.

Gossip Girl - A pletykafészek 6. évad kritika: Viszlát, Upper East Side!

Írta: RaulReal | 2012. december 23. 19:10
Újabb klasszikus sorozattal lettünk szegényebbek, a CW tiniszappanoperája azonban olyan volt, mint a Titanic, nagy hírveréssel, hatalmas rajongói táborral indult útnak - erről hamarosan sorozatkritikában fogunk elmélkedni -, mégis jött az a jéghegy. Aminek könyörtelenül nekiütköztek a produkció írói, így elszontyolodva nézhettük, ahogy kedvenceink alámerülnek. Hogy a végjáték legalább kárpótolta-e a nézőket? A kritikából kiderül. Tíz részes végjátékot kaptunk ebben a szezonban, ami nagyjából arra volt elég, hogy egy valamennyire elfogadható befejezést kreálhassanak a legnagyobb rajongóknak a készítők. Mert bizony meg kell vallani, a legtöbben, akik becsülettel végignézték a Gossip Girl - A pletykafészek záró évadát, azok törzsgyökeres fanok voltak. Így egyfajta levezetésnek lehettünk szemtanúi, amit fájdalmas volt látni, hiszen azokkal a lapátokkal és kalapácsokkal kezdték el szétverni az írók ezt a New York-i kastélyt, amikkel évekkel korábban még építő munkát végezve mutattak be nekünk egy külön világot. Egy világot, amit a legtöbben vélhetően soha nem fogunk látni, megtapasztalni pedig még annyira sem. Hiszen nem mindenkinek lehet sikkasztó az apja, és az sem mindennapi, hogy az anyánktól egy komplett divatbirodalmat megörököljünk. Ami ironikus, hogy mégis az előbb említett Spectator-ös és Blair-es szál volt a legérdekesebb. Talán azért is, mert ez a két olyan forgatókönyv, ami mögé ha elég csavart pakolnak a készítők, akkor az alsó tízezer tátott szájjal behabzsolja a sztorikat, mint a romlott piskótát.
Kiveszett a kémia Blair és Chuck között is, a Dan - Serena párosról nem beszélve, Lily, a dáma, a van Der Woodsen dinasztia úrnője pedig megint rossz lóra tett, hiszen a halottaiból feltámadó Bartot választotta, amikor döntéshelyzetbe került. A csalóból lett milliárdos, Ivy Rufust kihasználva próbált uralomra törni, mindenkit tönkretenni, miközben Dorota nem győzött a bajsza alatt szitkozódni. Mi is elmormoltunk néhány keresetlen szót, egészen addig, amíg a sorozatzáró epizódhoz nem jutottunk. Az előtte történtek ugyanis olyanok voltak, mint egy közepes Így jártam anyátokkal évad, csak éppen a befejező epizódban itt megtudhattuk, ki is a pletykafészek. A CBS szitkomjában megvan arra az esély, hogy sose derül ki a sorozat által feltett fő kérdés. A pletykafészek, mindenki kedvenc celebbloggere azonban szerencsére felfedte magát, ennek köszönhetően nagyot szólt az utolsó, 10. rész. Meglepő módon. Valószínűleg kellett ehhez az a különleges, félórás epizód, amiben visszatekintettünk az elmúlt évekre, a készítők és a színészek elmondták, mekkora élmény volt a szériában dolgozni. Illetve talán sokak meglepetésére nagyot csattant a Chuckot alakító Ed Westwick száján a brit akcentus. Kellemes meglepetés volt, a legifjabb Basst még elegánsabbá tette volna, ha "ízesebben" fejezte volna ki magát a sorozat egészében. A bánat azonban kései, elértünk a befejezéshez. Szerencsére, hiszen a legutolsó fejezetekben azon kívül, hogy Dan mindenkiről lehúzta a vizes lepedőt, majd jól megcsapkodta vele a milliárdos csemetéket, igen kevés dolog történt. Ez az egy viszont teljesen átérezhető húzás volt. Ő volt az a kívülálló, akivel talán a legtöbben azonosulhattak, és mint kiderült, ő volt a főszereplő. A pletykafészek. A celebblogger. A rejtélyes bajkeverő. Meglepő? Talán, mégis a sorozatzárónak nem épp ez volt a legerősebb momentuma. A klisés befejezés volt az. Az, ahogy újra felsejlett a szemeink előtt a pilot, a fiatal "Serena", az örökké sálat hordó "Chuck". És a tanulság, hogy akárki lehetne Gossip Girl.
Mielőtt azonban folytatásért, egy új generációval való újrakezdésért kiáltanánk, meg kell állnunk egy pillanatra. Elgondolkozni. Azon, hogy jó, hogy végre lezárhattunk egy korszakot, hiszen Bart nevetségesen komolykodóra vett halála - és mellesleg a karakter visszahozása is -, Lily "férjválasztása", Blair részről-részre való kiakadása sokaknak betehetett. Nem ezért szerettük meg a sorozatot. Mégis, most kénytelenek vagyunk elengedni azt. Az utolsó felvonása a műsornak ugyanis sokak számára csak a jó betétdalok miatt, a szép vágóképek, esetleg a hamisíthatatlan tinisorozatos fíling miatt maradhat meg, de a szériát túl hosszú ideig húzták. Tovább kell lépniük mind a készítőknek, mind a színészeknek és a nézőknek is, reménykedve abban, hogy egyszer a rémes 90210 és Melrose Place újragondolások után lesz egy tiniszéria, ami ismét felveszi a kesztyűt a régi klasszikusokkal. Mindenesetre azt meg kell hagyni, hogy jó volt látni 5 évvel később, kissé elrendezettebb körülmények között a társaságot, illetve végre megtörtént az, amire sokan vártak. Blair és Chuck összejött. Az egyetlen probléma mindezzel, hogy a "sötét oldal" románca 6 évad alatt megfakult, a huzavona, a se veled, se nélküled kapcsolat kissé érdektelenné vált. Ki gondolta volna, hogy egyszer ezt kell mondanunk, hiszen néhány szezonnal ezelőtt szinte perzselt a képernyő, amikor Leighton Meester és Ed Westwick egymással és a világgal harcoltak. Ugyanez elmondható Serenáról és Danről is, kapcsolatukat leginkább a vergődés jellemezte a sorozat kései szakaszában, mégis rá kellett jönnünk, hogy ikonikus karaktereket alkottak a készítők.
Mindez leginkább akkor vált világossá, amikor végre lehullott a lepel a pletykafészek kilétéről, és szájról szájra, vagyis... iPhone-ról Androidra járt az információ. Dan az! Ekkor tűnt fel ismét a képernyőn a magyar származású színésznő, Jessica Szohr és a jelenleg az Arrow-ban játszó Katie Cassidy is. Na, meg a Rachel Bilson - Kristen Bell duó. Előbbi a Hart of Dixie című orvosos sorozatban játszik, utóbbi színésznő pedig 6 éve konferálja fel a pletykafészek hangját, korábban igen nagy felzúdulást keltett, hogy a jelenleg a Gátlástalanokban játszó, sokak számára Veronica Marsként ismert sztár is megmutatja magát a műsorban. Ez a jelenet egyébként egy "kedves" kikacsintás volt, a színésznők a Gossip Girl két főszerepére, Blair és Serena megformálási jogára gyúrtak, amikor csipogott a telefonjuk. Végül önmagát buktatta le a pletykafészek, mintha ő is megunta volna a huzavonát. Cameókból egyébként sem volt hiány, feltűnt a botrányairól elhíresült Taylor Momsen (Jenny) és az Ericet régebben alakító Connor Paolo, a régi arcok közül azonban egyértelműen a legjobb játékot a mindig cinikus Michelle Trachtenberg hozta. Rá érdemes lesz odafigyelni, zsigerből nagyot alkotott. Hogy hogyan tovább? Reménykedhetünk, hogy a CW megtalálja a széria utódját, egyelőre azonban biztos vagyunk abban, hogy az nem a Carrie naplója lesz, amit nemrég a Viasat3 is bejelentett, hogy hamarosan műsorra tűz. Ahhoz, hogy megismétlődjön a Gossip Girl - A pletykafészek sikere, kell egy olyan készítő, mint a korábban a Narancsvidéken edződött Stephanie Savage - Josh Schwartz duó is, akik épp az előbb említett Carrie naplójának lesznek a producerei. Így lehetséges, hogy abba a műsorba is érdemes lesz belenézni, Szex és New York-előzmény ide vagy oda, azonban mi mégsem számítunk arra, hogy az előzménysorozat tarolni fog. Értékelés: Kár volt ilyen hosszú ideig húzni ezt a sztorit, főleg, hogy az utolsó részek már egy-egy mondatban összefoglalható cselekménysort fűztek fel egy túlontúl is lineáris vázra, mégis, a Gossip Girl - A pletykafészek legenda volt egy bizonyos kultúrkörben. Ha az ember egy pillanatra el kívánta feledni anyagi problémáit, az idegesítő főnök vagy osztályfőnök házsártos szavait, akár ide is menekülhetett. A végjáték azonban talán sokakat arra ösztönzött, hogy ebből a képzeletbeli New Yorkból is kereket oldjanak, hiszen az évad nagy része a 4/10-es szintet ütötte csak meg. A sorozatzáró kicsivel átlag feletti, 6/10-es értéke - csakis a nosztalgia miatt - pedig kevés volt, hogy közepesre húzza fel ezt az egysíkúvá vált nyavalygást. Mégis, mindezek ellenére jó szívvel emlékezünk majd a sorozatra.

További hírek

Emlékeztető: A Gossip Girl - A pletykafészek 5. évadpremier az RTL II-n

Új évaddal tér vissza a Gossip Girl - A pletykafészekHozzászólások