Augusztus végén a Farm VIP forgatásán jártam, a helyszínt az alábbi exkluzív beszámolóban mutattam be. A látogatáson beszélgettem Oláh Ákossal (a képen jobb oldalt) és Katona Andorral (bal oldalt) a kalandreality kreatív producereivel is. A szakemberek elárulták, hogy miként dőlt el, hogy idén ezt a műsort készítik el a TV2-re, hogyan alakult ki, hogy civilek helyett celebek szerepelnek majd a produkcióban és, hogy egy tábor helyett két csapatra osztják őket. Elmesélték, hogyan zajlottak az előkészületek és miként találták meg a Farm VIP lenyűgöző helyszínét. Elárulták, hogy milyen szempontok alapján castingolták a szereplőket és műsorvezetőket, valamint milyen időjárási körülmények borították fel a kezdeti forgatási terveket.

Mikor kezdtetek el dolgozni a Farmon és mi volt az alapkoncepció a TV2-es változatnál?
Katona Andor: Az idei évben az Ázsia Expressz harmadik évadát szerettük volna elkészíteni a TV2-nek és úgy is fejeztük be az előző évet és kezdtük el a mostanit, hogy ennek az előkészületei zajlottak. Elindult a casting és az útvonal-egyeztetés a formátumtulajjal, de aztán jött a koronavírus és keresztül húzta a számításainkat. A műsor előkészítése március-áprilisban le is állt erre az évre, és tudtuk, hogy nem fogjuk tudni megvalósítani. Minket is kértek, hogy gondolkodjunk olyan realityken, amelyeket ebben az időszakban is el lehet készíteni, illetve a csatorna is bedobott ötleteket. Ekkor merült fel a Farm, amit ismertünk is, hiszen Ákos dolgozott a 2015-ös RTL-es változaton. Volt bennünk számtalan kérdőjel, hogy amennyiben úgy akarják kivitelezni, mint az RTL – vezérlős-bekamerázós módszerrel, és civilekkel -, akkor az nem megvalósítható. A castingra nem lett volna már idő, és a vírus miatt lehetőség sem. Illetve lehetetlen volt egy hatalmas stábot ennyi idő alatt összerántani és a járvány miatt kockázatosnak is ítéltük, hogy sok ember egy helyen forgasson.

Összeültünk Ákossal átgondolni, hogy mi lenne akkor, ha civilek helyett celebek lennének a műsorban és itt, a magyar vidékre költöznének ki. Hogy lehetne ebből egy izgalmas realityt csinálni, ami meg is valósítható. Pár perc alatt megszületett a fejünkben az ötlet, amit prezentáltunk a vezetőségnek, akik azt mondták, hogy tök jó, akkor csináljuk. Ez május közepén volt és rögtön utána el is kezdtünk dolgozni rajta. Ez egy átlagos realityhez képest nagyon kevés idő, mert egy nyári forgatást általában januárban már elkezdünk előkészíteni. Ez most lerövidült, mert tudtuk, hogy augusztus közepén el szeretnénk kezdeni a felvételeket.

Oláh Ákos: Az idő szűkössége jelentette a legnagyobb kihívást. A nézők nagyon sokan nem tudják, hogy mekkora háttérmunka van azzal, hogy egy ilyen produkció egyáltalán el tudjon indulni. Rengeteg munkaórát jelent, mire le tudjuk nyomni a piros gombot a forgatás első napján. Nagyon sok témakör volt, amelyeken már május közepén el kellett kezdenünk dolgozni. Ha elsőként nem találjuk meg egy hónapon belül a helyszínt, akkor minden más ötlet mehetett volna a kukába. A szerencsének és a befektetett munkának köszönhetően két hét után két lehetséges helyszín maradt. Aztán az egyik szerkesztőnk megtalálta ezt a birtokot, megkérdezte, hogy kijönnék-e a terepszemlére. Mondtam, hogy persze, arra legalább jó lesz, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy a másik helyszín a jobb. Amint kijöttünk ide és kiálltunk a kerítéshez azzal a csapattal, akikkel a terepszemlén voltunk, azonnal láttuk, hogy mennyire csodálatos, hogy ezt nekünk találták ki. Amikor körbejártuk, rögtön láttuk, hogy logisztikailag is pont megfelelő. Ugyanis az alapkoncepció, amit változtattunk a 2015-ös verzióhoz képest, hogy nem egy nagy társaság van, hanem két csapatban zajlik a játék, akik között termelési verseny zajlik és nem civilek a szereplőink, hanem celebek.

hirdetés

Miért döntöttetek így?
Oláh Ákos: Az izgalmasabb narratíva miatt. Szerintünk abban a formában ez már lassú és unalmas lenne. 2015-ben nem volt még Survivor, Ázsia Expressz, Nyerő Páros, csak a klasszikus, bekamerázott realityket láthatták a nézők. Nem is volt olyan stáb Magyarországon, akik rutint szereztek volna abban, hogy hogyan kell egy ilyen realityt más struktúrában leforgatni. Ezért döntöttünk úgy, hogy két csapatra osztjuk őket, hogy akciódúsabb és dinamikusabb legyen a műsor. Ha két csapat van, mindig meg tudnak mérkőzni, ezáltal több aktivitást tudunk belerakni. A nézők mostanában már nem ahhoz vannak szokva, hogy azt látják a képernyőn, hogy emberek ülnek 60 percen keresztül és malmoznak egy tanyán. Mi nem erre rendezkedtünk be.

Jól tudom, hogy a külföldi verziókban olyan verzió is létezik, hogy egy helyen élnek és olyan is hogy két csapatban? Katona Andor: Igen, a formátum ebből a szempontból nagyon rugalmas, mert mi is, amikor kitaláltuk ezt a koncepciót, melyben két tábor van és celebek szerepelnek, akkor ezt prezentáltuk a formátum-tulajnak és azt mondták, hogy ez náluk teljesen belefér és létezik. Számos országban alapból celebes verzióban csinálják a Farmot, illetve ők is használják a jobb és rosszabb körülmények között élő két tábor harcát és csatáját. Azzal a különbséggel, hogy külföldön általában heti realityként működik a Farm, míg nálunk napi. Ehhez alkalmazkodó játékokat és forgatási struktúrát kellett kitalálnunk, ami annyira feszes, hogy a heti öt adást is megtölti tartalommal. A formátum-tulajdonosok részéről szerencsére megvolt a nyitottság. Igazából az RTL-es Farm volt az, amely elütött egy kicsit az övéktől és a miénk olyan szempontból is tetszett nekik, hogy ők is szeretnek vállról forgatni, hírességek bevonásával. Nálunk sokkal több a párhuzam az eredeti formátummal.

Nem féltetek attól, hogy amiatt, hogy nincs bekamerázva a két otthon, lemaradtok dolgokról?
Katona Andor: Korábban dolgoztunk a ValóVilágon, Celeb vagyokon, illetve Farmon is, és mindegyik rögzített kamerákkal készült. A Survivornél tapasztaltuk meg, hogy mennyire jól tud működni az, hogy nincsen állandó jelleggel ott a kamera, tehát nincsenek 0-24 bekamerázva. Ez sokkal jobb helyzeteket szült, hiszen a szereplők sem azon kattogtak folyton, hogy éppen mit vesz a kamera. Így hajlamosak voltak elfelejteni, hogy a bokor túloldalán valaki áll egy kamerával, aki éppen felveszi a beszélgetését. A szereplőinkkel egy olyan kapcsolatot próbálunk kialakítani, ami ugyan nem egy mély barátság, de egy olyan bizalmi kapcsolat, hogy ők is megértsék, bízhatnak bennünk. Nem az a célunk, hogy mindenkit lejárassunk. Cserébe mi is azt kérjük, hogy bízhassunk bennük és figyelembe vegyék, hogy vállról forgatunk. Ha bármi olyan fontos dolog van, akkor odafigyelnek arra, hogy van-e ott stáb és úgy tegyék. Ez nagyon jól működik és korábbi műsoroknál is mindig ezt tapasztaltuk.

Oláh Ákos: Arra, hogy ez jól működjön, nem csak mi kettőnknek kell odafigyelni, mindkét csapat mellett ott vannak a szerkesztők, ha segítségre van szükség. Amikor nem forog a kamera és leálltunk, akkor is figyeljük, hogy a szereplők ne próbáljanak meg átverni minket. Erre a csapatra is igaz, hogy nagyon hálásak lehetünk nekik, mert ügyesen felvették a ritmust. A nulladik ponton a castingnál úgy kezdtünk el mindenkivel beszélgetni, hogy ők alkotótársak és annak is tekintjük őket. Ezáltal meg tudott születni az a bizalom, hogy minden, ami a történetük szempontjából fontos, azt a kamera előtt csinálják meg.

A szereplőket milyen szempontok szerint castingoltatok?
Oláh Ákos: A castingnál az volt a fontos, ha már megvan a struktúra, hogy két különböző csapatot rakunk össze, akkor legyen meg az is, hogy nagyon különböző emberekből állítjuk össze őket. Ez volt az alapvető kritérium nálunk, hogy legalább 100 embert meghallgattunk. Mindenkivel volt egy első körös forduló, és kezdtük átlátni, hogy milyen csapatokat tudunk összerakni. Mindig a valósághoz igazodunk, ha megvannak az alapok és látjuk, hogy ez és ez a szereplő már biztos, akkor elkezdünk ahhoz sakkozni. Olyan csapatokat szerettünk volna, akiket ha beledobunk ebbe a helyzetbe, akkor önmaguktól jól reagálnak és önmaguktól elindul két különféle történet a nézők számára.

Katona Andor: Szerettünk volna színes csapatokat. Voltak olyanok közöttük, akik alapból otthonosan mozognak ebben a környezetben, mások pedig Budapest határán túl még nem is jártak, így fel sem ismeri ezeket az állatokat és a környezetben lévő dolgokat. Volt nagyon sok ember, aki jó karakter volt, de ha nem illett bele az adott csapat-dinamikába, akkor elküldtük.

A műsorvezetőt és a gazdát milyen szempontok szerint választottátok ki?
Katona Andor: Ennek a formátumnak a sajátossága, hogy van egy műsorvezetője és egy gazda. A műsorvezető az, aki levezényli az egészet és kézben tartja a dolgokat. A gazda pedig szórakoztató-faktort visz a történetbe, és ő az, aki kötődik ehhez az élethez. Az Ázsia Expressz óta nagyon jó kapcsolatot ápolunk Gáspár Zsoltival és az volt a tapasztalatunk, hogy könnyű volt együtt dolgozni vele. Amikor felmerült, hogy kell egy gazda, az ő neve ugrott be. Ő dolgozott sertéstelepen is, és a mai napig belefolyik mezőgazdasági munkálatokba. Az itt folyó dolgokhoz nagyon ért, ő adott tippeket a szereplőknek, hogy melyik bogyó mire jó, mire használják, melyiket etessék az állatokkal.

Az ő személye biztos volt, de ennek ellenére tartottunk azért gazda-castingot is A célunk az volt, hogy szemben az RTL-es Farmmal ne egy minden szempontból megkérdőjelezhetetlen mezőgazdasági szakembert találjunk, hanem egy nagyon jó műsorvezetőtársat, aki szórakoztató és vicces. Zsoltira rá tudunk bízni jeleneteket és spontán jól reagál a dolgokra. Amikor a személye konkretizálódni kezdett, akkor jött a gondolat, hogy neki nagyon jó a nexusa Demcsák Zsuzsával. Műsorvezetői pozícióra is sok embert meghallgattunk, de az volt a gondolatunk, hogy jól működnek együtt. Zsuzsit is az Ázsia Expresszből ismertük meg, kettejüknek nagyon jó a dinamikája, Demcsák Zsuzsának erős a kisugárzása, míg Zsolti bohóckodik és nagyon vicces figura.

Mennyi ideig tartott, míg felépültek a forgatáshoz szükséges épületek?
Oláh Ákos: Attól a pillanattól, hogy megkaptuk a zöld lámpát, már bele is csaptunk a közepébe. Május közepén kezdtük és két héten belül megvolt a helyszín, július elején pedig már indult is az építkezés. Július 31-én már egy olyan szintű díszletátvétel volt, hogy ezután csak a kellékes csapatnak kellett feldíszítenie a helyszínt. Rekord idő alatt kellett kivitelezni, és hatósági engedélyekre is szükség volt. Megkönnyítette azonban a dolgunkat, hogy egy könnyűszerkezetes faházat kellett felhúznunk, hiszen a történetben nem okoz problémát, hogy nem közművesítettük a házat. Nagy bajban lettünk volna, ha alapot kell ásni, gázt és vizet bevezetni, de arról szól a Farm, hogy itt ezek nincsenek. Ilyen szempontból ez nagy szerencse volt. Persze mit sem von le azoknak az embereknek a munkájából, akik mindezt ilyen rövid idő alatt összerakták. Mi is beszálltunk a ház tervezésébe, illetve Karajz Zsolt is, aki a produkció art direktora. Ő tervezte meg a házakat, a játékokat és minden egyebet. Ugyanis nem csak a díszletet kellett megtervezni, hanem azokat a játékokat is, melyeket beleraktunk a műsorba. Ez ugyanekkora volumenű munka, és a felvételek alatt még folyamatosan tartott is. A játékokat le is teszteltük, heti hét nap és napi 15 óra munka volt a Farm forgatása.

Mekkora a birtok területe?
Katona Andor: 45 hektáros, ez régen egy lovasfarm volt. Nálunk a szereplőknek nincsenek lovaik, de a forgatáshoz használtunk lovakat. A játékosok 35-40 állatot gondoznak, ezek kecskék, libák, tyúkok, nyulak, tehén és kiboci, disznó és kismalac. Ezekről az állatokról kell gondoskodniuk és nagyon lelkiismeretesen csinálták, reggel, amikor felkeltek, első dolguk volt, hogy őket rendbe rakják. És csak azt követően ültek le például reggelizni.

Hogyan védekeztek a koronavírussal kapcsolatban?
Katona Andor: Nagyon szeretünk vállról forgatós realityt készíteni, de emellett hozzá kell tenni, hogy sokkal kisebb stábot igényel, mintha vezérlőt építettünk volna és ott tényleg 200 ember forogna jobbra-balra. Ez egy családiasabb, kis létszámú stáb. Mindenkit leteszteltünk, aki külföldön volt, az nem jöhetett be addig dolgozni, amíg nem volt meg a kettő negatív tesztje. A szereplőket is természetesen leteszteltük, kint a higiéniára, a kézfertőtlenítésre és kézmosásra maximálisan odafigyeltünk. Egyelőre nem kaptunk olyan utasítást, hogy maszkot kéne szabadtéren hordani a forgatáson (a beszélgetés augusztus végén zajlott – szerk.). Azért is időzítettük a felvételeket augusztus 15-ös kezdésre, mert amikor még elkezdtük az volt, hogy addig tart a szigorítás. Abból a szempontból szerencsénk van, hogy olyan volt, mintha itt egy karanténban lettünk volna. A szereplőkkel nagyon kevés stábtag érintkezett, a szerkesztőkön, az operatőrökön és rajtunk kívül senki. Mi pedig ugyanazokkal az emberekkel találkoztunk minden nap.

Időjárási viszontagságokat mennyire nehezítették meg a forgatásokat?
Katona Andor: Az előkészítés alatt is itt voltunk, zajlott az építkezés és játékokat teszteltünk. Csodálatos idő volt végig, folyamatos kánikula, 40 fok és napsütés. Le is forgattuk a bemutatkozást a szereplőkkel, az két napot vett igénybe, illetve felvettük a promókat és az imidzs-snitteket. Az is nagyon szép időben történt. Eljött a beköltözés napja, augusztus 15-e és elkezdtük volna a nyitójátékot. Be is mutattuk a játékot, Ákos végigment, elmondta a szereplőknek, hogy pontosan mi lesz. Felvettük azt is, ahogy a műsorvezető köszönti őket és elmondja, hogy mi lesz a feladat. Ezután leszakadt az ég.

Mindig néztünk időjárás előrejelző oldalakat és azt láttuk rajtuk, hogy ez nagyjából 6-7 órán keresztül masszívan esni fog. Akkor tudtuk, hogy játékot nem fogunk tudni leforgatni, a beköltözést minek, szinte semmi nem látszik a tájból és a környezetből, ami egyébként nagyon szép. Meg kellett hoznunk azt a döntést, amit mindig nehéz, hogy ma leállítjuk a forgatást. Jelen esetben ez azt jelentette, hogy a szereplők nem tudtak beköltözni azon a napon, amikor ők is tervezték. Persze attól biztos nem szomorodtak el, hogy még egy estét otthon tölthetnek. Mi pedig összedugtuk a fejünket, mert mindent, amit május közepe óta terveztünk és előkészítettünk, ki lehetett húzni egy tollvonással.

Azon a délutánon megfejtettük, hogy hogy fogjuk megoldani. Az a szerencsénk, hogy négy forgatási napból mindig három adást rakunk össze. Ebben hiszünk, mert ha valami beleszól, akkor nem kerülünk rögtön nagy bajba. Így nem kellett egy nappal eltolnunk az egész forgatást, sem átstrukturálni, hanem három napba sűrítettünk annyi eseményt, hogy tartalmilag izgalmas adások legyenek. Utána is volt nagy vihar, de akkor a szereplők már bent laktak a lakóhelyükön. Ez a második adás volt és a néző is azt fogja már látni, amit ők megtapasztaltak. Nem okozott tehát akkora fennakadást, mint az első napi eső. A nézők így jobban átérzik majd, hogy ezek az emberek tényleg ott laknak, egy parasztházban, a semmi közepén, és ha egyszer csak leszakad az ég, akkor minden tervük – hogy hogy főznek, hogy mikor fejik meg az állatokat – dugába dől. Hirtelen életszagúvá teszi a műsort, szóval örültünk neki. Utána szerencsére többnyire nekünk kedvezett az idő.

A Farm VIP helyszínét bemutató beszámolót itt olvasható, a műsor minden hétköznap 20:35-kor látható a TV2-n.

hirdetés

Bejelentették, hogy kik lesznek a Bajnokok Ligája műsorvezetői az RTL-nél

14 év után a TV2-n tér vissza a Győzike show

Az X-Faktor egyik korábbi győztese lesz az idei évad negyedik mentora

Számos technikai újítással készült a VIASAT3 és a WMN ma induló közös műsora

Felkerült az egyik nagy streaming szolgáltatóra a Doktor Murphy

Ők lesznek az Adom a napom 3. évadának második hetének vendégei