.

Tulajdonosváltás a TV2 Csoport legfőbb műsorgyártójánál

Írta: KTL | 2019. május 03. 18:29
Az IKO a legnagyobb magyarországi tévés műsorgyártó. 2015-ig az RTL Magyarország legfőbb beszállítója voltak, majd 2016-tól a TV2 Csoport legfontosabb gyártója lettek. Az elmúlt két évben már kizárólag az IKO Műsorgyártó készítette a TV2-re és a SuperTV2-re kerülő szórakoztató műsorokat. A céget alapító és sokáig többségi tulajdonló Rákosi Tamás most a maradék részesedését is eladta a cégben, valamint szintén megvált az egyik legnagyobb tévés sales house, az Atmediában lévő tulajdonrészétől is. A váltás után az IKO élére Vaszily Miklóst, a TV2 Csoport igazgatóságának elnökét nevezték ki. Azt, hogy ez pontosan milyen változást hoz majd a TV2 műsoraival kapcsolatban, még nem tudni. Részletek az IKO közleményében:
Hosszas tárgyalássorozatot követően a Hunmédia Befektetési Zrt. pénzügyi befektetőként 49 százalékos tulajdont szerzett a TV2 Csoport legfőbb műsorgyártó partnerében, az IKO Holding Kft.-ben, valamint 32,67 százalékos részesedést vásárolt a televíziós- és online reklámpiac egyik legnagyobb szereplőjének számító Atmedia Kft.-ben. A Hunmedia az üzletrészek felértékelését követően, a piacon elfogadott áron és feltételekkel szerzett tulajdont a társaságokban. Az IKO médiacsoport a magyarországi televíziós piac egyik meghatározó szereplője. A hozzá tartozó cégek teljes körű szolgáltatást nyújtanak a műsorgyártástól a kábeltelevíziók fejlesztésén át a televíziós személyiségek hírnevének építéséig. Az IKO-csoport anyacége és vagyonkezelője az IKO Holding Kft., amelyben a legnagyobb tulajdonrészt a Rákosi Tamás producer érdekeltségébe tartozó, Luxemburgban bejegyzett Mangusta Invest SA birtokolta. A külföldi társaság üzletrésze és az IKO márkanév kizárólagos magyarországi használata együttesen került a Hunmédia Befektetési Zrt.-hez, míg a nemzetközi piacokon az IKO névhasználatra továbbra is Rákosi Tamás jogosult. Az IKO Holding Kft. tulajdonosi testülete, a csoport ügyvezetőjének Vaszily Miklóst, a TV2 Média Csoport Zrt. igazgatósági elnökét kérte fel.
Rákosi Tamás szintén luxemburgi érdekeltségén, a Mangusta Invest SA-n keresztül értékesítette az Atmedia Kft.-ben lévő tulajdonrészét is. A társaság a hazai hirdetési piac egyik legdinamikusabban növekvő cége, amely jelenleg 13 médiatulajdonos összesen 44 televíziós csatornájának reklámfelületeit értékesíti. Kiemelt partnere a TV2 Csoport, amely a hozzá tartozó 14 csatornával és online felületeivel Magyarország legnagyobb televíziós társasága. „Az IKO Holding az egyik legsikeresebb médiacsoport Magyarországon, büszke vagyok arra, hogy a nevemhez köthető vállalat az elmúlt 20 évben a műsorgyártás, kábeltelevíziós szolgáltatások terén is meghatározó szereplője volt a magyarországi televíziós piacnak” - mondta az ügylet kapcsán Rákosi Tamás. „A társaságban lévő többségi részesedésemet már korábban eladtam, üzlettársaimnak akkor arra vállaltam garanciát, hogy a holdingban maradt kisebbségi tulajdonrészemet további három évig nem értékesítem. A lehetőség tehát most nyílt meg számomra és a csomag részeként az Atmedia Kft.-ben lévő érdekeltségemet is értékesítettem. Úgy érzem, hogy a felek ebben a konstrukcióban kölcsönösen jó üzletet kötöttek” - hangsúlyozta Rákosi. „Természetesen továbbra is aktív maradok a magyar piacon, konkrét terveim is vannak, de ezekről majd később”- tette hozzá az üzletember. Az adásvételi ügyletek a vételár megfizetésével a mai napon lezárultak, így a Rákosi Tamás tulajdonában lévő Mangusta SA befolyása megszűnt az érintett társaságok felett. A felek a tranzakció pénzügyi részleteit üzleti titokként kezelik, arról a későbbiekben sem adnak tájékoztatást.


További hírek

Megérkezett a TV2 új magyar sorozatának első beharangozó videója

Vasárnap új évaddal tér vissza az RTL Klub egyik főzős műsora

Jövő héten szünetre küldi az egyik legismertebb sorozatát az RTL Klub

Újabb műsorváltozás: az RTL fegyverével támad szombaton a TV2Hozzászólások