Az X-Faktor az elmúlt két évben második fénykorát éli. Idén annak ellenére, hogy már kilencedik alkalommal jelentkezik, szombat esténként több éves, saját rekordjait döntögeti meg. De mitől ilyen sikeres ez a tehetségkutató és miért követik tömegek minden korosztályból? November utolsó napjaiban az RTL Magyarország meghívására egy teljes hetet tölthettem a produkció stábjával és részletesen megnézhettem, hogy készül az X-Faktor. A cikksorozat első részében bemutatom, milyenek a műsor próbateremben lévő, alig ismert próbái. Hogyan zajlanak a zárt szobában lévő dalötletelések, mik a legfontosabbak a kiválasztásuknál a kreatív producernek és a négy mentor is elmondja a szempontjait.

Az X-Faktor 3. élő showjának hetén vagyunk. A hét egy egész napos próbával kezdődik. A XI. kerületben található egy nagyobb próbaterem, melyben több helyiség is van. Ezt a műsor idejére bérelik, egyébként konferenciák, sportesemények kerülnek itt megrendezésre. Külön érdekesség, hogy Puskás Peti, amikor épp nem az X-Faktorban dolgozik, akkor a Biebers zenekar is használja próbateremként ezt a helyet. Van egy nagyobb tér, ahol a táncosok gyakorolnak. Két zenei próbaterem is ki van építve, ahol az adott versenyző, mentorja és az énektanár teljesen el van szeparálva a külvilágtól. Ide csak ők, illetve a kisfilmet forgató szerkesztő, valamint időnként a kreatív producer és egy-egy vezető stábtag két ajtón keresztül léphet be. A két próbaterem közül az egyikben Molnár Márta énektanár ByeAlex három mentoráltját tanította, míg a másikban Hodászi Klára Gáspár Laci két versenyben maradt énekesét és Bogi versenyzőjét, Bagdi Enikőt. Ezeken kívül néhány helyiség található itt, ahol a stábtagok tudnak pihenni, vagy épp laptopon egyéb munkáikat intézni.

Amikor megérkeznek a tehetségek a hétfői próbára, akkor kétfajta forgatókönyv van. A legtöbb esetben már egy-két héttel korábban kitalálták az adott heti dalt és itt kezdődik az intenzív próbája. Ilyenkor meghallgatja őket a mentor, az énektanár és a kreatív producer is. Alakítgatnak rajta, például módosítanak a dal szerkezetén, vagy változtatást kérnek a zenei alapon, melyet a helyszínen lévő zenei rendező azonnal továbbít is a kollégáinak. Viszont időnként előfordul, hogy valamiért le kell cserélni a kiválasztott dalt. Épp az előző élő show-n, a zsűri kritizálta az adott stílust és valami újat akarnak hozni a versenyzőnek, vagy a mentoráltnak egy új, jobbnak tűnő dal jut eszébe. Olyan is előfordul, hogy egy átalakított dal szerzője végül nem engedélyezi, hogy az X-Faktorban szerepeljen a szerzeménye és ezért kell változtatni a terveken. Az X-Faktor kreatív producerét arról kérdeztük, hogy mikor költöznek össze a tehetségek és mikor kezdődik el a legelső élő adásra való dalválasztás.

„Az élő show-ba bejutott 12 versenyző, akkor költözik össze a közös lakásba és kezdődnek el a próbáik, amikor képernyőre kerül az első válogató a tévében. Már két héttel ezelőtt megtörténik az első dalötletelés, melyen megnézzük, ki-milyen irányba mozduljon el, mik azok a klasszikus és egyértelmű dalok, amik egy-egy versenyzőnek jól állnak. Ezeken az ötleteléseken még csak az irányokat keressük. Itt van először, hogy a mentor beleszól, hogy milyen dal legyen a versenyzőinél. Ők új szemléletet hoznak, mert az élő show előtt csak az énekesek hoznak számokat. Tőlük előre dallistákat kérünk, majd utána azokból választunk. Ekkor már mindenki közösen ötletel, a mentornak, a szerkesztőségnek és a versenyzőnek is egyet kell értenie abban, hogy a kiválasztott dal jó lesz. Kezdetben kéthetente vannak a dalokkal kapcsolatos ötletelések, most – az élő show-k alatt – pedig már hetente. Vannak olyan számok, amiket nem is használunk fel a következő adásban, csak felírunk a listára, hogy jó lenne. Van olyan, akinél már régen meghoztuk a döntést, és akadt olyan is, akinek csak az első élő show tükrében választottunk dalt” – mesélte Verebély Marcell.

hirdetés

A próbán 12 produkció közül 10-nél az előre kiválasztott dalt próbálták, még sokszor papírról olvasva a szövegét. Két esetben azonban ezen a napon történt végső választás. Bogi a hétvége folyamán gondolta azt, hogy egy korábban már kiválasztott Rúzsa Magdi dalt most kéne előadnia Bagdi Enikőnek. Ezt több fajta alapra ki is próbálták és végül a mentor és a versenyző is emellett döntöttek. Vanek Andor esetében azonban egy korábban még fel sem merült dalt szerettek volna. A hétfőt megelőző hétvégén a mentor, a versenyző és a kreatív producer chaten ötleteltek, mely dal állhatna jól a srácnak. Végül Andor a próbán több ötletet is hozott, melyeket mind el is énekelt. Ezek közül Alex és a mentorált egyetértésben a Billie Eilish dalt választották. Ezután ugyan bejött Verebély Marcell és meghallgatta a választott számot, de komolyabban nem szólt bele, inkább csak jóváhagyta a döntésüket.

A kreatív producer nem csak a vezetői mivolta miatt akar beleszólni az adott dalválasztásba, hanem ez azért is fontos, mert nem csak önmagában egy jó dalt kell találni az adott versenyzőnek, hanem az élő adás egésze is változatos kell, hogy legyen. „Az élő show-kban a dalok műfaját tekintve nincsen megkötés, de unalmas lenne, ha mondjuk 3 órán keresztül csak rockszámok lennének. Az énekesek nagyon eltérő személyiségek, vannak közöttük olyanok, akik nem szeretnek angolul énekelni, és olyanok is, akik a magyart nem preferálják. A tempóra is figyelnünk kell, hogy ne legyen 12 lassú dal, mert akkor elaludnának a nézők, illetve 12 gyors sem jó választás, mert abból egy nagy darálás lesz. A műsor szempontjából azt szeretem, ha a fele gyors, a fele pedig lassú. Ezeket a dalok sorrendjével tudjuk jól vegyíteni. Emellett odafigyelünk arra, hogy a felhozatalnak legalább az egyharmada magyar szám legyen. Sőt az is lényeges, hogy ne csak 60-as évekbeli retro slágerek szólaljanak meg, próbálunk minden adásba becsempészni mai zenéket is. De ez idén nem is probléma, a mezőny jelentős része ugyanis tinikből áll” – zárta mosolyogva Verebély Marcell.

A dalválasztásnál a legfontosabb a mentor véleménye. Megkérdeztem mind a négyüket, hogy mik a legfőbb szempontok a kiválasztásnál.

„Szeresse a dalt!” – jelentette ki határozattan Gáspár Laci. „Nekem picit az is fontos, hogy én is szeressem, mert akkor tudok én is jól dolgozni vele. Legyen egy olyan dal, amivel el tud jutni az emberekhez! Ne legyen elcsépelt, vagy olyan, amiben nem történik semmi és étteremben ülve, vagy autóvezetés közben még az „elmegy” kategóriába tartozik, de sose kapnád fel rá a fejed. Az a jó, ha épül a dal és eljut valahonnan valahová. Fontos, hogy jól álljon a szám az énekesnek és kihozza belőle azt, amit én is szeretnék az adott versenyzőből megmutatni a nézőknek.”

„A dal kiválasztásánál a hatás a legfontosabb” – kezdte a választ Puskás Peti. „Valamilyen hullámot el kell kapni, amin végig lehet evezni. Úgy gondolom, hogy idén különösen nehéz dolgunk van, hiszen mindenki tényleg nagyon jól is énekel. Viszon ha már, egyszer nem szerepel jól egy versenyző akkor máris jön a köszönjük, hogy befáradtál, a viszontlátásra! Egyelőre csak az Andor úszta meg. Nagyon rosszul sikerült az élő show-ban a produkciója és esélyes volt, hogy rögtön benne lesz az első távozók között, a nézők mégis adtak neki egy esélyt az újabb bizonyításra”

„Az a legfontosabb nálam, hogy a dal tetsszen a versenyzőmnek – mondta ByeAlex. Szintén fontos, hogy önazonos legyen benne, még akkor is, ha muszáj valami újdonságot mutatnunk. Nem fogok olyat ráerőltetni, amit nem érez magáénak, mert nem fogja tudni olyan jól előadni és ezáltal szombaton nem fog jól sikerülni a produkciója sem. Persze még így is benne van, hogy végül nem sikerül. Ha hoz a versenyző egy dalt, amit nagyon szeretne, de azt látom, hogy nem állna neki jól, akkor őszintén közlöm vele. Megmondom, hogy ezt ne vigyük a közönség elé.”

„Az első számú szempont a nálam, hogy a versenyző szeresse az adott számot” – mesélte hasonlóképpen Bogi. „Szerintem ott bukik meg az egész, ha ő kellemetlenül érzi magát a színpadon, mert ezt a nézők is látni fogják. Az eredeti előadó passzoljon hozzá stílusában, vagy pedig olyat kell válasszunk, aki rendkívül távol áll és csináljunk valamit az ő feldolgozásában. Próbálunk meglepőek lenni, de törekszünk arra, hogy azt is kapják a nézők a versenyzőktől, amit várnak tőlük.”

„Úgy kezdtem hozzá a munkának a lányokkal, hogy mindenkivel leültem egy kávézóban két órát beszélgetni, hogy megismerjem a háttértörténetüket. Nőknél ez különösen fontos, hogy a lelki oldalán induljunk neki a dolgoknak. Mindenkihez gyűjtöttem ezt követően hangulatokat, elképzeléseket a nemzetközi előadói palettáról. Ki az, aki hasonlíthat hozzájuk? Az alapján indultam el a dalötletelésben is. A választásnál mindig az a legfontosabb, hogy ő azt mondja, hogy igen, én ezt szeretném, jól tudom érezni magam benne” – mondta az X-Faktor női mentora.

A hétfői próbák délelőtt 11-től este 8 óráig tartottak. Itt egy-egy énekesre ezen a napon 3-3 óra jut, de amikor még csak egy dalt énekeltek a versenyzők, akkor két óra, a műsor vége felé viszont 4 órás is lehet. Kedden folytatódnak a próbatermi gyakorlások, de én már nem ott voltam jelen, hanem a délután folyamán a kreatív producerrel, zárt megbeszéléseken vehettem részt. Elsőként a december 14-ei döntő egyik extra produkciójának meetingjén voltam, de erről a beszámoló egyik következő részében írhatok majd. Utána három dalötletelés következett. Ezen az adott versenyző, a mentor és a kreatív producer mellett számos fontos stábtag részt vesz. Ott volt Temesi Bertalan zenei rendező, Holhos Károly kreatív főszerkesztő, Mák Roland kreatív szerkesztő, valamint a műsor további szerkesztői.

Kedden Zdroba Patrik és Burai Renátó Gáspár Lacival, majd Bagdi Enikő Bogival vett részt az értekezleten, de csütörtökön délután ugyanilyen megbeszélések volt ByeAlexszel és a fiúkkal, Vanek Andorral, Manuellel és Ruszó Tibivel. Természetesen itt már rég nem az adott hét élő show-jára ötletelnek, hanem a jövő heti és a két hét múlva következő adásra. Egy excelben vezetett listában minden versenyzőnek fel vannak írva korábbi dalötletek, Youtube linkekkel ellátva, melyeket egy nagy tévére tesznek ki és a szerkesztőség bármikor bele tud hallgatni. De mindig előkerültek új ötletek is, majdnem minden mentorált hozott ugyanis magával dalcímeket. Meghallgatás után az adott számról biztosan elmondja a véleményét a versenyző, a kreatív producer és a mentor is, a zenei rendező, illetve megszólalhat bármelyik jelen lévő más stábtag is. Amikor sztárduettről volt szó, akkor azt is átbeszélték, vajon mennyire elérhető a kiszemelt énekes, vajon nincs-e kizáró szerződése és mennyire passzol az éppen ott ülő versenyzővel.

Voltak olyan tehetségek, akik a hétfői próbán, illetve a keddi/csütörtöki dalválasztáson is a kelleténél jobban ragaszkodtak egy-egy dalhoz, ilyen volt Vanek Andor és Burai Renátó, ilyenkor őket ByeAlex, illetve Gáspár Laci tette helyre és magyarázta el nekik, hogy miért nem illene hozzájuk, vagy miért nem elég jó szerzemény. Ennek ellenpéldája volt Bagdi Enikő aki még a daljavaslatait is félve mondta el. Fontos megjegyezni, hogy a kreatív producer és a mentorok nyilatkozatainak megfelelően soha nem tapasztaltam olyat, hogy egy-egy dalt ráerőltettek volna valamelyik énekesre, ha látták rajtuk, hogy nem szeretik a dalt, akkor inkább elengedték.

A keddi nap végén pedig este egy olyan értekezleten vettem részt, ahol Verebély Marcell néhány stábtaggal átbeszéli, hogy miképpen állnak éppen a szombati élő adás előkészületei és mi az, aminek az előkészületei jól állnak, és miket kell megsürgetni. A hét folyamán egyetlen fontosabb megbeszélés volt, amin nem vehettem részt, a kreatív producer és mentorok közötti adásvisszanézés. Verebély szerint ugyanis, ha ezen ott lenne egy újságíró, akkor a zsűritagok nem viselkednének természetesen és nem tudnám megírni, milyen a valódi hangulata és miként mondják el a véleményüket egymásról és az előző élő show-ról.

„Fontos, hogy a zsűritagok visszanézzék magukat. Az élő show-k alatt pörög bennük az adrenalin, sietni kell, mondani a véleményüket, így nem látják kívülről magukat. Mivel egy tévéműsort csinálunk, ezért fontos, hogy ők is lássák, hogy hogyan hat a teljesítményük kifelé. Ilyenkor átbeszéljük, ha egy értékelés egy kicsit túl hosszúra nyúlt, vagy ha éppen túl szakmaira sikeredett a véleményezésük. Előfordul az is, hogy később jut eszükbe egy-egy jó gondolat, amit így már nem tudnak elmondani az élő adásban. Ilyenkor egymással is megvitatják ezeket a dolgokat, itt van idő ennek a kifejtésére. Itt beszéltük meg azt is, hogy Puskás Peti pozicója változott, ő az aki simán kimondhatja például, hogy kinek drukkol. Mivel az összes versenyzője kiesett, így nem érdekelt és függetlenül beszélhet.”

Ezeken kívül van még egy további fontos pontja a hét eleji munkának. „Az előző hét végén a kreatív csapat egyeztet a koreográfusokkal, a stylistokkal, a látványosokkal, hogy mit szeretnénk. Annak fényében, hogy megtudjuk, hogy kik jutottak tovább és ők mit fognak énekelni, mindenki nagyjából vasárnap-hétfőn már elkezd ezen dolgozni. Ahogy láthattad, ez néha borul hétfőn és még kedden is foglalkoznunk kell vele. A hét első próbáin bármi meg tud változni, teljes koreográfiák tudnak kikerülni egy produkcióból, mert ilyenkor érezzük meg, hogy felesleges, vagy éppen teljes meg kell őket változtatni” – mesélte a kreatív producer.

A beszámoló következő részében bemutatom, hogy miként zajlik a szerdai és pénteki, immár stúdióban zajló próba. Hogyan dolgozik az X-Faktor adásrendezője és zenei rendezője. Milyen kisebb viták voltak az élő adás előtti napokban. A mentorok mesélnek arról, hogy milyen, a műsorban alig látott feladataik vannak a versenyzőkkel, és milyen érdekességek történtek a hét második felében. A beszámoló folytatása itt olvasható.

hirdetés
hirdetés

Nyáron, de nem a korábban kiszivárgott napon érkezik a legújabb Star Wars sorozat

Drága örökösök, Mellékhatás, Szujó Zoltán, VV vetítés - itt az RTL összes friss bejelentése

Gundel Takács Gábor lesz az idei Televíziós Újságírók Díjának műsorvezetője

Ezt tudni a Hazatalálsz ma induló 2. évadáról (x)

2024-ben visszatér a Kalandra Fal és az Álarcos énekes - évértékelő interjú Kolosi Péterrel

Vastag Csaba fontos szerepet kapott a Megasztárban