.

Agents of S.H.I.E.L.D. pilotkritika: szuperhősök a titkosügynökök ellen

Írta: RaulReal | 2013. szeptember 27. 22:05
Az ABC idei nagy dobása akkora marketingfelvezetést kapott, hogy már a premierje előtt 1 millió rajongója volt a sorozatnak a Facebookon. Persze az Agents of S.H.I.E.L.D-et nem igazán kellett bevezetni, megtették ezt a Marvel nagyívű előzményfilmjei, és a Vasembert, Amerika Kapitányt, Hulkot, Thort felsorakoztató Bosszúálló szupermozi. A sorozat itt veszi fel a fonalat, mármint a nagy New York-i csata után és Coulson ügynök halálát követően, ami igencsak a készítők kezébe adja a gyeplőt, akik közt ott van az a Joss Whedon, aki ugye a Bosszúállók mellett olyan sikerprodukciókat jegyzett, mint a Dollhouse - A felejtés ára, a Ház az erdő mélyén, vagy éppen minden idők két legkultikusabb tévésorozata, a Buffy, a vámpírok réme és a Firefly- A szentjánosbogár.
Whedon pedig a közepesre sikerült Bosszúállók után összeszedte magát. Az Agents of S.H.I.E.L.D. ugyanis első epizódjában felélesztette a halottnak hitt high-concept sorozatok műfaját. Utoljára ebben a kategóriában a csúfos kudarcot vallott Terra Nova próbálkozott a FOX-on, az első évadot követő kasza után azonban a nézőközönség úgy felejtette el a produkciót, mintha soha nem is lett volna. Pedig hát Steven Spielberg keze is benne volt ebben a félresikerült próbálkozásban. Az ABC újonca azonban már az első percekben felidézte a Hősök, A szökés, vagy a Lost idején érzett katartikus pillanatokat, ennél a sorozatnál már az első pillanatokban sejteni lehetett, hogy magasra céloznak. A törekvést mi pedig értékeljük, hiszen abszolút a Marveles mozifilmek hangulatát hozta vissza a kezdésnél az Agents of S.H.I.E.L.D., amellett persze, hogy visszatért a történetbe Coulson és még egy, a Bosszúállókból ismert hölgyemény, bizonyos Cobie Smulders, akit a legtöbb szitkom rajongó álmában is felismer. A kezdés egyébként megadta az alaphangulatot, és kitűnő felütést szolgáltatott egy potenciálisan szerteágazó sorozathoz, néhány balgaság azonban még így is becsúszott a készítőknek.
A történetet csak dicsérni tudjuk, rengeteg referencia hangzott el a Bosszúállókra vonatkozóan. Volt itt Hulkozás, leszólták picit a Vasembert is, de istenekről és túl erős professzorokról is elmélkedtek bőven a pilotban a főszereplők. A készítők egyébként ügyesen találták azt el, hogy kezdetben inkább az elszabadult szuperhősnek drukkoltunk (akinek az esetében ellőttek egy grátisz Amerika Kapitányos utalást), és csak aztán kellett rájönnünk, hogy itt bizony a S.H.I.E.L.D. emberei a legkevésbé rossz ellenségek. Merthogy mások majd jönnek és a szuperképességekkel rendelkezőket szépen felakasztják, közröhejnek teszik ki, satöbbi. A fekete öltönyösöket felsorakoztató szervezet azonban csupán elzárja a Thor-imitátorokat, a társadalom jólétének érdekében. Az egyetlen bökkenő mindebben, hogy Whedonék ezáltal olyan főhősöket teremtettek, akiknek nem igazán lehet drukkolni. Akár antihősöknek is definiálhatnánk a S.H.I.E.L.D-et, azonban ebbe a kategóriába se igazán esnek bele. Annyira nem gonoszak, mint mondjuk a Totál szívásból Walter White. Inkább a rideg jelzőt aggathatnánk rájuk.
A főszereplők közt egyébként van frissen beilleszkedő újonc, a Stargate: Universe-ből ismerős kőkemény pilótanő, lázadó hacker, és két tudálékos tudós is, akik épp annyira próbálnak vicceskedni, mint a Transformers 2-ben látott kis termetű robotok. A karaktereket némileg mélyíteni kell, a pilot azonban nagyon is jó alapot adott a folytatásnak. Mindemellett szót kell ejteni a kütyükről is, na meg a látványvilágról, ami első osztályúra sikeredett. Tényleg, a bennünk rejtőző geek zokogni kezd, ahogy az apró kis szenzorokkal felszerelt repülő gépezetek végigpásztázzák a felrobbantott helyiséget, ahogy meglátjuk a S.H.I.E.L.D. mozgó főhadiszállását, és ahogy Coulson kocsija a végén megidézi egy pillanatra minden idők legjobb sci-fijét. Igen, a Vissza a jövőbe filmtrilógiáról van szó, amihez minden egyes tudományos-fantasztikus alkotás visszanyúl, mégis ezek az újra felhasznált motívumok ugyanúgy ütnek, mint amikor először, gyerekkorunkban láttuk őket. Értékelés: Már előre látjuk, hogy az Agymenők következő évadában Sheldonék állandóan az Agents of S.H.I.E.L.D-en fognak veszekedni, a pilotot azonban nem csak képregényfanoknak és a Marvel-filmek rajongóinak ajánljuk. Jó, elsősorban nyilván nekik, de bátran érdemes a kezdést megtekinteni, hiszen a nagy, alapsorozatok nyitányát idézte minőségben a széria felütése, és itt olyan (mára) klasszikusokról van szó, mint a Hősök, A szökés, a Lost, vagy éppen a Jericho. Egy erős 8/10-re lőnénk be első blikkre a produkciót és reménykedünk benne, hogy az akció mellett kellő moralizálás is lesz a történetben. Mert akkor elégedetten dőlünk majd hátra a székünkben, azt mondva, hogy igen. Az ABC-nek ismét van egy kötelező, high-concept sorozata.

További hírek

Emlékeztető: A S.H.I.E.L.D. ügynökei 2. évadpremier a VIASAT3-on

Testvérsorozatot kap A SHIELD ügynökeiHozzászólások