Az IKO a legnagyobb magyarországi tévés műsorgyártó. 2015-ig az RTL Magyarország legfőbb beszállítója voltak, majd 2016-tól a TV2 Csoport legfontosabb gyártója lettek. Az elmúlt két évben már kizárólag az IKO Műsorgyártó készítette a TV2-re és a SuperTV2-re kerülő szórakoztató műsorokat. A céget alapító és sokáig többségi tulajdonló Rákosi Tamás most a maradék részesedését is eladta a cégben, valamint szintén megvált az egyik legnagyobb tévés sales house, az Atmediában lévő tulajdonrészétől is. A váltás után az IKO élére Vaszily Miklóst, a TV2 Csoport igazgatóságának elnökét nevezték ki. Azt, hogy ez pontosan milyen változást hoz majd a TV2 műsoraival kapcsolatban, még nem tudni. Részletek az IKO közleményében:

Hosszas tárgyalássorozatot követően a Hunmédia Befektetési Zrt. pénzügyi befektetőként 49 százalékos tulajdont szerzett a TV2 Csoport legfőbb műsorgyártó partnerében, az IKO Holding Kft.-ben, valamint 32,67 százalékos részesedést vásárolt a televíziós- és online reklámpiac egyik legnagyobb szereplőjének számító Atmedia Kft.-ben. A Hunmedia az üzletrészek felértékelését követően, a piacon elfogadott áron és feltételekkel szerzett tulajdont a társaságokban.

Az IKO médiacsoport a magyarországi televíziós piac egyik meghatározó szereplője. A hozzá tartozó cégek teljes körű szolgáltatást nyújtanak a műsorgyártástól a kábeltelevíziók fejlesztésén át a televíziós személyiségek hírnevének építéséig. Az IKO-csoport anyacége és vagyonkezelője az IKO Holding Kft., amelyben a legnagyobb tulajdonrészt a Rákosi Tamás producer érdekeltségébe tartozó, Luxemburgban bejegyzett Mangusta Invest SA birtokolta. A külföldi társaság üzletrésze és az IKO márkanév kizárólagos magyarországi használata együttesen került a Hunmédia Befektetési Zrt.-hez, míg a nemzetközi piacokon az IKO névhasználatra továbbra is Rákosi Tamás jogosult. Az IKO Holding Kft. tulajdonosi testülete, a csoport ügyvezetőjének Vaszily Miklóst, a TV2 Média Csoport Zrt. igazgatósági elnökét kérte fel.

Rákosi Tamás szintén luxemburgi érdekeltségén, a Mangusta Invest SA-n keresztül értékesítette az Atmedia Kft.-ben lévő tulajdonrészét is. A társaság a hazai hirdetési piac egyik legdinamikusabban növekvő cége, amely jelenleg 13 médiatulajdonos összesen 44 televíziós csatornájának reklámfelületeit értékesíti. Kiemelt partnere a TV2 Csoport, amely a hozzá tartozó 14 csatornával és online felületeivel Magyarország legnagyobb televíziós társasága.

hirdetés

„Az IKO Holding az egyik legsikeresebb médiacsoport Magyarországon, büszke vagyok arra, hogy a nevemhez köthető vállalat az elmúlt 20 évben a műsorgyártás, kábeltelevíziós szolgáltatások terén is meghatározó szereplője volt a magyarországi televíziós piacnak” – mondta az ügylet kapcsán Rákosi Tamás. „A társaságban lévő többségi részesedésemet már korábban eladtam, üzlettársaimnak akkor arra vállaltam garanciát, hogy a holdingban maradt kisebbségi tulajdonrészemet további három évig nem értékesítem. A lehetőség tehát most nyílt meg számomra és a csomag részeként az Atmedia Kft.-ben lévő érdekeltségemet is értékesítettem. Úgy érzem, hogy a felek ebben a konstrukcióban kölcsönösen jó üzletet kötöttek” – hangsúlyozta Rákosi. „Természetesen továbbra is aktív maradok a magyar piacon, konkrét terveim is vannak, de ezekről majd később”- tette hozzá az üzletember.

Az adásvételi ügyletek a vételár megfizetésével a mai napon lezárultak, így a Rákosi Tamás tulajdonában lévő Mangusta SA befolyása megszűnt az érintett társaságok felett. A felek a tranzakció pénzügyi részleteit üzleti titokként kezelik, arról a későbbiekben sem adnak tájékoztatást.

hirdetés

Kiderült, hogy mikor ér véget Az álommeló 2. évada az RTL-en

Hétfőtől átalakulnak a TV2 hétköznap estéi

A Star Wars és a Westworld színésznője is csatlakozhatott a Wednesday 2. évadához

Megkapta első előzetesét a TV2-re érkező új drámasorozat, a S.E.R.E.G

Új előzetest kapott a SkyShowtime egyik, igaz események alapján készült minisorozata

4 TV2-s műsor folytatását jelentette be Fischer Gábor