Igazi sztárszereposztással érkezik a The Night Manager az AMC-re, hiszen a Bosszúállókból sokak által kedvelt Tom Hiddleston (Loki) és mindenki Doktor House-a, Hugh Laurie játsszák a főszerepeket ebben a kémdrámában. Egzotikus helyszíneken, Egyiptomban, egy politikai zavargás közepén veszi kezdetét John le Carré angol regényíró könyvének adaptációja, akinek a nevéhez olyan művek fűződnek, mint a Suszter, szabó, baka, kém alapjául szolgáló Árulás, vagy A panamai szabó. A The Night Manager első két részét az AMC jóvoltából láthattuk premier előtt, a klasszikus hangvétel ellenére azonban a kezdés nem lett olyan erős, mint amire előzetesen számítottunk.

A The Night Manager is – talán nem meglepő módon – regényadaptáció, az 1993-as Éjszakai portásé, melynek írója John le Carré az MI5 és az MI6, azaz a két legismertebb brit titkosszolgálat kötelékébe is tartozott. Az AMC új sorozatának főszereplője, akit Tom Hiddleston játszik egy visszavonult katona, aki egy Egyiptomban is működő fegyverkereskedő kapcsán kerül ismét a tűz közelébe. Az első epizód szinte csak róla szól, egy elég lassú, de alapos felvezetést kapunk, Jonathan Pine karakterével azonban nehéz azonosulni. Hiddlestonnak nagyszerűen ment a gonoszkodás Lokiként a Bosszúállókban, a jófiú szerepkörét viszont nem rá szabták. Az érte rajongó tinilányokra egyébként nem számíthat az AMC, mert a The Night Manager nagyon nem nekik szól.

Az első két rész között éles váltás van, szinte két különböző történetet mesélnek el, ugyanazzal a főhőssel, ám a keleti kavargások után a hegyek közé kalauzol a folytatás, ahova Hiddleston karaktere elmenekül, miután beüt a krach Egyiptomban. És ekkor érkezik meg a Hugh Laurie által alakított rosszfiú, akitől várhatnánk, hogy erősen belendíti a történéseket, ez viszont nem következik be. Ellenben újabb alapozást kapunk, az AMC újonca nem szívbajos, rögtön 2×45 perces felvezetéssel kezdi a történetet. Ez jó is, ám ritkán megengedett luxus, főleg egy 6 részes sorozat esetében. Inkább pszichológiai hadviselést láthatunk tehát, ahogy az éjjeli portásként dologozó Jonathan Pine próbál nem megrogyni a folyamatos fenyegetést jelentő rosszfiúk gyűrűjében.

hirdetés

Az AMC új sorozata akár olyan erős drámát is hozhatna, mint amire a Breaking Bad vagy a The Walking Dead képes hosszú évadokon keresztül, a The Night Manager felvezetése azonban sokkal laposabb a csatorna sikersorozatainál. Korai lenne kijelenteni, hogy ebből esélytelen, hogy az legyen, de már csak négy része van a produkciónak arra, hogy gatyába rázza saját magát. A klasszikusabb, lassabb történetvezetés az idősebb nézőket elképzelhető, hogy megfogja majd, illetve a kémdrámák rajongóit, meg azért a két főszereplő is elég ismert ahhoz, hogy már csak miattuk sokan esélyt adjanak a The Night Managernek. Ettől azonban az első két epizód sajnos középszerű marad.

A fényképezés egyébként vitathatatlanul gyönyörű, vizuálisan semmi probléma nincsen a szériával, viszont a karaktereket több élettel megtölthették volna, és a történetet is vághatták volna kicsit feszesebbre, még modernebbre. Ám az éjjeli portás életéhez minden bizonnyal ez az álmos hangvétel hozzátartozik, tekintve, hogy ők akkor dolgoznak, amikor a többség alszik.

Értékelés:
Az AMC az HBO-hoz hasonlóan vagy nagyon erős, vagy fájdalmasan középszerű sorozatokat tesz fel általában a tévés palettára, a The Night Manager pedig az első két rész alapján sajnos utóbbi tábort erősíti. Így a kezdés a látottak alapján 5/10-es értékelést kap, de persze nyitva az ajtó a széria előtt, láttunk már olyat sokszor, hogy gyengébb pilotot követően bontakoztak ki az események, és a végére kaptunk egy élvezhető produkciót. A The Night Managernek is csak hasonlót kívánhat az ember, hogy a maradék 4 részben igenis emeljék magasra a színvonalat, ahogy az az AMC-hez méltó.

(A The Night Manager évadpremierje a magyar AMC-n február 22-én, hétfőn 21:00-kor lesz, egy nappal a BBC-s világpremier után. Mivel a sorozat koprodukció, ezért Amerikában külön mutatja majd be az AMC, mégpedig április 19-én.)

hirdetés

Hétfőtől átalakulnak a TV2 hétköznap estéi

A Star Wars és a Westworld színésznője is csatlakozhatott a Wednesday 2. évadához

Megkapta első előzetesét a TV2-re érkező új drámasorozat, a S.E.R.E.G

Új előzetest kapott a SkyShowtime egyik, igaz események alapján készült minisorozata

4 TV2-s műsor folytatását jelentette be Fischer Gábor

Újabb streaming szolgáltató emelheti meg az előfizetés árát