.

Trónok harca premier előtti kritika: viperák és ijedt Lannisterek a 4. évad premierjében

Írta: RaulReal | 2014. április 05. 21:00
A Trónok harcát nem a monumentális jelenetek miatt szeretjük. Hanem azért, mert összetett karakterek kergetik egymást a tévéképernyőn, akik úgy szomjaznak a másik vérére, hogy nagyrészt nem karddal ontják azt ki. Hanem pengés machinációkkal és kegyetlen összeesküvésekkel. Na, persze a 4. évad nyitányában nem lesz hiány erőszakból és meztelenkedésből sem. A Trónok harca április 7-én bemutatkozó új részét az HBO által szervezett premier előtti vetítésen láttuk. Még a második évad során sokan panaszkodtak arra, hogy a Trónok harca története túl szövevényes, rengeteg a karakter, el lehet veszni a különböző motivációk között. Egyszerűen nem lehet érteni, hogy mi miért történik. Mostanra a sorozat és a készítők ezt a hibát sikerrel kiküszöbölték, a negyedik évad első része olyanra sikeredett, ami után még a könyvet ismerők is elismerően csettinthetnek. Sőt, egy mosoly is felcsillanhat a szájuk sarkában. Merthogy a folytatás tiszta, követhető, mindenki a megfelelő motivációval, a megfelelő gesztusokkal érkezik vissza Westerosba az évadpremierben.
Azaz mindenből kapunk egy csipetnyit. A Lannisterekből, a vándorló Aryából, a szorult helyzetben lévő Havas Jonból és persze a történet kőkemény szőke nőjéből, Danerysből is. Összesen 7 történetszál folytatódik az évadnyitóban. Mindannyian mennek előre, ahogy csak erejükből telik, mi pedig szájtátva nézzük, hogy mennyire összenőttek ezek a színészek a szerepeikkel. Nem tudnánk elképzelni ugyanis, hogy más játssza Tyriont vagy éppen az ármánykodó Cerseit, épp ezért elgondolkoztató, hogy az első rész konklúziója mégis az, hogyha egy színész nem válik be, azt le kell cserélni. A korábban Daariót játszó színészt például elzavarták és kerestek helyette egy másikat, aki jelenthetjük, sokkal jobb teljesítményt rakott le az asztalra, mint az előző. Pedig a premierben csupán 2-3 snittes szerepe lesz. Nincs kék szakálla, mégis könnyebb vele azonosulni, ahogy szüntelenül próbálja felszedni a sárkányok anyját. A legtöbb nézőnek azonban fel se fog tűnni Daario cseréje, arra a nyakunkat mernénk tenni. Az viszont igen, hogy ebben az évadban új szereplők is érkeznek, akik nagyon jónak tűnnek. A Vörös Vipera (Oberyn Martell) két perc alatt olyan feszültséget képes teremteni a 4. évad első részében, hogy az ember keze összerándul az izgalomtól, ez pedig nagyrészt köszönhető az újonc Pedro Pascalnak (a második képen jobbra). Vele együtt mutatkozik be a Trónok harcában egy bizonyos Ellaria Sand, akit a túlfűtött Róma című kult sorozatból érkező Indira Varma (a második képen balra) játszik. Ők ketten már a premierben rendkívül veszélyesnek tűnnek, a páros nem csak dögös, de ráadásképp Lannister vérre szomjaznak, ami bizony fel fogja még keverni az állóvizet Királyvárban.
Persze a többi karaktert sem kell temetni, a Sansa mellett sínylődő Tyrion, a sivatagban gyalogló Daenerys, a jeges körülményekkel küszködő Havas Jon is hozza a formáját. A Trónok harca pedig nem csak a történetet járatja maximumra, de a látvány is a megszokott, Izland, a ködös Észak-Írország és Horvátország éles kontrasztot mutatnak egymással, a helyszínek váltakoznak, a szereplők és a szemünk elé táruló motivációk is forognak, a sorozat pedig veszettül szórakoztató. Talán az egyik legjobb kábeles sorozat a jelenlegi tévés palettán, amit bárkinek tudunk ajánlani. És hogy mi mutatja a széria fejlődését leginkább? Érdemes vetni egy pillantást Aryára, aki felkeményedett, megedződött és az évadpremier legerősebb jelenetsorát hozza majd össze. Igen, a szkeptikus nézőknek is összefut majd a szájukban a nyál. Míg a harmadik évad egy óriási nyaklevessel, a Vörös Násszal és Daenerys felemelkedésével ért véget, addig a 4. évad előreláthatóan egy másik irányt fog felvenni. Sötét lesz, reménytelen, de mégis felemelő. Merthogy a Trónok harca képes arra, amire talán a Breaking Baden kívül egy másik tévésorozat sem, hogy bemutassa az emberi lelket. Azt, hogy nincsenek jók és rosszak, mindenki a saját céljait követi. És ha ezeknek a céloknak az eléréséért át kell lépni pár hulla felett, el kell tenni pár Starkot láb alól, akkor hát legyen. És amiért még a premier a tökéleteshez közelít, az az, hogy tökéletesen továbbviszi az előző szezon eseményeit. A sokkot, amit Robbék lemészárlása jelentett. Azt, ahogy Daenerys mellé állt egy csomó katona. De elég felidézni Margaery kertbéli sétáit is, mert Joffrey leendőbelije mostanában elég sokat kavargatja azt a bizonyos kondért.
A Trónok harca erről szól. Az elfojtott érzelmekről, a sokszor ki nem mondott konfliktusokról, arról, ahogyan egy elképzelt világ vezetői és közemberei úgy viselkednek, ahogy mi. Hátba szúrnak, hazudnak, összeesküdnek, majd a saját vermükbe esnek. Vagy a saját hibájukból, vagy csak azért, mert az élet kegyetlen. Westerosban igaz, hogy vannak sárkányok, rémfarkasok és a jéghideg fagyban mászkáló Mások is, a lényeg azonban a főszereplők lelkében játszódik le. Akiknek még mindig nem érdemes szurkolni. Értékelés: A Trónok harca nem véletlenül van benne napjaink három legnépszerűbb kábeles sorozatában. Ha eljön a tavasz, akkor a tévés világ felbuzdul, mert ilyenkor folytatódik napjaink egyik legjobb konspirációs sorozata. Ami kiforrott, szerethető, és minden perce szórakoztat. A negyedik évad nyitánya így megérdemli a 9/10-et. Ezt a sorozatot kötelező nézni. (Fotók: HBO Sajtószoba) (A Trónok harca 4. évada április 7-én érkezik a magyar HBO-ra és az HBO GO-ra. Az első epizódot 22:00 órakor láthatjátok! Addig is kövessétek a sorozat hivatalos facebook oldalát, ahol további érdekességek várnak titeket, itt a SorozatWikin pedig folytatódik a Trónok harca hétvége.)

További hírek

Emilia Clarke elárulta, mi volt számára a legnehezebb a Trónok harca 8. évados forgatása alatt

Ezért nem szeretett Nikolaj Coster-Waldau a Trónok harca első évadain dolgozniHozzászólások