Az amerikai HBO legmeghatározóbb sorozata nagyon sokáig a Maffiózók volt. Utána hosszú ideig egyetlen egy széria sem tudta átvenni a helyét. 2011-ben indult a Trónok harca, mely hatalmas kampányt kapott. Ennek ellenére az első részt csak 2,2 millióan látták és úgy nézett ki, hogy lehet, hogy nem váltja be a csatorna reményeit. A sorozat az első évad alatt azonban egyre érdekesebb lett, majd Ned Stark lefejezése a 9. részben elképesztő hisztériát hozott. Pár nap alatt tiltakozó levelek ezrei érkeztek be az HBO-hoz, melyben a nézők követelték hogy írják vissza az északi család fejét, ez pedig elképesztő méretű ingyen reklámot hozott a produkciónak. A balhénak meg is lett az eredménye, az évadzárót már több mint 3 millióan figyelték, mely közel másfélszerese volt a két hónappal korábbi nyitánynak.

Ezután 10 hónapnyi szünet következett, de annak ellenére hogy egy percet sem volt képernyőn a Trónok harca, nemhogy lemorzsolódtak volna a nézők, hanem a 2. évad rögtön rekorddal, 3,9 milliós nézettségi eredménnyel nyitott. A sorozat terjedésébe hatalmas szerepet játszottak a torrent oldalak is. Bármennyire meglepő, de mai minden eszközzel ez ellen küzdő HBO a kezdetekben még örült annak, hogy a különböző letöltőoldalak segítségével még népszerűbb lesz a méregdrága produkciója.

A nézettségnövekedés pedig megállíthatatlanná vált, a második szezonzárót már 4,2 millióan, a harmadikat 5,4 millióan a negyediket 7 millióan, az ötödiket 8,1 millióan, a hatodikat 8,9 millióan, míg tavaly nyáron a hetedik évad utolsó epizódját már 12,1 millióan figyelték. Ezek pedig csak az amerikai HBO nézettségi adatai, ehhez még hozzájön az HBO GO, a különböző egyéb illegális platformok és a világszerte szintén rekordokat döntő nemzetközi számok. A Trónok harca pár éve beérte a Maffiózókat, sőt az elmúlt években már egyértelműen ezt tartják az HBO minden idők legsikeresebb sorozatának.

hirdetés

A Trónok harca sorozat azonban 2019-ben véget ér, mindösszesen már csak hat rész van vissza a szériából. A most futó produkciót az HBO legnagyobb bánatára biztosan nem lehet folytatni. A sokáig könyveken alapuló sztori végkép kifut, a készítők kiszállnak és valószínűleg maga George R. R. Martin sem menne bele egy könyveken túlnyúló 9. évadba. Az HBO sokáig ezt nem nagyon akarta elfogadni és a nyilatkozatok alapján nem gondolkozott testvérsorozat készítésében, de nyilván be kellett lássák, hogy tényleg csak 8. etapból áll majd a mostani sorozat. A Trónok harca világát viszont nem engedhetik el, mert ugyan vannak más nagyon sikeres szériái is – úgy mint a Westworld vagy a Szilícium-völgy -, de ezek messze nem hozzák a Westeros világát bemutató sorozat eredményeit.

2017 óta tudjuk, hogy az HBO nem is engedi el a Trónok harcát és 5 spinoffon is dolgozik. Ezekből elsőre egyet fog berendelni, de később akár több előzmény vagy testvérsorozat is érkezhet. Azt tudjuk, hogy a Trónok harca befejező évada valamikor a 2019-es év első felében érkezhet, de mi lesz utána? Az HBO semmilyen információt nem hajlandó elárulni a jövővel kapcsolatban, így találgatás van csak. Van, aki szerint a csatorna hamarosan elkezdhet dolgozni az első testvérprodukción és 2020 elején képernyőre kerülhet. Egyesek szerint csak 2020 második felében érkezhet meg, de olyan nyilatkozatok is voltak, hogy az HBO semmit nem fog elsietni, bőven ad időt az új produkciónak, ebből pedig többen 2021 vagy 2022-es folytatást jósolnak. De mi lehet a realitás?

Az egészen egyértelmű, hogy az HBO-nak szüksége van a Trónok harcára és nem akar nagy kihagyást a két sorozat között. Az is biztos, hogy emiatt viszont nem fognak kapkodni és olyan gyors tempóra kényszeríteni a jövőbeni készítőket, hogy az a minőség rovására menjen. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy az HBO is egy üzleti vállalkozás és abból él, hogy minél több előfizetője van a csatornáinak, illetve az HBO GO netes videótárának. Ilyen szempontból pedig a legerősebb vonzerő egyértelműen a Trónok harca. Így szinte biztos hogy annak ellenére hogy időt fognak hagyni a minőségi munkára, nem fogják engedi, hogy az új széria készítői éveket üljenek a produkción. Az HBO-nak már az se ideális, hogy most másfél éves szünet van a két évad között és 2018-ban nem kerülnek képernyőre új részek Westeros világából. Így a mostani Trónok harca sorozat 2019 tavaszi befejezésével számolva, legkorábban 2020 közepén, legkésőbb viszont 2021 év elején megérkezhet az első testvérsorozat. (Fotók: HBO)

hirdetés

Három díjat kapott a Mellékhatás, újrázott a Séfek séfe, Kiss Ramóna és Tilla a Televíziós Újságírók Díján

Kovács Kokó István életét bemutató sorozatot készít az RTL

Magyarországon még nem vetített NCIS sorozat érkezik a TV2 Csoport egyik csatornájára

Az RTL hamarosan főműsoridőben megismétli Az Árulókat

Ez a 16 vadonatúj produkció kerül be a Disney+ kínálatába áprilisban

Friss hír érkezett az Ázsia Expressz vadonatúj évadával kapcsolatban