Minden ide vezetett? A Trónok harca 7. évadának 3. része iszonyú nagy fordulópontot hozott a történetben, és nem csak azért, mert megtörtént két közönségkedvenc találkozása. Újfent kaptunk két csatát is a részben, meghalt pár fontos karakter, és a hatalmi helyzet úgy átrendeződött Westerosban, hogy öröm volt nézni. Az HBO sorozata soha nem a grandiózus jelenetekre volt kihegyezve, inkább politikai dráma és szatíra volt, ez pedig a legújabb epizódban csúcsosodott ki talán eddig legjobban. A nézők mindig meglepődnek, amikor ennyire tökéletes részeket szállít egy-egy sorozat, és most valóban senkinek nincs oka a panaszra.

Az új szezon ott vette kezdetét, hogy Daenerys megérkezett Westerosba és Tyrion Lannisterék segítségével összerakott egy tervet arról, hogy miképpen kellene porba dönteni Cersei rémuralmát. Az előző epizódról írt kritikánkban mi is leszóltuk a régens királynőt, hogy neki lőttek már, most azonban olyat húzott, amire senki nem számított. Joffrey anyja képes volt felrúgni az eddigi hatalmi helyzetet, azzal, hogy két rettenetesen erős hadvezért is maga mellé állított. Euron Greyjoy a tengerek ura lett, Jaime pedig a szárazföldön vette át a hatalmat, de csúnyán.

Az utolsó Targaryen tehát nagyon nehéz helyzetbe került, elvesztette szinte az összes szövetségesét, aki komolyabb sereggel rendelkezett. Mindemellett előrehaladt Samwell Tarly szála is, aki kezdi végképp kinőni magát, az egyszeri néző tényleg izgalommal követi, hogy a maesternek tanuló férfi miképp befolyásolja Westeros sorsát, egy könyvtárban üldögélve.

hirdetés

Nem csupán azért nevezhető különlegesnek ez a rész, mert végre egy helyre zavarták Daeneryst és Havas Jont, de azért is, mert a könyvsorozatban emlegetett tűz és jég dala végre valósággá válhat. Ez a két elem alapból nagyon eltérő tulajdonságokkal rendelkezik és ez a 7. évad 3. epizódjában is kicsúcsosodott, amikor a Stark fattyú és az utolsó Targaryen összefutottak. Míg Daenerys igazi felszabadítóként, lázas forradalmárként próbálta maga mellé állítani Jont, addig Észak királya a sárkányoktól rettegett, illetve próbálta megnyerni a Sárkánykőn üldögélőket, hogy segítsenek neki a Mások ellen. Érdekes volt azt látni, hogy egy óriási, tűzköpő gyíkokkal rendelkező, a tűznek immunis nő mennyire képtelen volt elhinni, hogy léteznek élőhalottak és azok akár egész Westerost elpusztíthatják.

Abban a mondatban azért volt valami, amit Jon elejtett. Hiába harcolnak a trónért, ha végül semmi nem marad belőlük, mert a természetfeletti erők martalékaivá válnak. Ha pedig már természetfeletti, érdemes megemlíteni Brant, akinek szintén volt egy nagyon fontos találkozása, hiszen a Háromszemű Holló visszatért Deresbe és sok-sok idő elteltével Sansával futott össze.

Ezt várjuk a Trónok harcától, hogy olyan karakterek együttműködésével hozza el a nagyon várt, frenetikus végjátékát, mint ez a két páros. Habár, most a Lannisterek is belehúztak, ahogy eddig is emlegettük őket, hiszen elintézték a Homokkígyókat és Ellaria Martellt is, valamint a Tyrelleknek is adtak egy hatalmas pofont. Cersei bosszúja elképesztően brutálisra sikeredett. Erre azért kevesen számítottak, főleg, hogy először még a Makulátlanok győzelmének lehetett örülni, akiket Euron húzott csőbe.

Ebben a szezonban egyébként komoly szerep jutott a tanácsadóknak is, hiszen Varys, Melisandre és Tyrion is kulcsfontosságúak a végkimenetel szempontjából. Ráadásul egyre gyanúsabb, hogy Daenerys emberei között áruló van, azért hullott olyan gyorsan össze az együtt kovácsolt terv.

Szóval akkor mégse olyan biztos Daenerys győzelme? Az ember azt várná, hogy egy trónkövetelő, akinek van 3 sárkánya, több iszonyú erős és nagy sereggel rendelkező szövetségese, az simán elfoglalja a Vastrónt. Egyelőre ez várat magára, és kíváncsiak vagyunk, hogy a Trónok harca 7. évadának hátralévő része miképp borítja még fel az erőviszonyokat. Merthogy fel fogja, az biztos.

Értékelés szempontjából simán 10/10 az epizód, az egyik legjobb, amit valaha láttunk ettől a sorozattól. Sokan arra panaszkodnak, hogy a jelenlegi szezon kissé túl gyorsan halad, de egy mindössze 7 részes etapban nincsen idő arra, hogy azt nézzük, ahogy Euron a tengeren hánykolódik. Részletkérdés, de most már haladni kell, mert másképp sose dől el Westeros sorsa. (Fotók: HBO)

hirdetés

A héten véget ér az RTL jelenlegi legnézettebb műsora

Pár hét múlva, több RTL-es felületen is indul a ValóVilág 12. évada

Erdőtűz ütött ki az Ázsia Expressz forgatási helyszínén

Mesterséges intelligencia alkotta az MTVA új műsorvezetőjét

Leleplezték az idei X-Faktor harmadik férfi mentorát

Balázs, Bence, Majka és Joci vezetik majd az RTL 15 év után visszatérő showműsorát