Több ezer televíziós és filmes forgatókönyvíró lépett sztrájkba kedd kora reggel Hollywoodban, miután az érdekképviseleti szakszervezeteiknek nem sikerült megegyezniük a filmstúdiókkal és a streaming szolgáltatókkal. A sztrájkot hétfő este a Writers Guild of America, vagyis az Amerikai Forgatókönyvírók Céhe jelentette be, melynek vezetősége egyhangúan döntött így. A leállás több készülő amerikai sorozatra, talkshowra és napi műsorra is kihatással lehet.

hirdetés

A televíziós gyártás az elmúlt évtizedben rohamosan nőtt, mivel a médiavállalatok milliárdokat fektettek be a streaming szolgáltatásokba, amelyek iránt egyre nő a kereslet. Az írók azonban ebből nem sokat érzékelhettek, ugyanis elmondásuk szerint a jövedelmük stagnál. Ezért tehát nagyobb részesedést akarnak a nyereségből, és azt szeretnék, hogy a sikeres műsorokért nagyobb összegeket kapjanak, valamint a nemzetközi előfizetők számával együtt emelkedjen az ő jövedelmük is. A televíziós műsorok és szériák tekintetében pedig a heti minimumbér drasztikus emelését szeretnék elérni.

A céh a munkakörülményekben is változtatást akar. Bevezetnének egy minimális létszámot a televíziós írói szobákban, a sorozatok esetében pedig meghatároznák, hogy legalább hány hétig kell őket foglalkoztatni a műsorokban. Továbbá szeretnék ha az írók, részt vennének a műsorok gyártásában és utómunkálataiban, hogy azáltal produceri tapasztalatokat is szerezzenek. A WGA egy olyan biztosítékot is akar a szerződésben, amely megakadályozza, hogy a stúdiók mesterséges intelligenciát használjanak arra, hogy új forgatókönyveket hozzanak létre az írók korábbi munkáiból. Azt is szeretnék elérni, hogy ne kérjék tőlük az AI által készített forgatókönyvtervezetek újraírását. A céh becslése szerint a javaslatok összköltsége 600 millió dollárba kerülne a stúdióknak.

A munkabeszüntetés miatt azonnal, határozatlan időre leállnak olyan talkshowk, mint a The Late Show Stephen Colberttel, a Jimmy Kimmel Live! és a The Tonight Show Jimmy Fallonnal. A sztrájk befolyásolhatja azoknak a sorozatoknak az elkészülését, amelyeket az elkövetkezendő hetekben forgatnának, illetve amelyeknek megírására mostanában ülnének össze az írók. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy pontosan milyen egyéb produkciókat érinthet a munkabeszüntetés, ahogy azt sem hogy meddig fog tartani a sztrájk.

“Az őszi televíziós sorozatok írói általában májusban és júniusban kezdik meg a munkát a szeptemberi és októberi sorozatpremierekre való felkészülés jegyében. Számos streamingre készülő széria írása is folyamatban van, vagy várhatóan az elkövetkező hónapokban kezdődik. A munka megkezdésének bármilyen késedelme elhalaszthatja az őszi szezon premierjeit, és végső soron csökkentheti az új műsorok mennyiségét is, amelyeket a 2023-2024-es televíziós szezonra készülnek”

– áll a WGA közleményében.

Legutóbb 2007-ben került sor írói sztrájkra, akkor 100 napra szüntették be a munkát, amely 2 milliárd dollárjába került az iparnak. A leállás több készülő sorozatra is kihatott. Számos széria rövidebb szezonnal jelentkezett, így többek közt az Agymenők 1. évada, a Totál szívás 1. etapja, a Gyilkos elmék 3. szezonja, a Született feleségek 4. évada, az Így jártam anyátokkal 3. etapja, A szökés 3. szezonja és A hivatal 4. évada is kevesebb részből áll a tervezettnél. Néhány széria folytatásának megjelenése is csúszott a sztrájk miatt, így történt ez többek közt a 24 című sorozattal is, amelynek 7. évada 2007 januárja helyett csupán 2011 júniusában debütált. Olyan sorozatok is voltak, amiket emiatt még a képernyőre kerülés előtt, vagy az évad közben elkaszáltak, többek közt a Las Vegas befejező részei sem készültek el.

hirdetés

Egynyári kaland, Keresztanyu, Tündérkert, Sztárbox - karrierinterjú Dobos Evelinnel

Itt a Drága örökösök utolsó évadának előzetese

19. heti nézettség - Tarolt a The Floor nyitó hete

Megjelent a The Floor Drága örökösök különkiadásának előzetese

Geszti Péter bejelentette, hogy lesz-e folytatása az Adom a napomnak

Kétnapos A mi kis falunk maraton lesz a Coolon