December 20-án mutatkozott be a Netflix új, nagyszabású fantasy sorozata, a 8 részes The Witcher. A produkció a lengyel író, Andrzej Sapkowski műveinek adaptációja, melyre komoly hatással voltak a CD Projekt videojátékai is. A szériát a legtöbben azért várták, mert a készítők a Trónok harca utódjaként harangozták be, így hatalmasak voltak a The Witcher felé támasztott elvárások. Az első részben kapunk egy kis ízelítőt a Geralt-féle szörnyvadászatból, némi politikát és egy nagyon véres ostromot. De vajon a jó karakterek miatt érdemes belevágni ebbe a kalandba, még akkor is, ha lassan kezdett el csordogálni a történet? Kritikánkból kiderül.

A mutáns szörnyvadászt, Ríviai Geraltot alakító Henry Cavillről rögtön lerí, hogy ő tényleg nagyon szerette volna ezt a szerepet. A színész bevallottan nagy rajongója a The Witcher világának, nagy videojátékos és ez a teljesítményén is meglátszik. A főszereplőt már-már ugyanazzal a beszédtechnikával szólaltatja meg Cavill, mint amit a CD Projekt játékaiban megszokhattunk. Emellett a karakter járása és mozdulatai is kísértetiesen hasonlítanak a népszerű RPG-ben látottakra. Ahogy a játékokban nagyon hangsúlyos volt a harc, a kardozás, úgy itt is különösen nagy szerepet kapnak ezek a jelenetek, melyek rendkívül brutálisra és komolyan vehetőre sikeredtek. Érdekesség, hogy a harcjeleneteket a Trónok harcán is dolgozó koreográfusok tanították be a szereplőknek, köztük Vladimir Furdik, aki az Éjkirályt alakította az HBO szériájában és ott is voltak hasonló feladatai.

Rögtön a pilot epizódban egy érdekes kérdést vet fel a The Witcher, hiszen azzal foglalkozik, hogy nem biztos, hogy egy szörnyetegnek 8 lába és 2 feje van. Előfordul, hogy emberek között kell keresni a rémségeket, akiket a Vajáknak le kell vadásznia. Így botlik bele egy különösen dühös varázslóba és az általa üldözött Renfribe. Sajnos a történetszál kibontása nem sikerült a legjobban, a fizikai összecsapásokat leszámítva a rengeteg párbeszéd és az ezek között elhangzó monológok akár unalmasnak is mondhatóak. Ez az első rész egészére igaz, nem igazán sikerült a The Witcher világát úgy ábrázolnia Lauren S. Hissrichnek, hogy az rögtön berántson mindenkit. Nyilván a gémereket be fogja, a játékokból ismert jól ismert motívumok, zenék és harci jelenetek miatt, a többieknek viszont nehezebb dolguk lesz.

A készítők többször is elmondták, hogy szerintük ez a sorozat lehet a Trónok harca méltó szellemi örököse a tévés palettán. Egy rész alapján ez jelenti a The Witcher számára a legnagyobb feladatot, hogy magára találjon a produkció és a saját élvezhetősége miatt dicsérjük. Ne hasonlítsuk semmi máshoz és ne lássunk olyan sok, máshonnan másolt jelenetet, mint Cintra elfoglalásánál. Geralt mellett az első részben bemutatkozik Ciri (Freya Allan) is, aki az egyik északi királyság, Cintra hercegnője.

hirdetés

A város ostroma, a nilfgaardiak támadása azért súlytalan kissé, mert nem ismerjük még eléggé a karaktereket és a tragédiájukat, ami miatt sajnálni kéne őket. Ciri elsőre egy, Arya Starkhoz hasonló fiatal, de nagyon harcos leányzónak tűnik. Kettejük között a legnagyobb különbség azonban, hogy Cirinek jóval brutálisabb természetfeletti képességei vannak. Remélhetőleg ezt sikerül majd kihasználni a történetben.

A The Witcher fényképezése szép, a zenei betétei különösen jók és a színészek, Freya Allan és Henry Cavill alakításai is kiválóak, de nagyon kis szeletét kaptuk meg az első részben ennek a világnak, hogy már most ragaszkodjunk hozzá. Egy átlagnéző szemével vizsgálva a történetnek még össze kell állnia, ha egy regényről lenne szó, ez az epizód még csak a “Bevezetőnek” illene be. Később minden bizonnyal jobban beindulnak majd a szálak, megjelenik a harmadik főszereplő, Yennefer (Anya Chalotra) és izgalmasabbá válnak a Vaják kalandjai. Akkor lesz igazán izgalmas ez az adaptáció, ha Geraltnál nem felejtik el azt, amit a pilotban is elkezdtek, és megmutatják a mutáns szörnyvadászok magányosságát ebben a különös fantasy világban.

Mivel a szériát részben Magyarországon forgatták, ezért izgalmas lesz látni olyan helyszíneket a képernyőn, mint a Szelim-barlang és a budapesti Vajdahunyad vára. A videojátékok ismerőinek kötelezőnek lehet nevezni a Netflix sorozatát, de azoknak is javallott belenézniük, akik szimplán szeretik a fantasyket. Láttunk már gyengébb pilotot, ez is olyan volt, de a világban és főleg a karakterekben ott a potenciál. Henry Cavillt Geraltként pedig élmény látni. Értékelés: 6/10

hirdetés

Az HBO Maxnál drágább csomagokkal indul májusban a Max

Májusban új török sorozat indul a TV2 Csoport egyik csatornáján

Kiderült, hogy hány évados lesz a The Witcher

8 millió forintos bírságot kapott az RTL a Kanapéhuszárok és a Sztárbox kapcsán

Újabb műsorváltozás: Minden hétköznap visszatér A mi kis falunk az RTL-re

Júliusban megszűnhet az egyik magyar csatorna