Október végén robbant a hír, hogy jogerős ítélet született az RTL Magyarország és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hét éve húzódó bírósági eljárásában. A Médiatanács még 2011-ben állapította meg, hogy a ValóVilág 2010-es évadában több adás sem a megfelelő korhatári-besorolást kapta, a döntés miatt a médiavállalat fellebbezett, nemrég pedig jogerőre emelkedett az ítélet. Ennek értelmében rekordméretű, 143 millió forintos bírságot kell fizetnie az RTL Klub üzemeltetőjének. November elején a TV2-t is megbüntette a Médiatanács, most pedig újabb pénzbírságokat állapítottak meg.

Állampolgári bejelentés nyomán még október elején indított eljárást a Médiatanács az RTL Klub ellen a Szenzációs Négyes című showműsor kapcsán. A médiatörvény korhatár-besorolási rendelkezéseinek megsértése miatt az RTL Magyarországot 6 millió forint megfizetésére kötelezi az NMHH. Mint írják “a testület megállapította, hogy ugyan a produkció nem szexuális témát dolgozott fel, a szereplők tánca mégis vulgáris módon utalt a nemiségre, a műsorvezetőtől, a zsűri tagjaitól és a többi szereplőtől pedig szexuális utalások hangzottak el.”

Az RTL Klub mellett a TV2-t is megbüntette a Médiatanács, ismét egy film rossz korhatári-besorolása miatt. A csatorna szeptember közepén tűzte műsorára vasárnap este a Valami Amerika 3-at, melyet tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába soroltak. Ez túl enyhének bizonyult a tanács döntése alapján, “mivel többek között a megjelenített verbális és fizikai erőszakot tartalmazó jelenetek, szexuális utalások, valamint a halmozottan előforduló durva, trágár nyelvezet miatt alkalmas a 12-16 éves korosztály személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására”. Ezért a TV2 fenntartójának 1,25 millió forintos bírságot kell fizetnie.

hirdetés
hirdetés

Az HBO Maxnál drágább csomagokkal indul májusban a Max

Májusban új török sorozat indul a TV2 Csoport egyik csatornáján

Kiderült, hogy hány évados lesz a The Witcher

8 millió forintos bírságot kapott az RTL a Kanapéhuszárok és a Sztárbox kapcsán

Újabb műsorváltozás: Minden hétköznap visszatér A mi kis falunk az RTL-re

Júliusban megszűnhet az egyik magyar csatorna