A Trónok harca ezen a héten olyat mutatott, amire kevesen számíthattak, ugyanis megkaptuk a sorozat történetének leglátványosabb csatáját. A korábbi szezonokban rendkívül élvezetesre sikeredett, amikor az Éjjeli Őrség és a vadak összecsaptak a Másokkal, illetve a Fattyak Csatája is már-már A Gyűrűk Ura látványvilágát és kompozícióit idézte. Most viszont kaptunk egy olyan jelenetsorozatot, ami akár egy mozifilmben is elfért volna. Iszonyú nagy szó ez, hiszen az HBO produkcióját sokkal kisebb büdzséből készítik, mint egy hollywoodi fantasy filmet, most viszont új kategóriába lépett a Trónok harca: tévés “blockbuster” lett belőle.

Az elmúlt hetekben főleg amiatt dicsértük a sorozatot, mert rendkívül jól mozgatták az írók a szálakat, a karakterek közötti érdekes interakciók vitték előre a sztorit. Most viszont belépett a képbe egy új elem, az erőszak. Amikor a politika csődöt mond, akkor bizony csatába kell menni, az erőviszonyokat izomból kell rendezni. Daenerys számára tragikusak voltak a fejlemények, hiszen a Greyjoyokon kívül az összes szövetségese meghalt a fiatal Targaryen lánynak, egyedül Havas Jonban bízhat, aki az árulása miatt Theont nem szívleli túlzottan. Ők ketten azaz Jon és Daenerys ebben a részben igencsak közel kerültek egymáshoz, sikerült végre megérteniük, hogy Észak és Dél, Tűz és Jég egymásra van utalva, másképp Westerosnak annyi.

Mindezek mellett Deresben is láthattunk pár szívmelengető jelenetet, hiszen Arya végre hazatért és azt mondhatjuk, hogy amennyire felesleges volt tavaly a gyilkológépes, “én nem vagyok senki” vonal, addig most a legjobb északi snittek Maisie Williams karakteréhez fűződnek. Hatalmas volt Sansa és Arya találkozása, az, ahogy Deresbe nem akarták beengedni Aryát, az, hogy miképp kezdtek megbirkózni a Stark lányok azzal, hogy Bran már nem a régi. Meera Reed megjegyzése, miszerint Bran meghalt a farkasával, Meera bátyjával és Hodorral együtt a barlangban igencsak elgondolkoztató volt, ennek ellenére, ha Jon hazatér, végre egy helyre kerül az összes, még életben lévő Stark. De vajon biztonságban élhetik le a hátralévő életüket?

Száz százalékos bizonyossággal kijelenthető, hogy nem. Ott vannak a Mások, akikről már az Erdő Gyermei is falfirkákkal emlékeztek meg, hogy figyelmeztessék az utókort, illetve Cersei-en kívül egyre több karakter tűnik úgy, hogy hajlamos a gonoszkodásra. Ott van rögtön elég látványos példának Daenerys, aki ebben a részben iszonyatos őrjöngésbe kezdett. Fogta a dothrakiakat, felpattant az egyik sárkányára és bezúzta a Lannister sereget. Ez a veszteség megpecsételheti a Lannisterek sorsát, illetve azért Jaime-t, ha túléli a csatát, akkor lelkileg biztos haza fogja vágni egy ilyen “népégetés” látványa.

Brutálisnak és reményvesztettnek hatott a sárkány elleni harc, az ember az egyik pillanatban amiatt aggódott, hogy nehogy Bronn vagy Jaime meghaljon, a másikban pedig szorítani kellett a karfát, hogy a hatalmas íjjal le ne lőjék Daenerys bestiáját. Elgondolkoztató azért, hogy Jaime valószínűleg azért ment neki olyan esztelenül és vakmerően Danynek a végén, mert az őrült apját látta a lányban visszaköszönni, és hát ezt a Lannistert főleg azért ismeri Westeros, mert ő a Királyölő… A karakter iszonyú nagy fejlődésen ment keresztül a pilot óta és habár még mindig vérfertőző viszonyban áll Cersei-jel, itt azért keményen meg lehetett sajnálni a lovagot.

hirdetés

Vicces jelenetekből is azért kijutott ezúttal, amiken lehetett mosolyogni. Ott volt például Arya és Brienne párbaja, illetve amikor Bronn kiröhögte Dickont a neve miatt, de azt se felejtsük el, ahogy a Hagymalovag ráhajtott Daenerys tolmácslányára. Vajon ő lenne az áruló, aki miatt a Targaryen terv bebukott? Mindenesetre érdekes volt Davos megjegyzése, miszerint lehet, hogy át kéne állnia Daenerys oldalára, aki sokat bukott, mégis hatalmas ereje van.

De vajon ő lesz a közelgő despota, aki Cersei-hez és a saját apjához hasonlóan ismét lelki nyomorba taszítja Westerost? Értékelés tekintetében a rész komplexitása miatt, a látvány, a brutális csatajelenet és a Starkok újratalálkozásának tökéletességére hivatkozva simán 10/10-et kap. Elképzelhető, hogy évek múlva a médiaiskolákban tanítani fogják, hogy kell egy politikai drámát ide kifuttatni, ahova a 7×04-es epizód elért. Le a kalappal a készítők előtt. (Fotók: HBO)

hirdetés

Újabb streaming szolgáltató emelheti meg az előfizetés árát

4 TV2-s műsor folytatását jelentette be Fischer Gábor

Vadonatúj, nagyszabású, logikai vetélkedő érkezik idén a TV2-re

Még idén érkezik a Házasság első látásra 2. évada a TV2-re

Két bejelentés érkezett az Ázsia Expressz idei évadáról

Bejelentették, hogy kik lesznek a Bajnokok Ligája műsorvezetői az RTL-nél