.

A nyertes Boogie-ról, a Spoon-ról és a Passed-ről beszélgettünk Rákay Philippel

Írta: KTL | 2015. március 02. 21:03
Szombat este volt A Dal 2015-ös döntője, melyet Boogie nyert meg, így ő mehet majd ki májusban Bécsbe, az Eurovíziós Dalfesztiválra. A műsor után a helyszínen Rákay Philippel, az MTV Zrt. vezérigazgató-helyettesével és egyben a műsor zsűritagjával beszélgettünk. A szakember elmondta, hogy miért jó, hogy Boogie nyert, hogy kinek örült volna még győztesként és hogy miért nem jutott be a legjobb négy közé a Passed. Beszélt az idei újításokról és az ehhez kapcsolódó tapasztalatokról. Kállay-Saunders András tavaly kiváló helyezést ért el, ötödik lett. Mit gondolsz idén Boogie-nak milyen esélyei vannak? Az első pillanattól kezdve, amikor megláttam A Dal színpadán, azt gondoltam, hogy van egy olyan adottsága és van benne egy olyan mélység, ami nagyon sok tehetséges előadóból hiányzik, benne viszont ez ott van, képes hatni az emberekre, képes megfogni őket és akár elgondolkodtatni is, és ha ezt a képességet nem csak Magyarországon, hanem az Eurovíziós Dalfesztiválon is - több mint 100 millió néző előtt is kamatoztatni tudja - akkor bármi megtörténhet.
Persze én minden évben óvatos vagyok és el is mondom, hogy nem az a legfontosabb, hogy milyen helyezést érünk el. Természetesen nagyon örültem tavaly Kállay-Saunders András ötödik helyének, ami egy hatalmas teljesítmény volt, de ha tizenötödik vagy huszonötödik lett volna, akkor sem bánkódnék, mert tavaly is azt gondoltam és idén is, hogy egy olyan produkcióval képviseljük Magyarországot, amelyre méltán büszkék lehetünk. Egy olyannal, ami kilóg a sorból egy picit, nem a megszokott Eurovíziós hangulatot hozza és igen mély üzenete van, mely nem vidám és arról szól, hogy nagyon sok ember szenved ebben a pillanatban is a háborúktól, a terrorcselekményektől, emberi kegyetlenségtől és még sok mindentől. Úgy gondolom, egy vidám fesztiválon is fel lehet hívni erre a figyelmet. Sokszor mondják, hogy balsors, akit régen tép, és mi magyarok mindig szomorkodunk, de lehet, hogy ez a mi küldetésünk, hogy helyenként rávilágítsunk emberekkel, művészettel, tehetséggel arra, ami a világban körülöttünk történik. Ugyanígy örültem volna egyébként, ha a Spoon nyer - ők négy vidám fiatal, akik frissességet sugároznak -, de ugyanannyira örülök most is, hogy egy nagyon tehetséges lány megy, akiből árad valamilyen tisztaság és nagyon jó hírünket viheti a világban. Nagyon dicsértétek a Passed-et, de végül egy pontot sem kaptak. Nagyon sokat beszélgettünk és vitatkoztunk róluk. Mind a négyünknek az egyik kedvence volt, de azt gondoltuk, hogy azzal, hogy a döntőig eljutottak, ebben az évben tökéletesen beteljesítették azt a célt, hogy megmutathassák magukat. Az emberek megismerték őket, rengeteg rajongót gyűjtöttek, de még nincs meg bennük az az erő és magabiztosság, amivel ki szabadna engedni őket egy ekkora hatalmas színpadra. Az Eurovíziós Dalfesztivál nem csak a 100-150 millió nézője miatt, hanem a monumentális színpaddal, azzal, ami körbeveszi ott az előadókat, egy nagyon nagy terhet rak még a legtapasztaltabb előadókra is. A Passed a maga frissességével, bájával, hihetetlenül innovatív zenéjével valóban kilóg a sorból és egy gyémánt, de egy olyan, amit még egy kicsit csiszolni kell. Nekik tesszük a legjobbat, ha nem engedjük most még ki őket egy ekkora megmérettetésre, de könnyen lehet, hogy jövőre, vagy két év múlva róluk beszélgetünk, mint nyertesről.
Több újítás is volt idén A Dalban, mik a tapasztalatok ezekkel kapcsolatban? Nagyon bejött az a gondolat, hogy az ötödik zsűritag a néző legyen. Nagyon jót tett a műsornak, az előadóknak és nekünk, a zsűrinek is, hogy volt egy olyan támaszunk, akik ugyanúgy 1-10-ig tudtak pontozni. Ez egy nagyon jó visszajelzés volt mindenki számára, ugyanis megmutatta, hogy amit mi gondolunk egy dalról, arról miként vélekedik a közönség. Véleményem szerint ez egy kiváló újítás volt és a nézői aktivitás is ezt jelzi vissza. A Dal+ műsor is egy jó újításnak tartom és az applikációt is, bár ezen jövőre nyilván javítani és változtatni kell. A nézők beemelésén túl viszont a legnagyobb dobásnak azt tartom, hogy az előadók és a dalszerzők hozzányúlhattak a produkciókhoz és változtathattak rajta. Egészen újszerű kísérletezések és változatok jöttek ki a műsor közben, mely szintén nagyon jót tett a műsornak.

További hírek

Kiderült, hogy kik lesznek A Dal 2020 versenyzői és zsűritagjai

Pápai Joci Origo című dalával megy az idei Eurovízióra (videó)Hozzászólások