak, ami talán a legkönnyebben és a legmélyrehatóbban tud megújulni, az év hátralevő részében is lesz róla szó. Nagyon boldog vagyok, hogy itthon A Konyhafőnök lett az etalon a gasztroműsorok között. Szerintem megérdemelten, nagyon erős a formátum, és nagyon érdekesek azok is, akik szerepelnek benne.

Szintén tavasszal indult A Tanár. Ez is szép számokat hozott, de immáron az RTL Klub harmadik fikciós sorozatként volt-e tétje a jövő magyar szériáira nézve?
Azt hozta, amit vártunk. Talán túlzás lenne állítani, hogy A Tanár sikere miatt fogtunk bele további produkciók készítésébe, ugyanis amikor ez képernyőre került, már elkezdtük a negyedik és ötödik sorozatunk előkészítését. A korábbinál még többet invesztálunk a sorozatgyártásba, és ennek eredményeként egyre több saját produkció lesz látható a képernyőn. A Tanárt nagyon fontos sorozatunknak tartom, örülök az eredményeinek, de ez csak jelzi, hogy lehet készíteni minőségi magyar sorozatot és van is rá igény.

Márciusban befejeződött az Oltári csajok is, mely 2017-ben erősen indult, majd kicsit visszaesett és a 2018-as év elejétől hozott igazán jó számokat. Hogyan értékeled az egész évadot?
Ez is egy olyan próbálkozás, kísérlet volt a részünkről, amire előtte nem nagyon volt példa. Magyar telenovellát nem igen készítettek. Az Oltári csajokkal azt néztük meg, hogy az egész világon sikeres műfaj, a telenovella, idehaza egy magyar történettel jó eredményt tud-e elérni. Végül nagyon jó nézettséget hozott. Az elején számoltunk is azzal, hogy ha az Oltári csajok jól sikerül, akkor nem ez lesz az utolsó telenovellánk, és készítünk még.

A tavasz legvégén néhány hétig még visszatért A Fal, de először a Bezár a bazár! új részeitől, majd annak még az ismétléseitől is kikapott. Itt ennyire elfáradt már a formátum, vagy más okai is lehettek?
A Fal tavasz végi eredményeiből is teljesen világosan látszott, hogy ez a formátum Magyarországon elégett. Legalábbis, egy jó időre biztosan. Szerintem ez teljesen világos volt azok számára, akik rendesen figyelik a nézettségi adatokat. Nyilván aki nem nézi, az nem tudhatta ezt, és a szakmának egy komoly része nem is követi. Persze nem is dolga, hogy napi szinten figyelje az RTL Klub és a TV2 nézettségi versenyét. Annak viszont, aki figyelte, nem lehetett kérdés, szerintem ujjgyakorlat volt erre rájönni, és ennek megfelelően kellett reagálni. Nem véletlen, hogy az RTL Klubon A Fal gyakorlatilag nyugdíjazásra is került.

Jött a nyár, mely egy nagyon erős időszakkal indult. A Foci VB alatt a legtöbb csatorna még a szokásos, amúgy sem erős nyári kínálatából is visszavett, de az RTL Klub több premier tartalommal készült. Mi volt ennek az oka?
Ha valaki visszanézi a nagy focieseményeket az elmúlt másfél évtizedből, akkor azt az egy alkalmat leszámítva, amikor nálunk volt a németországi világbajnokság, azt láthatja, hogy az RTL nem nagyon vett vissza. Mindig adtunk műsort, mert azt gondoljuk, hogy kell a focival szemben alternatívát biztosítani. Kétségtelen, hogy jelentős nézettsége van a fociközvetítéseknek, ami átrendezi erre az időre a megszokott erősorrendet, de mégiscsak foci, ami ugyan erős, de limitált nézettséget jelent. Ha pedig nincs magyar érdekeltség, akkor a néző érdeklődése is kisebb. Nem igaz az, amit ilyenkor mondani szoktak, hogy ha foci van, mindenki azt választja. A mindenki 20-25%-ot jelent, de ott van a közönség többi része, akik valami mást szeretnének nézni. Szerintem ilyenkor őket is érdemes kiszolgálni.

Februárban volt egy nagy megújítása az RTL Most!-nak, amikor technikailag és kinézetileg nagyot fejlődött. Nyáron viszont már extra tartalmakkal készültetek a foci idejére. Ennek ugyanez az oka?
Az RTL Most!-nál az a stratégiánk, hogy mindig legyenek rajta érdekes tartalmak, és valóban, az év eleji megújulás jelentős lépés volt az RTL Magyarország digitális kínálatának történetében. Nyilván azokban az időszakokban, amikor kevesebb tartalom kerül fel a televízióból erre a platformra, akkor figyelünk arra, hogy legyenek izgalmas produkciók. Jó eredményei voltak a nyári-, majd később a karácsonyi szünetben a téli pop-upnak is.

A Foci VB után ismét erős kínálattal készült az RTL Klub. Elindult több új amerikai sorozat és a Dr. Csont utolsó évada. Ennyi újdonság sem szokott indulni nálatok a nyár közepén. Itt mi volt a cél?
Tudtuk, hogy amint elindul az őszi struktúra, lesz három olyan napi műsorunk, amelyek egészen a főműsoridő végéig elfoglalják a műsorsávokat, és nem tudnánk késő este előtt amerikai sorozatot mutatni. Erre a nyár volt az alkalmas időszak és mindenképpen ki akartuk próbálni, hogy vajon a Doktor Murphy Magyarországon is tud-e olyan sikeres lenni, mint más európai országban.

A franciáknál 30-40%-os közönségarányt hoz, és meglepetés széria az egész világon. Sokan arról beszélnek, hogy az új amerikai sorozatokat már egyre kevésbé nézik a televízióban, de az a helyzet, hogy a Doktor Murphyt viszont elkezdték nézni és a régi szép napokat idézte. Kórházsorozat pedig A Grace klinika óta nem volt nálunk. Ki akartuk próbálni, mert hosszú távú céljaink vannak vele.

Mellé válogattunk még néhány amerikai sorozatot, amikről szintén azt gondoltuk, hogy potenciálisan érdekesek lehetnek, illetve egy ideje már húztuk a Dr. Csont utolsó évadának bemutatását. Ezen szintén túl akartunk lenni, mert azt gondoltuk, hogy nagyon sokáig nem érdemes a polcon tartani.

A nyár legvégén, két év után visszahoztátok a Nyerő Párost. Az első évad 2016-ban nagy siker volt, de a 2018-as szezon még ezeket az eredményeket is felül tudta múlni. Mi lehetett ennek az oka és vártatok-e ilyen magas számokat?
Vártuk, hogy erős lesz. A sikerben benne volt az is, hogy jó volt a casting, a nézők szerették azokat, akik benne voltak, de nem szabad elfeledni, hogy az ilyen kiugró eredményekhez sokszor az is kell, hogy a legközvetlenebb ellenfél kifejezetten rossz eredményt nyújtson. Ezt a TV2 gyakorlatilag egész ősszel biztosította, hiszen minden hétköznapi műsoruk várakozáson alul teljesített, és az augusztus végi, szeptemberi műsoraik kifejezetten nagyot buktak. A Nyerő Páros sikere ennek is volt köszönhető, a magas színvonal mellett kellett ez is, hogy ilyen jó nézettséget érjen el.

Ugyanekkor elindult egy új nagy showműsorotok is. A Szenzációs Négyes viszont pár hét alatt csúnyán megbukott, főleg látva az RTL Klub többi őszi műsorának eredményeit.
Az RTL Klub műsoraihoz képest azt gondolom, hogy igazad van, ez volt a legkevésbé sikeres, amely messze a várakozások alatt teljesített. Ha viszont azt nézem, hogy hányan nézték a Szenzációs Négyest, szemben a TV2 hasonló műsorával, akkor azt kell, mondjam, hogy nem bukott meg ebben az összefüggésben. Ezzel együtt egyetértek, a Szenzációs nem tartozik a sikerprodukcióink közé, de az, hogy egy műsorunk nem lett sikeres, belefér, nem tragédia. Miközben azt gondolom, hogy maga a műsor rendben volt, tisztességesen össze volt rakva, hozta azt, amit el lehetett tőle várni. Nekem az bizonyosodott be, hogy az ilyen shiny-floor műsorok ma nem érdekesek annyira a nézőknek. Nem ezt várják el az RTL Klubtól, ezért nem ebbe az irányba kell mennünk.

Az mondod, hogy a műsor rendben volt és tisztességesen össze volt rakva, ehhez képest az első adásokban rengeteg technikai hiba volt, a tartalom pedig szinte csak negatív kritikát kapott.
A technikai hibák nézettségre gyakorolt hatásában nem nagyon hiszek, szerintem a kettőnek nincs sok köze egymáshoz, ez legfeljebb csak az alkotókat zavarja. Azt gondolom, hogy a műfaj volt a fő oka a gyenge szereplésnek. Nem emlékszem olyan kritikai megjegyzésre, amivel nagyon egyetértettem volna.

A megszokott tavaszi folytatás helyett, már tavaly szeptemberben 5 rész erejéig képernyőre került A mi kis falunk. A SorozatWiki információi szerint tavaly 8 helyett 17 részt forgattatok. Miért tért ilyen hamar vissza a sorozat és miért lett megduplázva az epizódok száma?
Egy sorozat esetében az, hogy van tavaszi és őszi évad, önmagában nem kell, hogy meglepő legyen.

Magyarországon igen is meglepő!
Itthon igen, de a világon általában nem annyira. Mi magunk is csináltunk már ilyet korábban más műsorok esetében. Egyszerűen nagyon kézenfekvő helyzet alakult ki. Az hogy A mi kis falunk erős tartalom és a nézők szeretik, ez tudott volt, és azt is lehetett tudni, hogy az X-Faktorból csak öt élő adás lesz, amiből az következett, hogy kevesebb szombat estét foglal el az őszi szezonban, mint korábban. Ez azt jelentette, hogy a helyére valaminek kerülnie kellett. Mi mást adtunk volna, mint a legnézettebb műsorunkat, ami tavasszal is nagyon jól ment. Azt gondolom, hogy logikus volt, hogy szeptember elején elindítottuk A mi kis falunk új évfolyamát, amiből csak néhány részt láthattak a nézők.

Nagyon sokan kérdezik tőlünk, hogy mikorra várható a folytatás.
Nem kell már nagyon sokat várni rá, még a tavasz folyamán adásba kerülnek az új epizódok.

Nyolcadik alkalommal is visszatért az X-Faktor. Az elmúlt években az volt a jellemző, hogy a felvett adások jól hoztak, az élők kevésbé. Most a felvett adások már rögtön elképesztő számokat hoztak, majd utána a teljesen megújított élő műsorok is kifejezetten jól mentek.
Történet egy belső megújulás a stábban is, és ez látható módon jót tett a műsornak. Nagyon friss módon gondolkodik az a csapat, amely pillanatnyilag az X-Faktort készíti. Ráadásul olyanokból áll, akiknek volt tapasztalata az X-Faktorral kapcsolatban, és ez most az ő időszakuk, ők mondják meg, mi is történjen a műsorban, és ez jót tett. Ez persze önmagában nem oldotta volna meg az élő adások problémáját, hiszen ez nem magyar jelenség. Mindenütt, ahol az X látható, ugyanaz történik. Miközben a felvett adások tartják a nézettséget, az élőkre ez visszaesik, mert egy idő után didaktikussá válik a műsor, és a nézők ezt nem díjazták az utóbbi időben. Ezért mindenhol azzal próbálkoznak, hogy csökkentik az élő adások számát.

Mi is eljutottunk oda, hogy a kezdeti tíz helyett már csak öt élő show-t terveztünk. Közben elkezdett a magyar stáb gondolkodni azon, hogy tartalmilag hogyan lehetne szintén változtatni rajtuk, hogy ne az amputáció legyen a megoldás, hanem próbáljuk elérni, hogy nézzék ezt a tartalmat, ha már csináljuk. Kitalálták a kreatív munkatársaink azt a változatot, amit a nézők végül láthattak, gyakorlatilag így egy teljesen megújult műsor lett. Ha valaki akkor látja először, lehet rá sem jön arra, hogy ez az X-Faktor, vagy azt hiszi, hogy ez a Tábor, hiszen az, amit az élő részben csináltunk, ehhez hasonlított a legjobban. Olyan sikeres lett a megújítás, hogy az első élő show-n itt volt az angol X-Factor egyik producere, és odahaza azon gondolkodnak, hogy máshol a világon a magyar változatnak megfelelően alakítják át a műsor élő adásait. Kifejezetten büszkék vagyunk arra, ami az X-Faktorral történt.

Schiwert-Takács László jelentette az elmúlt tíz évben az X-Faktort Magyarországon, de ő egy éve saját döntésből elköszönt a műsortól és már az RTL marketing és kommunikációs igazgatójaként végzi a munkáját. Ebben a megújult X-Faktorban egy teljesen új szerepben vett részt, ugyanis az ő irányításával készültek az őszi, jól sikerült kampányaink, amelyek hozzájárultak a sikerekhez. Ez volt annyira fontos nekünk, mint az X-Faktor.

Szeptember végén a Survivor új évad következett, mely szintén jó számokat szállított. 2017 őszén viszont a három napi szórakoztató műsor közül ez volt a legerősebb, 2018-ban viszont a legkevésbé.
Ennek ilyenkor nagyon sok oka lehet. Az egyik például, hogy a másik kettő műsorunk erősebb volt, de lehet az is, hogy éppen a versenytársunk akkor gyengébben teljesített. Mert ezek olyan különbségek, hogy lehet csak erről volt szó és semmi másról. Ebből a szempontból nagyobb szerencséje volt a Nyerő Párosnak, mint a Survivornek. De azt kell, mondjam, hogy a Survivor egy nagyon értékes és fontos brandje az RTL-nek, és biztos vagyok benne, hogy látható lesz a későbbiekben is, de mégsem 2019-ben.

Több oka van annak, hogy így döntöttünk. Az egyik, hogy Istenes Bence, aki nagyon sokat dolgozott tavaly, két műsorunkat is vezette, kért egy kis szünetet. Az elkövetkezendő időszakban nem dolgozik nálunk, most született a második gyereke és a családjára szeretne koncentrálni, amely azt gondolom, hogy egy érthető kérés. Emellett nagyon sok jó műsorunk van, így megengedhetjük magunknak azt, hogy amelyet Bence vezet, az legyen szüneten. Ezért 2019-ben nem lesz Survivor, de lesz sok minden más, és a nézők nem maradnak műsor nélkül.

A SorozatWiki információi szerint három RTL-es kreatív stábtag átigazolt a TV2-höz. Köztük van a Survivor két kreatív főszerkesztője is. Ez szerepet játszott a döntésbe?
Nem, a döntés már előbb megszületett, ennek semmi köze nem volt hozzá. Azt nem tudom, hogy akik elmentek tőlünk, ők tudtak-e erről a döntésről.

A túlélők viadala után új évaddal tért vissza A Konyhafőnök VIP. Az X-Faktor mellett ez a műsor is megújult és szintén felülmúlta az elmúlt évek eredményeit.
A tavalyi év sok szempontból a megújulások éve volt. Valóban A Konyhafőnök volt a másik, ami olyannyira megújult, hogy szinte egy új formátum jött létre. Annak idején is mindenkinek ezt mondtam, és azóta is így gondolom. Szerintem először is a két séf személyisége nagyon kellett ehhez, és ezen kívül kellett az az ötlet, amilyen módon ez a műsor megváltozott. Az előbb is mondtam, és továbbra is azt gondolom, hogy A Konyhafőnök az, ami a legjobban bebizonyítja, hogy ha egy műsort folyamatosan megújítunk, akkor azt látható módon meg is hálálja. Látszik, hogy ha az ember jól nyúl hozzá, akkor még nagyon sok van benne.

Az RTLII-n elindult a 9. ValóVilág. Kiemelkedő, 5 százalék körüli eredményeket produkál. Mért döntöttetek egy sokad szezon elindítása mellett és mit vártatok tőle?
Azért, mert ez egy fontos brandünk, amely ráadásul nagyon sokszor képernyőn volt, és mindig elmondtuk, hogy vissza fog térni. Mi azt is tudtuk, hogy mikor, de nem mondtuk el. Azt az eredményt hozza, amit vártunk.

A Film+, az RTLII és a Cool továbbra is a legnézettebb kábelcsatornák között van, viszont az RTL Gold egy év alatt megfelezte az eredményeit és mára kevesebben nézik, mint a korábban megszűnő Film+2-t. Miért érte meg a váltás?
Szerintem a váltás mindenképpen megérte, nem volt szükség még egy filmcsatornára, így Film+2 lecserélése egy fontos lépés volt. Az RTL Goldon két műfaj, talkshow és gameshow látható. Előbbi jól működik, utóbbi kevésbé, hiszen nem friss adásokat láthatnak az emberek, és az előző évben nagyon sok vetélkedő volt képernyőn, ami megnehezítette egy ilyen csatorna működését. A koncepciónak ezt a részét megváltoztatjuk és a talkshow-kat fogjuk erősíteni a jövőben.

Tavaly év végén finálézott az elmúlt időszak egyik fontos sorozata is. A Szulejmán sokáig kiemelkedő számokat produkált, az utóbbi időkbe pedig inkább már csak közepeset. Hogyan emlékszel vissza a széria elmúlt 6 évére?
Nagyon-nagy dolog egy sorozattól, hogy ilyen hosszú időn keresztül képernyőn tudott lenni, de szerintem nem meglepő, hogy ennyi idő után a végére lejjebb ment a nézettsége. Két-három hét különbséggel egyszerre indult az Éjjel-Nappal Budapesttel, nem is emlékszünk már arra az időre, amikor nem volt Szulejmán. Örülök neki, hogy ilyen sikeres lett Magyarországon, sokáig gondolkodtunk ugyanis rajta, hogy bemutassuk-e. Mindenki, engem is beleértve, húzta a száját, mert mégiscsak Szulejmánról szól, nem a legfényesebb korszaka ez a magyar történelemnek. Féltünk, hogy a nézőket ez zavarni fogja, de láthatóan nem így történt, hiszen nézték hétről hétre. Biztos vagyok benne, hogy a sikernek nagyon nagy része annak is köszönhető, hogy voltak magyar vonatkozásai, valahol a mi történelmünk is ez, még ha nem is közvetlenül.

Összességében hogyan értékelnéd a 2018-as évet?
Alapvetően nagyon sikeres évet zártunk. Az őszi szezon messze a várakozásaink fölött teljesített és büszkénk lehetünk arra, amit nyújtottunk 2018-ban.

Korábban szó volt a Barátok közt és az Éjjel-Nappal Budapest év eleji gyengélkedéséről. A Barátok közt a tavalyi év második felében szépen megerősödött, de az Éjjel-Nappal Budapest nézettsége már instabilabb. Számoltok-e hosszú távon az utóbbi produkcióval?
Az Éjjel-Nappal Budapesttel nagyon hosszú távon tervezünk, én azt gondolom, hogy nagyon értékes sorozata az RTL-nek, és a harmadik legnézettebb napi sorozat Magyarországon a Drága örökösök és a Barátok közt után. De azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a Budapest nem csak lineárisan, hanem digitálisan is az egyik legnépszerűbb tartalmunk, és hosszú távon az RTL Magyarország képernyőjén marad.

Az RTL Magyarország képernyőjén? Tehát lehet előbb utóbb már nem az RTL Klubon?
Szerintem az előbb válaszoltam erre a kérdésre. Pillanatnyilag az RTL Klubon látható.

Jön az Alvilág és a Mellékhatás. Miért döntöttek ezek mellett és mikorra várhatóak?
Hosszú folyamat, amíg kiválasztjuk, hogy mit adunk. Az egyik út, amikor elkezdünk valamit fejleszteni, de az hosszú évekig tart, a Mellékhatás pont egy ilyen. Ebből is következik, hogy hosszú ideig készül, hiszen a fejlesztés általában úgy néz ki, hogy míg az elején azt hiszed, tudod mi lesz, mire megvalósul, lehet, hogy valami teljesen más lesz belőle. Itt is pont ez történt. Sokszor írjuk át, sokszor gondoljuk át, hogy mit akarunk belőle csinálni.

Az Alvilág egy régi tervünk, az eredetijét, a Penozat nagyon kedveljük és már egy ideje meg szerettük volna csinálni. Azt is gondoltuk, hogy fontos, hogy megjelenjenek egyéb színek is a sorozatkínálatunkban, bár az első három sorozatunk, a Válótársak, A mi kis falunk és A Tanár is eltérő volt egymástól. Tudva, hogy a Válótársakból nem készítünk újabb évadot, adódott a kérdés, mit csináljunk helyette? Nem arról volt szó, hogy a Válótársakra elköltött pénzt meg szerettük volna spórolni, hanem azt gondoltuk, hogy jobban megéri valami újra költeni azt az összeget, mintsem egy olyan tartalomra, amiből a nézők már láthattak hármat.

Tudtuk, hogy van két olyan sorozatunk, ami kifejezetten az egész családnak szól, gyerekektől nagymamáig leülteti a nézőket a szombat esti főműsoridőben. Ezek vígjátékszerű produkciók, de a sorozat mint műfaj ennél több mindent is tud. Ilyen például a kicsit sötétebb, kicsit krimisebb vonal, ami régóta érdekelt minket, és ki akartuk próbálni. Ennek az első megjelenése lesz nálunk az Alvilág. Ez nem egy Mi kis falunk, hanem egy maffiatörténet, egy krimi, sötétet kíván az utcán is, más műsoridőt, és ezért másfajta elvárások vannak vele szemben, de természetesen azt várjuk, hogy sikeres legyen, és ezt nézzék a legtöbben, amikor adásba kerül. Biztos is vagyok benne, hogy ez így lesz. A Mellékhatás, akárcsak az Alvilág, még az év első felében elindul.

Mi várható még 2019-ben sorozat fronton?
Lesznek még olyan sorozatok, amiket eddig beszéltünk. Tervezünk új heti szériákat, melyekből lesz, ami még idén el is indul. Új napi is indul majd, az Oltári csajok után készítünk egy új magyar telenovellát. Az a fikciós építkezés, amit elkezdtünk kicsit több, mint három éve, és amelybe belehúztunk az elmúlt másfél évben, ez tehát továbbiakban is folytatódik. Meggyőződésem, hogy ez egy nagyon pozitív folyamat a magyar televíziózás szempontjából is, hiszen azzal, hogy a magyar dráma visszatér a képernyőre, mindenki csak nyerhet. A mostani pedig nagy előrelépés ahhoz képest, hogy néhány évvel ezelőtt gyakorlatilag nem beszélhettünk magyar sorozatgyártásról a nagy kereskedelmi csatornákra nézve, ugyanis hiába voltak napi sorozatok, új nem készült. Mi azt gondoltuk, már a Válótársak, és aztán az Oltári csajok elindításakor, hogy nyilván nem maradunk egyedül és mások is belefognak utánunk a gyártásba. Érdemes megnézni, hány heti sorozat van, nem csak országos tévéken, és a hazai telenovellák megjelentek máshol is.

Mit vársz az RTL Magyarországtól 2019-ben?
Többek között azt várom, hogy továbbra is nagyon jelentős, talán a legjelentősebb szereplői legyünk a magyar sorozatgyártásnak. Ez a cél elérhető, és nagyon remélem, hogy az új szériáink mind sikeresek lesznek. Ilyen sok sorozat után viszont számítunk arra, hogy itt is becsúszhat egy olyan produkció, ami kevésbé fog működni, hiszen ez a dolgok rendje. A sorozatok mellett néhány nap múlva lesz pár nagyon fontos bejelentésünk a tavaszra nézve, melyek szintén meghatározzák majd a 2019-es évünket. Remélem, hogy ezekkel kapcsolatban is sikereket érünk majd el.

Több fronton is komoly építkezést várok, és nem szeretném közben azt se elfelejteni, hogy lesz X-Faktor, és megjelenik majd néhány egyéb olyan műsor is a képernyőn, ami szintén fontos része lehet az RTL-nek, és egyben a magyar televíziózásnak.

hirdetés

Három díjat kapott a Mellékhatás, újrázott a Séfek séfe, Kiss Ramóna és Tilla a Televíziós Újságírók Díján

Kovács Kokó István életét bemutató sorozatot készít az RTL

Magyarországon még nem vetített NCIS sorozat érkezik a TV2 Csoport egyik csatornájára

Az RTL hamarosan főműsoridőben megismétli Az Árulókat

Ez a 16 vadonatúj produkció kerül be a Disney+ kínálatába áprilisban

Friss hír érkezett az Ázsia Expressz vadonatúj évadával kapcsolatban