A 36 éves Patrick Heusinger eddig olyan sorozatokban volt látható, mint a Girlfriend”s Guide to Divorce, a Gossip Girl: A Pletykafészek, vagy éppen a Quantum Break című különleges videójáték, melyben filmes jelenetek színesítették az időlassítós kalandot. A színész az AXN új sorozatában, a keddenként 21:55-kor látható, Elfeledve című drámában kapta meg eddigi legfontosabb szerepét, a Jack Reacher című akciófilmből is ismert Heusinger egy olyan FBI-ost játszik, akinek eltűnt felesége egyszer csak felbukkan, így felborítja az ügynök életét. Az eltűnt Emilyt a Castle-ből ismerős Stana Katic alakítja. Patrick Heusinger a SorozatWikinek exkluzív interjút adott arról, hogy főszerepnek éli-e meg az Elfeledvét, illetve arról is beszélt az amerikai színész, hogy miért kaphatóak a mai napig a nézők a klasszikus felépítésű nyomozós sorozatokra. Az Elfeledve sztárja beismerte, ő is elképedve nézi az HBO sikersorozatát, a Trónok harcát, mely teljesen felrúgta a modern televíziózás szabályait.

Nevezhető tipikus nyomozós sorozatnak az Elfeledve?
Nem. Remélem, hogy a közönség is így lesz vele, de olyan sorozatokhoz szeretem hasonlítani az Elfeledvét, mint a Homeland vagy a A híd eredeti, svéd-dán verziója. Főképp azért ezt a kettőt emeltem ki, mert jellemző rájuk, hogy szeretnek elmerülni az írók a saját karaktereikben és a kapcsolataikban. Nem félnek attól, hogy komplikálttá tegyék a sztorit. A tipikus nyomozós sorozatok nagy hibája, hogy kiszámíthatóak és idegesítő a nyelvezetük. Az Elfeledve nem ilyen egyszerű, nem tudni, ki a gyilkos, így folyamatosan fenntartja a nézők érdeklődését a széria.

De mégis rengetegen néznek detektív szériákat. Mi lehet a titok, ami a közönséget még mindig leülteti a képernyő elé?
Ezek a történetek egészen Shakespeare koráig mennek vissza, a ki ölt meg kit kérdés már a legrégebbi drámaírókat is foglalkoztatta. A közönséget manapság már ennyivel nem lehet kielégíteni, kell hozzá némi plusz. Ez lehet egy thrilleres hangvétel, egy misztikus rejtély, vagy a már említett összetettség. A Trónok harcát például az teszi közkedveltté, hogy a történet bizonyos pontjain bárkivel azonosulni lehet. Az Elfeledve is hasonlót kísérel meg, az első évad során nem lesz olyan szereplő, aki nem mutat fel egy-egy részben olyan tulajdonságot, amivel a néző szimpatizálni tudna. Azokat, akiket a legjobban utálnak a nézők, azokat tudják megszeretni később a legjobban.

hirdetés

Kijelenthető, hogy a karaktered az Elfeledve főszereplője? Miután ugyanis Emily hosszú idő után újra előkerül, minden felelősség Nick nyakába szakad és ő kerül az ügy középpontjába.
Az évad bizonyos pontjain úgy lehet majd érezni, hogy én vagyok a főhős, máskor viszont Emily kerül majd a középpontba. Rengeteg karaktert vonultat fel az Elfeledve, reménykedem abban, hogy akár egy későbbi szezon során Gibbs detektív vagy épp Alice is még fontosabbá válhat. Egy ideális esetben, mint mondjuk a Trónok harca, nincsenek főszereplők vagy mellékszereplők, mindenki fontos eleme a sztorinak. A sorozat elején Nickkel azonosulhatnak a legtöbben, hiszen a férfi szemén keresztül láttatja a sorozat Emily felbukkanását.

Mit tennél, ha hasonló helyzetben találnád magad, mint Nick, aki két nő miatt is őrlődik?
Fogalmam sincs. Ez volt talán az első dolog, amire felkaptam a fejem, amikor a forgatókönyvet olvastam. Egyszerűen el se tudtam képzelni, hogy mit tennék hasonló helyzetben. Nagyon nehéz kérdés, mert Emily és Nick között valóban szerelem volt, hisz gyerekük is született, ráadásul a férfi hiába kutatott az eltűnt nő után. Pszichológiailag nehéz feldolgozni az ilyesmit. Az FBI-nál ilyenkor terápiára kötelezik az embert, fel kell dolgozni a halál tényét, el kell dönteni, hogy az ügynök maradhat-e szolgálatban.

Szerencsés helyzetben vagyok igazából, hogy színészkedem, hiszen tőlem nem várja el a közönség, hogy nyilvánosan megválaszoljak egy ekkora dilemmát. Ehelyett meg kell mutatnom, hogy mit él át Nick. Személy szerint lehet, hogy depressziós lennék? Kilépnék a munkahelyemről? Nem tudom. Egy biztos, hogy a hasonló elrablások közelebb hozzák a családtagokat egymáshoz, így biztosan a gyerekemre koncentrálnék.

Hogyan készültél fel a szerepre?
Az ismerőseimen keresztül felvettem a kapcsolatot az FBI-jal, egészen pontosan a bostoni központjuk egyik ügynökével kerültem kapcsolatba. Tőle aztán mindent megkérdeztem erről a szakmáról, amit csak lehetett, attól kezdve, hogy házasodhatnak-e az FBI-osok, mennyit oszthatnak meg a családjukkal a hétköznapjaikról, eltűnnek-e néhány napra, ha egy ügy megköveteli. Pszichológusokkal a poszttraumatikus stressz szindrómáról beszélgettem egy csomót, rengeteg dokumentumfilmet is néztem a témában. A szerep kedvéért 7 kilót fogytam, szakállat növesztettem, leborotváltam a hajam és keveset jártam a napra, hogy minél keményebb külsőm legyen.

A kedvenc részem egyébként ez. Amikor össze kell rakni a karaktert. Szeretek olyan színészekkel dolgozni, akikkel meg tudom beszélni, hogy vajon milyen kapcsolat lehet a karaktereink között, mindez segíti az elmélyülést a sorozatban. A híres és nagyon elismert színészek hajlandóak arra, hogy egy-egy szerep kedvéért mélyre merüljenek és ezt igyekszem én is hasonlóan csinálni, mert csak így lehet eredményre jutni.

A forgatáson milyen élményeid voltak?
Az Elfeledve esetében a forgatás része nem volt könnyű, hiszen a 10 epizódot nem egymás után vettük fel, hanem össze-vissza. Így betéve kellett tudni közel 600 oldalt, amit nem könnyű memorizálni. Aztán egy héten keresztül ugyanazon a helyszínen kellett forgatni, ahol különböző részekből vettünk fel más és más jeleneteket. Ennek a megvalósítása azért volt nehéz, mert ahogy halad előre az Elfeledve sztorija, Nick úgy lesz lelkileg és fizikailag is egyre megviseltebb. Előfordult, hogy egy pénteki napon az első, a harmadik a hetedik és a tizedik epizódból is forgattunk jeleneteket, ezekben pedig egészen eltérő állapotban volt a karakterem, minden tekintetben.

Szereted egyébként a sötét hangulatú sorozatokat?
Igen, többet is nézek. Például a Narcost, az egyik színész onnan érkezett, de a Downton Abbey és a Trónok harca stábjából is igazolt embereket az Elfeledve. A hidat is nagyon szeretem, az európai drámasorozatok elég közel állnak hozzám. De említhetném az Ozarkot is, mely a Breaking Bad és a True Detective szerelemgyereke, az egyik barátom az íróstáb tagja. Szeretem az olyan színészeket, mint Jason Bateman, akik sokoldalúak és hajlandóak rendezésre is adni a fejüket.

Játszottál korábban egy videojátékba forgatott sorozatban is, a Quantum Breakben. Milyen élmény volt?
Érdekes volt, mert ritkán látni olyat már manapság, hogy egy játékhoz élőszereplős sorozatot forgassanak, melynek a jelenetei színesítik a játékmenetet. Egyfajta kísérletként vágtam bele, de már ott is nagyon élveztem a történet pszichológiai részét. Ráadásul az Elfeledvében és a Quantum Breakben játszot karaktereim közös pontja, hogy mindkettejük neje eltűnt. Mind a Jack Reacher című filmben, mind pedig a Quantum Breakben én csináltam az akciójeleneteket, így ott is bele tudtam magam élni a történetbe. A Quantum Break esetében még kevesebb pénz állt a rendelkezésre az elkészítéshez, és még kevesebb idő, de hatalmas élmény volt. A színészek között olyan társaim voltak, mint Dominic Monaghan a Lostból, vagy Aidan Gillen, aki a Trónok harcában játszott.

A Quantum Breakben a karakterem sokkal extrovertáltabb volt, mint itt. Nick egy nagyon szerény, zárkózott fickó, azért várom, hogy legyen második évad az Elfeledvéből, mert ott talán láthatjuk majd, ahogy végre kicsit megnyílik. (Fotók: AXN)

hirdetés

Az HBO Maxnál drágább csomagokkal indul májusban a Max

Májusban új török sorozat indul a TV2 Csoport egyik csatornáján

Kiderült, hogy hány évados lesz a The Witcher

8 millió forintos bírságot kapott az RTL a Kanapéhuszárok és a Sztárbox kapcsán

Újabb műsorváltozás: Minden hétköznap visszatér A mi kis falunk az RTL-re

Júliusban megszűnhet az egyik magyar csatorna