Daenerys Targaryenre sokan úgy tekintettek a Trónok harcában, mint leendő felszabadító, aki a Keskeny-tengeren túlról érkezve tehet rendet a Hét Királyságban. A khaleesi felmenői és családjának múltja azonban aggodalomra adhatott okot. Az ambíciózus nő összeroppanása kissé hirtelen következett be az utolsó két részben, azonban Dany több olyan, rossz döntést is hozott a sorozatban, amely előrevetítette a sorsát. Cikkünkben összeszedjük azt a 8 pillanatot, amely végül a karakter bukásához vetett.

8. Meereenben hagyta Daario Naharist
Tyrion Lannister tanácsára nem vitte magával a khaleesi Daariót Westerosba, hanem inkább Meereenben hagyta a férfit, hogy a Második fiak élén rendet tartson a városban. A férfi nagy harcos volt, aki Daeneryst többször is megvédte korábban, így a végjátékban is hasznát vette volna a trónkövetelő nő. Daario jelenléte a Trónok harca végjátékában azért is fontos lett volna, mert miután a Targaryen lány elvesztette az összes tanácsadóját, így Missandei-t, Varyst és Tyriont is, állt volna még mellette valaki. Elképzelhető, hogy Daario képes lett volna megfékezni Danyt, aki így nem perzselte volna fel Királyvárat.

7. Kétszer is száműzte Jorah-t
Daenerys nem bánt kesztyűs kézzel azokkal az emberekkel, akik a legjobban kedvelték őt. Daario mellett Jorah Mormontot is eltaszította magától a nő, amikor rájött, hogy a férfi Varys megbízásából kémkedett utána. Ezt követően Jorah az Ördögfióka, vagyis Tyrion társaságában tért vissza úrnőjéhez, aki a Lannister tanácsára másodszorra is elzavarta őt. A sors iróniája, hogy később Jorah Mormont a Hárpiák fiai támadásától is megvédte a khaleesit és Deres ostrománál a végsőkig kitartott mellette. Dany azonban sosem becsülte annyira tanácsadóját, mint amennyire megérdemelte volna.

6. Tyrion Lannistert tette meg jobbkezének
Tyrion kezdetben mindenben támogatta a khaleesit, Dany pedig annyira megbízott benne, hogy a kezének tette meg. Az Ördögfióka azonban a korábban tapasztalt politikai szakértelméből keveset mutatott meg, többek között Cersei-t is többször alábecsülte. A Targaryen nő a legnagyobb hibát akkor követte el tanácsadójával kapcsolatban, amikor azt hitte, hogy Tyrion képes lesz hatékonyan harcolni saját családja ellen.

hirdetés

5. Segített a bajban lévő Starkoknak
Daenerys már azelőtt a Starkok segítségére sietett, mint hogy Havas Jon térdet hajtott volna a khaleesi előtt. Ennek ellenére az északi ház megharagudott a Targaryen nőre, Sansa vezetésével többször nyíltan szembeszegültek Danyvel, még Deres sikeres megvédését követően is. Sansa mindent elkövetett azért, hogy Daenerysszel kiszúrjon, még Tyrionnak is elpletykálta, hogy kik Havas Jon valódi szülei. A Stark nő ezzel komoly széthúzást váltott ki Daenerys tanácsán belül és a hozzá közel állók között.

4. Nem fogadta meg Olenna Tyrell tanácsát
Westerosba megérkezésekor Daenerysnek a rendelkezésére állt három sárkány, két hadsereg, illetve a Dorne-iak és a Tyrellek is mellszélességgel támogatták a leendő hódítót. Olenna azt javasolta Danynek, hogy amint beteszi a lábát, csapjon le Királyvárra, ezzel minimalizálva a vérontást. A háborúnak gyorsan vége lett volna, és nem halt volna meg ennyi ember. Daenerys azonban inkább Tyrionra hallgatott, aki azt tanácsolta a nőnek, hogy várjon a főváros megtámadásával. Ez többek közt Olenna Tyrell, Dany két sárkányának és megszámlálhatatlan ártatlan életébe került később.

3. Megfeledkezett a Vasflottáról
Habár Varys figyelmeztette úrnőjét, Daenerys figyelmen kívül hagyta azt a fenyegetést, amit Euron Greyjoy és vízi hadserege jelentett. A Vasflotta kegyetlenül csapott le a khaleesire, többek között a nő egyik sárkányát, Rhaegalt is megölték, illetve a támadás során elrabolták Missandei-t. Az egykori tolmácslányt később Cersei Lannister fejeztette le, ez is egy olyan kulcsfontosságú pillanat volt, amely Dany megőrüléséhez vezetett. Ha Daenerys kevésbé koncentrált volna a régens királynő ellen iránt érzett gyűlöletére, és inkább ellenfelei pozíciójával foglalkozik, minden bizonnyal kisebb veszteségeket szenvedett volna el.

2. Szerelembe esett Havas Jonnal
Daenerys és Havas Jon kapcsolata attól a pillanatról bukásra volt ítélve, hogy világossá vált számukra, hogy kik a férfi felmenői. Innentől kezdve a khaleesi úgy nézett Jonra, mint a Vastrón méltó örököse, aki bármikor elárulhatja őt. Habár a Targaryen nő sok mindent feláldozott, például az egyik gyermekét is azért, hogy Északot megmentse, a félelmei beigazolódtak. Havas Jon a Trónok harca legvégén nem állt már ki mellette, leendő diktátornak tekintette, ezért egy váratlan pillanatban leszúrta Danyt. Az érzelmei okozták Daenerys halálát és két legnagyobb hibáját is, amit a sorozatban elkövetett.

1. Felégette Királyvárat, rengeteg ártatlan lakost megölve ezzel
A khaleesi szinte már nem is volt beszámítható, annyira őrjöngött, amikor eldöntötte, hogy Drogon segítségével felperzseli a Hét Királyság fővárosát. Habár serege felülkerekedett a Lannister katonákon, akik meg is kongatták a harangokat, ezzel jelezve, hogy feladják, a nő mégis ártatlanok mészárlásába kezdett. Daenerys magánakciójába belehalt Cersei és Jaime is, de szinte csak a véletlennek köszönhető, hogy nem tudtak elmenekülni. Sok helyen halljuk, hogy a harag nem jó tanácsadó, és Dany képtelen volt ésszerűen gondolkozni, döntése pedig Westeros egyik legnagyobb tragédiájához vezetett.

hirdetés

Három díjat kapott a Mellékhatás, újrázott a Séfek séfe, Kiss Ramóna és Tilla a Televíziós Újságírók Díján

Kovács Kokó István életét bemutató sorozatot készít az RTL

Magyarországon még nem vetített NCIS sorozat érkezik a TV2 Csoport egyik csatornájára

Az RTL hamarosan főműsoridőben megismétli Az Árulókat

Ez a 16 vadonatúj produkció kerül be a Disney+ kínálatába áprilisban

Friss hír érkezett az Ázsia Expressz vadonatúj évadával kapcsolatban