Tavaly ősszel indult az HBO legújabb nagyszabású sorozata. Az Aranyélet túlszárnyalta a csatorna eddigi sorozatait és bátran kijelenthetjük, hogy az elmúlt évek legjobb magyar szériája lett. A nagy sikerre való tekintettel az HBO november 6-tól bemutatja a sorozat 2. évadát is, mely szintén 8 részes lesz. A nyár folyamán a csatorna meghívására részt vettem több jelenet forgatásán is. Ottlétemkor láthattam az új szezon legérdekesebb újdonságát, beszélgettem Krigler Gábor kreatív producerrel és Mátyássy Áron rendezővel is, valamint többek között megtudtam azt is, hogy miként zavart be a vasárnapi zárva tartás feloldása a forgatásokba.

Délelőtt 11 óra körül érkeztem meg a Havanna-lakótelepre, ahol egy katolikus plébánia volt a forgatások helyszíne. A templomban és körülötte hatalmas stáb dolgozott, már ebből is látszott, hogy milyen komoly produkcióról van szó. A második évad nagy újítása, hogy az eddigi idősík mellett, megjelenik a múlt is és rövid jelenetek erejéig betekintést nyerhetünk a főszereplőink fiatal korába. Az HBO a rendszerváltás utáni zavarós időkbe kalauzolja a nézőket, ahol eldőlt, hogy kiből lesz milliárdos oligarcha és kiből marad kisstílű csaló. Ezek a visszatekintések pedig egy újabb pluszt adnak a sorozathoz, ugyanis nem nagyon emlékszem, hogy volt ilyen korábban magyar sorozatban.

A plébániában pedig pont egy ilyen múltbeli jelenetet vettek fel, melynek a közepébe csöppentem bele. Márk keresztelője volt, ahol a fiatal Janka és Attila szülőként, Hollós pedig keresztszülőként volt jelen. A képsorokat több szögből is felvették, sőt a szűk hely ellenére egy darukaros kamerával is dolgoztak. Nagyjából fél óra múlva végzett a stáb, ezután pedig átpakolás következett a templom elé, a következő jelenetekhez. Az átállás alatt Krigler Gáborral, az HBO forgatókönyv-fejlesztésekért felelős vezetőjével és egyben a sorozat kreatív producerével beszélgettem. Mivel ekkor már a felvételek utolsó napjainál járták, elsőként arról érdeklődtem, hogy milyen akadályok, nehézségek merültek fel.

hirdetés

„Amikor belemegyünk egy 80 napos forgatásba, akkor előre tudjuk, hogy mindig lesznek nehézségek. Többször is nagy problémát okozott az időjárás, de erre fel voltunk készülve. Az egyik alkalommal az egyik kulcsjelenetünket kétszer is elmosta az eső. Másodszorra végül felvettük esőben, majd ilyenkor később döntünk arról, hogy megfelelő lesz-e, vagy felvesszük újra. Az eső többször is bezavart, ezért sokszor a kapcsolódások miatt lajtos kocsit kellett vinnünk a forgatásra. Egy vizes jelenet nem követhet ugyanis egy olyan, ahol az eső nyomai sem látszanak. Emellett egyszer előfordult, hogy az egyik vezető színész beteg lett és két napig nélkülöznünk kellett. Itt el kellett halasztanunk egy fontos jelenet rögzítését, de később ezt is meg tudtuk oldani. Voltak kisebb balesetek is – valakinek fejére esett a díszlet -, de az ilyen elkerülhetetlen egy ilyen nagy produkció forgatása során” – mesélte Krigler Gábor.

A visszatekintéseken kívül más jellegbeli változás is lesz a sorozat folytatásban.

„A vizuális koncepciónál azt beszéltük meg a második évad forgatása előtt, hogy még több kameramozgás legyen, ezáltal még dinamikusabb stílust tudjunk megmutatni. Ez nyilván megnehezíti a gyártást és a költségvetést is megemeli, de szerencsére meg tudtuk oldani. A visszatekintések vizuális világa pedig markánsan elüt az eddigiektől. A történetmesélés tempóját is meg kell említenem. Ha elér valaki egy évadzáró részhez, akkor dönthet úgy, hogy visszaugrik egyet és az új etapnál megint lassabban kezd, vagy folytatja azt a tempót, ahol korábban abbamaradt. Mi utóbbit választottuk, ami abban fog feltűnni a nézőknek, hogy nagyon sűrű az első két epizód” – mondta a kreatív producer.

Ezen kívül azt is megtudtam tőle, hogy a jelen-múlt aránya az évad során nagyjából 90-10% lesz. Az eredeti verzióban a visszaugrások mértéke jóval nagyobb volt, de úgy az egyes epizódok jelentősen meghaladták volna a 60 percet. Ezt nem tartották jónak, így a múlt végül rövidebb lett. Minden tervezett történetet elmesélnek benne, de gyorsabban és intenzívebben. A múltban bemutatják, hogy mi történt a főszereplőkkel, de Krigler szerint továbbra is a jelen a lényeg, illetve az, hogy miként rezonál a 90-es évek a mostani történésekre.

Nagyjából egy órás szünet után az utcán folytatódtak a felvételek. A plébániából kijövő boldog családot, azok vendégeit és egy autóba beszállós jelenetet forgattak. A képsorok rögzítését megnézhettem közelről, közvetlenül a kamerák mellől és monitorokról is, a rendező és a kreatív producer társaságban. Egy időre egy fülest is kaptam, így bele is hallgathattam a főszereplők közötti párbeszédbe, miközben ők a kocsiban ültek. Ennyi idő alatt is érződött, hogy mennyire jól ki lettek választva az új színészek. Waskovics Andrea (ifjú Janka) Ifj. Vidnyánszky Attila (fiatal Attila) és Kovács Tamás (fiatal Hollós) ugyanis nem csak kinézetben hasonlítanak az idősebb színészekre. A gesztusaik, kézmozdulataik és hangsúlyozásaik nagyon emlékeztettek a tavaly Ónodi Esztertől, Thuróczy Szabolcstól és Anger Zsolt által látottakra, így érződött, hogy hitelesen alakítják a múltbéli karaktereket. Ez pedig létfontosságú egy olyan sorozatnál, ahol visszatekintések vannak a múltba, ha ez nem működik, tönkreteheti az epizódok által nyújtott élményt.

Itt a forgatások nagyjából két órát tartottak egyhuzamban, ezután pedig az ebédszünet következett. Az evésen kívül volt alkalmam Mátyássy Áronnal, az Aranyélet egyik rendezőjével is beszélgetni. Elsőként őt is a forgatásokon felmerülő problémákról, nem várt fejleményekről kérdeztem.

„Három-négy napunkat is átrendezte a hektikus nyári zivatar átvonulás, de van amikor ez jól jön ki. Volt olyan, hogy tudtuk hogy jön az eső, ezért nagyon koncentráltan dolgozott mindenki, siettet, de pontos volt, majd a jelenet utolsó felvétele után jött meg az eső. Elhangzott, hogy „Ennyi” és tíz másodperc múlva kezdett el iszonyatosan zuhogni.
Kint voltunk a Bakonyban egy mezőn és messziről láttuk, hogy jönni fog a zivatar, dörgött, villámlott. Egy viszonylag fontos jelenetet vettünk fel, melynek végül nagyon jót tett, hogy a háttérben fura színű, sötét volt az ég és mások voltak a fények. Előfordultak olyan nehézségek is, hogy többen visszaléptek a leegyeztetett helyszínektől, ugyanis a tulajdonosok meggondolták magukat. Komoly érvágás volt az is, hogy egyik napról a másikra megváltozott a vasárnapi nyitvatartási rend és egy héttel rá forgattunk volna egy vasárnap zárva lévő boltban. Ezért borult minden és a gyártásnak újra kellett szervezni a munkát” – mesélte Mátyássy Áron.

A tavalyi és az idei forgatási látogatásom alatt is feltűnt, hogy az Aranyéletet végig két kamerával rögzítik. Elég sok televíziós sorozat forgatásán jártam az elmúlt években és ez nem mindenhol volt jellemző.

„Nagy segítség nekünk a munkánk során, hogy végig két kamerával dolgozunk minden jelenetnél. Ez jelentősen felgyorsítja a munkánkat és nagy terhet vesz le a színészek válláról. Miközben ők egyszer végigjátsszák az adott jelenetet, addig mi két plánt is fel tudunk venni, amiket a későbbiekben az utómunka során összevágunk. Egy kamerával ezt kétszer kéne felvenni, így ennyi idő alatt nem is végeznénk a forgatásokkal.

Ezen kívül azért is nagyon hasznos kettővel dolgozni, mert én szeretem rendesen feldolgozni a jeleneteket. Ha például három szereplő beszél, akkor mindenkinek legyen meg az összes reakciója, hogy a vágás során el tudjuk dönteni, hogy mit teszünk végül be. Ugyanígy az utómunkát segíti, hogy fel szoktunk venni különböző verziókat is. Az első elképzelés rögzítése után megkérjük az adott színészt, hogy boruljon ki jobban, vagy éppen kevésbé a végén, dühösebb, majd vidámabb legyen. Ez azért tud hasznos lenni, mert van ami a helyszínen elegendőnek bizonyul, de utólag a vágás során, egy zenével kontextusba helyezve nem lesz eléggé kiborulva az adott főszereplő. Így nem utólag kell pótforgatást csinálnunk, hanem gyakorlatilag megelőzzük ezt” – mondta a rendező.

Az ebédszünet után a stáb egy másik területre költözött, ahol már Ónodi Eszterrel egy napjainkban játszódó jelenetet vették fel. Érdekes volt, hogy a felvételek megkezdése előtt többen pulcsit és kabátot vettek fel, amit elsőre nem tudtam mire vélni. Nem sokkal később kiderült, hogy azt fogják rögzíteni, ahogy a színésznő egy taxival megérkezik, kiszáll és elsétál az utcán. Az egyik kamerával a földről dolgoztak, a másikat pedig felvitték egy tízemeletes panelház tetejére, ahol a nagy magasság miatt igen erős szél volt. Nagyon érdekes volt látni, hogy az Aranyélet stábja még egy ilyen kevésbé fontos jelenetnél is a maximumot szeretné nyújtatni és oldalról és fentről is fel tudták venni Janka megérkezését.

Hozzávetőlegesen délután ötig maradtam a helyszínen, amikor is befejezték a munkálatokat a Havanna-lakótelepen. Ezalatt a fél nap alatt az HBO munkatársai végig odafigyeltek, hogy mindenbe betekintést nyerhessek és teljes egészében átláthassam, hogy mi zajlik épp a forgatáson, amit utólag is nagyon köszönök! Krigler Gábor és Mátyássy Áron a jelenetek felvétele alatt mindig elmondták nekem, hogy éppen mit vesznek fel, hol helyezkedik el a történetben és melyik epizódban láthatjuk majd. Ezeket természetesen még nem oszthatom meg, hisz spoilereket is tartalmaznak. Rendkívül érdekes forgatási látogatáson vehettem részt és alig várom, hogy milyen lesz az HBO kiemelkedő színvonalú sorozatának második évada. (Fotók: HBO/Sághy Tímea)












hirdetés

Három díjat kapott a Mellékhatás, újrázott a Séfek séfe, Kiss Ramóna és Tilla a Televíziós Újságírók Díján

Kovács Kokó István életét bemutató sorozatot készít az RTL

Magyarországon még nem vetített NCIS sorozat érkezik a TV2 Csoport egyik csatornájára

Az RTL hamarosan főműsoridőben megismétli Az Árulókat

Ez a 16 vadonatúj produkció kerül be a Disney+ kínálatába áprilisban

Friss hír érkezett az Ázsia Expressz vadonatúj évadával kapcsolatban