A FOX minden országban, ahol jelen van, május 14-én fogja levetíteni a Wayward Pines című, tíz részes minisorozat első részét. Ez azt jelenti, hogy több mint 120 országban lesz – persze az időzónákat figyelembe véve – egyszerre a sorozat premierje. A Blake Crouch regénytrilógiájából készült alkotás egyik producere M. Night Shyamalan (A falu, Hatodik érzék), a kilencedik epizódot pedig Antal Nimród (Kontroll, A szállítmány) rendezte. A sorozat műfaját tekintve misztikus thriller és az első részt a FOX jóvoltából, a premier előtt tartott sajtóvetítésen nézhettük meg.

A kisvárosban játszódó thriller nagyon különleges hangulatú, amit a rendezés, a látvány és a színészek játékának összessége teremt meg és tesz egyúttal izgalmassá, érdekessé is. A neves színészekből és ismert szakemberekből álló stáb az első részben kitett magáért és olyan élményt kaptunk, amire elsőre nem könnyű rámondanom, hogy fergetegesen jó volt, mivel ambivalens érzéseket keltett bennem.

Nem volt rossz az első epizód, szó se róla, csak volt egy-két olyan aspektusa, aminél úgy éreztem, hogy egyrészt már láttam máshol hasonlót, másrészt hogy ide több magyarázat kellett volna. Az előbbi nem olyan nagy probléma, annyi sorozat és film készül (szerencsére) mostanában, hogy nehéz egy teljesen, minden részletében új alkotást létrehozni, amiben nincsenek meg a kötelezőnek mondható cselekményépítő elemek. Ezért tehát el tudok tekinteni ettől a kis hibától, viszont az már kevésbé tetszett, hogy voltak olyan jelenetek, amik csak megtörténtek és egyelőre nem fejtették ki, nem magyarázták el bővebben, mit is láttunk. Azonban ezek ritkák voltak és szerencsére nem csak felskiccelt, vázlatos elemeket kaptunk, hanem egy olyan, egészében nagyon is szórakoztató produkciót, amire érdemes befizetni.

A történet középpontjában a Matt Dillon által megformál Ethan Burke különleges ügynök áll, aki társával együtt Wayward Pines-ba utazik azért, hogy másik két eltűnt társukat megkeressék. A város közelében azonban autóbalesetet szenvednek és ezzel indul el az egyszerre misztikus és rejtélyes, hátborzongató utazás, aminek során újra és újra ebben a kisvárosban kötünk ki. A többes számot azért használom, mert nem csak a főszereplő érzi magát bezártnak, hanem mi nézők is, ugyanis nagyon ügyesen ráerősítenek arra, hogy a kisvárosban játszódó jelenetek látványvilága letisztult, egyszerű, zárt és majdnem élet nélküliek legyenek. Ugyanis hiába látjuk a kisváros főutcáját, ahol sok ember sétál, a parkot, ahol önfeledten játszanak, valahogy mégis az az érzésünk, hogy egyedül, mi nézők is.

A színészek az első részben nagyon jók voltak és a sorozat magyar változata is dicséretet érdemel. A választott magyar hangok szerintem mind illenek a szereplőkre, néhol kifejezetten azt éreztem, hogy ennél tökéletesebb hangpárost nem is lehetett volna találni, ugyanis egy-két szinkronizáló színész igazán kitett magáért. A férfi főszereplőnek, Matt Dillon-nak Fekete Ernő kölcsönzi a hangját és játszik is nagyon jól vele, de kiemelném még Melissa Leo és Kovács Nóra párosát, valamint azt, hogy Toby Jones-hoz milyen merész és mégis jó választás volt Szacsvay László orgánuma.

Értékelés:
A Wayward Pines az első része, a bezártság és a kisvárosi hangulat miatt mindenképp jó szórakozásnak ígérkezik, főleg úgy, hogy az az érzésem volt, nem kifejezetten különálló epizódokban, hanem egy egységes, tíz részes filmben gondolkodtak a készítők. A bevezető epizód minőségét ha sikerül tartani, akkor az utóbbi idők egyik legjobb, országos adós tévés élménye lehet ez a sorozat, így az első részre jár a 8/10.

Berendelték a 18. évadát az egyik legnépszerűbb kórházas sorozatnak

Új ausztrál sorozat érkezik az egyik magyar csatornára

Kiszivárogtak az első fotók a Zsivány egyes előzménysorozatának forgatásáról

5 év után visszatér a Frizbi Hajdú Péterrel

4 előzetes érkezett a hétfőn visszatérő Mintaapákhoz

Tetőtől talpig megújult a SorozatWiki