Az elmúlt évek hagyományai szerint, most is néhány nap különbséggel a két legnagyobb tévétársaság programigazgatójával értékeltük a tavalyi évet. Elsőként Kolosi Péterrel, aki egyben az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese is. Egyenként végigvettük 2020 nagyobb tévés műsorait és megnéztük, melyek voltak sikeresek és melyek nem. Elmondta, milyen nehézségeket okozott a koronavírus kitörése, milyen terveiken kellett változtatni és hogyan tudták újraindítani a forgatásokat. Kifejtette, hogy mi a véleménye a ValóVilág körüli balhékról és a műsor eredményeiről. Elárulta, hogy a jövőben lesz-e még Álarcos énekes, hogy 2021-ben érkezik-e új Konyhafőnök és mikorra várható a Mellékhatás 2. évada. Bejelentette, hogy megrendelték a Keresztanyu 2. évadát, mikorra várható és hogy pontosan mikor jön az Apatigris 2. évada.

Az évet két napi sorozattal kezdtétek. A Drága örökösök 3. évada remekül ment és szinte mindig legyőzte az Exatlont, a Bátrak földje viszont csak közepes számokat hozott és majdnem mindig kikapott az említett sportrealitytől. Hogyan értékeled az eredményeiket?
Amikor elkezdtük a Bátrak földjét, még fogalmunk sem volt arról, hogy ez az év teljesen más lesz, mint az eddigiek és ahogy mi terveztük. Persze januárban már lehetett hallani a járványról, de még nem lehetett tudni, hogy Magyarországot hogyan fogja érinteni. Valóban ezzel a két sorozattal kezdtük az évet. A Drága örökösöknek nem ez volt az első évada, és mivel az előző kettő nagy siker volt, így nem volt számunkra kérdés, hogy remekül fog működni. A Bátrak földje viszont egy kísérlet volt, ahogy ezt előtte el is mondtuk. Kíváncsiak voltunk, hogy egy magyar kosztümös sorozat érdekli-e a nézőket. Egyetértek a kérdésben megfogalmazott állítással, közepes nézettséggel fejeztük be a produkciót. Azt viszont kevésbé tartom lényegesnek, hogy az Exatlonhoz képest milyen volt a nézettsége. Mindig nehéz összehasonlítani a nézettséget, amikor egy rendkívül hosszú műsor megy, mint az Exatlon, amit nagyjából ugyanannyian néznek az elején és a végén. Ezzel szemben ment egy nézettebb és egy kevésbé nézett produkció. A Drága örökösök és a Bátrak földje teljesen más közönségnek szólt.

Nagyon örülök, hogy elkészítettük a Bátrak földjét, mint kísérletet, és büszkék is lehetünk arra, ami lett belőle. Viszont kiderült, hogy egy hagyományosabb telenovellának, ami ráadásul kosztümös, kisebb a lehetséges közönsége, mint egy Drága örökösöknek, ami ma játszódik és a humor az egyik legfontosabb eleme. Tehát a Bátrak földje eredményeivel elégedettek voltunk, de egyértelműen kiderült, hogy nincs rá akkora igény, hogy minden évben készítsünk egy ilyen jellegű produkciót.

Az elmúlt években A mi kis falunk folytatása tavasszal érkezett. Mi volt az oka, hogy tavaly már januárban visszatért a 4. évada? Mit gondolsz a nézettségéről, mely az elején saját magához képest alacsonyabb volt, a végén pedig elképesztő számokat hozott?
Valóban hullámzó volt a teljesítménye, de a hullámok mélypontjai is a magyar televíziózás legnézettebb sávjait hozták. Pont ezért nem is nagyon kutattuk ezt. A SorozatWiki heti elemzéseiből is látszik, hogy 4-5 százalékpontos ingadozás még egy napi sorozat esetén is előfordul, így teljesen természetes egy heti produkciónál is. Ha pedig a 4. évad egészét nézzük, akkor A mi kis falunk továbbra is az egyik legsikeresebb hazai saját gyártású műsor. Az mindig változik, hogy melyik sorozattal kezdünk. 2019-ben és 2021-ben is A Tanár évadai láthatók ebben az időszakban és olyan is van, hogy A mi kis falunké. Rengeteg egyéb szempont alapján döntjük el, hogy melyik évben, mi legyen a sorrend. Utólag külön szerencsének érzem, hogy tavaly így döntöttünk, ugyanis ennek köszönhetően tehettük meg, hogy a válság kirobbanása után A Tanár 3 csak digitálisan kerüljön képernyőre.

hirdetés

Februárban debütált az Álarcos énekes, melynek kezdési időpontját csak napokkal az indulása előtt jelentettétek be. Ezzel végül megelőztétek a konkurens maszkos műsorát és a produkció első évada egész 2020 legnézettebb műsora lett.
Az Álarcos énekes nemzetközi megjelenése után nem volt kérdés, hogy ezt el szeretnénk hozni Magyarországra is, mert annyira jó formátumnak tartottuk.

Amikor mi behozunk egy nagy újdonságot, akkor általában az szokott történni, hogy a konkurensünk fantáziája addig terjed, hogy egy ugyanolyat csináljon, mint amit mi megvettünk.

Tudom, hogy több helyen elmondták, hogy az övék (a Nicsak, ki vagyok? – szerk.) egy másik külföldi formátumra épült, de magától a formátumtulajdonostól tudom, hogy ez nem az a műsor, amit ők megvettek. Ők egyszerűen az Álarcos énekest akarták lemásolni, bárhogy is sikerült… A múltból az volt a tapasztalatunk, hogy ilyenkor nagyon sokat számít, hogy két hasonló produkció közül melyik kezd előbb. Azt gondoltuk, hogyha nálunk van az eredeti, nemzetközileg sikeres formátum, akkor úgy kell elindítsuk, hogy ehhez méltó sikereket tudjon elérni. Ez pedig sikerült is, említetted, hogy milyen magas nézettségeket tudott elérni. Annak pedig külön örültem, hogy egy teljesen új megközelítésű hétvégi showműsort tudtunk adni a nézőknek. Ezeket látva az év egyik legkellemesebb emléke marad az Álarcos énekes és annak az első évada.

A tavasz első premierje a Mellékhatás volt. Jól indult, az első adások 21, 15, 16 százalékot hoztak, majd több változás is volt az előtte lévő sávban és az évad végére már csak 10 százalék körül ment. Hogyan látod az eredményeket és miért döntöttetek a folytatás mellett?
Mire a Mellékhatást bemutattuk, már mindenki tudta, hogy mi történik éppen a világban és Magyarországon is. Pont ezért számos helyen változtatni kellett az eredeti terveinken. Végül nem azt a műsort adtuk a Mellékhatás előtt, amit eredetileg szerettünk volna (A Tanár 3 – szerk.), ennek volt a következménye, hogy sokszor mást tűztünk képernyőre szombatonként 8 órakor. Azt szoktam mondani, hogy

egy műsor esetében bármit is mond egy televíziós vezető, azt, hogy mit értékelt a cég sikernek és mit nem, az valójában abból mutatkozik meg, hogy készít-e következő évadot, vagy sem.

Bármit is mond az illető, hogyha lesz következő szezon, akkor valószínűleg sikeres volt, mert valami miatt így döntöttek. Ha viszont nem lesz belőle új etap és az illető nem mondta előtte azt, hogy ebből biztos csak egy évad lesz, akkor szinte biztos, hogy a várakozások alatt teljesített. Ebből is látszik, hogy a Mellékhatással meg voltunk elégedve. Digitálisan (RTL Most – szerk.) végig jó számokat hozott, általában nyerte a sávját az RTL Klubon, ami nekünk nagyon fontos. Annak pedig külön örülök, hogy egy olyan magyar fejlesztésű sorozatot, amin évek óta dolgoztunk végre képernyőre tudtunk tűzni, és nagyon jók voltak a visszajelzések is. Egy percig nem volt kérdés, hogy lesz második évada. Azt viszont sajnálom, hogy a nézőknek sokat kell várni az új évadra. Részben a járványhelyzet miatt, tavaly nyáron nem tudtuk leforgatni az új részeket, így egy évnél is hosszabb szünetet kell tartanunk.

Mikorra várható a folytatása?
Ezt most még pontosan nem tudom megmondani, de sajnos biztos, hogy 2021-ben még nem tudjuk elkezdeni az új évadot. 2022-ben lehet számítani a folytatásra.

Nem sokkal később debütált az Apatigris és elindult A Tanár 3. évada, de mindkettőt egy rész után levettétek a képernyőről. Miért pont ezeknél döntöttetek így, és mik voltak a tapasztalatok annál a kísérletnél, hogy tavasszal, csak az RTL Most+-on folytatódtak?
Azt a döntést, hogy tavasszal a tévéképernyőn nem láthatják a nézők ezt a két sorozatot, a koronavírus és a vírus akkor még pontosan nem is látható következményei miatt kellett meghozzuk. Ha pedig már így alakult, az élet adta lehetőségből próbáltunk előnyt kovácsolni. Szerettük volna látni, hogy miként reagálnak a nézők arra, hogy ezek a sorozatok először digitálisan tekinthetők meg. Ez valóban egy újdonság volt, ilyet korábban nagy műsoroknál még nem csináltunk. Azért mutattuk be az első epizódókat az RTL Klubon, hogy sokan tudják, hogy ezek elindultak és utána keressék az RTL Most+-on. Azért is volt ez érdekes tapasztalás a számunkra, mert a két műsor egy lényeges dologban eltér egymástól: az egyik egy teljesen új széria, a másik egy régebb óta látható, nagyon sikeres sorozat. Végül azt láttuk, hogy sokan keresték az új epizódokat digitálisan is és így ezt sikeres kísérletnek értékeltük. Ez pedig abból is látszik, hogy tavaly nyáron és ősszel, még az RTL Klubos bemutatásuk előtt, leforgattuk az Apatigris 2., és A Tanár 4. évadát.

Végül ezen sorozatok helyett három karanténműsort sugároztatok. Ezek közül a Made in Karantén végig közepesen hozott. A másik kettő is ugyanígy indult, de a végére nagyon bezuhant a nézettségük. Mi volt ezeknek a célja és mit gondoltok róluk, így utólag?
Az elejétől kezdve azt gondoltuk, hogy az ilyen típusú tartalmak nagyon rövid ideig lehetnek érdekesek és a figyelem még a karantén végéig sem fog kitartani. Pont azért, mert az újdonság varázsa hamar elillan és utána inkább teljes értékű tartalmakat akarnak a nézők látni, nem pedig olyat, amit csak korlátozott feltételek között lehet elkészíteni. Számítottunk tehát arra, hogy ez lesz a helyzet, de egy televízió akkor működik jól, ha releváns tud lenni az adott társadalmi helyzetben. Szerettünk volna valahogy reagálni arra, ami éppen a világban történik. Arról nem is beszélve, hogy kellett valamilyen tartalmat adnunk azon műsorok helyett, amelyeket levettünk. Nagyjából azokat a számokat hozták, amikre számítani lehetett.

Tavasszal A Konyhafőnök új évadát sem adtátok le. Helyette a Barátok közt felkerült a főműsoridőbe, mely nagyon gyengén ment. Mögötte a Cápák között közepesen, több műsor gyengébben, a legnagyobb újdonság, a Bűnös lelkek, viszont kifejezetten rossz számokat hozott.
Korábban, A Tanár 3 és az Apatigris képernyőről való áthelyezésénél már utaltam a válságra. Ugyan A Konyhafőnököt még éppen le tudtuk forgatni, de április elejére világosan láttuk, hogy a reklámpiacon lesz egy hatalmas zuhanás és csak abban bízhatunk, hogy ez csak néhány hónapig fog tartani. Így adta magát, hogyha kevésbé vannak hirdetők, akkor a drágább, értékesebb tartalmakból többet későbbre halasszunk. Ezen kívül legalább ilyen fontos szempont volt a koronavírus körüli forgatási bizonytalanság. Tavasszal ugyanis még nem tudtuk, hogy nyáron fel tudjuk-e venni az őszre tervezett szórakoztató műsorokat. Így a legrosszabb esetben abba a helyzetbe kerülhettünk volna, hogy az ősz elején elkezdenek visszatérni a reklámozók, de pont addigra kifogyunk a népszerű tartalmainkból. Ezek miatt döntöttünk a két említett sorozat és A Konyhafőnök elhalasztása mellett.

Végül az a furcsa helyzet állt elő, hogy augusztus hirdetésileg egy fontosabb hónap lett, mint az egyébként más években erősnek számító április és május.

Ilyen még soha sem történt. Ezért utólag nagyon jó döntésnek bizonyult, hogy tavasszal nem adtuk le A Konyhafőnököt, de az őszt rekordkorán, már a nyár utolsó hónapjában el tudtuk vele kezdeni.

Pont emiatt az összes májusi főműsoridős tartalmunk eredetileg késő estére volt tervezve, ezért egy korábbi sávban nem is lehetett arra a nézettségre számítani, ami elvárható lett volna tőlük. Ezt tudomásul vettük, ezekre a hetekre, ahogy azt előre terveztük is, az RTL Klub elvesztette a piacvezető szerepét. Viszont annak nagyon örültünk, hogy ebben a helyzetben a Cápák között működött a legjobban, amiből az látszik, hogy ez egy nagyon sikeres formátum. Viszont azt is megállapítottuk, hogy a Bűnös lelkek, mely nagyon érdekes tartalom, semmiképpen sem való abba a sávba, legalábbis egy olyan nagy csatornán, mint az RTL Klub. Arra is rájöttünk, hogy hiába mennek jól kábelcsatornákon az ehhez hasonló vásárolt műsorok, az emberek máshogy reagálnak egy külföldi bűnügyre, mint egy magyarra. Ennek az lehet az oka, hogyha egy amerikait néznek, akkor arra úgy tekintenek, mint egy krimire, míg egy hazai történetnél azt érzik, hogy ez a nagyon kemény és szomorú valóság. Erre korábban nem gondoltunk.

A koronavírus elterjedésével szinte az összes tévés produkció forgatása leállt. Néhány hónap után, nyár eleje környékén újra tudtak indulni. Mik voltak azok a szempontok, amik alapján az újrakezdést eldöntöttétek és milyen óvintézkedéseket kell azóta is betartani?
Nagyon nehéz volt ez a helyzet. Természetesen minden műsornál az volt a cél, hogy mielőbb újra tudjuk kezdeni a forgatást. Viszont ennek alapfeltétele volt, hogy az adott helyzetnek megfelelő elővigyázatosság mellett tudjunk dolgozni. Minden egyes műsornál akkor kezdtük újra a felvételeket, amikor azt láttuk, hogy ezek a feltételek már megvannak. Ezen kívül nem csak mi, vezetők, hanem a stábokban dolgozók is bíztak abban, hogy az egészségük veszélyeztetése nélkül vissza tudnak térni a munkába. Nyilván ez hetekig, több hónapig tartott egy olyan vírus esetén, amit akkor még alig ismertünk. Utólag bebizonyosodott, hogy az újraindulásokat nem hamarkodtuk el. Ugyan kisebb leállások a mai napig vannak, de nyár óta komolyabb probléma nélkül tudunk dolgozni.

Volt viszont több visszafordíthatatlan helyzet. Nem lett X-Faktor és nem készült Survivor sem, mert mire újból elkezdhettünk volna forgatni, ezeket már nem tudtuk volna időben felvenni. Több műsornál pedig az eredeti tervekhez képest csak jóval később tudtunk ismét nekilátni a munkának, de ezeket kisebb csúszások árán még az ősszel képernyőre tudtuk tűzni. Szóval így belegondolva, ebből a szempontból is rémálom volt a tavalyi év.

A forgatások újraindítása annak volt köszönhető, hogy elérhetővé vált a tesztelés lehetősége?
Nem kizárólag, de a tesztelés ennek valóban az egyik legfontosabb eleme volt.


EZ IS ÉRDEKELHET:

Kolosi Péter: Ezért fejezzük be 22 év után a Barátok köztöt


A Barátok közt nyári rossz teljesítményéről és a megszüntetésének döntéséről már korábban beszélgettünk. Augusztus elején megérkezett A Konyhafőnök, mely hatalmas siker lett. Ha már ilyen hamar elkezdtétek az őszt, akkor miért pont ezzel indítottatok?
A Konyhafőnök fel volt már véve és nem akartunk sokáig várni vele. Ha pedig belegondolunk abba, hogy tudtuk, hogy még ősszel érkezik A Konyhafőnök VIP új évada is, akkor nem szerencsés, ha egymáshoz nagyon közel indulnak. Ezen kívül pedig ennek volt köszönhető, hogy a Drága örökösök utolsó évadát később tudtuk kezdeni, hiszen tavasszal annak a forgatását is le kellett állítsuk egy időre.

Az ősz elején indítottátok az Álarcos énekes 2. évadát. Amikor kiderült, hogy nem lehet X-Faktort készíteni, akkor egyértelmű volt, hogy helyette a maszkos műsort folytatjátok?
Igen, nem is gondolkodtunk másban!

A második évadát kicsit kevesebben választották, mint az elsőt és nem is 100, csak 70-80 százalékban nyerte a sávját, mégis az ősz legsikeresebb műsora lett. Mit gondolsz erről és a produkció jövőjéről?
Nagyon sokszor fordul elő, hogy egy ilyen műsornál a második évad nem hoz akkora sikert, mint az első, de azért nézett marad. Nem örültünk neki, hogy ilyen gyorsan visszahozzuk a formátumot. Az Álarcos énekes szempontjából ez nem volt olyan jó, de utólag is azt gondoljuk, hogy az X-Faktor helyett ez volt a legjobb megoldás. Azzal pedig nincs problémánk, hogy nem mindig ez volt a legnézettebb vasárnap esti program, csak tizennégyből tizenegyszer. Ez kizárólag azt jelzi, hogy ősszel erősebb volt a verseny. Elárulhatom, hogy idén tavasszal nem tervezünk a műsorral, nem fogunk minden félévben egy új Álarcos énekes évadot készíteni. Viszont mivel nagyon sikeres volt, valamikor vissza fog térni az RTL Klubra.

Szeptemberben indítottátok A mi kis falunk 5. évadát és most is 5 részt adtatok belőle. Most nem tarolt akkorát, mint szokott, de így is kiemelkedő számokat hozott, csak egyszer kapott ki, ráadásul egy nagy showműsor ellen. Hogy látod az eredményeket?
A mi kis falunk nem tarolt akkorát, mint szokott, de most is tarolt. Az egyiknek nagyon örülök, a másiknak pedig nagyon-nagyon örülök, ez azért nem nagy különbség. Az elmúlt években A mi kis falunkra úgy gondolt az összes jelentős televízió – köztük a legnagyobb konkurensünk is -, hogy még csak meg sem próbáltak vele szembe más, komoly tartalmat indítani. Most, hogy nagy költségvetésű műsorok mentek vele szemben, valóban kicsit kevesebben nézték, de szögezzük le: így is tarolt.

Az őszi eset bennem pont azt erősítette meg, hogy A mi kis falunk mennyire értékes műsor,

hisz ha nincs vele szemben semmi, akkor brutális számokat hoz, ha pedig van, akkor „csak” fenomenálisakat. Ezt pedig azért érdemes így nézni, mert a tavalyi évben az egyik sorozattal kapcsolatban láttuk a másik végletet is. A TV2-n látható Bödörékre gondolok, mely szintén brutális eredményekkel kezdett – pont a SorozatWiki írta meg, hogy a harmadik legnézettebb műsor lett 2020-ban -, akkor, amikor nem volt vele szemben semmilyen lényeges tartalom. Amint viszont valódi műsor került vele szembe, csúfosan megbukott. Ez az eset jól mutatja, hogy mit jelent, ha valami erős ellenfelet kap, akkor csak kicsit veszít a nézettségéből, vagy megbukik.

A Konyhafőnök után több műsort is indítottatok. Az egyik a Drága örökösök utolsó évada volt, mely szép számokkal búcsúzott. Sokan kérdezték tőlünk, hogy miért fejeztétek be.
Ahhoz, hogy valami folytatódhasson nagyon fontos, hogy sikeres legyen, de legalább ennyire fontos a jó dramaturgia. Ha egy történetet az elejétől fogva úgy írnak, hogy egy év után véget ér és kiderül, mi lesz az örökösökkel, akkor ezt tudomásul kell venni. Nem érdemes tovább nyújtani, mert már nem lett volna tétje. Mindent a csúcson kell abbahagyni és ez sikerült is. Nagyon örültünk, hogy a 4. évadát is ilyen jól nézték, de ennek ellenére az említett dramaturgiai okok miatt, jó hogy nem húztuk tovább a sorozatot.

A Drága örökösöket követő sávban először a Nyerő Páros 4. évada volt látható. Másodjára volt este 9 óra után és bár a műsor 2019-ben is jól ment, de 2020-ban osztályokkal jobb nézettséget hozott. Mitől lehetett ennyivel jobb eredménye?
Ennek több oka is lehet. Tartalmilag szerintem ez egy kiemelkedő szezon volt. Egy ilyen műsornál mindig a casting az egyik legfontosabb és tavaly valószínűleg úgy sikerült megtalálnunk a párokat, hogy remek volt a kémia közöttük. Szerepe lehet annak is, hogy épp mi megy vele szemben a konkurens csatornán. Ugyanazt tudom elmondani, mint A mi kis falunknál, annak is örülök, ha „csak simán” nagyon sikeres és annak is, ha tarol. A Nyerő Páros az RTL Magyarország egyik legértékesebb tartalma, az elmúlt években egyértelműen a zászlóshajóink közé küzdötte fel magát.

A mi kis falunkat szombat esténként az Apatigris váltotta, így végre tévében is látható volt az első évada. A tavaszi elképesztő kezdés után viszont ősszel bezuhant a nézettsége, a szezon átlaga csak 12 százalék lett és a részek fele 10, vagy azalatti közönségarányt hozott.
A nézettség csökkenésének egészen biztos, hogy az volt az oka, hogy egy nagy showműsorral szemben került képernyőre. Főleg, mert a digitális platformjainkon viszont nagyon szép eredményeket ért el.

Ha előre, még tavasszal nem rendeltétek volna be a sorozat 2. évadát, akkor ilyen rossz nézettség után készült volna folytatása az Apatigrisnek?
Azt gondolom, hogy igen. Nem hiszem, hogy egy sorozat nézettségét aszerint kéne megítélni, hogy egy nagy showműsor ellen tud-e nyerni. A mi kis falunk a kivétel, de ez nem lehet elvárás minden heti fikciós tartalom esetében, ugyanis ilyen produkció 5-10 évente egyszer születik. Az Apatigrist nem csak az első rész RTL Klubos eredményei miatt rendeltük meg, hanem a digitális adatok is bizonyították, hogy nagy érdeklődés van rá. Biztos vagyok benne, hogy a 2. évad nézettsége ezt igazolni is fogja.

Egy évvel korábban a Jófiúk szintén egy nagyszabású showműsorral szemben lett bemutatva és hasonlóan nem teljesített jól, mégsem folytattátok.
Valóban nem folytattuk, de ott nem tudok az Apatigrishez hasonló, kiemelkedő digitális eredményekről beszámolni. Ha pedig a tartalmat nézzük, akkor úgy gondolom, hogy az egy kevésbé sikerült magyar változat volt. Utólag visszanézve komoly hibákkal készült el a hazai átirat az eredeti, spanyol sorozatból és elveszett szinte mindaz, ami az ottaniban érdekes volt. A Jófiúkat nem láttuk értelmét folytatni, mert már nem bíztunk benne. Az Apatigris viszont egy teljesen magyar fejlesztés és szerintünk a tartalom is jó.

A Házasodna a gazda előző két évada heti rendszerességgel volt látható és az előző szezon közepes nézettséggel kikapott a TV2 nagy showműsorával szemben. Most napiban adtátok és hasonló számokkal simán nyerte a sávját. Miért változtattatok és hogy látod az eredményeket?
Pont arra számítottunk, hogy az a jelentős nézői tömeg, amely vasárnap este nézte, követni fogja a napi adásokat is, és így hétköznap nagyon jó eredményeket tudunk elérni. Ha egy hétvégi nagyszabású showműsor kikap bármitől, akkor az azt jelenti, hogy valami baj van vele. Vasárnap viszont olyan sokan tévéznek, hogy egy nem nyert helyzet is jelenthet komoly nézettséget és a Házasodna a gazdánál pont ez is történt. A koronavírus miatt annyit kellett változtatni, hogy nem engedhettük meg az elkészíthető tartalmak számából kiindulva, hogy „elkótyavetyéljük” hétvégén. Az őszi terveink közül tavasszal kiesett egy 7 hétig tartó Survivor és adta magát, hogy az egyik jó pótlása lehet a Házasodna a gazda. Tudtuk, hogyha van egy ilyen értékes műsorunk, akkor azzal ki tudunk tölteni három hetet az őszi szezonból.

November elején egy vadonatúj formátum, az Életünk története debütált az Álarcos énekes után. Friderikusz Sándor új műsora azonban nagyon rossz nézettséget hozott.
Nagyon szeretjük ezt a műsort és úgy láttuk, hogy jó visszhangja is volt. Ahhoz, hogy kevésbé volt nézett, jelentősen hozzájárulhatott, hogy egy nagyon erős ellenféllel, a TV2 legnézettebb őszi műsorával ment szemben. Az Életünk története valójában nem egy kora esti tartalom, ezért sem tudta megközelíteni a két vasárnapi showműsor számait. Ennek ellenére az Életünk története tavasszal visszatér, és azt gondoljuk, hogy a továbbiakban is érdekes beszélgetések lesznek benne.

A folytatás egyébként teljesen új sugárzási időpontban érkezik majd az RTL Klubra.

Novemberben indult a ValóVilág 10. évada is, mely most is jó nézettséget hoz és felhúzza az RTLII esti átlagát.
Ez pontosan így van, ezért is fontos nekünk. Annak pedig külön örülök, hogy nézőszámban a 9. évadnál is jobb számokat szállít. Sokszor felmerült a kérdés, hogy érdemes-e még ValóVilágot adnunk, de ezekből az eredményekből az látszik, hogy az RTLII-n ez továbbra is egy érdekes tartalom. A Big Brothert máig nagyon sok országban adják, ennek pedig nem csak nézettségi okai vannak. A műsor természeténél fogva mindig előkerülnek olyan ellentmondásos, sok vitát kiváltó élethelyzetek, amelyek jelen vannak a társadalmunkban. Ezek sajnos sokak magánéletében megtörténnek, gondolok itt például a verbális erőszakra, melyről cikkezett a magyar sajtó, miszerint a ValóVilágban is jelen van. Ez így igaz, hisz ebben a realityben minden olyan megtörténhet, ami a valóságban is. Ezekről sokkal többet kéne beszélni a társadalomban, hogy rájöjjenek az emberek, hogy nem csak a tévében van ilyen, hanem otthon is megtörténik velük, ez nem természetes és nekik sem kéne elfogadniuk. Ez azon kevés műsor közé tartozik, amely alkalmas arra, hogy ezeket tematizálja. Azt gondolom, hogy ez nagyon fontos pozitív hatása a műsornak. Ezek fontos társadalmi kérdések, amelyekről beszélni kell. Szerintem a tíz évad alatt több ilyen téma felvetése is bizonyítja a ValóVilág létjogosultságát.

Ez biztos így van? Attól, hogy a nézők ezt látják a képernyőn, egész biztos hogy negatív példaként jelenik meg számukra?
Határozottan az a meggyőződésem, hogy ezt a néző észreveszi.

Azt láthatjuk a szavazások során, hogy „megbüntették” azt, aki verbális erőszakot alkalmazott a villában.

Pont ezek miatt néha előre lehetett tudni, hogy ki fog kiesni. Ennél a műsornál a voksok számából látszik, hogy szinte mindenki szavaz, aki nézi, így a nézők akarata megtestesül a párbajok során. Persze lehetnek olyan nézők, akik ezt mégsem veszik észre, azok miatt foglalkozunk ezekkel a témákkal több fontos felületünkön is. Egyértelmű negatív példaként állítja be ezeket a helyzeteket maga a műsorvezető, még ott az adásban a bejátszott események után rögtön, de ezekről a problémákról beszélünk a Fókuszban és a Reggeliben is. Sőt a mostani évad problémáiról egy online adásban is beszéltünk szakértőkkel, az anyagból készült social tartalmainkat pedig a Való Világ közösségi oldalain is megosztottuk, hogy ezekre a jelenségekre a fiatalabb korosztályok figyelmét is felhívjuk. Mindenki úgy gondol a ValóVilágra mint egy trash műsorra, miközben a VV nem csak egy trash reality.

Az évet A Konyhafőnök VIP-val zártátok. Az 5. évad 16,9 százalékos átlagot hozott, ami nem egy rossz szám, viszont hétről hétre folyamatosan csökkent a közönségaránya, ami eddig soha nem volt megfigyelhető a műsornál. Sőt az utolsó előtti hetében ki is kapott a Farmtól. Mi lehetett az állandó csökkenés oka?
Mi elégedettek voltunk a számokkal, de tényleg megfigyelhető volt, amit mondasz. Szinte biztosak vagyunk benne, hogy ennek az volt az oka, hogy az előző évekhez képest majdnem egy órával később kezdődött és emiatt túl későn ért véget. Ez is a covidnak volt köszönhető, ugyanis ahogy említettem, a Drága örökösök 4. évadát csak később tudtuk elkezdeni, így A Konyhafőnök VIP előtti órában még tartott a sorozat.

Idén is folytatódik A Konyhafőnök?
Örültünk, hogy a koronavírus alatt is volt civil és celebes évad is, és a nézők számíthatnak 2021-ben is A Konyhafőnök új évadára. Várjuk a civilek jelentkezését.

Összességében hogyan értékeled a 2020-as évet az RTL Klub és az RTL Magyarország tekintetében?
Minden szempontból nagyon sikeres évet zártunk. Ezekre az eredményekre akkor is büszkék lehetnénk, ha az évet nem egy világjárvány határozta volna meg, hát még így. Minden néző ugyanazt érezhette a saját életében, mint mi: a bizonytalanságot, a kiszámíthatatlanságot és a félelmet a szeretteik egészsége miatt. Pont ezért szerintem senkinek sem volt ez jó év. Ennek ellenére piacvezetők maradtunk és új, érdekes tartalmakat tudtunk bemutatni. 2020-ban tele voltunk kihívásokkal, melyeket sikeresen legyőztünk. Örülök ezért a tavalyi évnek, de annak is, hogy már vége van!

Idén év elején debütált a Keresztanyu, ami jól megy, elindult a New Amsterdam, ami minden más mostanában adott amerikai sorozathoz képest nem bukott meg, de az elmúlt hetekben kikaptatok a TV2-től.
Ez mind így van, az év eleje óta a TV2 nyerte a legtöbb hétköznapot (az interjú január második felében készült – szerk.), de mi ebben a csoda? A Keresztanyu 21 óra után nem sokkal véget ér, míg az Exatlon legalább 23 óráig eltart, mely egy kifejezetten sikeres műsor. Ennek ellenére a Keresztanyu nagyon jól teljesít, a saját sávjában a legnézettebb műsor, de nem tart órákon át. Ezzel a problémával szembenéztünk már tavaly és tavaly előtt is, hisz az Exatlon két éve indult és ezekben az években is erről a műsorról szólt a TV2 első néhány hónapja. Örülök neki, hogy nálunk nem egy tartalom határozza meg a főműsoridőt, hanem több fajta nézői igénynek tudunk kedveskedni. A TV2 azért áll ilyen jól, mert nekünk este 9 után nincsen saját gyártású műsorunk. Viszont a New Amsterdam ahhoz képest, hogy egy vásárolt tartalom, szépen helytáll. Az idei évet azért is nagyon vártam, mert tudtam, hogy jön a Keresztanyu, mely a várakozásainknak megfelelően nagyon jól megy. Így már most meg tudom ígérni a nézőknek, hogy

ősszel is láthatják Makkosszállás lakóit és bejelenthetem, hogy már megrendeltük a Keresztanyu 2. évadát.

A megnyert estékről mondok egy nagyon érdekes dolgot. Az RTL Magyarország 18-49-et tekinti a fő célcsoportjának – ahogy ezt nézi a legtöbb nagy, hazai tévétársaság is – a főműsoridőt pedig 19-23 óra között számítjuk. Mi 23 éve ezek alapján kommunikálunk. Ezzel ellentétben a TV2 Csoport néhány éve 18-59-et tartja a legfontosabbnak és 18-23 óra között tekintenek a főműsoridőre. Mostanában reggelente olyan SMS-t kapunk, hogy a TV2 nyert, ők pedig azt kapják meg, hogy az RTL Klub. Mindenki boldog is lehet az adatokkal, de mindenki sajnálhatja is. Ez azért van, mert egy sportvetélkedő elsősorban a fiataloknak szól, míg 18-59-ben a Keresztanyu is erős. 18 és 19 óra között pedig most nagyon erős az RTL Híradó, amit ők az este részének mérnek, mi meg nem. Így az a paradox helyzet állt elő, hogy mindenki második a saját, és első a másik fő célcsoportjában.

Sokan érdeklődnek nálunk, hogy mikor folytatódnak az Egy csodálatos asszony, az Elif és Az én kis családom című török sorozatok.
Egyelőre egyik sorozat folytatását sem tervezzük.

Miért nem tervezitek?
Az interjú első felében arról beszélgettünk, hogy abból lehet tudni, hogy valamit sikeresnek értékel-e egy tévécsatorna, hogy lesz-e folytatása, vagy pedig nem lesz.

Korábban be lett jelentve, hogy jön az Apatigris 2., és a Cápák között 3. évada. Pontosan mikor térnek vissza?
A Cápák között harmadik évada február 25-én kerül az RTL Klub képernyőjére, de mire az interjú megjelenik, ez már tudható lesz.

Az Apatigris 2. évadát viszont elárulhatom, február 28-án, vasárnap este érkezik az RTL Klubra.

A koronavírus miatt tavaly elmaradt a Survivor és az X-Faktor. Idén ugyan javul a helyzet, de most is sok minden bizonytalan. Jól látom, hogy idén is ez a két legkritikusabb műsor?
Valóban ezek a legkritikusabbak és nem is tudunk most százszázalékos ígéretet mondani, hogy biztosan lesznek. Most azonban úgy látjuk, hogy nagyon jó eséllyel megvalósíthatóvá váltak, zajlanak a castingok, lehet jelentkezni mindkét műsorba.

A tavalyi évben volt először olyan, hogy kevesebb magyar heti sorozat volt, mint az előző években. Mi várható a jövőben?
Ez is a koronavírus miatt alakult így. Ezt meg fogjuk fordítani és a következő években minden eddiginél több magyar sorozat lesz látható az RTL Klubon. Már idén több olyan új szériát fogunk forgatni, amelyről korábban még semmit sem mondtunk. A hazai fikció továbbra is kiemelkedően fontos az RTL Magyarország számára, sőt szeretünk úgy gondolni magunkra, mint a magyar sorozatgyártás egyik legfontosabb kreatív műhelyére. Annyit mondhatok, hogy éppen ezért idén a saját fejlesztésű sorozatok még hangsúlyosabb részei a terveinknek.

hirdetés

Újabb műsorváltozás: Minden hétköznap visszatér A mi kis falunk az RTL-re

Kiderült, hogy mikor érkezik a Sweet Tooth: Az agancsos fiú utolsó évada a Netflixre

Jövő héten 2 nagy műsor is véget ér a TV2-n

Golden Globe-díjas színész csatlakozott a Wednesday 2. évadához

A nyáron új székházba költözik az RTL egy része

A héten véget ér az RTL jelenlegi legnézettebb műsora