A Media1 iparági forrásokból származó értesülései szerint nagyságrendileg havonta 1,5 millió forint + áfa körüli összeget kell kifizetnie egy 1 tévécsatornát működtető tévétársaságnak, ha szeretne hozzájutni a Nielsen Közönségmérés mérőműszeres nézettségi adataihoz. Bár a hírportál szerint a csatornaszám növekedésével különböző sávos kedvezményeket kapnak a médiaszolgáltatók (így például 2-3 csatorna esetében nem automatikusan két-háromszorosa a médiaszolgáltatók felé számlázott összeg az imént említettnek), a szolgáltatás évente egyetlen csatorna esetében is nagyjából nettó 18 millió forint összeget emészt fel.

A tévészolgáltatók nem tudnak működni nézettségi adatok nélkül, hiszen ezen adatokat kérik az ügynökségi partnereik, illetve a reklámozók, és a reklámbevételeikre jelentősen kihat, kinek mekkora volt a nézettsége, közönségaránya. Csakhogy a koronavírus miatt szinte minden tévétársaságnak drasztikusan lecsökkentek a reklámbevételei, épp ezért a nézettségmérő szolgáltatás árából szeretnének most jelentősebb kedvezményt kapni – olvasható a Media1-en.

A portál birtokába került egy levél, melyet a Magyarországon működő tévés vállalatokat tagjai között tudó Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete (MEME) küldött a Nielsen Közönségmérés vezetőjének néhány héttel ezelőtt. A tévétársaságok közös szakmai szerve azt írta Vörös Csillának, a Nielsen Közönségmérés Kft. vezetőjének, hogy az elmúlt és a közvetlenül előttünk álló hetek eseményei és kilátásai szélsőségesen megnövekedett terheket rónak a televíziós iparágra, miközben a tájékoztatás és a szórakoztatás ezekben az időkben még fontosabbá, sőt létszükségletté vált a háztartások megnehezedett mindennapjaiban. A tévés cégek kérésére, így a szervezet a 2020-as szolgáltatási díjaiból 30 százalékos kedvezmény kért a Nielsentől.

A Media1 értesülése szerint az egyébként a nézettségmérés tekintetében Magyarországon jelenleg is monopolhelyzetet élvező cég nem kíván engedni az áraiból. A hírportál birtokába jutott ugyanis a Nielsen Közönségmérés által április 23-án a MEME-nek küldött válasz, melyben az állt, hogy a Nielsen Közönségmérés „érti a műsorszolgáltatók aggodalmát a rájuk és valamennyiünkre nehezedő pénzügyi nyomás miatt, de annak érdekében, hogy a cég fenntartsa a napi adatszolgáltatást az eddig megszokott színvonalon és minőségben, a költségeit változatlanul fedeznie kell és a beszállítóikat is ki kell fizetnie.”

hirdetés

A Nielsen Közönségmérés vezetője hozzátette: a minőségi adatszolgáltatás fenntartása valamennyi műsorszolgáltató érdeke, hiszen ezen adatok nélkülözhetetlenek a napi munkájukban. „A szolgáltatás piaci jelentősége miatt nem vagyunk abban a helyzetben, hogy kockáztassuk annak folyamatosságát és minőségét azzal, hogy árcsökkentést adunk” – utasította el egyértelműen a Nielsen Közönségmérés Kft. vezetője a tévés szakmai szervezet kérését – olvasható a hírportálon.

hirdetés

Az HBO Maxnál drágább csomagokkal indul májusban a Max

Májusban új török sorozat indul a TV2 Csoport egyik csatornáján

Kiderült, hogy hány évados lesz a The Witcher

8 millió forintos bírságot kapott az RTL a Kanapéhuszárok és a Sztárbox kapcsán

Újabb műsorváltozás: Minden hétköznap visszatér A mi kis falunk az RTL-re

Júliusban megszűnhet az egyik magyar csatorna