A legtöbb település örülne, ha olyan szuperprodukciókat forgatnának a város határain belül, mint a Trónok harca, a legfrissebb hírek szerint azonban Dubrovnikban komoly gondokat okoznak a széria miatt érkező turisták. A Horvátországban található, 42 ezer lakosnak otthont adó várost idén nyáron is durván elözönlötték olyan külföldiek, akik csak az HBO sorozata miatt látogattak a városba. Dubrovnik vezetése drasztikus döntéseket hozott, most már beleszólnak, hogy naponta hányan szállhatnak le a turistahajókról, hogy megnézzék a települést, illetve a kiülős éttermek számát is korlátozzák az óvárosban.

A turistákkal számos híres város küszködik, így például Barcelona, Velence, vagy éppen Róma is. Dubrovnik számára persze az is fontos, hogy az oda látogatók pénzt költsenek, ezért is olyan sok a Trónok harcához kapcsolódó ajándékbolt a horvátországi településen. 2015-ben még csak 300, a Trónok harcához köthető szervezett kirándulási lehetőség várta a rajongókat, 2017-ben pedig már 4500. A kirándulók a New York Times beszámolója szerint ráadásul olyan téves információkkal rendelkeznek, miszerint Dubrovnik városfalait csak azért építették fel, hogy Királyvár teljes fényében pompázzon a képernyőkön. Az igazság ehhez képest az, hogy azok a falak már a 13. században is álltak.

Dubrovnik nem csak a Trónok harca forgatási helyszíneként vált ismertté, a Star Wars: Az utolsó jedik egyik jelenete is itt forgott, mely habár csak 15 másodperces volt, 10 millió dollárt (2,7 milliárd forintot) hozott a város kasszájára.

Előzetes érkezett a TV2 hétfőn induló vadonatúj török sorozatához

Testvérsorozatot kap a Netflix egyik legsikeresebb szériája

Véget ért A nagy pénzrablás utolsó évadának forgatása

Kiderült, mikor érkezik a Jóbarátok különleges epizódja

Liptai Claudia saját műsort kap az RTL Klubon

A Barátok közt és a Drága örökösök egykori színésznője is csatlakozik a Mintaapákhoz