Míg az évadpremier jórészt az alapozásról szólt, addig a Trónok harca 7. évadának 2. része már keményen belecsap a lecsóba, hiszen rögtön egy olyan tanácskozással nyitunk, ahol több áruló sorsa is eldől. Daenerys mellett ugyanis olyan figurák is állnak, akik a sorozat történetében néhány főszereplőt már keményen hátba szúrtak: ott van például Varys, a királyok tanácsadója, valamint Tyrionról se feledkezzünk el, aki a saját nőjét és apját is eltette láb alól. A legújabb Trónok harca rész felvezet egy fontos hazatérést, kapunk egy egész komoly vízi csatát, valamint kedvenc tolmácslányunkra is végre rátalál a szerelem. Egy biztos, ezúttal nem maradtunk váratlan fordulatok nélkül.

A Trónok harca mindig is nagyon jó volt abban, hogy újrarendezze a már megismert felállásokat, erre láthatunk példát a 7×02-ben is, hiszen végre egy lépéssel közelebb kerülünk ahhoz, hogy Daenerys és Havas Jon találkozzanak. Az utolsó Targaryennek tartott királynő aspiráns ugyanis meghívást küld Deres uralkodójának, hogy találkozzanak, szövetségesek nélkül ugyanis egyikőjüknek sincsen esélye. Ez Északon komoly gondokhoz vezethet, hiszen Sansa kezd kifordulni magából, korábban már hallhattuk, hogy “felnéz Cerseire”, ez a helyzet pedig tovább mérgesedhet, ha Kisujj is beveti magát. Jó kérdés, hogy valóban ezt akarják-e elérni az alkotók, de nagyon affelé haladunk, hogy Sansa Stark lehet Észak következő antihőse, hiszen a lány folyton szembeszáll Jonnal, megkérdőjelezi, ráadásul ebben a részben még az irányítást is rábízza a távozó vezető.

Mindemellett azt is láthatjuk, ahogy a Lannisterek kezéből egyre inkább csúszik ki az irányítás, hiszen a Királyvárban trónoló, egykor szebb napokat látott családnak nem csak a sárkányokkal kell valamit kezdenie, de még a korábban mellettük állókat is vissza kell téríteniük. A Trónok harca az előző évadokban remekül felépítette a Lannisterek bukását, akik egyik drasztikus lépést tették meg a másik után. Gondoljunk csak Ned Stark lefejezésére, az lehetett az első olyan pont, amikor a nép számára unszimpatikussá lettek. De emellett Joffrey kegyetlenkedései, Margaery bebörtönzése, Tommen trónra ültetése is ballépés volt, és a rossz húzásaik sora sok-sok lapot betöltene, ha mindet felsorolnánk. Ennek a szálnak már úgy tűnik, hogy befellegzett, Cersei is maximum a kegyes halált várhatja.

Az új évadban nagyon érdekes, ahogyan korábban abszolút jelentéktelen karaktereket hoztak az előtérbe és tettek fontossá, valamint helyenként még izgalmassá is. Egy csomó szereplőt ki kellett írniuk a készítőknek, mert úgy alakultak a történetszálak, ennek köszönhetően pedig komolyabb szerephez jutott mondjuk Samwell Tarly, aki a Mások elleni csatában és Jorah Mormont kikúrálásában is kulcsfontosságú lehet. A maesternek tanuló férfi lehet a tökéletes példa arra, hogy még egy kváziközépkori világban se kell okvetlenül nagy hősnek vagy lovagnak lenni, elég, ha okos az ember és az agyával képes tragédiákat megelőzni, valamint életeket megmenteni.

hirdetés

Itt érdemes megjegyezni, hogy Jorah kezelése közben a készítők összehoztak egy olyan jelenetváltást, amit látva csak abban lehet reménykedni, hogy nem sokan ettek közben.

Mindemellett előrehaladt Arya története is, aki végre Északnak vette az irányt és Nymeriával, valamint Meleg Pitével volt még egy-egy jól sikerült snittje is. A Maisie Williams által játszott karakter kezdi abszolút kinőni magát, nem is lennénk meglepve, ha tényleg ő lenne az, aki pontot tesz Cersei ügyének a végére.

Ezt az epizódot sokan történelminek nevezik, hiszen végre összejött kedvenc tolmácslányunk, Missandei és Szürke Féreg. Sokan ebben a fordulatban csak azt látták, hogy eunuch főszereplésével még sose készült szexjelenet a tévében, ellenben érdemesebb a fordulatot más aspektusból vizsgálni. Mindketten korábban rabszolgák voltak, akik nem hozhattak saját döntéseket, itt viszont már szabad emberként határoztak úgy, hogy egymást választják. Ez főleg Szürke Féregnek nagy dolog, hiszen Missandei választhatott volna nagyjából bárki mást, akinek megvan minden alkatrésze. A Trónok harca nagyszerűsége ebben is rejlik, hogy az írók képesek komolyabb, akár filozófiai kérdéseket felvetni egy szimpla szexjelenettel.

Az HBO sikersorozata mindig híres volt a 18+os szórakoztatásról, a meztelenkedés mellett ugyanis rengeteg nagy csata volt a produkcióban. Most is kaptunk a rész végén egyet, némileg váratlanul. Épp amikor Yara Greyjoy közelebbi ismeretségbe került volna Oberyn Martell exével, rájuk tört Euron. Ez a csata a Martellek történetszálának a végét jelentheti, tekintve, hogy két Homokkígyó is meghalt. Igaz, hogy a tengeri ütközet annyira nem volt látványos, de a végkimenetel szempontjából biztos, hogy kulcsfontosságú lesz.

Az értékelést tekintve a 7×02 már eseménydúsabb volt, mint a premier, így 9/10-et kap, habár az állat leejtő történéseknek még híján vagyunk. Azt lehet sejteni, hogy ezekkel az alkotók már a nagy finálé miatt spórolnak. (Fotók: HBO)

hirdetés

Újabb műsorváltozás: Minden hétköznap visszatér A mi kis falunk az RTL-re

Júliusban megszűnhet az egyik magyar csatorna

Kiderült, hogy mikor érkezik a Sweet Tooth: Az agancsos fiú utolsó évada a Netflixre

Jövő héten 2 nagy műsor is véget ér a TV2-n

Golden Globe-díjas színész csatlakozott a Wednesday 2. évadához

A nyáron új székházba költözik az RTL egy része