.

Szilícium-völgy premier előtti kritika: kocka humor a maximumon a 2. évad nyitórészében

Írta: RaulReal | 2015. április 12. 17:00
Mostanában egyre nagyobb divat Amerikában startup céget indítani, a közösségi finanszírozás is egyre nagyobb szerepet játszik egy csomó vállalkozás életében. A Veronica Mars című sorozat például a rajongóknak köszönhetően kapott egy filmes különkiadást. Az HBO félórás dramedyje, a Szilícium-völgy néhány feltörekvő programozóról szól, akik kitalálnak egy olyan eljárást, amivel hihetetlenül jól lehet fájlokat tömöríteni és utána gyorsan küldözgetni. Első ránézésére az ember azt gondolná, hogy a sorozat csak nerdöknek szól, a valóságban azonban nagyon is jól működnek a poénok a produkcióban. Nem csoda, hisz a készítő az a Mike Judge, aki a Beavis és Butt-headet is tető alá hozta. A Szilikon-völgy 2. évadának 1. részét az HBO premier előtti vetítésén láttuk, a sorozat a tévében, a magyar HBO-n április 13-án, 23:00-kor folytatódik, magyar felirattal. A Szilícium-völgyben nem nagy a munkanélküliség, inkább a feltörekvő geekek harca jellemzi a környéket. Ugyanis mindenkinek nagy ötletei vannak, ezekből pedig meg akarnak gazdagodni. Az HBO sorozata nagyjából erről szól. Pár olyan fickóról, akik a produkció első évadának kezdetén még kissé unszimpatikusak voltak, azonban Mike Judge olyan humorral nyúlt a karakterekhez, hogy a nyolcadik, évadzáró epizódra már könnyesre röhögte magát rajtuk az ember. Ráadásul még izgulni is lehetett a főszereplőkért, akik egy startup konferencián próbálták ötletüket és cégüket, a Pied Pipert sikerre vinni.
A 2. évad nyitórésze itt folytatódik, hiszen ami a fináléban végjátéknak számított, az igazából csak a kezdet. Hőseink olyan problémával kerültek szembe, amire igazából csak a nagyon előrelátók számítanak legtöbbször. Meg kell küzdeni a sikerrel. A befektetőkkel. Az ajánlatokkal és a csillogással. Hiába komédia, ennek ellenére idén is erősen bejátszik a sztoriba majd a dráma. Főleg úgy, hogy az egyik fontosabb karakter, a Pied Pipert támogató Peter Gregoryt játszó Christopher Evan Welch sajnos elhunyt. Hogy ezt hogy oldották meg az írók, azt érdemes látni, a búcsú a karaktertől és a színésztől igencsak érzelmesre sikeredett. A szereplőgárda egyébként még mindig jól teljesít, Thomas Middleditch jól hozza a nagyon is introvertált Richardot, de a Freaks and Geeksből jól ismert Martin Starr cinizmusa is szórakoztató, ahogy T. J. Millernek se kell a szomszédba menni nevetőgázért. A színész alpári poénjai garantáltan könnyek között hagynak bárkit, olyan jól ülnek. Ráadásnak ott van még a Sex Drive-ban is szimpatikus Amanda Crew, akit egyre inkább úgy tűnik, hogy a társaságban kissé kínosan viselkedő Richarddal hoznak majd össze az írók.
Mielőtt az HBO-n elindult volna a Szilícium-völgy, tartani lehetett attól, hogy túlságosan a kockákra építenek majd a készítők. Ez azonban nem így történt. Persze, vannak olyan húzások, amelyek erre a szubkultúrára vonatkoznak. Például, amikor a startup konferencián azt magyarázzák a főszereplőknek, hogy itt bizony már 15 százalékban nők is vannak, ami óriási számnak számít. Ők meg majd összeesnek az örömtől. Tudományos szövegek aránylag még mindig kevésszer fordulnak elő a dramedyben, így abszolút közérthető dialógusokat hallgathatunk. A karakterek jól összeállnak, a csapatban mindenkinek megvan a maga feladata, így abszolút bárkinek ajánlható az HBO sorozata. Pláne, hogy a drámával és a vicces elemekkel is jól egyensúlyoznak a készítők. Ami pedig leginkább élvezhetővé teszi a Szilícium-völgyet az az, hogy részről-részre megkapják a magukét benne a megkérdőjelezhető etikával dolgozó nagy tech cégek, így például a Google-re is vannak utalások szép számmal. Értékelés: A Szilícium-völgy 2. évadának nyitórésze igazából a végjátékot mutatja meg. Azt, hogy milyen kihívásokkal jár, ha az ember végre sikerre viszi vállalkozását. A hiénaként szaglászó befektetők, az egyre erősebben támadó konkurens cégek is belépnek az IT-sek küzdelmébe, mégpedig pár lábbal. Némi románc, humor és jól adagolt dráma is jut az új epizódra, mely így a 7/10-es értékelést kapja. Itt-ott néha kínosba fordulnak át a poénok a Szilícium-völgyben, de jórészt még ez is jól áll a sorozatnak.

További hírek

Emlékeztető: Szilícium-völgy 2. évados világpremier az HBO-nHozzászólások