Szeptember 1-jén indult A mi kis falunk készítőinek legújabb vígjátéksorozata, a Jófiúk. Az idétlen rendőröket bemutató produkció egy kisebb szünet után, november 17-én, most vasárnap folytatódik. A széria új időpontban, 18:55-kor tér vissza az RTL Klubra. A csatorna meghívására szeptember elején, egy fél napot töltöttünk a Jófiúk utolsó forgatási napján. Megnéztük, hogy dolgoznak Kristófváros rendőrei, körbejártuk azt a négyszintes épületet, ahol felveszik a sorozat számos jelenetét és ahol maga a rendőrőrs is megtalálható. Ezen kívül Kapitány Iván, a produkció vezető rendezője mesélt a széria kulisszatitkairól.

Az ősz legelején, egy hétköznap délután látogattunk el a Jófiúk legfőbb forgatási helyszínére. Az épület a II. János Pál pápa tér szomszédságában található, melynek külseje a sorozatban is rendszeresen megmutatkozik. A forgatások alatt azonban azokon a napokon, amikor épp ott nem vesznek fel külső jeleneteket, nem hétköznapi autók és még csak nem is rendőrkocsik, hanem a stáb kisteherautói és autói számára fenntartott terület. Az épület földszintjén található a Jófiúkban is rendszeresen látható porta, valamint a stáb kiszolgáló helységei, közük az ebédlő.

Az első emeleten, két oldalt egy-egy lakás lett kialakítva. Ott van Szűcs Gyula százados és családjának otthona, középen szintén stábszobák, míg a másik oldalt Vadász Bernadett (Parti Nóra) lakása. A második emelet teljes egészében a kristófvárosi rendőrkapitányság díszleteiből áll. A közös helyiségek mellett itt van a kihallgató szoba és a vezetők irodái. Ezen kívül a harmadik emeleten a rendőrőrs laborja található. A ház lépcsőháza egy másik ház belső udvarára nyílik.

hirdetés

Kapitány Iván vezető rendezőt arról kérdeztük, hogy miként találtak rá erre az épületre.

„Amikor egy produkció előkészítése zajlik és már abba a szakaszba ér, hogy a történethez a helyszíneket meg lehet keresni, akkor dolgoznak a helyszínkeresőink. Ők elkezdenek kutatni, bejárni különböző helyeket. Még egy másik, korábbi produkciónknál merült fel ez az helyszín. Amikor a Jófiúkon elkezdtünk dolgozni és kiderült, hogy szükség lesz egy ilyen helyre, akkor Kapitány-Diószegi Judit producernek jutott eszébe, hogy nézzük meg ehhez a sorozathoz az épületet. Megnéztem, nekem is tetszett, de egészen másképp rendeztük be, mint ahogy eredetileg tervbe volt véve.”

„Ez az épület egy aukciós háznak épült, majd tiszti kaszinó volt. Tiszti kaszínónak épült. Aztán rendbehozták, hogy aukciós házat és kiállítótermet csináljanak belőle. Ezért azóta forgatásokra adták ki. Elkészítettük a látványterveket, majd ez alapján teljesen átalakítottuk. Hófehér falak és vörös fenyő nyílászáró volt mindenütt és ma ez nem látszik már rajta, de ez egy tip-top rendben lévő hely volt. Az az átalakítás – ami ahhoz kellett, hogy itt tudjuk forgatni ezt a rendőrös sorozatot – két és fél hónapba telt. Falakat kell felhúzni, lámpákat beépíteni, lakásbelsőket kialakítani és berendezni a rendőrséget. Hatalmas munka volt” – mesélte Kapitány Iván.

A 92 napos forgatás utolsó óráiban látogattunk el a helyszínre. A Jófiúk első évadának 60 százalékát belső jelenetek adják, melynek több mint a kétharmada ebben az épületben lett felvéve. A ház hatalmas: az ingatlan alapterülete nagyjából 450 négyzetméter, a 4 szint és egy galéria összesen körülbelül 2000 négyzetméter helyet biztosít. A díszletek mérete összesen kb. 1100 négyzetméter, a többi területen a kiszolgáló egységek (smink, ruha, iroda, raktárak, étkező, mosdók) működnek. és remek választásnak tűnik a produkcióhoz.

Ottlétünk alatt először a kapitányságon néztünk körül, a három Jófiú íróasztalánál. Ezután egy rövid átallást követően a nagy közös tér pultjánál forgattak. Itt a jelenetek felvétele előtt rájöttek, hogy egy forgatókönyvhiba miatt szükség van két plusz szereplőre, akiknek a belső ellenőrés munkatársait kell alakítaniuk. Végül az idő szűke és az utolsó nap feelingje miatt két magasabb stábtag játszotta el az érkező rendőröket. Az ott töltött idő vége felé pedig Martos András őrnagy irodájában forgattak. A különböző jeleneteket más forgatásokhoz hasonlóan több szögből is felvették. A stáb végig profin dolgozott és látszott, hogy nagy összhang volt közöttük. Mivel ez volt a Jófiúk utolsó felvételi napja, olyan alkalmakkor, amikor egy-egy színész felvette legutolsó jelenetét, tapssal és ajándékkal búcsúztatták.

A Jófiúk a Los hombres de Paco című spanyol sorozat magyar adaptációja. Az itthon Balfék körzet címen ismert széria hazájában hosszú évekig képernyőn volt. Az RTL Magyarország tenderét a hazai változat elkészítéséhez a Filmservice nyerte meg. Kapitány Iván a cég egyik vezetője, valamint a forgatókönyveken is dolgozott. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire volt nagy munka az eredeti sorozat magyarosítása.

„Megnéztem az eredeti spanyol Balfék körzet első évadát és elolvastam a hozzá tartozó forgatókönyveket. A kinti széria epizódjai 80 percesek, ezt jelentősen le kellett rövidítenünk. Hatalmasok a kulturális különbségek. Ha a spanyol képernyőkön viccelődnek a kereszténységgel, az senkit nem zavar, míg itthon ez nem működne. Spanyolország egy hatalmas állam, nagy tengerparttal, komoly kikötőkkel és tengeri hajóforgalmammal rendelkező ország. Az eredeti szériában a bűntények és történetek volumene így teljesen más, mint Magyarországon, hisz itthon nem tudok egy kikötőbe játszódó jelenetet leforgatni, mert nem jellemzője a mindennapoknak. Azzal is meg kellett barátkoznom, hogy bár hazánkban sincsenek teljesen tisztában az emberek a rendőrség felépítésével, de bizonyos dolgokat mégis ismernek. Teljesen más a spanyol és a magyar rendőrség, ebből adódóan pedig a sztorik se ugyanazok. Így azelőtt, hogy azon kezdtünk volna gondolkodni, hogy mik lesznek a poénok és miket tudunk az eredetiből megtartani, egy csomó racionális akadállyal kellett szembenéznünk.”

„Először arra számítottam, hogy milyen könnyű lesz majd rövidebb epizódokat készíteni, hisz a 80 percnyi anyagot majdnem a felére kell lerövidíteni. Ehhez képest sokkal nehezebb volt, mint A mi kis falunkat honosítani. A felsorolt különbségek miatt ugyanis szereplőket kellett kihagyni, összevonni, megcserélni és azt sem szabad elfelejteni, hogy ez egy 15 éves sorozat, amit frissé kellett tenni” – mondta Kapitány Iván.

A széria egy kitalált budapesti kerületben, Kristófvárosban játszódik. A főváros XXIII. kerületből áll, de a kitalált XXIV. kerületi helyszínt az RTL Klub nézői már 21 éve ismerhetnek, hisz elvileg itt van a Barátok közt Mátyás király tere. A készítők ezzel számolva helyezték el Kristófvárost és a sokat látott rendőrkapitányságot Budapest XXV. kerületében. De vajon, hogy jött ennek az ötlete?

„Eleinte gondolkoztunk azon, hogy letesszük valamelyik valós budapesti helyszínre, de aztán rájöttünk, hogy jobb, ha senkinek nem lépünk a lábára. Nem tudjuk, hogy kiben milyen érzékenységet szakítunk fel, ha például Ferencvárossal vagy Soroksárral viccelődünk. Azt gondoltam, hogy ahogy Pajkaszegnél is működik az, hogy egy kitalált falu, itt is üzemelni fog egy képzeletbeli kerület. Budapesten van, így a nézők el tudják helyezni, de mégse egy valódi kerület. Mi persze minden hozzávalót kitaláltunk, térképe van utcanevekkel és minden olyan dolgot megalkottunk, ami kell a sorozathoz. Szerintem ez így jobban működik és a nézőt sem zavarja, hogy mondjuk egy utcában ott nem lehet úgy bekanyarodni. De persze Budapest bármelyik részét használhatjuk, mert a kitalált kerületünk mégiscsak a fővárosban található.”

A Jófiúk első évada a magyar heti sorozatévadokhoz képest hosszabb, 12-14 részből áll majd. Ennél csak A mi kis falunk újabb szezonjai tartanak tovább. Így több hónapon átt tartó, hosszú forgatások kellettek a rendőrös széria elkészítéshez. A sorozatok felvételénél pedig sokszor nagy ellenség az időjárás és a különböző váratlan körülmények.

„Sok-sok ilyen tényező volt. Az időjárás nem volt kegyetlen hozzánk, úgy emlékszem mindössze egy alkalom volt, amikor elmosott minket az eső. Arra viszont nem számítottunk, hogy ennyire meleg lesz a rendőrsőrs helyszínén, mely a tetőszerkezet miatt alakult ki. Ez nehézséget okozott a stábnak, főleg a színészeknek. Az önkormányzatok a választások miatt aggódtak, hogy a lezárások miatt megharagszik rájuk a lakosság, így sok helyre nem kaptuk meg az engedélyt. Ezért számos alternatív helyet kellett keresni. Aminek viszont nagyon örülök, hogy az egész forgatás balesetmentesen lezajlott. A legnagyobb esemény az volt, amikor az első epizódban Bence egy Golffal befarol, melynek felvételekor a felnijét odacsapta a járdához, mely felrepedt. De hála Istennek ez sem volt valódi baleset” – mesélte a vezető rendező.

A Jófiúk forgatásán 6-7 órát töltöttünk. Izgalmas volt belenézni a sorozat felvételébe, mely különleges volt, mivel ez volt az utolsó forgatási nap. Érdekes volt végigjárni a díszleteket, melyek közül a harmadik emeletet, ahol a labor található, más újságírónak nem mutatták meg. Lukács Attila, a sorozat kommunikációs koordinátora és Kapitány Iván az ottlétünk alatt igyekezett mindent megmutatni és az összes kérdésünkre válaszolni, melyet utólag is nagyon köszönünk! A Jófiúk mostantól vasárnaponként 18:55-kor újra látható lesz az RTL Klubon! (Fotók: SorozatWiki)















Vadász Bernadett (Parti Nóra) lakása




Szücs Gyula és családja otthona







hirdetés
hirdetés

Kiderült, hogy mikor indul a Gólkirályság 2. évada az RTL-en

Nyáron, de nem a korábban kiszivárgott napon érkezik a legújabb Star Wars sorozat

Drága örökösök, Mellékhatás, Szujó Zoltán, VV vetítés - itt az RTL összes friss bejelentése

Gundel Takács Gábor lesz az idei Televíziós Újságírók Díjának műsorvezetője

Ezt tudni a Hazatalálsz ma induló 2. évadáról (x)

2024-ben visszatér a Kalandra Fal és az Álarcos énekes - évértékelő interjú Kolosi Péterrel