.

Ilyen lehet az RTL Klub új, nagyszabású showműsora

Írta: AJ | 2015. február 28. 21:00
Az RTL Klub lépéséről, miszerint leváltják zászlóshajójuknak és legnézettebb saját gyártásuknak számító műsorukat itt számoltunk be. Az X-Faktor szüneteltetéséről nincs pontos információ, az RTL Klub-os nyilatkozatok alapján lehet, hogy nem fog megszűnni a műsor, de mindenképpen ritkábban, minimum két évente lesz csak képernyőn. Az X-Faktor jövőjével kapcsolatban azonban az sincs kizárva, hogy ha találnak egy sikeresebb formátumot, akkor nem csak ideiglenes szünetre megy ez a tehetségkutató. Az RTL Klub azonban nem maradhat látványos, nagyszabású, saját gyártású showműsor nélkül az ősszel, így a csak énekes tehetségkutató helyére érkezik a közel 50 országban műsoron levő Got Talent magyarországi változata, amiben bárki bármilyen produkcióval elindulhat, ha négy évesnél idősebb.
A műsor, aminek Hungary's Got Talent lesz a címe nagyon hasonló formátum, mint amit a magyar nézők korábban már Csillag Születikként megismerhettek az RTL Klub képernyőjén. A négy évados, egykoron nagyon sikeres és nézett tehetségkutató fénye azonban megkopott és a legutóbbi, 2014 eleji, ötödik évados premiert a nem elég jó felhozatal miatt le is kellett fújni, ezért is meglepetés, hogy az RTL Klub-nál egy ehhez nagyon hasonló formátummal próbálkoznak a tévézés szempontjából legfontosabbnak számító időszakban. A Hungary's Got Talent azonban a külföldi verziók alapján és magából a licenc megkötötte formátum miatt is eltérő lesz a Csillag Születikben megszokott lebonyolítási rendszertől. A hivatalos, magyar szabályokat egyelőre még nem jelentették be, de látva, hogy a két legnagyobb piacon, az Amerikai Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, azaz az eredeti verziók otthonában milyen is a műsor, nagyjából meg lehet mondani, mire is számítsunk 2015 őszén az RTL Klub képernyőjén. Az amerikai verzió habár ugyanúgy a Got Talent széria része mint a brit változat mégis eltérő lebonyolítási rendje van. Az America's Got Talent legutóbbi, kilencedik évadában a zsűri 6 válogató adás alatt juttatta tovább a versenyzőket, akik között voltak énekesek, táncosok és a legkülönfélébb ügyességi és szórakoztató produkciókat előadók is. A válogatás után kialakult mezőnyt a Judgment Week, azaz a Döntés hete keretén belül szűkítették le 47+1 fősre. A +1 fő internetes szavazás alapján jutott a negyeddöntőbe, amit már élőben adott az amerikai NBC. A négy negyeddöntőből adásonként négyen automatikusan továbbjutottak az elődöntőkbe, míg az ötödik versenyzőt már a zsűri választotta ki az adott adás ötödik, hatodik vagy hetedik helyezettjei közül. A negyeddöntőkből kiesett versenyzőknek azonban volt még egy lehetőségük a nézők által az elődöntőkbe jutni, ugyanis négy produkció kaphatott szabadkártyát, amit a tévézők oszthattak ki a kiesettek között. Az elődöntőkben így tizenkét-tizenkét produkció küzdött meg a döntőbe kerülésért. Az elődöntőkből négy biztos és egy a zsűri által, az ötödik, a hatodik vagy a hetedik helyezettekből kiválasztott versenyző ment tovább a döntőbe. A nézők viszont a biztos továbbjutókon kívül beszavazhattak még egy-egy produkciót is a két elődöntőből így alakítva ki a legjobb 12 mezőnyét. A versenyzők közül ismét 4+1 továbbjutót választott ki a közönség és a zsűri közösen, valamint +1-ként ismét volt egy lehetőség vigaszági továbbjutásra a fináléba. A mindent eldöntő döntőben hat versenyző adott elő két-két produkciót, majd kihirdették az évad győztesét.
A brit verzió, a Britain's Got Talent formátuma ennél jóval egyszerűbb. A legutóbbi, 8. évadban hét válogató adás alatt jutottak tovább az elődöntőkbe a versenyzők a zsűri szavazatai alapján. Az elődöntőkben szereplő kilenc-kilenc produkcióból első helyen a legtöbb nézői szavazatot kapott előadók jutottak be a döntőbe, második helyen pedig a zsűri által kiválasztottak. A négy tagú zsűrinél szavazategyenlőség esetén a nézői voksok döntik el, hogy a zsűriszavazatot kapott versenyzők közül melyik jut másodikként tovább az adott elődöntőből. A kialakult tíz fős döntős mezőnyhöz plusz egy szabadkártyás versenyző is csatlakozott, akit a nézők az elődöntőkből kiesett versenyzők közül szavaztak be a fináléba. A legjobb 11-ből pedig a nézők választották ki a műsor győztesét. Az amerikai és a brit változat között az egyik legfőbb különbség, hogy az angol verzióban egy előadó színpadra lép a válogató adásban, az elődöntőben és a döntőben, azaz nem több mint három epizódban szemben az amerikai verzióval, ahol a versenyzőknek a válogatók során, a Döntés hete, a negyed- és az elődöntők, valamint a két döntő alatt is elő kell adniuk valamilyen produkciót, sőt, a fináléban kétszer is színpadra kell állniuk. A magyar verzióként ismert Csillag Születik fellépésszámát tekintve az amerikai verzióhoz áll a legközelebb, mivel a legutóbbi évadban a nyertesnek, Mészáros János Eleknek minimum nyolcszor kellett előadnia valamilyen produkciót. A Hungary's Got Talent formátumával kapcsolatban egyelőre nincs hivatalos információ, azaz nem tudni, hogy az amerikai vagy a brit változatot fogja-e követni, esetleg vegyíti-e a két verziót.

További hírek

Egy hét múlva véget ér a Hungary's Got Talent

Hungary's Got Talent: Simon Cowell üzent a magyar versenyzőknekHozzászólások