Hétfőn indul a VIASAT3 első magyar sorozata. A 200 első randi innentől kezdve minden hétköznap 21 órakor lesz látható 60 részen keresztül. A szériát a korábban Válótársakat is készítő Filmservice gyártja. A Sony Pictures Television Networks meghívására nemrég több órát tölthettünk a produkció forgatási helyszínén. Bejárhattuk és végigfotózhattuk a hatalmas díszletet, belenézhettünk néhány felvételbe és a sorozat kreatív producerével, valamint egyik rendezőjével is beszélgettünk.

Nem sokkal dél előtt érkeztünk meg a Budapest XV. kerületében, Újpalotán található stúdióépületbe, ahol régebben a Barátok közt díszletei is voltak. A valóban hatalmas stúdióban építette fel a stáb a 200 első randi helyszíneinek nagy részét, a lakásokat, szobákat, és a rádió nagy szerkesztőségét is az irodákkal, felvevő- és hangmérnöki stúdióval. Miután beléptünk a stúdiótérbe, szobáról szobára vezetett körbe minket a díszletegyüttesben Móré Annamária, a sorozat kreatív producere. A különböző helyiségek között olyan érzés volt sétálni, mintha egy labirintusban, vagy egy bútoráruház bemutatótermében járnánk. Az elsőre kusza, zegzugos járatokon azonban pár óra múlva már ki lehetett igazodni.

A 200 első randi, akárcsak az eddig készült magyar fikciós sorozatok nagy része, egy külföldi formátum adaptációja. A széria eredetije egy 2009-ben bemutatott argentin produkció, a Ciega A Citas, amit több országban is feldolgoztak már, többek között Spanyolországban is. A hazai verzió részben az eredetit, részben pedig a 2014-es spanyolt követi, ugyanis Móré Annamária elmondása szerint, ez az átdolgozás közelebb áll a magyar közönség ízlésvilágához.

hirdetés

A sorozat főszereplője a harmincéves, kissé szeleburdi Luca (Gáspár Kata). A szingli lányt villámcsapásként éri húga (Kovács Panka) eljegyzése, ennek tetejében pedig meghallja, hogy édesanyja (Pápai Erika) szerint várhatóan húga esküvőjére is slamposan és egyedül érkezik majd. Luca ekkor fogadást köt az anyjával, hogy ez nem így fog történni és 275 nap alatt meg fogja találni az igaz szerelmét, miközben változtat az életén és a munkahelyén megjelenő kihívásoknak is igyekszik megfelelni.

“A spanyolok csináltak egy nagyon jó, európai feldolgozást ebből a latin-amerikai történetből. Nekünk már nem kellett mélyen belenyúlni a sztoriba, nem is lett volna időnk ekkora változtatásokra. Arra viszont figyeltünk, hogy a karakterek, a megszólalásaik teljesen magyarok legyenek, a mai beszélt nyelvet, szlenget használják. A szereplőket is úgy válogattuk, hogy a magyar habitust hozzák, nem az eredeti figurákat akartuk lemásolni. Emiatt nagyon sokáig is tartott a casting..” – meséli a kreatív producer.

Szerednyey Béla és Trokán Péter kivételével a sorozatban szinte csak olyan színészeket láthatunk majd, akiket ez idáig magyar szériában egyáltalán nem, vagy csak kis szerepben tűntek fel. „Egy napi sorozatnál nehéz sok, igazán jó színésszel forgatni, mivel ők színházban is dolgoznak, és egyeztetni a kettőt horrorisztikus, pláne most, hogy elindult a színházi évad. De számunkra fontos volt, hogy a párbeszédeket, a helyzeteket, amiket elképzeltünk, a lehető legjobban adják vissza. Szerintem sikerült, csodálatos figuráink vannak.” – zárta a gondolatot Móré Annamária.

Ilyen tágas terű díszletet, mint ami a 200 első randihoz épült, más napi magyar sorozatnál nem láttunk még korábban. Annak okairól is kérdeztük Móré Annamáriát, miért volt szükség egy ennyire hatalmas méretű stúdióra: „Szerettük volna, hogy mind a színészek, mind a stáb könnyen tudjon mozogni benne, és ebben a stúdióban volt lehetőségünk, helyünk ezt felépíteni. A 200 első randi tele van sokszereplős jelenetekkel, főleg ha a rádió szerkesztőségéről beszélünk, és ezt nem lehetett volna kis helyen jól megoldani.”

Ez a tágasság legjobban a díszlet egyik különleges helyszínén, Luca munkahelyén, a rádióstúdión látszik. A legnagyobb alapterületű helyiségben található a nagy szerkesztőségi tér, több íróasztallal, ezek egyikénél dolgozik Luca is. Emellett felépítettek és teljesen felszereltek egy rádióstúdiót több mikrofonállvánnyal, és egy hozzá tartozó hangmérnöki szobával, keverőpultokkal, számítógépekkel. A nagy, közösségi munkatér másik oldalán, a stúdiószobákkal szemben található a főszerkesztő irodája, melyben egy saját tárgyalórész is helyet kapott, mellette pedig az egyik műsorvezető saját irodáját rendezték be. A rádió irodájában emellett található egy konyha, valamint egy biliárdasztal is.

A nagyobb térben könnyebb a stáb dolga, jobban lehet mozgatni a színészeket, az operatőröket és a kamerákat. A megépítésénél nem csak a külalak és a dizájn volt a fontos, hanem a praktikum is, a technikai részletekbe már a sorozat egyik rendezője, Koblicska P. Örs avatott be minket: „Ez a díszlet nagyon különleges, szerintem Magyarországon kevés, hasonlóan nagy terű épült. Fontos szempont volt, hogy könnyen tudjunk benne dolgozni, ezért egy eredeti térhez képest itt minden két-háromszor nagyobbra épült. Nemcsak szép lett, hanem jól be is lehet világítani, elég egyedi körülmények között dolgozhatunk.”

Az épített díszletben valóban kényelmesebb, egyszerűbb és gyorsabb a munka, mint egy eredeti helyszínen. Az egyik legnagyobb előnye a stúdiónak, hogy kizárhatnak minden külső, a munkát befolyásoló körülményt. Ilyen lehet a zajongó szomszéd, a mentők szirénája, vagy éppen a napsütés és az időjárás. Ha egy jelenetet hosszú időn keresztül rögzítenek, akkor a valós helyszínen folyamatosan alkalmazkodni kell a változó fényviszonyokhoz, hogy a végeredmény egységes legyen. A stúdióban képesek megteremteni az állandóságot, bármilyen hosszú időn át.

A rendező elmondta, hogy alapvetően az eredeti helyszínek a jobbak, mivel a díszletablakon kinézve nem lehet ugyanazt a mélységet visszaadni egy festett háttérrel, mint a valóságban. Ám egy eredeti helyszínen szinte sosem lehet olyan tiszta, homogén megvilágítást létrehozni, mint a stúdióban, ahol így garantálni tudják hosszú időn át az állandó fényviszonyokat. Koblicska P. Örs még hozzátette, hogy bár sokat forgatnak bent, a jelenetek 40%-át külsőben veszik fel. Rengeteget forgatnak utcán, ettől lesz igazán pesti hangulata a sorozatnak.

A sorozaton összesen négy rendező dolgozik. Koblicska P. Örs mellett Lóth Balázs és Ipacs Gergely irányítja a jeleneteket, míg főrendezőként Fazakas Péter felel a produkcióért. A kezdeti időszakban ahol lehetett, két stábbal forgattak, ezt már Móré Annamária meséli. Ennek köszönhetően az eredetileg 150 naposra tervezett munkát körülbelül 100 nap alatt fejezik be.

A díszlet másik érdekes helyszíne a főszereplő, Luca lakása volt. A tényleg csajos, fiatalos és pesti hangulatú helyszínt sikerült úgy felépíteni, hogy mikor az ember belép, nem is stúdióban érzi magát. A legkülönfélébb színes tárgyakkal feldíszített lakásban találhatunk falra erősített kerékpárt, filmposztereket, több helyről beszerzett, régi és új bútorokat, és szekrény híján a ruhák szabadon, sztenderen állnak a hálószobában. A berendezés azonban bármennyire is tűnik szedett-vedettnek, van mögötte koncepció, és a polcra helyezett családi fotók sem újságkivágások, hanem elkészítették a sorozat szereplőiről a családi képeket. Részletekig menően kidolgozták a belső tereket, ami tényleg nem feltétlenül szokványos egy épített díszlet esetében, de kétségtelenül hozzájárul ahhoz, hogy a szokottnál is valóságosabb tereket lássanak a nézők. Luca lakásának egyik jellegzetes „eleme” a kanapé előtt, a padlóra rajzolt bűnügyi jelzés, amivel utalnak arra, hogy a lány rajong a krimisorozatokért, és mint Móré Annamáriától megtudtuk, Luca a Sony egyik saját gyártású szériáját, az Ultravioletet nézi a tévében.

Az elmúlt években megsokszorozódott a hazai tévésorozatok száma és a nyáron több széria forgatása is párhuzamosan zajlott. Egyre nagyobb a verseny, és egyre nehezebb kitűnni, hiszen ma már nem elég csak az a nézőknek, hogy valami magyar. Megkérdeztük a rendezőt és a kreatív producert, szerintük mi a sorozat erőssége, és mitől lehet sikeres: „Ez egy olyan történet, amiben mindenki talál kapcsolódási pontot. Örök érvényű dolgokról mesél, anya-lánya vagy éppen a pasi-nő viszonyokról. Ami nekem különösen tetszik benne, az az üzenete, amit Lucán keresztül közvetít. Nem kell gyökeresen megváltoztatnia az embernek az életét ahhoz, hogy sikeres legyen a munkájában, magánéletében. Nem kell plasztikáztatnia, egyszerűen elég, ha változtat a gondolkodásmódján, és megtalálja, hogyan hozhatja ki magából a legtöbbet, a legjobbat, és jönni fognak a pozitív visszajelzések” – meséli Móré Annamária.

Koblicska P. Örs szerint is Luca, és a lányt alakító színésznő a sorozat legnagyobb erőssége: „Gáspár Kata viszi magával a nézőt, nem lehet nem menni vele. Az apró gesztusai, az emberi vonásai miatt nem is érzed, hogy egy filmet nézel, hanem egy hétköznapi, hús-vér lányt látsz, akiben felismered magad. Ugyanolyan esetlen, megbotlik a küszöbben, morzsás lesz a pólója evés után, elbambul az utcán egy kirakat előtt. Emberi az egész figura. A karakterekből fakadóan az egész sorozatnak nagyon jó humora is van, színes, könnyed a történet, miközben megvannak a mélységei is.”

Ottlétünkkor a forgatáson többek között egy reggeliző jelenetet rögzített a stáb. Kipróbáltak több megoldást, és több szögből is felvették ugyanazokat a mozdulatokat. A jelenetben szereplő színészek, Pápai Erika, Gáspár Kata és Trokán Péter pedig nem csak imitálták az evést, hanem tényleg falatoztak is, a legtöbbet a Lucát alakító fiatal színésznőnek kellett fogyasztania, aki az egyik pillanatban viccesen meg is jegyezte, hogy úgy látszik, ő ma egész nap, minden jelenetében csak enni fog.

Nagyjából 4 órát voltunk a helyszínen. Nagyon érdekes volt látni a legújabb magyar sorozat hatalmas és tágas díszleteit és izgalmas volt betekintést nyerni a kulisszák mögé. Móré Annamária próbált mindent megmutatni és minden kérdésünkre választ adni, amit külön köszönünk! A napi sorozatok díszletei közül ez nézett ki a legjobban. A 200 első randi premierje hétfőn lesz a VIASAT3-on, onnantól kezdve pedig minden hétköznap 21:00-kor jelentkezik majd új részekkel. (Fotók: SorozatWiki)




























hirdetés

Újabb műsorváltozás: Minden hétköznap visszatér A mi kis falunk az RTL-re

Júliusban megszűnhet az egyik magyar csatorna

Kiderült, hogy mikor érkezik a Sweet Tooth: Az agancsos fiú utolsó évada a Netflixre

Jövő héten 2 nagy műsor is véget ér a TV2-n

Golden Globe-díjas színész csatlakozott a Wednesday 2. évadához

A nyáron új székházba költözik az RTL egy része