Míg Sophie Turner számára a Trónok harca hozta el az első áttörést, ahogy nemrég megjelent cikkünkben megírtuk, addig Peter Dinklage már az HBO sorozata előtt sok évvel elkezdett a színészkedéssel foglalkozni. A színész 1995-ben kapta meg első szerepét, a Csapnivaló című vígjátékban poénkodott Steve Buscemi mellett. Az áttörésre egészen 2003-ig kellett várnia Dinklage-nek, mostanra pedig minőségi drámákban is rendre felbukkan. Cikkünkben bemutatjuk, milyen állomásai voltak a Trónok harca sztár karrierjében eddig!

A 2003-as Az állomásfőnök című filmben Dinklage egy olyan férfit alakít, akit nagyon kínoz az, hogy alacsony termete miatt mindenki megnézi. Mikor elveszíti egyetlen barátját, remete életmódot választ és kiköltözik egy elhagyatott vasútállomásra, ahol nem várt társaságot kap maga mellé. Egy bolondos festőnő és egy hot-dog árus lép be Finbar McBridge életébe, akik fel is forgatják eddigi, borús gondolkozásmódját. Az állomásfőnök forgatókönyve 2004-ben BAFTA-díjat kapott, Dinklage számára pedig fontos mérföldkövet jelenetett.

hirdetés


Dinklage számára a következő lépés a Mi a manó volt, ebben Will Ferrell játszotta a főszerepet, a történet pedig a Mikulás egyik olyan manójáról szólt, akit túl magas termete miatt közösítettek ki. Amikor a Mikulástól megtudja az igazságot, Buddy elindul megkeresni apját, útja során pedig olyan figurákkal találkozik, mint Miles Finch (Peter Dinklage), a befutott gyerekkönyv-szerző. Dinklage karrierjében a 2000-es évek eleje a vígjátékok jegyében zajlott, a színész felbukkant többek között az Ultrakopóban is. Itt egy szuperhős kutyáról volt szó, akit a Dinklage-féle gonosz doki próbált bekasztlizni.


Nem a Trónok harca az első fantasy feldolgozás Peter Dinklage számára, hiszen 2008-ban felbukkant a Narnia Krónikái – Caspian herceg című filmben is. A klasszikus irodalmi feldolgozásban a színész egy hosszú szakállú törpe szerepében volt látható, valószínűleg nagy hatással lehetett ez a lehetőség Dinklage-re, amikor elhatározta sok évvel később, hogy a Trónok harca castingján is próbát tesz. A Narnia krónikái filmek végül nem lettek olyan kritikailag elismertek, mint A Gyűrűk Ura és Harry Potter feldolgozások, de a maguk idejében formabontónak bizonyultak.


2014-ben aztán Peter Dinklage visszatért a szuperhősös műfajhoz, azonban egy kicsivel komolyabb filmben, hiszen a mutánsos X-Men – Az eljövendő múlt napjaiban szerepelt. Úgy tűnik, hogy a Trónok harca szereplőket nagyon szereti a Marvel, hiszen a FOX-szal közös feldolgozásaikban Sophie Turner és Maisie Williams is fontos karaktereket alakíthatnak. Dinklage csupán egy kis szerepben tűnt fel, a rajongók számára azonban ez is elég volt, vélhetően jó sokan mentek el a moziba amiatt, hogy lássák a Trónok harca nagyszájú törpéjét is a vásznakon.


Peter Dinklage mostanában egyre komolyabb szerepeket kap, így a kritikailag nagyon elismert Három óriásplakát Ebbing határában is nagy lépés volt a színész számára. A film egy, a lányát elveszített anyukáról szólt, aki kibérelt három óriásplakátot, hogy a teszetosza rendőrségnek üzenjen ezzel. 2018-ban a Marvel okosan becastingolta Dinklage-et az év egyik legjobb filmjébe mindezek után, a Bosszúállók: Végtelen háború premierje előtt nem árulták el pontosan a készítők, hogy kit fog alakítani a Trónok harca sztárja, ezzel felcsigázva a sorozat rajongóit. A fórumok izzottak a premier után, sokan voltak kíváncsiak Peter Dinklage rejtélyes karakterére.


A Trónok harcának sokat köszönhet Peter Dinklage, 2011 és 2018 között ugyanis komolyan lekötötte a sorozat a színészt, emellett azonban láthatóan értelmes és jól kiválasztott szerepeket is eljátszott a híresség. Dinklage egyik legjobban várt filmje a közeljövőben az I Think We”re Alone Now, mely szeptember végén mutatkozik be a mozivásznakon és online is. Ebben egy olyan férfit játszik a Trónok harca színésze, aki a világégés után egyedül marad, szabadidejét pedig azzal tölti, hogy a meghalt emberek holttestét ássa el. Egy napon azonban felbukkan egy szőke lány a semmiből, akit Elle Fanning alakít, így felbolygatva a túlélő hétköznapjait. Furcsa párosnak ígérkeznek ők ketten, mindenképp érdemes lesz esélyt adni a filmnek.


Peter Dinklage karrierjében akadtak még olyan mellényúlások, mint a Pixels című film, amelyekről inkább jobb nem is beszélni. A színész számára a Trónok harca után is minden bizonnyal lesz élet, hiszen jóval a sorozat előtt is foglalkoztatott és elismertnek számító sztár volt. A kérdés már csak az, hogy pontosan merre visz majd a híresség útja, de nem lőhetünk nagyon mellé, ha arra tippelünk, megmarad a filmek világánál a művész.

A Trónok harca színészek izgalmas életúttal rendelkeznek általában, legutóbbi cikkünkben éppen Sophie Turnerrel foglalkoztunk, aki a sorozatban Sansa Starkot alakítja. Érdemes elolvasni!

hirdetés

14 év után a TV2-n tér vissza a Győzike show

Az X-Faktor egyik korábbi győztese lesz az idei évad negyedik mentora

Számos technikai újítással készült a VIASAT3 és a WMN ma induló közös műsora

Felkerült az egyik nagy streaming szolgáltatóra a Doktor Murphy

Ők lesznek az Adom a napom 3. évadának második hetének vendégei

Az HBO Maxnál drágább csomagokkal indul májusban a Max