A Válótársak és A mi kis falunk nagy sikere után, szombaton megérkezik az RTL Magyarország harmadik heti fikciós sorozata. A Tanár minden szombaton, 20 órakor lesz látható az RTL Klubon 8 héten keresztül. A főszerepben napjaink egyik legismertebb színésze, Nagy Ervin. Az RTL meghívására októberben 10 órát töltöttünk a produkció utolsó forgatási napján és megnézhettük, hogyan folyik a munka a legjelentősebb helyszínen, az iskolában. Ottlétünkkor megtekinthettünk több fontos jelentet és többek között Kovács Dániel Richárd főrendezővel is beszélgettünk.

Nagyon érdekes volt belépni a budai épületbe, ugyanis már első pillantásra úgy tűnt, mintha egy valóban funkcionáló gimnáziumban járnánk. Egyedül a kamerák árulkodtak arról, hogy egy sorozat felvétele zajlik. Érkezésünkkor éppen, Nagy Ervin forgatott, aki teljes átéléssel szidta össze diákjait, akik társukat a súlya miatt pécéztek ki maguknak. Ez volt az első jelenet, amelybe betekintést nyerhettünk és már itt jól látszott, hogy a diákokat játszó színészek igen komoly szerepet kapnak az új szériában.

„Az epizódok úgy épülnek fel, hogy minden egyes rész egy-egy gyerekszereplőről szól. Nagy Ervin egyfajta problémamegoldó fickó, aki az épp bajban lévő diákját próbálja kirántani a slamasztikából. A nyolc főszereplő diák egy-egy epizód főhőse, aztán a többi részben csak mellékszereplők, de ott is jelen vannak” – tudtuk meg Kovács Dániel Richárd rendezőtől, aki korábban a Válótársak főrendezője volt, de ő készítette a legendássá vált Reszkessetek, betörők! Kolosi Péter szereplésével készült RTL-es kisfilmeket is.

hirdetés

4-5 jelenetet tekinthettünk meg ottlétünk alatt, ezek közül az összes nagyon érdekes volt, de más és más szempontból. Láthattuk például, hogy két, rivális iskolai banda között hogyan nő egyre a feszültség, amely végül egy bunyóba torkollik. Ebben a snittben a magyar televíziózásban veteránnak számító Elek Ferenc állt a középpontban, aki épp egy italautomatából próbált magának frissítőt szerezni. Emellett pedig még néhány megvadult diákot is meg kellett fékeznie, nehogy azok a folyosón essenek egymásnak. A jelenet koordinációja sok odafigyelést igényelt a stábtól, hiszen a diákok többségét fiatalok játszották, akik ha például elrontották, hogy milyen ütemben lépnek, máris újra kellett venni a jelenetet. A rendező ilyenkor szinte Nagy Ervin helyett volt a tanár, hiszen türelmesen elmagyarázta, hogy épp milyen probléma miatt nem működött a snitt. A jeleneteket több kameraállásból is felvették, így mind a színészek, mind a stáb részéről sok türelemre volt szükség ahhoz, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

A Tanár stábja odafigyelt arra, hogy úgy lehessen érezni, hogy egy ténylegesen működő gimnáziumban járunk. A sorozat rendezője azonban elárulta nekünk, hogy a díszlettervezők és építők részéről sok munkába telt, mire életet leheltek az ódon falak közé. „Azért volt nehéz dolgunk az iskolai forgatással, mert egy nyári időszakban őszi hangulatot kellett megteremtenünk a forgatási helyszínen. Azt már az elején eldöntöttük, hogy a valósághoz közel álló sorozatot akarunk, ahol érezni, hogy szeptember-október van. Olyan épületet kellett keresnünk, amely már nem funkcionál iskolaként. A terepszemle első helyszíne lett a befutó, így rendkívül szerencsések voltunk. Az épület minden adottságát nézve megfelelt számunkra, nincs magániskola jellege, hanem olyan hely, amely már harminc éve is iskolaként funkcionált. A díszlettervezők bravúrja, hogy nagyon gyorsan helyre tudták hozni a három éve elhagyott épületet.”

A sorozatról megtudtuk, hogy a 8 részes történet kétharmada az iskolában játszódik, igaz vannak külsős helyszínek is. A stáb részéről különösen fontos volt a helyszínválasztás, hiszen vizuális eszközökkel is igyekeztek tovább bővíteni a produkció világát.

„Gosztola Schenker Ábris operatőr, akivel A Tanáron dolgoztam, túl van már 400 reklámfilmen, de ilyen fikciót még nem csinált, ennek ellenére jól együtt tudtunk működni, nagyon laza figurát ismertem meg. Abban maradtunk, hogy minden helyszínnek meglesz a maga hangulata, így ezzel is színesíteni tudjuk a történetet” – árulta el Kovács Dániel Richárd, aki azt is bevallotta, a színészek vastag szövegkönyveket kaptak.

„Hosszú szövegkönyvet kapott a főszereplőt játszó Nagy Ervin, és Ubrankovics Júliának, a női főhősnek is sok dialógust kellett megtanulnia, de az iskolaigazgatót játszó Anger Zsoltot is sokat láthatják majd a nézők az első évad során” – tette hozzá a rendező.

Nagy Ervin remek választás A Tanár főszerepére, de rajta kívül is láttunk ismert filmes arcokat, így a Társas játék Simon Kornélja is feltűnt a forgatási napon. Az HBO-ról ismert színész Ubrankovics Júlia karakterének vőlegényét alakítja.

A budai épületben amellett, teljesen gimis hangulatot teremtettek a készítők, még az is megfigyelhető volt, hogy a mesterséges világítást milyen jól kihasználták. Így habár odakinn tombolt az eső és a vihar, amikor az ablakokra nézett az ember, mégis olyan volt, mintha egy augusztusi, napsütéses délutánon lennénk. Viszont mikor feltettük a forgatás egyik szünetében a kérdést a rendezőnek, hogy valójában ez egy tinisorozat-e, az alkotó határozottan elutasította ezt a felvetést.

„Műfaját tekintve a sorozat dramedy, tehát hasonló, mint a Válótársak, amit én nyilvánvalóan nagyon szeretek. Legközelebb a valósághoz a dramedy áll, mert nem vagyunk beleszorítva, hogy csak komolyak vagy pedig csak humorosak legyünk. Pont olyan, mint az élet, teli van hullámvölgyekkel. Ezért is izgalmas csinálni A Tanárt. Önmagában ez a széria nagyon sok korosztálynak fog szólni, a tanároknak, a szülőknek és persze a tini nézőknek. Hiszek abban, hogy a problémák, amik felvetődnek, azok mindenkit érintenek. Óhatatlanul is elgondolkoznak majd rajta az emberek, hogy milyen jó lett volna egy olyan tanár, aki nem rögtön az intőt adta volna, hanem próbált volna ténylegesen segíteni a diákoknak” – tudtuk meg Kovács Dániel Richárdtól.

Jól látszott a forgatáson, hogy nem csupán a gyerekszínészekkel bánik jól Nagy Ervin, hanem a tanárok között is megvan a kémia. Igaz ez arra, amikor Nagy Ervin Elek Ferenccel van egy jelenetben, de arra is, amikor Ubrankovics Júliával, a tanárnő és a tanár között egyenesen izzik a levegő. Ennek ellenére Nagy Ervin karaktere nem az a tipikus csajozógép lesz, hanem egy olyan karakter, akivel azonosulni tud a néző, hiszen, van, hogy másnapos, vagy éppen fáradt. Őrült professzorhoz fog hasonlítani, akinek a haja állandóan össze-vissza áll.

Amikor a forgatáson jártunk, már csak három teljes jelenet volt hátra az egész sorozatból, egy hirtelen jött vihar azonban váratlan gondokat okozott. A diákok között kitörő verekedést ugyanis odakinn forgatták volna, így viszont a tornaterembe kényszerült a stáb. Ez egy rendkívül bonyolult és sok felkészülést igénylő snitt volt, órákig tartott, mire sikerült rendesen felvenni. A jelenethez a stáb igénybe vette egy kaszkadőr segítségét is, aki bemutatta a diákoknak, hogyan kell úgy ütni, mint egy átlag Jackie Chan filmben szoktak. A cél az volt, hogy mindkét fél részére fájdalmasnak tűnjön a bunyó, de azért a valóságban ne sérüljön meg senki. Ezt a diákokat alakító színészeknek elég sokáig kellett gyakorolniuk, ugyanis nem egyszerű mozdulatsorról volt szó. Emellett Ubrankovics Júlia karaktere még egy kosárlabdát is hozzávágott az egyik gyerekhez, ami szintén hosszú időt vett igénybe, hogy a jelenet hiteles legyen. Igaz, hogy a labda vattával volt feltöltve, mégis elég messziről kellett eltalálni valakinek a fejét, ami bizony elég jó célzóképességet igényel.
Amellett, hogy a sorozat rendezője, Kovács Dániel Richárd végig a segítségünkre volt – ezt ezúton is köszönjük szépen! –, komoly betekintési lehetőséget adott nekünk A Tanárba. Belenézhettünk ugyanis a produkció első részébe, abba, hogyan mutatkozik be Nagy Ervin karaktere az osztálynak. Itt láthattuk, hogy lesznek látványos jelenetek, de olyan, tabufeszegető sztorik is, ahol a férfi az egyik diákját melegbárba viszi, fegyelmezési okból. Látszik, hogy az RTL Klub ismét mindent belead, hogy modern szériát készítsenek a nézőknek, ráadásul olyat, ami hétköznapi beszédtéma lehet.

Érdekes volt látni, hogy miképp készül az RTL Magyarország legújabb heti sorozata, főleg, mert egy olyan szériáról van szó, mely a tini korosztályt is megszólítja. Kovács Dániel Richárd megfogalmazta nekünk A Tanár ars poeticáját, mely arra utal, hogy a produkció aktuális témáival még a mai oktatásügynek is be fog szólni. „Manapság az oktatási rendszer eredményességével súlyos problémák vannak, izgalmas egy olyan sorozatot készíteni, amelyben a főszereplő egy közel sem tipikus tanár, aki a saját módszereivel tanít és szembemegy a rendszerrel. Számára kizárólag az a legfontosabb, hogy a diákok mennyire lesznek eredményesek kint az életben. Nagy Ervint, a castingon, az első három mondat után tudtuk, hogy ki kell majd választani a szerepre.”

Az HBO több olyan sorozatot készített a magyar nézőknek, melyek minőségükben nagyon nehezen voltak utolérhetőek. Most viszont az RTL Magyarország részéről egyre több olyan irányú törekvés van, melynek a végén a kereskedelmi csatornacsalád akár át is veheti az uralmat a kábeltévétől. A Tanár ez irányba tesz újabb lépést, kíváncsian várjuk, milyen lesz a sorozat, és hogyan fogadja a közönség. A produkció március 31-től lesz látható, az RTL Klub műsorán, 20:00-kor, a 8 részes első évad szombatonként kerül majd adásba. (Nyitókép: RTL Klub, További fotók: SorozatWiki)

A forgatáson A Tanár főszereplőjével, Nagy Ervinnel külön is interjúztunk, ez a beszélgetés később lesz olvasható a SorozatWikin.

hirdetés

Újabb műsorváltozás: Minden hétköznap visszatér A mi kis falunk az RTL-re

Júliusban megszűnhet az egyik magyar csatorna

Kiderült, hogy mikor érkezik a Sweet Tooth: Az agancsos fiú utolsó évada a Netflixre

Jövő héten 2 nagy műsor is véget ér a TV2-n

Golden Globe-díjas színész csatlakozott a Wednesday 2. évadához

A nyáron új székházba költözik az RTL egy része