Magyar idő szerint április 15-én, hajnalban mutatkozott be a Trónok harca 8. évada. Az HBO néhány napja tájékoztatta a sajtót arról, hogy a produkció a külföldi rekordnézettsége mellett a hazai nézők körében is mekkora sikereket ért el.

Áprilisban és májusban a magyar HBO GO felhasználóinak 80 százaléka a Westerosban játszódó szériát nézték. Hétfőnként és keddenként az emberek szinte csak a Trónok harca új részeit kísérték figyelemmel, ebben a hat hétben nyolcszor erősebb volt az HBO GO használat, mint a Westworld második etapja alatt. Szerdától is az HBO GO előfizetők 60 százaléka a Trónok harcát indította el, így páratlanul nagy volt az érdeklődés a sikersorozat iránt.

A Trónok harca miatt Magyarországon több tízezer új előfizető regisztrált az HBO GO-ra, a felületet kétszer annyian használták áprilisban, mint amikor az Aranyélet befejező évada debütált 2018 őszén. A 8. évad fináléját a magyarok közül sokan hétfőn hajnalban vagy kora reggel indították el az HBO GO-n, ami meglepő mert ez munkaidő a legtöbbeknek. A befejező etappal kapcsolatban fontos érdekesség, hogy a 3. résznél, azaz Deres ostrománál nőtt meg a Trónok harca nézők aránya a hazai HBO GO-n, tehát ezt az epizódot várták a legtöbben. Az online videotáron a legnézettebb rész pedig a sorozatzáró volt.

A magyar HBO GO előfizetők azon 80 százalékából, akik Trónok harcát néztek áprilisban és májusban, 59 százalék az új évadot nézte, míg 41 százalékuk egy korábbi etapot kezdett el. Azok közül, akik az HBO GO-n elkezdték a sorozatot, a 70 százalékuk végig is nézte, ez kimagasló eredmény, mindössze a rajongók 10 százaléka hagyta abba az 1. epizód után.

A Trónok harca utolsó évada alatt minden hétfőn rengeteg új előfizető csatlakozott a kábelcsatorna online videotárához, ők a szezon első részeit valószínűleg még illegálisan nézték, később azonban inkább az HBO GO-t választották. A legtöbb magyar néző egyébként nem tudta kivárni, hogy bemutassák az összes új részt a fantasyből, a rajongók mindössze 2 százaléka darálta le egyszerre az etapot az HBO közlése alapján. Fontos megemlíteni, hogy a Trónok harca befejezése után májusban rekord számban mondták le az emberek az HBO GO előfizetésüket. A közép-kelet európai régióban Magyarországon volt azonban a legkevesebb lemondó arányosan.

hirdetés

Az új előfizetők közül csak a nézők 6 százaléka volt az, aki a Trónok harcán kívül egyáltalán nem nézett mást. A Westerosban játszódó produkció rajongói közül a legtöbben a Csernobilra kattantak még rá az HBO GO-n. A Trónok harca: Az utolsó őrség lett a legsikeresebb dokumentumfilm májusban, mely új előfizetőket is hozott az online szolgáltatásnak. A Trónok harca nézők 60 százaléka az HBO GO-n a Csernobilt is elkezdte, az atomkatasztrófát feldolgozó minisorozat jobban teljesített, mint David Benioff és D. B. Weiss adaptációjának első pár 8. évados része. A Csernobilt a Trónok harcához hasonlóan az emberek nem szinkronnal követték, inkább a magyar feliratos verzióra szavaztak a gyorsaság miatt. A történelmi szériát aki elkezdte az HBO GO-n, a 80 százalékuk eljutott a 4. részig. A felmérés akkor készült, amikor a Csernobil sorozatzáró epizódja nem került még adásba.(Fotók: HBO)

hirdetés

Májusban új török sorozat indul a TV2 Csoport egyik csatornáján

Kiderült, hogy hány évados lesz a The Witcher

8 millió forintos bírságot kapott az RTL a Kanapéhuszárok és a Sztárbox kapcsán

Újabb műsorváltozás: Minden hétköznap visszatér A mi kis falunk az RTL-re

Júliusban megszűnhet az egyik magyar csatorna

Kiderült, hogy mikor érkezik a Sweet Tooth: Az agancsos fiú utolsó évada a Netflixre