Magyar idő szerint április 15-én, hajnalban debütált az HBO-n és az HBO GO-n a Trónok harca utolsó évada, amelynek első része rögtön megosztotta a rajongókat. Sokan akcióra és a vérengző Éjkirályra számítottak, ehelyett azonban izgalmas és mély karakterizáció várta a nézőközönséget. Nem is baj ez, hiszen az epizódban látható találkozásokat még most, több mint egy héttel az évadpremier után is sokan emlegetik. A 8. évad 2. része is ezen a vonalon haladt tovább, azzal a különbséggel, hogy most már a főszereplők el kellett, hogy kezdjenek készülni Deres ostromára.

Legfőképp a feszültségre épített a Trónok harca legújabb része, ugyanis rögtön egy audenciával kezdtünk, ahol Daenerys, Sansa és Havas Jon beszélgetett el Jaime-vel a múlt sérelmeiről. Sokaknak eszükbe juthatott Kisujj tárgyalása és hogy miképp járt a cselszövő korábban, de az aranykezű Lannisternek sikerült elkerülnie a hófehér hajú Targaryen nő haragját. Több szereplő is Jaime védelmére kelt azonban, így a férfi szinte csodával határos módon megmenekült.

A különös szövetségek kibontakozását láthattuk a több, mint 1 óra alatt, hiszen olyan karakterek ültek össze és békültek ki egymással, akik korábban elképzelhetetlennek tartották, hogy Derest védjék. Tyrion, aki a pilotban még örömlányok társaságát élvezte leginkább, Tormund, a vadember, vagy éppen az elviselhetetlennek tűnő Véreb is mind olyan figurák, akiknek a jelenléte a Starkok kastélyában minimum megdöbbentő.

Az Éjkirály elleni hatalmas csata közeleg. A 8. évad 2. részének középpontjában pedig az erre való felkészülés állt. A főszereplők leginkább mentálisan erősítették meg magukat és egymást a halottak ostroma előtt. Brienne lovaggá ütése volt az egyik olyan fordulat, amely kulcsfontosságú lehet a későbbiekben. Egyáltalán nem lehetett érezni az erőltetett feminizmust az írói döntésben, volt benne némi keserédes íz abban, hogy éppen Jaime Lannister részesítette a nőt a megtiszteltetésben. Azt is mondhatjuk tehát, hogy ők ketten most már kvittek. Arra ne számítsunk, hogy románc alakulhat ki köztük, érezni lehetett ugyanis, hogy közülük valaki nem éri már meg az utolsó szezon 4. részét.

hirdetés

Ebben az epizódban egészen elképesztő módon kerekítettek a készítők szerethető hátteret a már ismert szereplők mögé. Ott volt például Tormund, akiről megtudtuk, hogy 10 évesen micsoda kalandoknak volt részese, illetve, hogy az óriástej emberfeletti erőt ad a fogyasztójának. Emellett kulcsfontosságú pillanat volt, hogy Arya Starkot végre engedték fiatal nőként viselkedni.

A rajongókat és a nézők többségét valószínűleg megdöbbentette az, hogy a harcoslányt összehozták Gendryvel. Van is benne némi irónia, hogy előbb talált rá a testi vonzalomra Arya, mint Sansa, aki élete nagy részében arra vágyott, hogy hercegnő legyen és fess lovagok küzdjenek érte. A szinte biztos halál és a nagy fenyegetés minden karakterből mást hozott elő. Tyrionból természetesen az ivást, Aryából azt, hogy még a vég kezdete előtt szexelni akart, Podrickról pedig megtudtuk, hogy nem csak apródként, hanem énekesként is tehetséges.

Míg a 8. évad 1. része a nagy találkozásoké volt, addig a folytatás inkább a leleplezésekről szólt. Bran Stark ugyanis elárulta Jaime-nek, hogy ő már nem az az ember, akit a Lannister lovag kilökött az ablakon. Emellett Havas Jon is bevallotta származását Daenerysnek, ennek a következményeit azonban csak a deresi csata alatt láthatjuk majd. Az epizódban a felkészülés is nagy szerepet kapott, hiszen végre összeült a Starkok kastélyában a kerekasztal és eldöntötték, milyen taktikát alkalmazzanak az Éjkirály ellen.

Néhány rajongó kiakadt a Trónok harca eddig látott közel 120 perce miatt, mondván ők vérengzést akartak, illetve azt, hogy az Éjkirály végigcsapjon az eddig megszeretett karakterek között. Ez a sorozat azonban mindig kamaradráma volt, ahol ritkaságnak számított, hogy olyan totális háborút lássunk, mint a Fattyak csatája. Itt mindig a politika, a szereplők által rejtegetett mocskos titkok és egymás lelkének a sárba tiprása volt a lényeg.

A 8. évad 2. részében ügyes építkezést láthattunk, a több mint egy óra alatt megteremtették a készítők azt a hangulatot, hogy igazán fájjon majd mindenkinek jövő héten, ha több közönségkedvenc is fűbe harap. Persze az Éjkirály közeledéséhez állhatunk úgy is, mint Tyrion Lannister, aki jót vigyorgott azon, hogy élőhalottként micsoda muri lesz Cersei ellen vonulni. Egy azonban biztos, április 29-én jön a tévétörténelem eddigi legnagyobb háborúja. A felvezetés rendkívül hangulatos lett hozzá, így ismét 9/10-re értékeljük a legújabb epizódot. (Fotók: HBO)

hirdetés

A Star Wars és a Westworld színésznője is csatlakozhatott a Wednesday 2. évadához

Új előzetest kapott a SkyShowtime egyik, igaz események alapján készült minisorozata

4 TV2-s műsor folytatását jelentette be Fischer Gábor

Újabb streaming szolgáltató emelheti meg az előfizetés árát

Vadonatúj, nagyszabású, logikai vetélkedő érkezik idén a TV2-re

Még idén érkezik a Házasság első látásra 2. évada a TV2-re