Az AMC nagyot tudott szakítani az elmúlt években a zombis sorozataival, a The Walking Dead kapcsán egy egész komoly világépítés vette kezdetét a csatornán. Emellett olyan minőségi drámákat kaptunk még, mint a Terror vagy az Into the Badlands. A magyar idő szerint június 2-án, hétfőn hajnalban érkező NOS4A2 (ejtsd: Nosferatu) is azon a misztikus vonalon halad, amely olyan jól megy az AMC-nek, csak ezúttal egy vámpír kavar jókora galibát. A magyar AMC-n június 3-án, hétfőn 22:45-kor debütál a horrorsorozat magyar szinkronnal, amelynek első részét a tévés világpremier előtt láttuk, a csatornának köszönhetően.

A NOS4A2 egy egészen érdekes produkció az első rész alapján, hiszen különös módon keveredik a kisvárosi dráma, a tini légkör és a kőkemény horror benne. A történet egyik fő mozgatórugója Charlie Manx, aki ősréig Rolls-Royce kocsijával kisgyerekeket rabol el, áldozatait pedig Karácsonyországba viszi el, ahol törvénybe ütközik a rosszkedv. A férfi azonban valójában kiszívja a kicsik lelkét útközben és mire odaérnek, már valami furcsa lény ül az autó hátsó ülésén. A NOS4A2 ezeknél a jeleneteknél emelkedik ki igazán, köszönhetően a dermesztő hangulatnak és Zachary Quinto kiváló játékának, aki mintha Sylar karakteréhez nyúlt volna vissza a Hősökből. A színész velejéig gonoszt játszik ebben a sorozatban is.

Az AMC újdonsága egy furcsa szerelemgyerek, hiszen a sztori másik szálán egy művészi hajlamokkal rendelkező tinilányt ismerünk meg. Vic McQueen (Ashleigh Cummings) problémás családból jön, amikor azonban kiderül, hogy egy misztikus hídon végighaladva akárhova el tud teleportálni a motorjával, egy új világ nyílik meg előtte. A produkció gyengébb perceit annak köszönhetjük, hogy a főszereplő tinédzserek kicsit túl sokat vannak képernyőn. Ha a NOS4A2 a tipikus CW sorozat lenne, akkor beleférne ez, de így zavaró tud lenni. Emellett felbukkan még egy fiatal boszorkány is, aki a kisvárosból eltűnt kisgyereket próbálja megtalálni. A későbbiekben szinte nyilvánvaló, hogy ő és Vic fog majd össze, hogy a vérszívót hidegre tegyék.

A színészi játékok tekintetében egyértelműen a Star Trek és a Hősök korábbi sztárja, Zachary Quinto emelkedik ki, akinek zsigerből megy a gonoszkodás. Sajnos az első részben kissé háttérbe szorul, néhány percet kap csak, de akkor könnyedén feledteti a tinidrámát és dominál a képernyőn. Ahogy a rész elején legújabb áldozatát elkapja és a karácsony meghitt szellemére alapozva elrabolja legfrissebb áldozatát, könnyen kirázza az embert a hideg. A True Blood után végre kaptunk megint egy olyan kábeles vámpíros sorozatot, amely mer kockáztatni. Persze ehhez kell a kiváló alapanyag is, Joe Hill 2013-as, azonos, NOS4A2 címmel kiadott könyve.

hirdetés

A sorozat fényképezése nagyon szép, kellően sötét, amikor kell és ez mindenképp hozzáad a fojtogató kisvárosi környezethez. A vizualitás szépen támogatná azt, hogy félelmetes is legyen a NOS4A2 a fel-felvillanó fényekkel, de ez valahogy kimarad a receptből. Olyanoknak is könnyű szívvel lehet ajánlani a produkciót, akik nem szeretik az ijesztgetést. Inkább a fojtogató légkör és a thrilleres hangulat jellemzi a NOS4A2-t. Igazán a folytatásból derül majd ki, hogy mennyire lesznek hajlandóak a készítők összeereszteni a gyerekeket terrorizáló rémséget és a különleges képességekkel rendelkező tinit. Ha jól felépítik azonban, egy egészen emlékezetes összecsapásra számíthatunk majd.

A horror rajongóknak érdekesség lehet, hogy Stephen King több művére is elrejtettek utalásokat a NOS4A2 készítői, így az Az Krajcárosa és A remény rabjai is megkapja a maga említését. Ez nem is meglepő, hiszen a regény szerzője King fia. Fontos azonban, hogy az AMC újdonsága önmagában is erős tud lenni, nem támaszkodik kétségbeesve más modern popkulturális műre vagy íróra. Remélhetőleg az évadban megmarad ez az egyedi hangulat és jól kifejtik a misztikus történetet. A pilot erős 7/10-es értékelést kap, meghagyva a lehetőséget annak, hogy a további epizódok az első részben látottakat is felülmúlják.

hirdetés

Újabb műsorváltozás: Minden hétköznap visszatér A mi kis falunk az RTL-re

Júliusban megszűnhet az egyik magyar csatorna

Kiderült, hogy mikor érkezik a Sweet Tooth: Az agancsos fiú utolsó évada a Netflixre

Jövő héten 2 nagy műsor is véget ér a TV2-n

Golden Globe-díjas színész csatlakozott a Wednesday 2. évadához

A nyáron új székházba költözik az RTL egy része