A Trónok harca 2011 és 2019 között az HBO legsikeresebb sorozatává vált, a produkció olyan nézőket is leültetett a képernyők elé, akik korábban nem néztek fantasykat. Az ügyes történetvezetés, az áskálódó karakterek és később a hatalmas csaták a modern televíziózás egyik sokat hivatkozott darabjává tették a szériát. Fontos azonban megemlíteni, hogy a stáb időről-időre elkövetett olyan bakikat, amelyek a nézőket könnyen kizökkenthették az élményből. A 8. évadban különösen sok hibát vétettek a készítők, ezekből még botrányok is kialakultak. Cikkünkben most összeszedjük a Trónok harca történetének 10 legnagyobb bakiját, amelyek között vannak viccesek és dühítőek is, érdemes elolvasni!

1. Stannis Baratheon és az ottfelejtett laptop töltő
Az 5. szezon zárórészének egyik nagy fordulata volt, amikor az egyik trónkövetelő, Stannis Baratheon meghalt. A jelenet nem csak azért volt emlékezetes, mert Renly korábbi testőre, Brienne hajtotta végre az ítéletet, hanem mert egy könnyen észrevehető hiba is benne maradt a snittben. Stannis lába mellett ugyanis tisztán kivehetően látszik, hogy valaki ott felejtett egy laptop töltőt. Az internetes fórumokon ezt követően vicces kommentháború indult meg a rajongók között, akik azt találgatták, hogy az általában kevés érzelmet mutató karakter vajon robot volt-e.
2. Daenerys frizurája hirtelen megváltozik
A produkció utolsó évadnyitójának egyik legfontosabb pillanata, amikor Havas Jon és Daenerys megérkeznek Deresbe. Az emberek tátott szájjal nézik a sárkányokat, még Arya is elmosolyodik, amikor meglátja a tűzokádó bestiákat. A rajongók azonban már az epizód adásba kerülése után nem sokkal kiszúrtak egy komoly bakit, az egyik jeleneten belül a khaleesinek kétfajta frizurája is van. A hiba valószínűleg abból ered, hogy a forgatási szünetben Emilia Clarke levette a parókáját, és a kellékesek véletlen egy másikat adtak rá.
3. A híres kávéspohár esete
A Trónok harca utolsó évadának egyik legnagyobb bakija Daenerys karakteréhez kapcsolódik, ezt a média úgy felkapta, hogy még hónapokkal később is születtek a kávéspohár kapcsán cikkek. A széria 8. évadának 4. epizódjában a főszereplők önfeledten ünnepelték az Éjkirály és serege felett aratott győzelmet, egy műanyag pohár azonban elrontotta az összképet, amelyet valaki Dany előtt felejtett az asztalon. David Benioff és D. B. Weiss később viccesnek nevezte az esetet, amikor viszont óriási visszhangot kapott, az HBO rögtön korrigálta a jelenetet. Az eset kapcsán a Trónok harca színészei még 2019 novemberében is egymásnak üzengettek, Emilia Clarke szerint kollégája, Conleth Hill (Varys) egy zártkörű partin bevallotta, ő volt a bakiért a felelős. A színész később azonban cáfolta a hírt, így nem lehet tudni, hogy kinek a hibája volt a baki.
4. Melisandre a nyaklánca nélkül is gyönyörű maradt
A rajongók többsége nagyon megdöbbent, amikor kiderült, hogy a Vörös Papnő ha leveszi nyakláncát, elveszíti szépséges alakját és fiatalságát és rút boszorkánnyá változik. A produkció 4. évadában egy rendkívül emlékezetes, fürdőzős jelenet is látható volt, melyet a nézők nem csak a karaktert játszó Carice van Houten meztelenkedése miatt emlegettek sokáig. A Trónok harca alkotói itt is vétettek egy hatalmas bakit, Melisandre ugyanis a snittben nyakéke nélkül látható és mégsem öregszik meg. Mivel a történetben bővebb magyarázatot kaptunk a Vörös Papnő kiegészítőjének fontosságáról, valószínűleg itt is a kellékesek hibázhattak, akik elfelejtették a színésznő nyakába adni az ékszert.
5. Akkor most Jaime vagy Brienne a magasabb?
Ezzel a kérdéssel kapcsolatban láthatóan a Trónok harca készítői sem tudtak dűlőre jutni, a sorozat különböző epizódjaiban ugyanis egyforma magas volt a két karakter, máskor pedig Brienne jóval magasabb volt Jaime-nél. Apróság, de igazán odafigyelhetett volna erre a Benioff – Weiss páros, ha már annyit foglalkozott a történet a lovagnő és a Királyölő szerelmével. A rajongók számára ebből a szempontból is nagy szívfájdalmat okozhatott a 8. évad, hiszen Jaime visszatért Cersei-hez Királyvárba, és habár korábban lovaggá ütötte Brienne-t és le is feküdt a nővel, mégis csúnyán cserben hagyta.

6. Sansa igazából Targaryen?
Néha a bakik a legváratlanabb helyeken fordulnak elő, és ez alól az HBO sikersorozata sem volt kivétel. A Trónok harca főcíme rendkívül egyedire sikerült, még díjakat is bezsebelhettek érte a készítők. Ennek ellenére az 1. évadban becsúszott egy olyan hiba, amelyre a rajongók egy része felkapta a fejét, és minimum jót mosolyoghattak rajta. A szereplők nevének kiírásakor ugyanis apró címerállatok jelezték a képernyőn, hogy ki melyik házhoz tartozik. Ennek megfelelően Richard Madden (Robb Stark) és Maisie Williams (Arya Stark) esetében is farkas látható a nevük előtt, Sophie Turner mellett azonban egy sárkány logója bukkant fel. Nem lennénk meglepve, ha már annak idején születtek volna rajongói teóriák az eset kapcsán.
7. Egy műanyag vizespalack is látható volt az utolsó részben
A Trónok harca sorozatzáró része annyira sok sebből vérzett, hogy sokan már fel se kapták rá a fejüket, hogy a híres kávéspohár után egy műanyag vizespalack is benne maradt az egyik legfontosabb jelenetben. Bran Stark királlyá választása mellett szinte eltörpült az a baki, hogy először Samwell Tarly lába mellett, később pedig Davos mögött jelent meg egy flakon. Az esetet már kevésbé kapták fel, de azért jól mutatja, hogy a stáb a forgatásokon már nem volt a helyzet magaslatán. Nyilvánvalóan mindenkinek nehéz, amikor el kell engedni egy olyan meghatározó sorozatot, mint a Trónok harca, ráadásul a készítők és a szereplők éveken keresztül ebben éltek, de a ragaszkodás nem mehet a minőség rovására.

hirdetés

8 Havas Jon és a gumikard esete
A Trónok harca az első évadokban főleg a politikai machinációk és a karakterek közötti párbeszédek miatt vált ismertté. Később azonban már háborúk is láthatóak voltak az HBO sikerszériájában, ezek egyike a Fattyak csatája volt. A 6. évad 9. részében látható összecsapás olyan jól sikerült, hogy később még egy Netflixes film is egy az egyben lemásolta, azonban az alkotóknak itt is sikerült egy nagyot hibázniuk. Benne maradt ugyanis egy olyan jelenet, amelyben tisztán látható, hogy a lovával vágtató Jon egy gumiból készült kardot visel az oldalán, amely el is hajlik a levegőben. Mivel a Fattyak csatája rendkívül hektikus, véres és drámai volt, ezért valószínűleg ezt a bakit nagyon kevesen szúrták ki.
9. Királyvár körül kiapadt a tenger
Missandei halála nem csak azért volt jelentős fordulat, mert az újabb tanácsadója elvesztése nagyban hozzájárult Daenerys megőrüléséhez. Hanem mert egy olyan bakit is láthattunk, amely Királyvárat új helyre rakta a térképen. Korábban megszokhattuk, hogy a város bizonyos részei évadról-évadra változtak, azonban mivel a legtöbb jelenetet Dubrovnikban vették fel, ezért a rajongók hozzá voltak szokva, hogy Westeros fővárosát a legtöbb oldalról tenger veszi körül. Erről a készítők sikerrel elfeledkeztek, és a khaleesi és a Tyrion által vezetett tárgyalás már a Királyvár előtti sivatagban zajlott. Nem túl valószínű, hogy pár év alatt kiapadt volna egy akkora víztömeg a város körül, ez a hiba ismét sok nézőt kizökkenthetett.

10. Samwell Tarly és a teleportáló kard
Havas Jon sok időt töltött az Éjjeli Őrség kötelékében, ennek egyik fontos momentuma volt, amikor megismerte későbbi jó barátját, Samwellt. Az ügyetlen Tarly beavatása nem sikerült túl fényesen, ráadásul a készítők itt is benne hagytak a jelenetben egy könnyen észrevehető bakit. Miután Jon két társával is elbánik, jól látható, hogy Grenn kardja az egyik pillanatban még a férfi kezében van, aztán legalább két méterre, a földre teleportál. Ilyen gyorsan kizárt, hogy eldobta, inkább arról lehet szó, hogy Westerosban néha a kardok teleportálnak.

hirdetés
hirdetés

Nyáron, de nem a korábban kiszivárgott napon érkezik a legújabb Star Wars sorozat

Drága örökösök, Mellékhatás, Szujó Zoltán, VV vetítés - itt az RTL összes friss bejelentése

Gundel Takács Gábor lesz az idei Televíziós Újságírók Díjának műsorvezetője

Ezt tudni a Hazatalálsz ma induló 2. évadáról (x)

2024-ben visszatér a Kalandra Fal és az Álarcos énekes - évértékelő interjú Kolosi Péterrel

Vastag Csaba fontos szerepet kapott a Megasztárban