A Trónok harca rengeteg karaktert mozgatott a 8 évada alatt, ezért volt meglepő, amikor a mellékszereplőnek induló Havas Jon történetszála az egyik legfontosabbá vált. A férfit a Starkok fattyúként nevelték fel, majd a Falra küldték, és az Éjjeli Őrség parancsnokaként halt meg. A Vörös Papnőnek köszönhetően Jon visszatért és Észak királya lett, végül azonban nem tudta elkerülni, hogy másodszor is elbukjon, a Daenerys ellen elkövetett merénylete után végleg száműzték Westerosból. Havas Jonból minden hibája ellenére jó király lehetett volna, a Screenrant cikke alapján most összeszedtük, hogy Westerosnak miért rá lett volna szüksége Bran Stark helyett.

5. Mindig meghallgatta mások véleményét
Nem véletlen, hogy az Éjjeli Őrségben és ezt követően királyként is a hatalmi ranglista legfelső lépcsőfokára lépett Ned Stark nevelt fia, Jon a legkisebbek véleményére is kíváncsi volt. Elég csak Samwell Tarly beavatására gondolni, amikor közbeavatkozott, hogy ne alázzák meg az újoncot. Ezt követően össze is barátkozott Sammel, akiből habár nem lett jó harcos, Westeros egyik legnagyobb koponyájaként a Citadellába költözött. A férfi ezen kívül Havas Jon egyik elsőszámú szövetségese is lett. Jon a húga, Sansa véleményére is hallgatott, annak ellenére, hogy a lány számos alkalommal nem értett egyet Észak királyával.
4. Ő volt a Vastrón jogos örököse
Havas Jon a Trónok harca utolsó évadában többször is hangoztatta, hogy nem akar Westeros királya lenni, mégis ő volt a Vastrón jogos örököse. Rhaegar Targaryen és Lyanna Stark gyermekeként követelhette volna a Hét Királyság fölötti uralmat, de a férfi a szerénysége miatt ezt sosem tette meg. Egy olyan sorozatban, mint a Trónok harca, amely teli volt fordulatokkal, talán túlságosan is kézenfekvő lett volna, ha egy olyan jófiú győz a végén, mint Jon. Ennek ellenére egy dolog biztos, származása miatt sokan támogatták volna őt.
3. Még Bran Starknál is békésebb jelleme volt
Bran Stark bölcs látnokká, a Háromszemű Hollóvá vált a Trónok harcában, aki afféle két lábon járó történelemkönyvként járta Westerost. A karakter korához képest rendkívül nyugodt és békés volt, hiszen a többségnél jobban tisztában volt a körülötte lévő világgal és néha még a jövőbe is látott. Havas Jonnak semmilyen különleges képessége nem volt, épp ezért volt érdekes, hogy mindig meg tudta őrizni a nyugalmát. Észak egykori királyát szinte semmivel nem lehetett kihozni a béketűrésből. Westeros megsínylette, hogy a korábbi királyai forrófejűek voltak, az Őrült Király után Robert Baratheon, Joffrey Baratheon és a régens királynőként tetszelgő Cersei Lannister sem a higgadtságáról volt ismert. A sok háború után, amit Westeros átélt, az emberek valószínűleg hálásak lettek volna egy olyan uralkodóért, mint Havas Jon.
2. Bárhova ment, az emberek követték
Havas Jon nevéhez több hőstett is fűződik, ezeket azonban képtelen lett volna az őt körülvevő bajtársak nélkül véghezvinni. Ned Stark nevelt fia hűséges embereit vezetve többször is összecsapott az Éjkirállyal és túl is élte ezeket a találkozásokat. Az Éjjeli Őrség parancsnokaként sikerült maga mellé állítania a vadakat, illetve amikor a Boltonok elfoglalták Derest, jókora sereg élén vette vissza a Starkok kastélyát. Végül a legnagyobb bajban, a száműzése után is maradtak körülötte társai. Havas Jon szinte bárkivel megtalálta a közös hangot, a khaleesivel való viharos románca is azért érhetett ilyen szomorú véget, mert a nő megőrült és kezelhetetlenné vált.
1. Úgy ismerte a Hét Királyságot, mint a tenyerét
Jon élete során számos helyet bejárt, ismerte Derest és Északot, megjárta a Falon túli vidékeket és végül Királyvárba is bejáratos lett. Daenerys a Keskeny-tengeren túlról érkezett, ezért az emberek mindig úgy tekintettek volna rá, mint hódítóra, Havas Jon azonban tősgyökeres westerosi volt. A khaleesi mindent megtett azért, hogy a köznép elfogadja, hiszen olyan tanácsadókkal vette magát körbe, mint Tyrion Lannister és Varys, ez azonban nem volt tökéletes megoldás. Havas Jon viszont területileg is olyan tudással rendelkezett, ami lehetővé tette volna, hogy olyan döntéseket hozzon királyként, amelyek jobb hellyé teszik Westerost a kisemberek számára.

hirdetés

Az HBO Maxnál drágább csomagokkal indul májusban a Max

Májusban új török sorozat indul a TV2 Csoport egyik csatornáján

Kiderült, hogy hány évados lesz a The Witcher

8 millió forintos bírságot kapott az RTL a Kanapéhuszárok és a Sztárbox kapcsán

Újabb műsorváltozás: Minden hétköznap visszatér A mi kis falunk az RTL-re

Júliusban megszűnhet az egyik magyar csatorna

hirdetés