.

Trónok harca 7. évad kritika: Mozis látvány, intrika és veszélyes élőhalottak az HBO sikersorozatában

Írta: RaulReal | 2017. szeptember 02. 19:30
A Trónok harca az idei szezonra nem csak a nézettséget tekintve lépett szintet, de az eddig a sorozatot alkotó elemek is brutálisan vitték előre a történetet. Új szövetségeket kötöttek a már megismert karakterek, óriási és régen várt találkozásokat láthattunk, végre a sárkányok is fontos szerephez jutottak, ráadásul az Éjkirály teljesen felborította a hatalmi viszonyokat. Az élőhalottak a Trónok harcában lassan olyan fontosak, mint a The Walking Deadben a zombik, ez azonban közel sem jelent problémát, hiszen a természetfeletti erők mindig fontosak voltak az HBO szériájában. Még mindig úgy tűnik, hogy a Vastrónért való harcban Daenerys lehet a befutó, főleg, hogy már Észak királya is mellette áll, ebben a szezonban azonban az utolsó Targaryenek is komoly veszteségeket szenvedtek.
A Westerosban játszódó kvázi középkori sorozatban három nagy erő küzd a Hét Királyság trónjáért: ott vannak a cselszövő Lannisterek, akik mellé ráadásul betársult Euron Greyjoy is, a tengeri flotta és Jaime Lannister katonai szakértelme együtt ütős párost alkotott, hiszen oda tudtak csapni azért Danynek, még ha a sárkányainak (szerencsére) ők nem tudtak ártani. Rajtuk kívül Daenerys egyesített még nagy erőket, de persze mellőle kiesett Yara Greyjoy és a Tyrellek hadiereje, valamint a Martelleket se látjuk többet a készítők ígéretei szerint, ergo nagy halálokban nem szűkölködtünk ebben az etapban. Ami nagyon érdekes volt, hogy ezúttal a Mások is ütős tényezők tudtak lenni a történetben, az Éjkirály brutális főgonosz lett, olyan, akinek a motivációi nem ismertek, hiszen csak megy előre, maga mellé állít egy sárkányt, lebontja a Falat, és máris a kihalás küszöbére került az emberiség. A fentiek természetesen hozták magukkal azt az elvárást, hogy a Trónok harca a látványt tekintve is előre lépjen. Ritka az olyan sorozat, ami a 7. évadra is nagyot tud fejlődni, de A tűz és jég dala adaptációja ezt is sikerrel teljesítette. Amikor Daenerys nekiment a Lannistereknek, tátva maradt az egyszeri néző szája, olyan brutális volt a sárkány pusztítását látni. Nem sokkal később már a Mások vették körbe Jonékat, akik kénytelenek voltak az életükért küzdeni, az igencsak gyenge oddsok ellenére is. Itt megint kulcsfontosságú volt a látvány, hogy hihető legyen, ahogy Dany CGI szörnyei letámadják az élőhalottakat. Egyedül talán a Fal bukásánál lógtak ki a speciális effektek, ezt ott lehetett észrevenni, hogy helyenként furcsa szögekből mutatták a "jégsárkányt".
Rengetegen támadták korábban a Trónok harcát amiatt, hogy iszonyú sok benne a felesleges vérengzés és az eltúlzott szexjelenet, erre a szezonra azonban semmi nem maradt ezekből a 18+ snittekből. Egyedül Missandei és Szürke Féreg esett egymásnak, ők az elvártaknak megfelelően ledobták magukról a textilt, ellenben Daenerys és Havas Jon összebújása már jóval visszafogottabb lett. A legdurvább halált talán a Homokkígyók halták, de az anyjuk végzete is inkább nagyon szomorú volt, mintsem véres. Rengetegen panaszkodtak amiatt, hogy Daeneryst minek kellett összehozni Jonnal, de ne felejtsük el, hogy erre a kapcsolatra már maga George R. R. Martin is utalgatott korábban, így vélhetően ez egyike volt azoknak az elemeknek, amiket meghagyott a tévéadaptáció készítőinek, hogy mindenféleképp legyen benne a sorozatban. Érdekesség volt mindemellett, hogy olyan karakterek is komolyabb szóhoz jutottak idén, akik korábban nem voltak annyira jelentősek. Például Samwell Tarly, Havas Jon barátja remek perceket hozhatott a nézőknek, a maesternek tanuló férfi nem elég, hogy kigyógyította Jorah-t egy durva kórból, de még betekintést is engedett a westerosi értelmiség helyenként unatkozós hétköznapjaiba. Végre Arya is több tudott lenni, mint egy átlagos gyilkológép, amellett, hogy a Freyeket elintézte, emlékezetes jeleneteket köszönhetünk neki. Biztos nem volt olyan néző, aki ne mosolygott volna, amikor az apró Stark lány nekiment a kőkemény Brienne-nek. Bran Stark is rengeteg rajogói teória céltáblája lett, köszönhetően annak, hogy orákulum lett belőle, de Sansa hataloméhsége és karakterfejlődése is jelentős lett, tekintve, hogy neki köszönhetjük Kisujj kivégzését. Itt volt már az ideje!
A nagy revelációk ideje is eljött végre, hiszen kiderült, hogy Havas Jon igazából Targaryen és ezzel vérfertőző viszonyba kezdett, tudtán kívül, amikor összefeküdt Danyvel. A már említett Samwell és Bran rakta össze, hogy Rhaegar Targaryen összeházasodott Lyanna Starkkal és ennek az eredménye lett Aegon Targaryen (=Havas Jon), akit rábíztak Ned Starkra, hogy nevelje fel. Jon Észak királyaként kőkemény tényező lett a Vastrónért vívott harcban, hiszen egyik buta döntést hozta a másik után, például amikor Daeneryséktől visszatérve rögtön a Falon túlra utazott, hogy egy élőhalott elfogásával meggyőzze Cersei-t. Ezzel többször is veszélybe sodorta Derest, amelyet a Starkok nemrég szereztek vissza a Boltonoktól, a következő évadban arra számítunk, hogy közte és Sansa közt lesznek még erős súrlódások. Az évadban rengeteg nagy találkozásnak is szemtanúi lehettünk, többek között többnyire egy helyre kerültek a Starkok, hiszen Arya, Bran és Sansa is Deresben van jelenleg. Ezen kívül a sorozat rajongói örömmel láthatták a korábban lehetetlennek hitt Daenerys-Jon duó összefonódását, de Brienne és a Véreb, Brienne és Jaime Lannister, valamint összességében a Lannisterek és Havas Jonék szövetségének tárgyalása is rendkívül izgalmas lett. Mindemellett Gendry, Robert Baratheon fattya és Havas Jon is összefogtak, hogy a Falon túlra menjenek, és még Melisandrénak is jutott pár snitt, amelyekben például Varysszal konspirált egy keveset.
A Trónok harca azért jó sorozat még mindig, mert nincsenek benne az emberek részéről színtisztán gonoszak, vagy színtisztán jók, így például a már emlegetett Cersei-jel is könnyen azonosulni lehet. Hiszen őt is csak hétköznapi indokok hajtják előre, a gyermekeit elvesztő anya próbálja összetartani a családját és túlélni a nagy háborút. A produkció nagy kérdése, hogy ki fogja túlélni ezt az egész konfliktussorozatot, ha George R. R. Martinra hallgatunk, akkor nem sokan, hiszen az író keserédes finálét ígért a rajongóknak. Mindenesetre, mi ott leszünk, amikor elbúcsúzik az utolsó 6 résszel az egyik legcsavarosabb és legélvezhetőbb tévés széria. A 7. évadot is muszáj 10/10-re értékelni, mert szinte 100%-ig tökéletes élményt nyújtott a nézése. (Fotók: HBO)


További hírek

A Trónok harca egyik sztárját kórházban kellett ápolni, mert elkapta a koronavírust

Bejelentette visszavonulását a Trónok harca legerősebb embere

Új Trónok harca videojáték jelent meg

Maisie Williams elképesztő indokkal jelentkezett a Trónok harcába


Hozzászólások